Dodaj do ulubionych

Abu Ghraib: Sąd odrzucił przyznanie się England

04.05.05, 21:50
czy terroryzowanie terrorystow jest czyms zlym?? wg mnie absolutnie nie :)
Obserwuj wątek
    • pq5 [...] 04.05.05, 22:01
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • pocalujta_wujta A skad wiesz ze byli terrorystami? 04.05.05, 23:10
      Skad to glupkowate zalozenie? Nazwac terrorysta jest dosc latwo co administracja
      Busha doskonale dokonala wbrew ogolnej definicji terroryzu (bardzo czesto w
      szerokim kontekscie uzywa pojecia).

Naprawde wierzysz ze Irakijczycy to terrorysci... nawet ci co walczyli dla
      Saddama? No to gratuluje...

Pozdrawiam z USA.
    • mis22 Czy winni trafią przed sąd? Tak - Sąd Ostateczny. 05.05.05, 01:58
      marcus_crassus napisał:
      > czy terroryzowanie terrorystow jest czyms zlym??

Marcus_crassus prezentuje ideologie terrorystow. Dlatego nie da sie zlikwidowac
      na swiecie terroryzmu, bo zawsze beda uwazali, ze w pewnych sytuacjach maja oni
      prawo terroryzowac i zabijac innych. Podobnie zlodzieje uwazaja, ze maja prawo
      krasc. Policja lapie zlodziei i lapie terrorystow. Bush jr przy uzyciu wojska
      nie ma szans na zmniejszenie terroyzmu - ilosc zamachow terrorystycznych na
      swiecie wzrosla w ostatnich dwu latach.

W Abu Gharib oprocz przestepcow siedzialo mnostwo ludzi przypadkowo zlapanych
      na ulicy czy aresztowanych w swoim domu. Torturowanie ich wszystkich zwiekszylo
      jedynie opor Irakijczykow przeciwko okupantom.

Decyzja sadu uniewazniajaca ugode pomiedzy prokuratura i obrona daje pewna
      nadzieje na uczciwy proces i wyrok. Dotychczas wydaje sie, ze wojsko wyszukalo
      kozly ofiarne wsrod personelu, ktorych zdjecia zostaly opublikowane. Natomiast
      ci, ktorzy wprowadzili tortury najpierw w Guantanamo, a pozniej przeniesli
      Generala Geoffrey Millera z Guantanamo do Iraku aby wprowadzil tam te same
      metody przesluchan czyli tortury.

General Taguba, ktory prowadzil sledztwo bezposrednio po ujawnieniu tortur,
      zalecil ukaranie dwu pulkownikow wywiadu - Thomasa Pappasa i Stevena Jordana,
      obu bezposrednio nadzorujacych przesluchania. Gdy inny pulkownik Steven Jordan
      zostal przez podwladnego poinformowany o torturach odpowiedzial - "Don’t worry
      about it." - "to nie twoje zmartwienie". Ci pulkownicy wykonywali rozkazy
      swoich przelozonych z Pentagonu i Bialego Domu.

Podsumowujac: Stany wygraly wojne z Irakiem. O ile ja wiem - nigdy w historii
      czlonkowie rzadu panstwa wygrywajacego wojne nie odpowiadali za przestepstwa
      popelnione w zwiazku z ta wojna.
    • maruda.r Re: Abu Ghraib: Sąd odrzucił przyznanie się Engla 05.05.05, 08:07

Pentagon uznał jednak, że najbardziej winni są sami żołnierze,

i krasnoludki.

• bazyliszek_i_jego_pies Re: Abu Ghraib: Sąd odrzucił przyznanie się Engla 06.05.05, 00:42
        abstrachując od tego czy Pentagon jest wiarygodny do wydawania sądów, to nie
        zdziwiłbym się gdyby to rzeczywiście była wina zezwierzęcenia żołnierzy. gdy
        człowiek ma nad kimś taką władzę jak w więzieniu, nie ma odpowiedniego
        przygotowania i nikt go nie kontroluje coś się w nim zmienia. jak w tym słynnym
        eksperymencie Zimbardo na Uniwersytecie w Stanford. podobno zachowania tamtych
        studentów i strażników z Iraku były identyczne i szły takim samym torem w
        stopniowaniu upokorzenia i torturowania więźniów...
    • rs_gazeta_forum Re: Abu Ghraib: Sąd odrzucił przyznanie się Engla 05.05.05, 13:42
      marcus_crassus napisał:
      > czy terroryzowanie terrorystow jest czyms zlym?? wg mnie absolutnie nie :)

i jeszcze się przy tym uśmiechasz?
      Można zaobserwować na tym forum różne formy objawów nienawiści, ksenofobii i
      głupoty, ale udało ci się połączyć to wszystko w jednym krótkim zdaniu.
      Nie jestem w stanie tłumaczyć dorosłemu (wiekowo, a może się mylę?) człowiekowi
      rzeczy oczywistych, ale prostą konsekwencją twoich poglądów jest choćby
      przyznanie racji Rosjanom czy Niemcom katującym i wieszającym członków polskich
      organizacji wolnościowych - przecież ludzie walczący we własnym kraju przeciw
      okupantowi to terroryści, a z takimi wolno wszystko. Ech...
      • kakapete Re: Abu Ghraib: Sąd odrzucił przyznanie się Engla 05.05.05, 16:55
        Uważam, że porównywanie AK z "bojownikami" detonującymi bomby wśród cywili
        i rekrutów do nowej irackiej armii jest co najmniej zbrodnią. Tym bardziej że
        "folksdojcze" stanowią min 80% społeczeństwa. Obrażasz Polaków uważając iż
        80% kolaborowało z okupantami.
        • rs_gazeta_forum Re: Abu Ghraib: Sąd odrzucił przyznanie się Engla 06.05.05, 12:50
          Jeden mail, a potrzebne byłyby dwie odpowiedzi.
          1.
          kakapete napisał:
          "... Porównywanie ... jest zbrodnią ..."
          To bardzo interesujące, jak rozciągliwe są definicje.
          Przy tym ja nigdzie nie wymieniłem AK.
          2.
          Gdzie w ogóle była mowa o tym, co robił konkretny Polak czy Irakijczyk?
          Sytuacji niejednoznacznych w każdym konflikcie jest bardzo wiele, Amerykanom
          udało się nawet zastrzelić oficera wywiadu włoskiego, a co dopiero mówić o tych
          Irakijczykach, których zatrzymywali i wtrącali do tego więzienia.
          Ale można przyjąć tezę, że każdy Irakijczyk stawiający Amerykanom jakikolwiek
          opór w Iraku jest terrorystą i że Amerykanie są (poza oczywiście panienką od
          tortur) nieomylni i święci - tylko ja właśnie zwracam uwagę na głupotę takiej tezy.
    • sempiasty Re: Abu Ghraib: Sąd odrzucił przyznanie się Engla 06.05.05, 12:56
      no chyba mi nie wmówicie, że ta dziewczynka 140 cm 36 kg wagi tak pognębiła
      terrorystów?
      gdyby się z nimi wysadziła w powietrze to byłby jakis temat:
      zaraz by się okazało że to syjonistka, kochanka Busha, nieslubne dziecko
      Szarona itd
      a tak? jedynie zgorszenie (nie za wielkie) dla słuchaczy RM
      i koniec tematu
    • bogumilka Ilu facetów płaci aby być tak 'torturowanym' 06.05.05, 22:12
      wyglupy i tyle.
    • lamignatt Re: Abu Ghraib: Sąd odrzucił przyznanie się Engla 07.05.05, 18:05
      marcus_crassus napisał:

> czy terroryzowanie terrorystow jest czyms zlym?? wg mnie absolutnie nie :)

Jakich terrorystow, koSSherny debilu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka