Dodaj do ulubionych

tabletki na wywołanie miesiączki brane w ciąży

18.12.03, 10:26
miesiączki miałam zawsze nieregularnie, ale kiedy nie pojawiała sie dłużej
niż zwykle poszłam do ginekologa wyjasnic sprawę. Po badaniu
(ginekologicznym i USG) "wykluczył" ciążę i zalecił przyjmowanie tabletek
(Gestomikron-tzn. progesteron) przez tydzień w celu wywołania miesiączki.Tak
tez zrobiłam ale po trzech tygodniach poszłam znowu bo tabletki nie
zadziałały.Wtedy okazało się, że jestem w ciąży(7.Tydzień)Lekarz bronił sie
i zapewniał że tabletki nie zaszkodzą dziecku ale ja się martwię.Czy ktoś
miał podobny przypadek, albo wie coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • malika5 Re: tabletki na wywołanie miesiączki brane w ciąż 18.12.03, 10:34
      Kochanie, może odwiedź jeszcze innego lekarza- najlepiej prywatnie, oni są
      wtedy bardziej rozmowni. Nie martw się na zapas- podobno na początku ciąży (do
      zagnieżdżenia się zarodka) leki działają na zasadzie "wszystko albo nic", tzn.
      albo nastąpi poronienie albo wszystko będzie normalnie. Ja brałam na początku
      silne leki antyalergiczne i mój gin wcale się tym nie przejmował. Pozdrowienia.
    • sanna99 Re: tabletki na wywołanie miesiączki brane w ciąż 18.12.03, 10:49
      don't worry - ja tak miałam. Ginekolog wykluczyła ciążę - a byłam wtedy w 6/7
      tygodniu. Brałam Luteinę na wywołanie miesiączki i po 2 tyg zrobiłam testy
      jeszcze raz i bingo - Mały juz tam był nieżle zagnieżdzony. Te lekarstwa nie
      szkoszą bo progesteron podaje się tez na podtrzymanie ciąży. Teraz jestem w 31
      tyg. i wszystko jest ok.
    • magda010 Re: tabletki na wywołanie miesiączki brane w ciąż 18.12.03, 14:19
      To prawda - progesteron na pewno nie zaszkodzi dziecku, bo organizm sam go
      produkuje, aby podtrzymywac ciaze. Takze zdarza sie, ze lekarze zapisuja go -
      bo albo wywola miesiaczke, albo jak jest ciaza to nie zaszkodzi.
      • melka_x Re: tabletki na wywołanie miesiączki brane w ciąż 18.12.03, 14:37
        Progesteron daje się również na podtrzymanie zagrożonej ciąży, także nie martw
        się. Ten hormon wywołuje miesiączkę tylko i wyłącznie w przypadku gdy nie
        jesteś w ciąży, jeśli jesteś to "będzie pracował" nad podtrzymaniem ciąży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka