kasiad1 04.08.04, 11:52 czy ktos wie jaka jest norma dla 10 tyg i 3 dniowego dziecka? Ostatnio bylam na USG i wyszlo 2,3 mm przy CRL=31,8 mm. Czy to jest normalny wynik??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominika8 Re: przezierność karkowa w 10 tyg 04.08.04, 12:06 norma jest do 3mm, a lekarz nie zinterpretował? To ważne Odpowiedz Link Zgłoś
misiabella Re: przezierność karkowa w 10 tyg 04.08.04, 12:09 Wydaje mi się,że 10-ty tydzień to za wcześnie na miarodajne badania.Z kilku źródeł wiem,że najwcześniej robi się to badanie od 12-tego tyg. Nie martw się na zapas.Niepotrzebnie Cię lekarz stresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia75 Re: przezierność karkowa w 10 tyg 04.08.04, 12:10 ja w 13 tyg mam przyziernosc fałdu karkowego 1,1 mm. CRL - 66. w 10tyg CRL- 28. czy ktos moze mi wytlumaczyc i uspokoic,ze wszystko jest w porzadku, bo ciagle mi sie wydaje,ze ten lekarz nie mowi mi prawdy, bardzo sie przygladal temu ekranowi,a na pytanie czy w porzadku tylko mruczy "tak tak". mam zdjecie dziecka z 13 tyg i jest ono mniejsze niz dzieci, ktore widzialam na forum "zobczcie" nawet z 11tyg. bardzo prosze o odpowiedz i pocieche. Odpowiedz Link Zgłoś
aska_f Re: przezierność karkowa w 10 tyg 04.08.04, 12:16 Mój lekarz twierdzi, że jak coś jest nie tak to widać już w 8-9 tygodniu, wcale nie trzeba czekać do 12tc. Norma jest do 3 mm, mój lekarz mi pokazywał zdjęcia z USG na których wyraźnie było widać (nawet dla mnie) że coś jest nie tak. Tak więc moim zdaniem nie macie się co martwić. A swoją drogą to chyba nie za dobrze że lekarz nie rozwiewa Waszych wątpliwości i nie odpowiada wyczerpująco na pytania? Przecież to ważne w czasie ciąży. Pozdrawiam serdecznie, Odpowiedz Link Zgłoś
kasiad1 Re: przezierność karkowa w 10 tyg 04.08.04, 12:20 lekarka oznajmila ze nie wie jaka jest norma dla 10 tyg- znana jest jej jedynie norma dla 12. Stwierdzila ze sprawdzi w ksiazce... nie znalazla ale powiedizala ze za dwa tygodnie powinnam powtorzyc badanie bo wedlug niej to jest za duze...Jutro ide do lekarza specjalizujacego sie wykrywaniu wad i sie przekonam. No ale do tego czasu to nie wiem jak wytrzymam Odpowiedz Link Zgłoś
agu82s Re: przezierność karkowa w 10 tyg 18.11.16, 10:16 Wiem, ze minęło dużo czasu ale ciekawa jestem co u Ciebie i dzidziusia. W moim przypadku jest identycznie NT 2,3 przy CRL 33,8 w 10 tygodniu ciąży. Lekarz powiedział, ze dobrze nie będzie ale kazał czekać jak będę miała w 13 tygodniu badania prenatalne. Bardzo się boję. Odpowiedz Link Zgłoś
gohan83 Re: przezierność karkowa w 10 tyg 28.12.16, 21:58 Witam. Mam identyczną sytuację jak Ty. Ten sam tydz.,crl, NT. 03.01. powtórzenie badania. Jak tam u Ciebie sytuacja? Jestem załamana tym wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika8 Re: przezierność karkowa w 10 tyg 04.08.04, 12:24 hej, ja w 12 tyg miałam, CRL-60 mm, i przezierność 1,1. Badanie robiłam u znakomitego fachowca, i powiedział, że jest wszystko OK. Obecnie jestem w 22 tyg pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia75 Re: przezierność karkowa w 10 tyg 04.08.04, 12:38 Dominika, bardzo mnie pocieszylas, bo masz taki wynik jak ja i napisalas ,ze jest to w porzadku. z tego co piszecie, zrozumialam,ze czym wieksza liczba, tym gorzej,czyli jak jest 1,1 to znaczy,ze dobrze? mam taka nadzieje, bo lekarz z usg nie raczy mi nic powiedziec, a 60zl bierze z usmiechem (przepraszam za moja zlosliwosc,ale nie wiem,jak mozna trzymac czlowieka w takiej niepewnosci, tylko faceci sa tak durni i tępi). martwie sie tez tym,ze to mojedziecko jest takie biedne malutkie na tym zdjeciu, a brzuch w 13 tyg juz zaczynam miec. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesm1 Re: przezierność karkowa w 10 tyg 04.08.04, 13:00 z tego co poczytalam w internecie to 10 tydzien to troche za wczesniej... moja rada, zeby poczekac jednak do 12-13 tc i wtedy badane powtorzyc, bo inaczej wynik moze byc nie miarodajny... ale warto pogadac z lekarzem lepiej zorientowanym, zeby sie nie martwic na zapas Pozdrawiam Agnesm Odpowiedz Link Zgłoś
kasiad1 Re: przezierność karkowa w 10 tyg 04.08.04, 14:16 Dzieki za pocieszenie. Lekarza pytalam i tez powiedzial, zebym zaczekala... no ale wiesz jak to jest - jesli Ci ktos cos takiego powie jak mi ta kobieta od usg to zaczynasz sie martwic, ze moze jednak ma racje i faktycznie nie jest tak jak powinno byc... Odpowiedz Link Zgłoś
pulpec Re: przezierność karkowa w 10 tyg 04.08.04, 13:19 ja w 12 tc miałam 0,8-1,0 mm przy CRL 50,1 mm Odpowiedz Link Zgłoś
plumcio Re: przezierność karkowa w 10 tyg 04.08.04, 15:12 Ja przy CRL 6,07 cm ( ok 13 tyg.) mialam przeziernosc 1,22. Wszystko jest jak najbardziej ok Plumcio Odpowiedz Link Zgłoś
muress Re: przezierność karkowa w 10 tyg 04.08.04, 15:38 ja bylam w 11 tygodniu, CRL 50,3 mm, przeziernosc 1,0 mm wg lekarza prawidlowy. A swoją drogą mało lekarza nie ugryzlam - owszem omawial USG, mowil, ze wyglada na to, ze wszystko jest prawidlowo jak na ten etap, ale na moje wyrazne pytania: czy nie widzi wad typu rozszczep kregoslupa i jak to jest z ta przeziernoscia w dosc niemily i opryskliwy sposob odpowiadal: "Pani to chce, zebym powiedzial, ze dziecko bedzie zdrowe, a ja tego Pani nie moge powiedziec" - i tym podobne. Kurcze, to płacąc 150 zł za USG nie mogę już spytać wyraźnie o sprawy o których nie wspomniał???? Dla mojego świętego spokoju i wiedzy??? Przecież wiem, ze mi gwarancji na zdrowe dziecko nie da i ze jego mozliwosci diagnostyczne są ograniczone - ale przecież można chyba normalnie odpowiedzieć na pytania pacjentki, nawet jeśli z jego punktu widzenia są głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: przezierność karkowa w 10 tyg 04.08.04, 16:34 Prawidłowo przeprowadzone badanie NT (przezierność karkowa) powinno być między 12 tyg a 14 tyg ciąży przy CRL powyżej 45 mm. Przy mniejszym (młodszym) dziecku nie ma podawanych norm. Nie jest też ściśle określona górna granica normy NT, choć międzynarodowe instytucje zajmujące się badaniami prenatalnymi określają ją na poziomie 2,5 mm. W Polsce z tego co widzę panuje większa "dowolność", niektórzy lekarze określają górną granicę normy na 3 mm, a są też ośrodki medyczne, które określiły tą granicę na 2 mm .... Tyle suchych informacji, a rada dla Ciebie : choć wiem, że to trudne, ale powinnaś poczekać do połowy 12 tyg i powtórzyć pomiar. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
71gosik Re: przezierność karkowa w 10 tyg 04.08.04, 21:48 Norma od 10,1 tygodnia do 12,6 tygodnia wynosi do 2,5 mm wg Nicolaidesa. Tak odczytałam na moim USG robionym w Łodzi przez prof. Szaflika. Jest to norma dość surowa, bo w Polsce uznaje się , że do 3mm jest prawidłowo. Nawiasem mówiąc to trzeba dobrego USG i fachowca przy nim aby prawidłowo zrobić pomiary. Ja miałam tego pecha, że pierwsze pomiary robił mi ponoć dobry lekarz, niestety a może na szczęśćie sprzęt miał do bani. Wymierzył mi fałd karkowy w 13 tygodniu na 3,4mm i skierował na test potrójny. Rozpacz i przeszukiwanie internetu, w końcu znalazłam namiary na prof. Szaflika, po trzech dniach miałam kolejne USG za sobą fałd karkowy 1,8mm. Dość spora różnica. Ale do końca ciąży żyłam w strachu czy aby na pewno to ten pierwszy się pomylił. Urodziłam zdrowego synka, który ma już 14,5 miesiąca. A zatem trzeba dobrego sprzętu i kogoś kto umie z niego korzystać. Małgorzata i Michał(15.05.2003) Odpowiedz Link Zgłoś
e5121 Re: przezierność karkowa w 10 tyg-przeczytaj 05.08.04, 02:57 Pod koniec 14 tyg miałam robione NT (czyli przezierność karku) i wyszło 2,8. Bardzo sie przestraszyłam, ale dopiero koło 20 tygodnia jak isę dowiedziałam o normach. Mój lekarz powiedział, ze dużo dzieci ma takie NT, ale ja wybrałam się na usg genetyczne w Warszawie do dra Osóbki-Morawskiego(jest jego strona w internecie). Juz przy zapisie pielegniarka powiedziała mi ze to nie jest zły wynik. Doktor wymierzył wszystkie częsci ciała dziecka(podobno takie usg wykrywa 8 na 10 przypadków nieprawidłowości) i napisał NT poniżej 2,5mm. To był 21 tydzień ciązy!!!Powiedział nie ma powodu do zmartwień! Uspokoilłam sie, ale oczywiście czasami mnie nachodzi, a to jeszcze 3 miesiące czekania... Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: przezierność karkowa w 10 tyg 05.08.04, 08:54 Właśnie przez Nicoladesa są ustalone bardzo ścisłe zasady pomiaru NT. 1. pomiar dokonuje się między 11 tyg i 3 dniem, a 13 tyg i 4 dniem ciąży 2. CRL od 45 mm do 86 mm (chyba 86 mm, tego dokładnie nie pamiętam) 3. odpowiednia pozycja dziecka podczas badania 4. odpowiednie powiększenie obrazu i skok kursora itp.. oczywiscie jest potrzebny nie najgorszy sprzęt, a przede wszystkim dobry lekarz. Wystarczy, żeby dziecko na przykład odchyliło główkę i juz pomiar będzie błędny.... Lekarze z którymi ja miałam do czynienia przyjmują normę do 2,5 mm, wiem, że jest na Śląsku klinika w której norma jest < 2 mm, ale wielu innych w Polsce za normę uważa 3 mm. Prawdę mówiąc nie rozumiem skąd taka dowolność interpretacji bo krajowymi doświadczeniami w tej dziedzinie raczej nie możemy się pochwalić ... Odpowiedz Link Zgłoś
anitak_74 Re: przezierność karkowa w 10 tyg 06.08.04, 14:47 Witajcie! Czytając ten wątek troszeczkę się zmartwiłam. Jestem 18 tc i nie przypominam sobie, żeby moja Dzidzia miała robione badanie przezierności karkowej. W trakcie ostatniego USG (16tc) były robione pomiary różnych części ciała mojej Dzidzi i w opinii mojego gin wszystko jest w porządku. Dodam, że chodzę do bardzo dobrego lekarza. Co o tym sądzicie? Czy można przezierność badać np. w 20 tc? Czy mam się martwić? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monsiu73 Re: przezierność karkowa w 10 tyg 06.08.04, 17:19 moje wczorajsze wyniki, 13 tc: - CRL 69 mm (dzisiaj już pewnie ze 70 mm)) - obwód główki 24 mm -przezierność karkowa 1,8 Lekarz powiedział,że jest ok. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesm1 moje wyniki z 13tc 06.08.04, 20:37 Dla porownania zamieszcze tez moje wyniki z dzisiaj: (koniec 13tc.) CRL 76mm BPD (glowka) 25mm przeziernosc karkowa 2,3mm Moj lekarz mowil o normie do 3mm, ale nawet do 2,5mm sie miescimy, wiec jest ok Agnesm Odpowiedz Link Zgłoś
tomoe Re: przezierność karkowa w 10 tyg 06.08.04, 23:00 Na przełomie 10 i 11 tyg. miałam przezierność 1,4 przy CRL 48mm. Ponoć wszystko jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
iwka901 Re: przezierność karkowa w 10 tyg 24.08.04, 20:13 13 tc NT 1,2 CRL 6,5 BPD 2,5 Lekarz twierdzi , że wszystko OK Odpowiedz Link Zgłoś
sunrise3 Re: przezierność karkowa w 10 tyg 25.08.04, 18:44 Moja Dzidzia juz w 10 tyg. miala NT = 5,9. Nie bylo ok., aberacja chromosomowa. W nastepnych tygodniach wskaznik rosl. Odpowiedz Link Zgłoś