ramka2 23.01.07, 18:38 Cześć dziewczyny, czy wpadać w panikę i szczepić przeciwko meningokokom, które wywołują tę straszną sepsę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mathiola Re: meningokoki 23.01.07, 20:07 Ja wpadłam tylko na chwilę, ale szybko z niej wypadłam, jak sobie policzyłam, że musiałabym wydać baaardzo dużo pieniędzy na coś, co nie daje mi żadnej gwarancji. Jak nie meningokoki to co innego, sepsę wywołują różne bakterie, wirusy a nawet grzyby. Chrzanić to i nie myśleć. I tak mam duzo siwych włosów pod farbą przez to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: meningokoki 23.01.07, 20:28 Zastanawiałam się. Z dwóch obecnych w Europie szczepów meningokoków szczepionka jest tylko przeciw jednemu. I chyba z tego powodu nie zaszczepię choć to bardzo niebezpieczna bakteria z uwagi na niezwykle szybkie tempo rozwoju zakażenia nią. M. Odpowiedz Link Zgłoś
monisia98 Re: meningokoki 23.01.07, 20:54 ja zaszczepilam swoja dwojke ale jakis czas temu -ok. 2 lata jedno a drugie gdzies 8 mies. temu pocztytaj to : www.baxter.com.pl/conditions/infectious_diseases/sub/meningitis2.html www.mediweb.pl/diseases/wyswietl.php?id=1157 Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: meningokoki 23.01.07, 21:03 Ja tez swoje dzieci zaszczepilam, ale to dlatego, ze w IT jest to kolejne zalecane, chociaz nie obowiazkowe szczepienie (bezplatne) Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: meningokoki 24.01.07, 10:13 dziewczyny, a ile placilyscie za szczepionke? Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: meningokoki 25.01.07, 14:52 Ja 2,5 roku temu płaciłam 260 zł i teraz ok tego kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotus76 Re: meningokoki 23.01.07, 21:04 W Anglii szczepienie na Meningitis C weszło do kalendarza szczepień, więc młodszą mam zaszczepioną...dopiero teraz czytam o tej sepsie...Tu widać uznali, że warto szczepić. I na szczęście - nieodpłatnie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
corneliss Re: meningokoki 23.01.07, 22:38 rowniez Holandia ma to w pakiecie szczepien pokrywanych z ubezpieczenia, szczepi sie dzieci w 10-11 mies., wiec czekamy... Odpowiedz Link Zgłoś
am676 Re: meningokoki 24.01.07, 13:34 Czy ktoś szczepił w Polsce dzieci przeciw tym bakteriom? Odpowiedz Link Zgłoś
monisia98 Re: meningokoki 24.01.07, 13:40 ja szczepilam w Polsce - przed wyjazdem do Anglii - naczytalam sie o przypadkach jakie byly i zaltwione. Placilam jakies 130 zl szczepionke. Nie wiedzialam ze w Anglii jest bezplatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzankes Re: meningokoki 29.03.07, 00:49 ja polecam tez zajrzec tu www.meningokoki.com Odpowiedz Link Zgłoś
dzankes Re: meningokoki 29.03.07, 00:53 dzankes napisała: > ja polecam tez zajrzec tu > www.meningokoki.com p.s. w szczegolnosci prosilbym o zalogowanie sie i wypowiedzi na forum rodzicow, ktorzy szczepili na meningokoki, z podaniem czy byly jakies efekty uboczne i rodzaju szczepionki (sa przynajmniej trzy...chociaz ta polisaharydowa podobno juz wyszla z uzycia, wlasnie ze wzgledu na bardzo negatywne efekty uboczne) Odpowiedz Link Zgłoś
agawamala Re: meningokoki 24.01.07, 14:36 Moim zdaniem szczepić zawsze warto, i to nie w chwili, gdy pojawia się panika, ale wcześniej, wpisując szczepienia fakultatywne do kalendarza szczepien tak, aby zachować rozsądne interwały czasowe między podawaniem szczepionek. Nie przemawia do mnie argument, że to kosztuje - na zdrowiu i to dziecka chyba nie powinno się oszczędzać. Nie przemawia do mnie argument, że sepsa jest wywoływana nie tylko szczpami A i C ( na te jest zabezpieczenie). [ Idąc tym tokiem rozumowania po co szczepic przeciwko odrze, skoro mozna zachorować na szkarlatynę]. Nie przemawia do mnie histera, że "szczepienia szkodzą" i lansuje je "klika farmaceutyczna". Nie, szczepienia ( niekoniecznie meningokoki)uratowały zdrowie i życie milonom ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mawi_mawi meningokoki nazwy szczepionek 25.01.07, 14:39 Dziewczyny, wiem, że jedną ze szczepionek jest szczepionka firmy baxter NiesVac C. Czy znaciemoże nazetej drugiej szczepionki -A+C? Jaki jest koszt jednej dawki? dziękuję i pozdrawiam mawi Odpowiedz Link Zgłoś
agawamala Re: meningokoki nazwy szczepionek 25.01.07, 14:47 Zajrzałam do książeczki zdrowia mojego dziecka i w miejscu nazwy szczepionki jest wpisane Meningitidis A+C. Jest to o tyle dziwne, że słowo to oznacza zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych wywoływanych wirusami A i C. Zadzwoń do Sanepidu ( tak szczepiliśmy się) - udzielą bliższych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mawi_mawi Re: meningokoki nazwy szczepionek 25.01.07, 14:50 A ile kosztowała szczepionka? pozdr mawi Odpowiedz Link Zgłoś
agawamala Re: meningokoki nazwy szczepionek 25.01.07, 14:57 130 -150 PLN, nie bardzo pamietam. Jest to dawka dla dorosłego. Konieczny buster po 3 latach. Pozr. Agata Odpowiedz Link Zgłoś
mawi_mawi Re: meningokoki nazwy szczepionek 25.01.07, 15:00 dzięki, też taka kwota obiła mi się o uszy. Przed chwilą pani z apteki zaśpiewała mi 300 zł!! pozdr mawi Odpowiedz Link Zgłoś
agawamala Re: meningokoki nazwy szczepionek 25.01.07, 15:17 Głowy bym nie dała, bo było to już jakiś czas temu i dwoje dzieci było szczepionych przeciwko meningokokom, i my ( dzieci, mąż i ja) przeciwko durowi brzusznemu. Szczepionka durowa jest droższa - to pamietam, więc gdyby meningokoki kosztowały 300 PLN to zapłacilibyśmy powyżej 2000 PLN, a tak nie było. W Sanepidzie zawsze jest taniej. Skontaktuj sie z Zelazną. Pozdrawiam - Agata Odpowiedz Link Zgłoś
76kitka Re: meningokoki 25.01.07, 15:05 ja szczepię, jesteśmy umówieni na połowę lutego, teraz jakaś posucha w hurtowniach, w naszej aptece pani się zobowiązała sprowadzić na połowę lutego, koszt jakieś 130 złotych, w Warszawie najtaniej jest na Grójeckiej Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkamilczarska Re: meningokoki 28.01.07, 23:38 W Limie proponują dwa rodzaje szczepionek www.cmlim.pl/new/cm-lim/index.php?p=153&ms=&ma= Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkamilczarska Re: meningokoki 28.01.07, 23:39 76kitka napisała: > ja szczepię, jesteśmy umówieni na połowę lutego, teraz jakaś posucha w hurtowni > ach, w naszej aptece pani się zobowiązała sprowadzić na połowę lutego, koszt ja > kieś 130 złotych, w Warszawie najtaniej jest na Grójeckiej Czy tyle kosztuje Neis Vac-C czy inna szczepionka? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: meningokoki 29.01.07, 09:30 Jeżeli chciałabym zaszczepić 4letnie dziecko to wystarczy jedna dawka? I jaki jest koszt w tym konkretnym przypadku? Z góry dziękuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes732 Re: meningokoki 30.03.07, 19:58 oczywiście że szczepic jak tylko was na to stać nie warto ryzykować teraz sie coraz więcej słyszy o sepsie nie było zimy więc się mutuja wszystkie wirusy ja miałam dziecko miało 7 miesięcy jak nagle dostał katar i posocznicę o godz.18 dziecko chodziło w chodziku a juz na drugi dzień nie było go wśrud nas....teraz mam chłopczyka ma 3 latka i szczepie go na wszystko nie patrze na koszty bo zdrowie dziecka jest najwazniejsze na meningokoki NaisVac-c 120zł na pneumokoki 280złzaszczep!!! Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: meningokoki 30.03.07, 21:16 Nie szczepię ani na meningokoki ani na pneumokoki i nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
magda24101974 Re: meningokoki 31.03.07, 08:46 do omamamia1 -napisz jak możesz napisz dlaczego jesteś zdecydowana nie szczepić ja mam 7 latka i cały czas się zastanawiam nad szczepieniem a im dłużej się zastanawiam tym bardziej nie wiem co robić pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: meningokoki 31.03.07, 11:29 Na wstępie chcę zaznaczyć,że to wyłącznie moje zdanie,szanuje decyzje innych rodziców,którzy szczepią swoje dzieci.Jestem matką dwójki dzieci(3 i 12 lat) dzieci zdrowych,urodzonych o czasie,chorujących bardzo mało(2-3 infekcje w roku) leczonych metodami naturalnymi,głównie homeopatią,"bezantybiotykowych",u których infekcje przebiegają bez powikłań.Ostatnie badania potwierdzają bardzo dobre wyniki krwi oraz w wymazach z noso-gardzieli-obecność naturalnej flory bakteryjnej bez patogenów.Dzieci,szczególnie starsza,ma wpojone elementarne zasady higieny,unika ludzi przeziębionych,nie dzieli sie jedzeniem i piciem z dziećmi w szkole.Wszystkie infekcje,które są naprawdę sporadyczne są leczone porządnie,dzieci mają czas żeby wydobrzeć w domu.Wracając do samych szczepień (to sa nowe szczepionki)to jaki mają wpływ na organizm pokaże dopiero czas.Druga sprawa wiąże się z agresywna kampanią koncernów produkujących te szczepionki,to przez nią rodzice usłyszeli dopiero o tych bakteriach.Zachorowalność na sepse z ich powodu ze skutkiem śmiertelnym to kilkanaście przypadków w ciągu roku w Polsce,w porównaniu z zgonami w wyniku powikłań pogrypowych ta liczba jest wręcz mikroskopijna. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaa Re: meningokoki 02.04.07, 18:18 no tak ale dopasć moze każdego nawet tego kto elementarnie dba o higiene .....oczywiście zadna szczepionka nie daje gwarancji,ale jednak jakos moze zmniejszyc chociazby przebieg samej choroby nigdy nie mamy na nic gwarancji ale czemu TFU TFU potem pluć sobie w brodę) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś