Dodaj do ulubionych

karmienie piersią a lampka, dwie wina> czy można

18.04.07, 20:51
Czy mozna ?
Obserwuj wątek
    • buns Re: karmienie piersią a lampka, dwie wina> cz 18.04.07, 20:59
      Slyszalam ze mozna, najlepiej lampke po wieczornym karmieniu, tak zeby przerwa
      do nastepnego karmienia byla ok. 2 godzinna:)Sama mam 2-miesieczna
      coreczke,zazwyczaj wieczorem pije pol szklanki karmi, dwa razy sprobowalam pol
      lampki wina i wszystko OK.
      POZDRAWIAM
      • kaeira Re: karmienie piersią a lampka, dwie wina> cz 18.04.07, 21:49
        buns napisała:
        > Sama mam 2-miesieczna coreczke,zazwyczaj wieczorem pije pol szklanki karmi

No, Karmi to w ogole mozna ile chcieć, bo jest bezalkoholowe!
    • kaeira Re: karmienie piersią a lampka, dwie wina> cz 18.04.07, 21:46
      Ogolnie rzecz biorąc - mozna. Tylko lepiej odczekac kilka godzin przed
      karmieniem. Ale np, jedna mala lampka wina czy szklanka piwa niedlugo przed
      karmieniem tez nie zaszkodzi, choć lepiej oczywiscie nie robić tego nagminnie.

Alkohol "wyparowuje" z mleka w takim samym tempie jak z krwi. Jeżeli np. wypiłaś
      więcej, ale minęło trochę czasu, i alkohol na tyle już ciebie wyparował, że
      moglabyś prowadzić samochód, to znaczy, że spokojnie możesz także karmić
      piersią. Jeżeli jest np. dziecko, które nigdy nie je w nocy, mozna
      spokojnie wypić cos mocniejszego do poduszki.
      W razie np. wyjścia na zakrapianą imprezę można zapewnic dziecku zapas
      odciągniętego.

Jeżeli chcesz wypić więcej, pamiętaj, aby odczekać odpowiednio długo przed
      karmieniem, ale w żadnym razie nie musisz odciągać i wylewać mleka.
      Trzeba pamiętać, że stężenie alkoholu w mleku będzie zależało też od tego, jaka
      jestes i jak pijesz. Jeśli jesteś drobną istotką które wypije trochę wina na
      pusty żolądek, będziesz miała we krwi - a więc i w mleku - więcej alkoholu niz
      np. postawna kobita, ktora pije wino do sutego obiadu.

Kiedyś w necie znalazlam taką poradę: dobrze odczekać przed karmieniem 2 godziny
      na każdą wypitą tzw standardowy drink / jednostkę alkoholu (czyli ok. 250-300 ml
      piwa (ponad szklankę), 150 ml wina (kieliszek) czy 30 ml wódki, brandy itp).
      • mniemanologia Re: karmienie piersią a lampka, dwie wina> cz 19.04.07, 16:47
        Upewnię się, czy Cię dobrze zrozumiałam: czyli alkohol ulatnia się z piersi,
        więc nie muszę np. odciągnąć się po "libacji" ;) i wylać odciągnięte mleko,
        tylko mogę odczekać, aż alkohol ze mnie wyparuje, a mleko będzie ok, tak?
        Oczywiście czasem lepiej się odciągnąć i wylać, jeśli się np. walczy z kryzysem
        laktacyjnym, ale pytam hipotetycznie.
        • kaeira Re: karmienie piersią a lampka, dwie wina> cz 21.04.07, 17:43
          mniemanologia napisała:
          > Upewnię się, czy Cię dobrze zrozumiałam: czyli alkohol ulatnia się z piersi,
          > więc nie muszę np. odciągnąć się po "libacji" ;) i wylać odciągnięte mleko,
          > tylko mogę odczekać, aż alkohol ze mnie wyparuje, a mleko będzie ok, tak?
          > Oczywiście czasem lepiej się odciągnąć i wylać, jeśli się np. walczy z kryzysem

Na pewno tak! Na 100%, wielokrotnie czytałam to w różnych źródłach. Alkohol nie
          pozostaje w mleku, tak samo jak nie pozostaje we krwi "na zawsze".
          Tyle że jeżeli trzeba dłużej odczekać, to być może i tak lepiej odciągnąć, żeby
          np. nie zaburzyć laktacji, albo uniknąć przepełnienia. Ale to już sprawa osobowa.
          Tu link do strony na ten temat szacownej amerykańskiej organizacji LaLeche League
          www.lalecheleague.org/FAQ/alcohol.html
          A tu śmieszny link: alkomat do mleka!
          www.milkscreen.com/
          Oczywiście ze Stanów! Niektórzy krytykują go za to, że spowoduje, że kobiety
          będą uważać że alkohol jest tak niebezpieczny - że aż go trzeba bez sprawdzać
          tym alkomatem, no i że to przyczyni się do szybszego odstawienia.

A spokojnie można pić - jeżeli poczekasz te 2-3 godziny (czy tam ile trzeba) i
          nie czujesz, że jesteś pod wpływem alkoholu, na pewno można karmić. Jeżeli
          libacja zaskutkuje upiciem, tak samo - odczekać do trzeźwości.
          Aha, jeszcze: przy dzieciach do 3 miesięcy lepiej szczególnie uważać. I
          pamiętać, że osoba cięższa szybciej metabolizuje alkohol (dlatego drobne kobiety
          murza bardziej uważać, dłużej odczekać).
    • dorotaww p.Moiniko jakie jest Pani zdanie 21.04.07, 13:41

• monika_staszewska Re: p.Moiniko jakie jest Pani zdanie 24.04.07, 14:56
        W kwestii winka i karmienia: najlepiej oczywiście karmić wtedy, gdy alkohol
        znikł z krwi całkowicie - internetowe kalkulatory uwzględniające wagę i płeć są
        najbardziej wskazane. Ponieważ alkohol pojawia się we krwi nie od razu po
        spożyciu można też wysączyć lampeczkę winka tuż przed karmieniem czy w jego
        trakcie. Tak czy siak nie namawiam do nagminnego uprawiania tego procederu, jak
        wiadomo regularne picie nawet niewielkich ilości alkoholu człowiekowi nie
        służy, bo uzależnić się niestety można. Ale raz na jakiś czas, jak jest jakaś
        szczególna okazja, albo potrzebujemy wspomóc się żeby napięcie, zdenerwowanie
        ustąpiło, nie widzę przeszkód, byle starać się unikać karmienia dopóki poziom
        alkoholu we krwi nie spadnie (najlepiej do zera).
        ogólnie rzecz biorąc winko i karmienie łatwiej jest pogodzić niż winko i ciążę,
        bo wtedy nie ma sytuacji możliwości żeby dziecko z alkoholem się nie spotkało.
        pozdrawiam :)
        monika staszewska
        • clk7 Re: p.Moiniko jakie jest Pani zdanie 17.07.07, 17:02
          Czy któraś z Was wie gdzie można znaleźć tak internetowy kalkulator
          (uwzględniający wagę płeć itd) na obecność alkoholu we krwi???
          z GÓRY DZIĘKUJE!!!!!!

pozdrawiam

• agnieszka_z-d Re: p.Moiniko jakie jest Pani zdanie 17.07.07, 20:27
            Proszę bardzo:

serwisy.gazeta.pl/zdrowie/0,51205,1833762.html
            • kaeira Re: p.Moiniko jakie jest Pani zdanie 17.07.07, 20:40
              Chyba lepszy ten, dokladniejszy, uwzględnia płeć:
              www.e-manus.pl/calc,id,6,type,0,zawartosc_alkoholu_we_krwi.html
              Gdzieś widziałam jeszcze lepszy, ale mi umknął.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka