polani 11.11.05, 08:43 Nu Polska juz 87 Lat istnieje a naz Izrael 57 lat gdzeie Izrael i a gdzie polska. Jedno nie rozumie dlaczego polacy sie nie ciesza ze maja wolny kraj jak my w Erec Israel, niema w polsce zabawy albo tanjec na ulicy jak unas Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aaki bo zimno 11.11.05, 08:47 www.krynica.pl/zdjecia/miasto/images/s_deptak_mgla.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
samsone Historia Polskihistorii Israela dokladna 11.11.05, 08:58 kopia jest .Wielkie panstwo, przez silniejszych sasiadow rozebrane, zniszczone, upokorzone oba te panstwa niepodleglosc uzyskali, tylko Polska w pelnej niepodleglosci tylko 15 lat teraz zyje bo o tej miedzywojennej to mozna juz zapomniec. Po dalszych 40 latach( araby na to pozwalajac) bedzie normalnym rozwinietym krajem, bo zasoby ma, teraz wszystko od Polakow zalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: Historia Polskihistorii Israela dokladna 11.11.05, 10:33 a moze muzelmanskim ? Odpowiedz Link Zgłoś
spacerowicz Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP 11.11.05, 10:39 polani napisał: > Nu Polska juz 87 Lat istnieje Dla scislosci: Polska istnieje juz 89 lat, w 1916 roku odrodzilo sie Krolestwo Polskie. w 1917 powstal pierwszy polski rzad. Niepodleglosc Polski Rada Regencyjna oglosila juz 7 pazdziernika 1918. Istnienie Krolestwa Polskiego przekreslil w 1918 socjalista Pilsudski, wymuszajac na Radzie Regencyjnej przekazanie mu wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP 11.11.05, 11:15 spacerowicz napisał: > polani napisał: > > > Nu Polska juz 87 Lat istnieje > > Dla scislosci: Polska istnieje juz 89 lat, w 1916 roku odrodzilo sie Krolestwo > Polskie. w 1917 powstal pierwszy polski rzad. Niepodleglosc Polski Rada > Regencyjna oglosila juz 7 pazdziernika 1918. > Istnienie Krolestwa Polskiego przekreslil w 1918 socjalista Pilsudski, > wymuszajac na Radzie Regencyjnej przekazanie mu wladzy. Niestety nie moge sie z toba zgodzić. Okresy zarowno 1916-1918 jak i 1939-1989 absolutnie nie mozna uznać za okres istnienia suwerennego państwa poskiego. Mówiąc wprost , najwazniejsze decyzje podejmował za nas wtedy ktoś inny. Zgodnie z Twoja logika , to nalezaloby uznac za "niepodległe państwo Polskie" to równiez Krolestwo Polskie po Kongresie Wiedeńskim , pewnie równiez Księstwo Warszawskie a może nawet Rzeczpospolita Krakowska. Tak naprawdę od rozbiorów mieliśmy tylko wolne lata 1918 -1939 i obecnie prawie 16 lat - od 1989. Wydaje mi się ,że jak na tak skromne okresy niepodległości to i tak nieżle nam idzie. Oczywiscie na razie popełniamy masę idiotycznych błedów ( cena demokracji), ale jak na dzień dzisiejszy to jednak sukcesy przeważaja ( NATO , UE, demokracja , wzrost gospodarczy , "pojednanie z Litwą i Ukraina", niezalezne media ). Idziemy powoli , ale do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP 11.11.05, 10:48 Ciesza sie Polani, ciesza sie. na swoj sposob, ale sie ciesza. Kecawy flage bialo-czerwona wywiesza i do kosciola zasuwa, inni inaczej swieca. Ale cieszyc sie ciesza, spoko. PF Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP+ 11.11.05, 12:08 Moze by ustalic jakies dzien cieszenia sie? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz I jakis 11.11.05, 12:20 post na cieszenia sie. Moze bys sprobowal byc jego autorem? PF Odpowiedz Link Zgłoś
lekarz_dyzurny Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP 11.11.05, 12:30 To symptomatyczne, że w dniu narodowego święta redakcja podobny post uhonorowała wyróznionym miejscem na forum. Podobnie jak to "Lubimy polskie" na czołówce portalu: www.gazeta.pl/0,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP 11.11.05, 13:18 A co ci doktorku nie podoba? Wszystkiego najlepszego Polsce i Polakom zyczy polski zyd z okolicy Tel-Avivu. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 [...] 11.11.05, 13:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP 11.11.05, 13:25 Allez Grzesiu, daj mu zyc. Ciesz sie, ze my niepodlegli. I daj im spokoj. pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re: francuz 11.11.05, 15:09 Widzisz reakcje kropki.To bylo ostatnie co mogla zrobic.Jezeli chce sobie cenzurowac to niech sobie to robi w domu ale nie tu. W poniedzialek mam troche czasu i o jej praktykach powiadomie Rzecznika praw Obywatelskich. Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP 11.11.05, 13:27 Wszystkiego najlepszego Grzesiu w dniu swieta narodowego. Ciesz sie z wolnosci, ciesz sie zyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re:z_daleka 11.11.05, 15:20 Nie zapomnij o tym ze Polska jest niepodlegla i nie ma juz w Polsce rozlewu krwi.Tak samo Polska ziem nikomu nie zabrala a jej zabrali. A wy tam w tym paqlestynskim Izraelu jak idziecie do sklepu to portki wam sie trzesa zeby za wami nie stanal prawowity wlasciciel tej ziemi z grubym paskiem pod pazucha. To jest ta drobna roznica waszej niepodleglosci a naszej. Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re:z_daleka 11.11.05, 15:25 Wlasnie dlatego pisze, zebys sie cieszyl swoja wolnoscia i cieszyl sie zyciem, bo poki co z twoich wypowiedzi wynika, ze sie nie cieszysz, ze jestes zestresowany i zaszczuty... Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re:z_daleka 11.11.05, 16:34 Nie zapomnij o tym ze nasi wspolni znajomi uwazaja ze maja wolnosc jak moga strzelac i zabijac innych.Tys z pewnoscia pomylil mnie z moja ukochana Danusia i Fredziem, mam wrazenie ze ci sie cos pokrecilo.A ze czuje sie szczuty przez cenzorke kropke to razi mnie bo nawet konstytucja sie zmienila ale ludzie dawnego Biura Kontroli Prasy i Widowisk nie dlatego napisze skarge do wyzej wymieniony instytucji i zobaczymy co z tego wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re:do grzesia 11.11.05, 17:51 Ciebie nie mozna pomylic z zadnym innym czlowiekiem, powiem wiecej z czlowiekiem wogole. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re:z_daleka 11.11.05, 18:00 No tak zapomnialem o tamuldzie. Dziekuje Bogu ze jestem chrzescijaninem tak jak ty byles bo inaczej bylbym faryzeuszem! Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re:z_daleka 11.11.05, 18:13 Ochrzczony ,bierzmowany i nie do kupienia za kromke chleba! WYSTARCZY! Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re:z_daleka 11.11.05, 19:16 grzegorz1948 napisał: > Ochrzczony ,bierzmowany i nie do kupienia za kromke chleba! WYSTARCZY! jesli to wg ciebie znaczy chrzescijanin, to rzeczywiscie wystarczy... Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re:z_daleka 11.11.05, 20:45 witam rabina od wystawiania certyfikatow ,myslalem dotad ,ze tylko na certyfikatach koszernosci geszeft mozna zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re:z_daleka 11.11.05, 21:36 A no pewnie wystarczy! Ty musiales szukac innej religii ja mam swoja od urodzenia i dobrze mi z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re: ? 11.11.05, 13:35 Nic. Grzesiowi pomylilo sie forum, wiec kropka przeniosla go na wlasciwe... Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re: ? 11.11.05, 15:11 Kropka jest na mnie obrazona a wiec z dobrej praktyki PRL mysli ze ma wszechwladze, a wiec zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
dan34bratdany33 Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP 11.11.05, 15:33 Polani a ty sie dobrze czujesz?.Bo widze z w miare normalny post napisales. Idz ty moze sie pobawic na ulice jeszcze bo widze ze ci to dobrze robi. Polska ma niepodleglos wy zas macie podleglosc od USA bez jej kroplowki izraela nie ma za tydzien. Jak juz przestaniecie strzelac do wszystkiego co siue rusza to bede mogl powiedziec ze macie panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
oscar62 Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP 11.11.05, 17:22 NIE OD CIEBIE I TAKICH JAK TY ZALEZY CZY MAMY PANSTWO. A MY STRZELAMY TYLKO DO TEGO CO CELUJE W NAS. GDY SIE TAKI RUSZA - DOSTAJE. PONIATNO? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re: OSKAR 11.11.05, 17:45 Masz racje! Hitler tez to tak nazywal i potem byly akcje odwetowe na dzieciach starcach .Nie zapomnij tez o jednym ze Hitler szukal odwetu na bankach zydowskich w zwiazku z krachem gospodarczym na Swiecie, ale mozesz mi podac nazwisko bankiera ktory zginal w jakimkolwieK KZ cie.Dlatego uwazam ze obarczaniem za nieszczescia innej rasy czy narodowosci jest przestepstwem niezaleznie przeciwko jakiemu narodowi jest to skierowane i niezaleznie jaki narod to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
oscar62 Re: OSKAR 11.11.05, 18:44 grzegorz1948 napisał: > Masz racje! Hitler tez to tak nazywal i potem byly akcje odwetowe na dzieciach > starcach .Nie zapomnij tez o jednym ze Hitler szukal odwetu na bankach > zydowskich w zwiazku z krachem gospodarczym na Swiecie, ale mozesz mi podac > nazwisko bankiera ktory zginal w jakimkolwieK KZ cie.Dlatego uwazam ze > obarczaniem za nieszczescia innej rasy czy narodowosci jest przestepstwem > niezaleznie przeciwko jakiemu narodowi jest to skierowane i niezaleznie jaki > narod to robi. Z TWOIM OSTATNIM ZDANIEM MOGE SIE ZGODZIC. CO DO BANKIEROW - MASZ NA MYSLI TYCH ZYDOWSKICH, NIE? - BYLO WIELE BANKIEROW W KZ I ICH LOS BYL AUTENTYCZNY DO LOSU SWYCH WSPOLBRACI. Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP 11.11.05, 17:55 to zaiste ciekawe , ze niktorzy "Polacy" w dzien niepodleglosci Polski nijak nie moga o niczym innym jak o Izraelu i zydach... Fobia fobia, ale w takie swieto mozna by bylo sobie odpuscic... Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP 11.11.05, 20:47 a jaki cel mial ten watek. To glupie porownanie? Bo tylko fredzi sie zdaje,ze moze byc dumnym z tego co Israel osiagnal w te 60 lat Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP 12.11.05, 20:05 nie tylko fredziowi, krystianek. jest tu 6 milionow zydow w israelu, dumnych z tego, co israel osiagnal w ciagu 57 lat swojego istnienia. podskakuj dalej.... Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP+ 11.11.05, 18:20 Grzes sie nie cieszy-izotopy w lepetynie tance odstawiaja. Szmok bracisze tez sie nie cieszy. Izraelowi w tym dniu woli nabalamucic. A obydwoje sa dowodem-bez Zyda ani rusz. Ca tam wolnosc,co ojczyzna,co dziewczyna,co ......? Zyda,Zyda dajcie-jak tlen. Owszem karca Zydow-ale to z milosci. Odpowiedz Link Zgłoś
z_daleka Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP+ 11.11.05, 18:31 Nuuu moze nie z milosci, ale z koniecznosci. W zwojach muzgowych zyd za kazdym zakretem cie czai ... wiec o czym mozna balamucic? Odpowiedz Link Zgłoś
oscar62 Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP+ 11.11.05, 18:51 JUZ NIE RAZ POWIEDZIALEM, ZE BEZ ZYDA ICH ZYCIE NIE JEST ZYCIEM. DLATEGO TEZ NIE MOGA ZNALEZC CHWILE NA SWIETOWANIE WLASNEJ NIEPODLEGLOSCI. DLA TYCH CO JEDNAZK MOGA - NALEPSZE ZYCZENIA. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re: z_daleka 11.11.05, 18:56 Z koniecznosci to musisz umrzec reszta jest na zasadzie dobrowolnosci Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re: 1jaja 11.11.05, 18:52 Odpowiedzialem ci prywatnie co mysle o tobie a wiec tez pozostaje przy tym AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
1ja Re: 1jaja+ 11.11.05, 18:58 Czy prywatnie,czy spolecznie-co za znaczenie? Mysl jakakolwiek masz? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: 1jaja+ 12.11.05, 20:07 grzesio oczywiscie ma mysli, ale raczej zupelnie denno rozproszone.. no i przewaznie bujajace w sferze wishful thinking. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re: Danus na spokojnie? 13.11.05, 22:19 Buciki uciskaja?Prima sformulowania i co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
marufka ja sie ciesze :) 11.11.05, 20:55 i pozdrawiam wszystkich Polakow w Polsce i zagranica. Obojetne gdzie sie jest, wszystkich nas to swieto laczy. W mojej rodzinie, tego dnia wywieszamy polska flage - taki zwyczaj, mnie sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Hipermarkety sie "wylamały" 11.11.05, 21:22 Ten dzień , bardzo wazny dla nas ,nalezy swietować z powagą, z szacunkiem dla tradycji i historii, z należytymi honorami dla tych , ktorzy oddali zycie w walce o wolną Polske. I niestety wielkie sieci handlowe ( Geant , Tesco itd) zachowały sie bardzo paskudnie. Pomomo ,ze jest to dzień ustawowo wolny od pracy , przeznaczony na "godne swiętowanie" otwarły swoje hipermarkety ( wbrew stanowisku np zwiazków zawodowych,lokalnych samorządów) i zmusily swoich pracowników do pracy ( uniemmozliwiły im świetowanie). A wszystko z pobudek niskich - w celu maksymalizacji zysku. Chyba jednak tzw "zachodni inwestorzy" nie rozumieją mentalności Polaków i całkiem niepotrzebnie przysparzaja sobie niechetnych ( a często wrogów) Osobiście nigdy nie byłem przeciwnikiem marketów , czy "obcych inwestycji" , ale ten krok odebrałem jako drwiny z naszej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Dzisaj Dzien niepodlegosci RP 12.11.05, 17:55 polani napisał: > Nu Polska juz 87 Lat istnieje a naz Izrael 57 lat > gdzeie Izrael i a gdzie polska. > Jedno nie rozumie dlaczego polacy sie nie ciesza ze maja wolny kraj jak my w > Erec Israel, niema w polsce zabawy albo tanjec na ulicy jak unas Polacy uczcili święto niepodległości stadnym odwiedzaniem hipermarketów. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz I po co te złośliwości i uogólnienia ? 13.11.05, 11:43 Nie mozesz spokojnie i godnie dyskutowac o naszym Świecie ? Przeciez wiesz doskonale ,ze "uzaleznieni od hipemarketów" są na całym świecie ( tam gdzie sa te sklepy) i ze to tylko i wyłącznie margines. W Polsce to z reguły tzw "nowobogackie prostaki". Więc proszę , nie utożsamiaj zachowania tej jednej grupy z zachowaniem zdecydowanej większości społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś