Dodaj do ulubionych

do nauczycielek w ciąży

21.03.06, 13:10
hej!jestem nauczycielem kontraktowym, obecnie w miesiącu ciąży. termin mam na
październik. w związku z tym, że bardzo źle znoszę te pierwsze tygodnie-
dokuczają mi całodzienne mdłości, co znacznie utrudnia mi prawidłowe
funkcjonowanie, również w pracy, rozważam możliwość pójścia na zwolnienie,
przynajmniej na jakiś czas. mam jednak wątpliwości-mam w szkole półtora
etatu, tj.27 godzin. w przypadku zwolnieenia lekarskiego spowodowanego ciążą
będę otrzymywać 100% dotychczasowej pensji, ale rozumiem, że z etatu(czyli 18
godzin)a nie z 27(bo te 9 to przecież nadgodziny). proszę wszystkie
poinformowane bardzie niż ja o rzetelną radę(niestety mimo złego samopoczucia
muszę wziąść pod uwagę kwestie finansowe i rozważyć wszystkie za zwolnieniem
i przeciw niemu...)pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dekosi Re: do nauczycielek w ciąży 21.03.06, 14:09
      NIe wiem jak to sie dzieje ale na l-4 ciążowym dostaniesz z ZUS-u więcej
      pieniędzy, niż gdybyś pracowała, niestety rzeczywiście tylko z gołego etatu. W
      moim przypadku(mianowanie) to niemal 200 zł, podobno wynika to z faktu, iż ZUS
      nie pobiera wtedy jakiejś części składki. Dziwi mnie to ale tak jest
      napewno.Pozdrawiam
      • iskra23 Re: do nauczycielek w ciąży 21.03.06, 16:46
        Witajsmile Ja jestem tez kontraktowym w 19 tc. jestem od poczatku na zwolnieniu i
        dostaje 100% pensji, ale oczywiście bez nadgodzin i bez wychowawstwa, więc w
        sumie wychodze gorzej, niz bym pracowała.
        • laurka112 Re: do nauczycielek w ciąży 21.03.06, 18:22
          ja jestem mianowanym n. i nie dostaję za nadgodziny oraz za wychowawstwo, które
          ktoś po mnie przejął; ale za to jak wspomniała koleżanka wcześniej dostaję
          więcej z ZUSU.
          • ussa77 Re: do nauczycielek w ciąży 21.03.06, 21:13
            to zależy jak masz na umowie o pracę ! ja bedąc w ciązy dostawałam tyle samo
            tak jakbym pracowała bo moje nadgodziny nie sa dodatkowo rozliczane tylko są
            wpisane w umowę !!
    • alicja908 Re: do nauczycielek w ciąży 22.03.06, 09:45
      dzięki za informacje!mam umowę na czas nieokreślony, na 18 h a te 4 to
      nadgodziny. gdzieś w archiwum forum znalazłam post, że dziewczyna na l4 dostaje
      100% gołego etatu i średnią nadgodzin z ostatnich 6 miesięcy. juz sama nie wiem
      w co wierzyć...może któraś z was jest w stanie podać mi jakąś podstawę prawną
      do obliczenia wynagrodzenia w czasie l4 dla nauczyciela?będę wdzięcznia,
      pozdrawiam
      • agee2002 Re: do nauczycielek w ciąży 22.03.06, 12:18
        no wlansie ja chyba tak mialam... zn wyplata przyszla mi wieksz ao ok 140 zl. a
        osobno przyszly mi pienakzi za nadgodziny ktorych prezcie znie mialam bo bylam
        na zwolnieniu wiec chyba ma koleznka racje moze biora jescze jakas srednia z
        nadgodzin z ostaniego semstru czy jak... nie wiem ja wyszlam na tym lepiej a
        ytylam na l4 przez 3 tygodnie (razem z feriami). Teraz tez jetsm bo jetsem chora
        ale zsatanawiam sie nad zowlnieneim... bo kurcze codziennie jak wroce z tego
        gimnajzum to mnei glowa boli i w brzuskzu kluje crying jescze mi powiedziano ze w 4
        miesacu najwicej kobitek laduje w szpitalu z powodu lozyska ... i stad te moje
        klucia wiec ide w pon do gina i zobacze co powie... mam nadzieje ez wsyztsko
        oki. A jak siedze w domku i nei biegam po skzole to nic mnie nie kluje wiec cos
        w tym jest
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka