Dodaj do ulubionych

Ile snu w dzień dla prawie 3-latka?

25.02.07, 21:40
Mój synek od września idzie do przedszkola, ale póki co, pobywa sobie w domku
( z tata lub nianią), no i ze mną, po pracy, ale, do rzeczy, miewa prawie
codziennie (o ile go nie przetrzymamy,np w weekend, wizyta lub zakupy),
drzemki, i jak bym go nie obudziła, to pewnie spałby czasami juz do rana.
dajmy na to, czy zaśnie ok. 15ej, czy ok. 16ej, to ledwo wstaje o 19ej, raz
spał nawet do 20ej, i potem grasował do 23ej. z kolei innym razem jak
wróciliśmy ze spaceru, bodajże w niedzielę, ok. 17ej, od razu zasnął,
i ........spał do rana!!. czy to normalne? jak Wasze maluchy śpią w tym
wieku..
Obserwuj wątek
    • redmiss Re: Ile snu w dzień dla prawie 3-latka? 25.02.07, 21:54
      mój nie śpi w ogóle (chyba że ma słabszy dzień, to z godzinkę). wstaje ok. 9
      rano, zasypia ok. 21-22. jak zdarzy się drzemka w dzień to potrafi do 24.
      szaleć.
      • andaba Re: Ile snu w dzień dla prawie 3-latka? 25.02.07, 21:57
        W tym wieku niekoniecznie musi spać w dzień.

A w ogóle to od tego jest forum "Małe dziecko".
        • logineczka Re: Ile snu w dzień dla prawie 3-latka? 25.02.07, 22:01
          no tak, nie musi, i nawet na silę go nie kładziemy, ale wtedy, po spacerzez i
          zabawach on ok. 16ej 17ej sam już się pokłada,no i żeby nie kończyć mu w tym
          momencie juz całego dnia kładzie się go ok. 15ej, tylko ,że potem trzeba
          niemalże wybudzać na siłę.
          • smok9691 Re: Ile snu w dzień dla prawie 3-latka? 26.02.07, 00:57
            Szczerze mowiac zazdroszczę. Moj prawie 3 latek spi ok 10.5 h na dobe. żadko
            bywa ze spi 11-12. Zasypia ok 22.00 i tak nie wyglada na padnietego i jeszcze
            chce szaleć. Wstaje o 8-9. Przestał spać w dzień jak miał 2.5 roku, po
            odstawieni smoka, ktorego uzywał tylko do zasypiania. Bez smoka nie ma
            mozliwosci polozenia go spać w dzień. Ale choćby w nocy mogłby spać dłuzej. Jak
            miał jeszcze dzienne drzemki to nie dało rady polozyć go wczesniej niz 15.00,
            no i jak juz zasnał tez najchetniej spałby 3godziny. No ale wybudzałam z bolem
            serca po max 2 godzinach. Bo potem szalał standardowo do23-24, a bywało i do 2
            w nocy. Jak Twój lubi spać, to kładłabym go na 1.5h najpóźniej o 15.00 i
            cieszyła sie,że spioch pozwala wypocząć. Generalnie jak dziecko jest zdrowe,
            radosne, to chyba kwestia potrzeb. Jedni potrzebuja mniej inni wiecej.
            Martwiłabym sie jak dziecko byłoby wiecznie ospałe i miało inne niepokojace
            objawy. W takich przypadkach mozna przypuszczać jakies choroby np. cukrzycę
            Pozdrawiam
            • zuzanna56 Re: Ile snu w dzień dla prawie 3-latka? 26.02.07, 09:57
              O ile pamiętam moje dzieci przestały spać w dzień w wieku 2-2,5 roku. Rano
              spały długo, może do 9.00 a szły spać ok. 20.00.
              • margarettka Re: Ile snu w dzień dla prawie 3-latka? 26.02.07, 10:38
                mój 3 letni Ignaś już od przeszło pół roku nie śpi w dzień. Wstaje po 7 a
                wieczorem zasypia po 20.00-20.30
                • ib_13 Re: Ile snu w dzień dla prawie 3-latka? 26.02.07, 11:18
                  Ola wstaje w tygodniu o 6.30, w żłobku śpią około 1,5 godz, a i gdy jest w domu
                  i pośpi do 8.30, to i tak lubi wkulnąć się na godzinkę pod kocyk, wieczorem
                  zasypia między 21 a 21.30. Ma to po mnie ja też lubię się kimnąć godzinkę
                  • joasiiik25 Re: Ile snu w dzień dla prawie 3-latka? 26.02.07, 12:06
                    wstaje ok 6;45
                    po poludniu spi od 13:30-14 do 16-17
                    wieczorem idziem spac ok 21:30

w weekendy spi do 9:30
    • mathiola Re: Ile snu w dzień dla prawie 3-latka? 26.02.07, 12:08
      Mój przestał spać całkowicie kiedy miał rok z kawałkiem. Zrezygnował z dzienych
      drzemek i kropka. Polka zaczęła sie kiedy poszedł do przedszkola, no bo co to
      będzie z tym leżakowaniem? No i okazało się, że jest ok, synek ponoć śpi,
      chociaż z całego przedszkola najbardziej nie cierpi właśnie leżakowania. Kiedy
      jest w domu nie śpi w dzień.
      Ale dzięki temu, odkąd nie śpi w dzień to bez żadnych problemów przesypia całe
      noce.
    • masumi2006 Re: Ile snu w dzień dla prawie 3-latka? 26.02.07, 12:11
      Ja też tak chcę! Mój synek(2latka i 8 mies)budzi się ok.6-tej czasem tuż po 5-
      tej,a wieczorem 19.30-20.30 zasypia.W ciągu dnia nie śpi,chyba,że wstanie przed
      5-tą rano,to kimnie 1,5 godz.W nocy obowiązkowo 1-2 pobudki i spanie w naszym
      łóżku.Możemy się na chwilę zamienić?wink
    • anmala Re: Ile snu w dzień dla prawie 3-latka? 26.02.07, 12:35
      Och to mój jest taki egzemplarz: wstaje rano 6,30 - 8.00, idzie spać w dzień
      miedzy 11 -12.00 i śpi max 2 godziny i wieczorem zasypia do 21.00. Ma 2,7 lat
      winkMi ta jego przerwa technologiczna w okolicach południa jest bardzo na rekę,
      bo moge spokojnie starsze dziecko odebrac z przedszkola.
    • mamuskawiki moja córcia 3 latka i 3 mies. 26.02.07, 13:54
      odkąd skończyła półtora roku śpi ok. 2 godziny, po południu tzn. obecnie tj. od
      13.30. wstaje rano koło 8, kładę ją koło 21.
      i za nic w świecie bym ją tego snu nie pozbawiła. jak przyjdzie czas, po prostu
      nie będzie chciała, wtedy zrezygnujemy. tak planuję czas, żeby w tych godzinach
      być w domu. córka po spaniu ma zregenerowane siły, humorek i towarzyszy nam bez
      marudzenia czasami nawet do 22, jak mamy jakiś wyjazd.
      raz się zdarzyło że nas nie było w domu, wróciliśmy koło 17 i mała marudziła,
      położyłam ją spać, spała 2 godziny po czym szaleństwo do północy.
      myślę, że każde dziecko samo wie ile potrzebuje snu, a nasze zadanie jest tym
      dobrze, rozsądnie pokierować.
      • mamuskawiki i jeszcze jedno spostrzeżenie na marginesie 26.02.07, 14:02
        koleżanka ma córkę 2,5 latka. od jakiegoś roku nie pozwala jej spać w dzień, nie
        ma u nich żadnych rytuałów w związku z pójściem spać po południu. pomimo że
        Kasia słania się i dosłownie zasypia podczas zabawy, jej mama tłumaczy że nie
        może że za chwilę bo inaczej będzie później szaleć do nocy, a jak już zaśnie to
        ją za kwadrans budzi. faktycznie szaleje do nocy, ale na zasadzie: nie umie
        zasnąć z przemęczenia, myślę, że mamy wiecie o czym mówię.
        od września mała miała katar(nie alergiczny), nikt jej nie mógł pomóc. mama
        poszła do pracy, babcia zajęła się Kasią, pozwoliła spać dwie godziny dziennie
        zawsze o tej samej porze, 13-15, no i Kasi katar znikł jak za dotknięciem różdżki.
        dziecku sen jest potrzebny, a ono samo wie ile ma go być. my tylko możemy
        nauczyć regularności, także jeśli chodzi o godzinę zasypiania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka