Dodaj do ulubionych

PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzestnego?

08.04.05, 01:37
Witam Was dziewczyny. Zapewne niejedna z Was jest już po chrzcinach.
Powiedzcie czy u Was chrzestny też był zobowiązany do opłaty zdjęć? Przed
nami chrzciny i właściwie to juz klamka zapadła - no bo trzeba było dać
zadatek na fotografa, a ja jestem przerażona kosztami. Ponad rok temu
chrzciliśmy własne dziecko i zapłaciliśmy za zdjęcia (sami, nie chrzestny)
ponad 400zł. Kompletnie nie wiem jak się zachować. Nie stać nas na tak drogi
prezent tym bardziej, że miesiąc po chrzcinach będzie roczek chrześnicy.
Musiałam przerwać urlop wychowawczy bo po 5 m-cach dorobiliśmy sie długów.
Teraz pracodawca chce mnie zwolnić więc wyląduję pewnie na kuroniówce. Mąż
kłóci się ze mną, że on pożyczy te pieniądze, a ja pytam a z czego oddamy?
Zaczynam żałować że to nie ja mam być chrzestną, bo w tej sytuacji ubranko
oraz wiązanka kosztowałaby nas w granicach 200-250zł.
U nas chrześni dali w granicach 200 zł i wcale im tego nie mieliśmy za złe.
ja uważam że nie liczą się pieniądze tylko zainteresowanie dzieckiem. Stokroć
wolałabym niedrogi prezent i częste wizyty z czekoladą (np. 1 w miesiącu).
Proszę napiszcie co lub ile daje ojciec chrzesny - to ma być ewentualnie
argument do przekonania mojego męża. I tak pomagamy naszej przyszłej
chrześnicy od dnia jej narodzin oddając ubrania po naszej córce i co tylko
nam juz jest niepotrzebne (chuśtawka, chodak).
Obserwuj wątek
    • isia_50 Re: PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzest 08.04.05, 19:02
      Córa dostała na chrzciny od chrzestnych po 300,-zł i pamiątki w postaci złotego
      łańcuszka z medalikiem od chrzestnego, a od chrzestnej książeczkę o
      najważniejszych wydarzeniam w jej młodym życiu.
      Rok później byłam chrzestną i też dałam 300,-zł oraz ilustrowaną biblię dla
      dzieci.

Przecież nikt nie każe Wam dać tyle to i tyle, każdy daje tyle ile uważa i
      może. Pierwsze słyszę o opłacaniu fotografa przez chrzestnego??? Myśmy nie
      mieli fotografa w ogóle. Piękne zdjęcia naszym aparatem zrobił mąż chrzestnej.
      • kangurzyca2 Re: PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzest 08.04.05, 19:55
        To lepiej niech mąż kupi sobie aparat cyfrowy i sam porobi dziecku zdjęcia. Ja
        na chrzciny dałam nie dużo, bo nie mieliśmy, ale daliśmy tak samo jak ty
        wszystko dla dziecka do roku. Łącznie z wózkiem i łóżeczkiem.
    • kingaolsz Re: PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzest 08.04.05, 20:16
      O rany, nie mialam pojecia o takich rzeczach.
      Jak mlodego chrzcilismy to matka chrzestna nawet karteczki jako pamiatki nie
      dala, chrzestny z reszta tez. O prezentach tez nie bylo mowy...
      A teraz ja sie zgodzilam byc chrzestna i wlasnie dzieki Wam sie dowiedzialam na
      co sie "pisze". Ups...
      Bede sie musiala dowiedziec, zeby nie dac "plamy".

A co do prezentow w takim razie , to uwazam, ze wlasnie zainteresowanie
      dzieckiem i pamietanie o nim w jego szczegolnych dniach jest najwazniejsze. A
      prezenty powinny byc takie na jakie moze sobie chrzestny(-a) pozwolic, w. mnie.
      Czyli jesli bylabym w takiej sytuacji, ze ciezko by mi bylo takie pieniadze
      wylozyc to szczerze bym pogadala z rodzicami. Wszyscy wiemy jakie sa czasy,
      nikt nie powinien od nikogo wymagac okreslonych sum czy wielkosci prezentow. To
      nie wesela.

Pozdr
      Kinga
    • mama_adrianka Re: PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzest 08.04.05, 20:25
      2 tygodnie temu ochrziclismy naszego synka.Od mamy chrzestnej dostal lancuszek
      a od ojca nic-bo go poprostu nie stac.To nie prezenty sa wazne lecz
      zainteresowanie i pamiec. Ja uwazam ze kazdy powinien dac tyle ile moze w
      sensie materialnym,za to maximum zainteresowania i milosci.Co do fotografa-
      mysmy sami robili zdjecia i wyszly super,bedzie piekna pamiatka bez pomocy
      fotografa.
      pozdrawiam
      mama_adrianka
    • maadzik3 Re: PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzest 08.04.05, 21:42
      A dla mnie chrzest to uroczystosc czysto religijna. Zdjecia robilismy sami
      (chrzestni tez - wlasnymi aparatami). Chrzestna przyniosla zabawke w prezencie
      a ja sie zdziwilam (po co?), chrzestny nic i to bylo OK. Za to mam nadzieje ze
      beda utrzymywac z Mlodym kontakt i bliskosc (jezeli juz mam na cos nadzieje). W
      Waszej sytuacji moze po prostu porozmawiasz z rodzicami o tym na co Was stac (i
      nie stac) i zaproponujesz inne wyjscie (kolega/ kolezanka ktorzy robia dobre
      zdjecia wlasnym aparatem - zapalencow jest sporo, inny fotograf, tylko czesc
      kosztow wybranego fotografa itp.)
      Magda
      • margosia.kr Re: PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzest 09.04.05, 13:51
        Witam.
        Zgadzam się ze wszystkim co napisały dziewczyny. Nie powinny być ważne sumy,
        tylko miłość i więź jaką otoczy się dzieciątko.
        Mój synek, gdy miał chrzciny dostał od matki chrzestnej 500 zł ( było ją
        stać ), a od ojca złoty znak zodiaku z łańcuszkiem.
        Mój mąż swojemu chrześnikowi dał rowerek ( chłopiec nie był niemowlakiem ) i
        sprawił mu tym ogromną radość. Choć rowerek nie był wcale drogi. Na tyle było
        nas stać.
        Ty również możesz dać jakąś ładną zabawkę plus np. Biblię dla dzieci.
        Z opłaceniem fotografa spotykam się pierwszy raz. Ja wszystko kupowałam i
        opłacałam sama.
        Pozdrawiam - Małgosia
        • franula Re: PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzest 09.04.05, 14:02
          jw. rozumiem jakies prezent (raczej religijny typu krzyżyk) ale dlaczego
          opłacenie fotografa? piewwsyzraz słysze tez o ubranku i wiązance? U nas
          chrzestny kupił świece a Mam "biała szatkę" ale to po prostu byal biała
          chusteczka bo ubranko zapewnilismy sami i w nim mała będzie cały czas (
          a "biała szatke zakalda się w czasie Chrztu"

trochę mi to przypomina przeginanie z prezentami na slubie..
    • elgosia Re: PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzest 09.04.05, 14:14
      Ja też uważam, że prezent nie jest najważniejszy, ale nie wiem, czy tak uważaja
      rodzice dziecka...Może z nimi pogadajcie. Z tego, co sie orientuje, do
      chrzestnego "należy" zorganizowanie świecy, a do chrzestnej szatki. U mnie
      byłoakurat odwrotnie, a teraz szatkę już mam.
      A jeśli chodzi o Twoja pracę, to może złóż podanie jeszcze raz o wychowawczy i
      jeśli macie słabe dochody zwróćcie sie do MOPSu. Jeśli netto na osobe wypada do
      504 zł dostaniecie 43 zł zasiłku i 400 dodatku wychowawczego. Oni chcą dochody
      za 2002 lub 2003 (nie pamietam), ale jeśli sytuacja się zmieniła wystarczy
      dołączyć zaświadczenie o zarobkach za ubiegły miesiąc.
      • karolina_244 Re: PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzest 09.04.05, 21:40
        Czesc u mnie matka chrzesna 100złoty i do tego figurka Matki Boskiej z
        dzieciatkiem i czapeczke a ojciec hmm 100 złoty tak samo miał kupic swiece nie
        kupil wiec wszystko ja kupowalam tak samo było jak ja byłam chrzesną crying
    • nemein Re: PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzest 20.04.05, 23:31
      chrzestny naszego Malucha dał w prezencie kaske(100), a gdy moj maz podawal do chrztu, to dal (50). Bo to przeciez nie chodzi o to co i za ile, wazna jest pamiec o chrzesniaku
    • mamaigora1 Re: PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzest 21.04.05, 09:07
      A u nas chrzciny niedługo...
      I pierwsze słyszę o opłacaniu fotografa przez chrzestnego, my sami bedziemy
      robic zdjęcia smile
      Że świece chrzestny, a szatke chrzestan to tez pierwsze słyszę - zamierzam
      kupic sama smile
      Ubranko dla Igora tez kupie sama smile
      na obiad po chrzcinach tez zapraszamy my rodzice smile
      sam chrzest w kościele tez my opłacamy smile

A chrzestni i dziadkowe dadza Igorowi to co będą uważali lub tyle ile będa
      uważali smile

Myślę, że chyba nie ma o co kopii kruszyć smile))) I żeby przy tych targach kto,
      co i za ile nie zapomniec o najwazniejszym duchowym wymiarze ceremonii chrztu!
    • gopio1 Re: PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzest 21.04.05, 09:07
      U nas byly w przciagu ostatniego roku w rodzinie 3 chrzty. I tak: Dzieci
      dostaly zabawki (cenowo w granicah 80 zl) do tego Biblie dla dzieci. Zdjecia
      robilismy sami i wyszly bardzo profesjonalnie, bo zrobilismy specjalna
      aranzacje (pianino, kwiaty, zdjecia w sepii - pieknie). Slyszalam o zywczaju,
      ze matka chrzetna kupuje ubranko do chrztu, ale u nas we wszystkich 3
      przypadkach ubranka juz byly po innych dzieciach. Mysle ze z tym oplacaniem
      fotografa lekka przesada. Sprobujcie poszukac raczej kogos po znajomych
      (rodzinie), kto pstryknalby pare fajnych zdjec. Cyfrowy aparat bardzo sie tu
      sprawdza, szczegolnie, jesli ktos umie te zdjecia potem slicznie przygotowac
      (wyretuszowac i wykadrowac).
    • amb25 Re: PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzest 21.04.05, 09:21
      Ja tez pierwszy raz słyszę o opłacie za fotografa przez chrzestnego! Podejrzane
      to jakieś. Może rodzice dziecka chcą wejść do "wyższych sfer" i tam się tak
      robi - ale tego nie wiem jestem tylko klasą śrendią.
      Czasem rzeczywiście jest zwyczaj, że chrzestna daje ubranko a chrzestny
      świeczkę. Ale wtedy nie wymaga się innych prezentów (dobra wola chrzestnych).
      Obydwie Matki moich chrześniaków powiedziały, że ubranka już mają (po innych
      dzieciach) więc w jednym przypadku dałam pieniądze (ustalone z rodzicami -
      chcieli wpłacić na książeczkę) a w drugim złoty łańcuszek z krzyżykiem. Parę
      lat temu każdy z tych prezentów wynosił ok. 200 zł i było Ok.
      Ale generalnie chrzestni dają tyle na ile ich stać i niekoniecznie są to
      pieniądze.
    • g0sik Re: PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzest 21.04.05, 10:58
      Wszystko zależy od zwyczajów. Spotkałam się już ż tym, że chrzestny płaci za
      zdjęcia, opłaca chrzest, kupuje bukiecik kwiatków a chrzestna ubiera dziecko.
      Olę chrzciliśmy we wrześniu, od chrzestnego dostała 1 000 zł (nie pozwoliliśmy
      mu zapłacić za zdjęcia)a od chrzestnej nic. Myślę, że lepiej kupić dziecku
      jakiś prezent który będzie pamiątką niż dawać kasę...
    • emi28 Re: PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzest 24.04.05, 21:26
      Leoś dostał od chrzestnej 100 zł + złoty medalik. od chrzestnego 100 zł. Koszty
      chrztu ponosiliśmy sami, zdjcia robił mój brat, zapalony fotograf - amator,
      wyszły pięknie.
    • miracll Re: PILNE !!! Chrzciny za ile prezent od chrzest 24.04.05, 23:01
      To co czytam jest straszne, jak można przerzucać wydatki związane z chrztem na
      chrzestnych. Uważam, że to barbarzyński obyczaj nie mający nic wspólnego z
      obowiązkami chrzestnych. Jestem chrzestną trójki dzieci i mój mąż również.
      Nigdy nikt nas nie prosił, żebyśmy partycypowali w kosztach związanych z
      chrztem. Chrzciliśmy nasze pierwsze dziecko bez pomocy finansowej chrzestnych i
      tak będzie z drugim już w maju. A zdjęcia można zrobić w kościele, zwykłym
      aparatem. w rodzinie na pewno ktoś taki ma. My po chrzcie robiliśmy zdjęcia
      przy ołtarzu i przy chrzcielnicy. Cała rodzina jest zadowolona. Ponadto
      chciałam Wam przypomnieć drogie forumowiczki, że dawniej rodzic chrzestny był
      zobowiązany do ewentualnego przejecia opieki nad dziekiem zmarłych rodziców i
      ja pod takim kątem dobieram rodziców chrzestnych dla swoich dzieci. Sama jestem
      kuratorem sądowym rodzinnym i miałam kilka spraw, gdzie po śmierci rodziców był
      problem z opieką nad dziećmi. Moi kandydaci na chrzestnych wiedzą o takim
      ewentualnym obowiązku i godzą sie na to, ja również podejmowałam sie zostania
      matka chrzestna biorąc taki obowiązek w przypadku konieczności na siebie. Wole
      to niz odwiedziny chrzestnych na komunie i wesele i ogromnej wartości prezenty
      z tych okazji. Nie o to w tym chodzi. Pozdrawiam i życzę więcej duch niż
      materii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka