Dodaj do ulubionych

położenieMiednicowe-odkręcanie dzidzi,jak to robią

17.07.06, 19:35
Dziewczyny,czy któraś z Was to miała?
lekarze chcą spróbować odwrócić dzidzię (teraz jest położenie miednicowe)
do porodu mam jeszcze 5 tyg.
więc w jaki sposób oni mają zamiar to zrobić?(przez pochwę czy uciskając
przez brzuszek)
może któraś z Was to miała i może mi powiedzieć jak i co i czy to jest
bolesne?
Obserwuj wątek
    • peelka Re: położenieMiednicowe-odkręcanie dzidzi,jak to 17.07.06, 20:06
      Bylam w podobnej sytuacji i poniewaz bardzo chcialam urodzic naturalnie rozwazalam opcje obrotu zewnetrznego wypytujac na ten temat kilku lekarzy, polozne, duzo czytajac. W rezultacie nie zdecydowalam sie na to i nie zaluje mojej decyzji. Rozmawialam z dziewczyna, ktora miala robiony obrot w szpitalu na Zelaznej i wyglada to mniej wiecej tak, ze dzien wczesniej idziesz do szpitala, w dniu zabiegu daja ci cos na rozskurczenie/rozluznienie (nie znam szczegolow, wybacz jestem laikiem) a potem lekarz uciskajac brzuch od zewnatrz i polozna przez pochwe probowali przekrecic malucha. Ta dziewczyna wrocila z zabiegu splakana, twierdzila, ze bolalo i bylo to bardzo nieprzyjemne. Z tego co wiem to taki obrot powinno sie wykonywac w okolicach terminu porodu; gdyby pojawily sie komplikacje robi sie wtedy cesarke. Nie wiem czy ci w czyms pomoglam, ale ja pamietam dokladnie moje rozterki z tym zwiazane. Do konca mialam nadzieje, ze dzidzia sie przekreci, wykonywalam nawet jakies cwiczenia majace w tym pomoc...bez skutku. Najwyrazniej dziecko mialo jakis powod dla ktorego ulozylo sie tak a nie inaczej, w ten sposob to sobie wytlumaczylam i dalam spokoj. W rezultacie okazalo sie, ze cesarka nie byla takim zlym wyjsciem smile
      pzdr
      • kasia161069 Re: położenieMiednicowe-odkręcanie dzidzi,jak to 17.07.06, 20:16
        poczekaj dziecko moze samo przekrecic sie w ostatniej chwili .
        U mnie 28 tc i 34,5 tc mialam USG i mloda lezala glowka do gory teraz w 37,4
        tc robilam USG i jest odwrocona glowka na dole gotowea do wyjscia - takze
        spokojnie
    • annus_annus Re: a co zrobiłybyście na moim miejscu?poradzcie 17.07.06, 20:43
      Dziewczyny dzięki za informacje-
      trochę mi rozjaśniło umysł jednak zastanawiam sie co zrobić?:
      w czwartek mój gin prawdopodobnie zaproponuje mi próby odwracania
      (ordynator w szpitalu-nie prywatny gin w gabinecie) więc teraz nie wiem
      czy decydować się czy też zasugerować mu aby moze jeszcze poczekać..
      co Wy zrobiłybyście na moim miejscu?
      pozdrawiam i dziekuję
      • skarb_x Re: a co zrobiłybyście na moim miejscu?poradzcie 17.07.06, 20:49
        Nie miałam z takim obracaniem styczności, ale słyszałam, że to musi byc bardzo
        doświadczony lekarz. Radziłabym poczekać
      • margonik Re: a co zrobiłybyście na moim miejscu?poradzcie 17.07.06, 20:51
        Raczej sie nie gódź na przekręcanie, bo to jest zabieg dosyć niebezpieczny. Płód
        musi być w trakcie cały czas monitorowany, ponadto trzeba przygotowanym w
        trakcie do nagłej cesarki.

Ale do terminu masz jeszcze trochę czasu, więc może dziecko samo się obróci? Są
        różne ćwiczenia fizyczne (dosyć łatwe), które mogą dopomóc. Chodzi o różne
        skręty ciała. Najlepiej, jakbyś trafiła do jakiejś położnej lub rehabilitantki,
        która pokazałaby Ci jak to sie robi. Nie ma oczywiście gwarancji, że ćwiczenia
        pomogą, ale może...
      • parg4 Re: a co zrobiłybyście na moim miejscu?poradzcie 17.07.06, 20:52
        Ja miam dwoje dzieci i dwi cc za sobą pierwsze dziecko właśnie było ułożone
        miednicowo ja osobiście nie słyszałam o odwracaniu dzieci tylko o tym że
        dzidzia może sie przekręcić na koniec osobiście to mnie takie odwracanie nie
        brzmi zbyt dobrze i ja bym poczekała
    • malinka255 Re: położenieMiednicowe-odkręcanie dzidzi,jak to 17.07.06, 21:15
      Dzisiaj bylam u gina 36tc i 3 dni, dziecko odwrocilo sie na szczescie; wg mnie
      bylo to w 35tc;
      malinka
      • iii11 Re: położenieMiednicowe-odkręcanie dzidzi,jak to 19.07.06, 02:57
        Takie obracanie mogą proponować tylko nieodpowiedzialni lekarze. To bardzo
        niebezpieczne. Nasi ginekolodzy ostatnio dostają fioła na punkcie psn za
        wszelką cenę. Priorytetem powinno być zdrowie twoje i dziecka a nie psn. Nie
        wspomne że to bardzo bolesne, czasem myślę że oni lubią komuś sprawiać
        niepotrzebny ból ( jakiś brak zoo we Wrocławiu, szał na punkcie psn )
        • mal781 Re: położenieMiednicowe-odkręcanie dzidzi,jak to 24.11.06, 07:50
          CO ZA BZDURY - z tym nieodpowiedzialnym lekarzem!!!
          obrót zewnętrzny - jest u nas w kraju faktycznie mało znany i mało popularny, ale jeśli robi go doświadczony lekarz to z całą pewnością nie jest ani niebezpieczny ani bolesny. nie w każdym przypadku jest on możliwy do wykonania. taki zabieg robi się przy ścisłej kontroli usg ( trzeba sprawdzić ułożenie dziecka, długość pępowiny, czy pępowina nie jest zawinęta gdzieś wokół główki, rączki nóżki , ilość wód płodowych itp...) jeśli wszystko gra to sam zabieg jest kwestią kilku sekund. podaje się dożylnie lek rozkurczający mięśnie i delikatnie masując brzuch przekręca się dziecko do odpowiedniej pozycji. po zabiegu wykonuje się ktg w odstępie paru godzin i już!
          obrót wykonuje się możliwe późno czyli w ostatnich tygodniach ciązy ,żeby w razie rozpoczęcią akcji porodowej nie było właśnie niebezpieczeństwa dla dziecka.
          dla mnie osobiście ten zabieg wydawał sie mniej ryzykowny niż cc. nie oszukujmy się cc wcale nie jest zabiegiem bezpiecznym w 100% . nie rozumiem więc dlaczego tak chętnie się dziewczyny na niego decydują???
          ja obrót miałam wykonany w pierwszej ciąży w 38 tyg , w szpitalu na kasprzaka przez super lekarza , bez bólu i poród naturalny o czasie też odbył się w tym samym szpitalu.
    • maga233 Re: położenieMiednicowe-odkręcanie dzidzi,jak to 17.07.06, 21:16
      takie przekrecanie na pewno nie jest dla dzieciatka mile. Na pewno jest wtedy
      przestraszone i pewnie go troche boli. podejrzewam tez ze mozna malenstwu
      wyrzadzic krzywde.
      ja bym sie nie zdecydowala. Nawet jesli bardzo by mi zalezalo na psn. w koncu
      zdrowie dziecka to priorytet.
      Pozdrawiam

Ps Moj od 33 tc przekrecil sie juz 3 razy. A do malych nie nalezy. Tez jestem w
      niepewnosci smile
      • annus_annus Re: dzięki Dziewczyny! 17.07.06, 22:08
        Dzięki Dziewczyny!
        za każda wypowiedź! mam nadzieję,że dzidzia sama ułozy się
        czego sobie i Wam serdecznie życzę!
        za wszystkie rady bardzo dziekuję-przydały mi się - będzie mi się łatwiej
        rozmawiało z ginem.
        Pozdrawiam cieplutko
    • marta308 Re: położenieMiednicowe-odkręcanie dzidzi,jak to 17.07.06, 23:05
      Moj synek tez nie obrocil sie glowka do dolu i moj gin zapisal mnie do szpitala
      na obrot . Ale ja przemyslalam i nie zgodzilam sie . Poszlam do innego
      lekarza , ktory pracuje w inny,m szpitalu i powiedzial , ze takie obroty sa
      niebezpieczne dla dziecka . U mnie skonczylo sie to cesarka i okazalo sie , ze
      miala nosa , ze nie zgodzilam sie na obrot , bo podczas cesarki okazalo sie ,
      ze mam wade macicy i dziecko w zyciu nie obrocilo by sie samo , a obrot na sile
      moglby byc bardzo niebezpieczny dla dziecka .
      Nie zgadzaj sie na obrot !!!
    • elza78 Re: położenieMiednicowe-odkręcanie dzidzi,jak to 17.07.06, 23:17
      mialam cc z powodu ulozenia miednicowego, i osobiscie w zyciu takie glupoty jak
      obracanie dziecka przez powloki brzuszne w imie jedynego prawdziwego i
      najwspanialszego porodu silami natury nie przyszly mi do glowy, chrzanic to co
      gadaja, to jest zwyczajnie niebezpieczne dla malucha i dla ciebie, dlatego w
      wiekszosci szpitali odchodzi sie od tego typu praktyk na rzecz zaplanowanego
      ciecia cesarskiego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka