Dodaj do ulubionych

Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o opinie

08.05.06, 11:10
Witam,
jestem w 35 tygodniu ciąży ale prawdopodobnie urodzę nieco szybciej smile)
Jak do tej pory byłam przekonana do Lędzin (Izba porodowa za Tychami), którą
polecali mi znajomi. Jednak kiedy dowiedziałam się, że mogę urodzić trochę
szybciej, zaczęłąm zastanawiać się nad szpitalem w okolicy. Jestem z Żor,
więc najbliżej do Szpitala Miejskiego, z drugiej strony, mój lekarz jest z
Rybnika i pracuje w Wojewódzkim Szpitalu w Rybiku - Orzepowicach. Są różne
zdania, które czytałam tu na forum. Jedankże chciałabym poznać opinie osób,
które miały okazję rodzić w tych szpitalach bądź na Izbie Porodowej w
Lędzinach w ostatnim czasie.
Będę wdzęczna za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • agaiartur Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 12:07
      witam Aniu. ja jestem obecnie w 23 t.c i też sie zastanawiam nad
      szpitalem.jestem z żor - i najprawdopodobniej tu bede rodzić.o szpitalu w
      lędzinach nic nie słyszałam.z tego co wiem to szpital w rybniku jest lepiej
      wyposażony w sprzęt bo w żorach nie ma prawie nic.ja myślę narazie tak - jeśli
      cała ciąża przebiegnie prawidłowo to urodzę w żorach. sale są fajne -czyściutko
      i miły personel- wiadomo że różnie można trafić. musisz sie zastanowić czy w
      twoim przypadku nie lepiej bedzie rodzić blisko swojego lekarza.
      pozdrawiam aga
      • amikolajec Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 12:23
        Droga Ago,
        moja bratowa rodziła w Żorach w styczniu i z tego co wiem od niej to nie
        brakuje sprzętu w Żorach. Mają nawet aparaturę do badania słuchu od Wielkiej
        Orkiestry. Nie wiem jedak co masz na myśli mówiąc o aparaturze. W Rybniku byłam
        wczoraj, mój lekarz mnie oprowadził po porodówce i z tego co widziłam to, mają
        tam 3 sale do porodu rodzinnego, w tym jedną 5-gwiazdkową smile) (w żorach jest
        jedna sala) ale w Rybniku rodzi się więcej dzieci (ok 150 na miesiąc). Wiesz
        czytałam tu na forum trochę o Rybniku i tak sobie CI powiem. Chciałabym tam
        urodzić, właśnie ze względu na mojego lekarza ale ciągle się waham... Jestem z
        Żor, znam ordynatora i parę położnych (to też plus) i ciągle pozostaję w
        kropce.... moje g-g to: 6933819
        Ania
    • chipsi Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 12:16
      Jestem w 27 tc i też myśle nad Żorami. Wiele znojomych tam rodziło i wszystkie
      były zadowolone. Orzepowic nie polecam. Fakt sale czyściutkie, sprzęcik,
      łazienki... ale ludzie-eh... Parę osób się zawiodło, chociaż znam 1 zadowoloną.
      Ja spędziłam niedawno kilka dni na patologi ciąży i wsumie były 2 położne i 1
      miły lekarz a reszta personelu budziła we mnie instynkty mordercze wink Znajomi
      polecali też szpital w Rydółtowach. Ja jestem z Rybnika-Boguszowic.
    • masbasia Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 12:27
      Też jestem z Żor. Kończę 37 tc. Wiem, że nie chcę rodzić w Żorach!! Planuję
      Bielsko lub Rudę Śl. Znajomi rodzili ostatnio (koniec kwietnia) w Rybniku i są
      bardzo zadowoleni. Pozdrawiam.
      • chipsi Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 12:33
        masbasia napisała:

> Też jestem z Żor. Kończę 37 tc. Wiem, że nie chcę rodzić w Żorach!!

Napisz proszę dlaczego nie Żory. Chcę poznać wszystkie opinie na ten temat,
        negatywne także (nawet bardziej). Będzie to bardzo przydatna informacja przed
        podjęciem decyzji. Z góry dziękuję smile
        • amikolajec Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 13:00
          Jeszcze 2 pytania:
          - czy miałyście robione znieczulenie, w którymś z tych szpitali (albo czy
          słyszeliście od znajomych?)
          - czy można mieć swoją położną? jak tak czy znacie jakąś godną polecenia?
        • ewulka26 Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 13:10
          Ja jestem dopiero w 13 tc. jednakże za żadne skarby nie wrócę do szpitala w
          Żorach.
          Rok temu poroniłam i leżałam na patologii właśnie w szpiatlu miejskim dwa dni i
          nie chciano mi zrobić USG aby sprawdzić czy dzidziuś jeszcze żyje...
          Ordynator był tak bezczelny, że kazał mi się wypisać na własne życzenie jeśli
          nie podoba mi isę to co ze mną robią, a ja poprostu chciałam wiedzieć co z moją
          ciążą.
          Wypisałam się i pojechałam do Rybnika, gdzie personel był pełen zrozumienia dla
          mnie i nie potrafił zrozumieć motywu postępowania żorskiego personelu
          medycznego.
          Do lekarza chodziłam do Rybnika z kasy chorych, a opiekował się mną w szpitalu
          jakbym była jego jedyną i dobrze płacącą pacjentką.
          • amikolajec Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 13:16
            Droga Ewulko26,
            słyszałam jakie są opinie o ordynatorze w Żorach i z tego co wiem to wszyscy
            się go boją (mowa o personelu).
            Mam pytanie, kto się Tobą zajął w Rybniku? i do jakiego chodziłaś lekarza?
            • ewulka26 Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 13:23
              Boją to mało powiedziane...
              Kiedy leżałam w pokoju i przychodził ordynator na obchód to kobiety tuż przed
              porodem sztywniały na jego widok, tak chyba nie powinno być. a jeśli chodzi o
              resztę personelu: przyszłam do szpitala w sobotę ok. 19.00, nie pozwolono memu
              męzowi ze mną wejść bo już po odwiedzinach i gdyby się nie uparł to nawet nie
              wiediałby co ze mną się dzieje. A jak już mówiłam i tak nie było wiadomo aż do
              momentu kiedy wylądowałam w Rybniku. Ach zapomniałam o najistotniejszym położna
              powiedział mi abym lepeij w nocy nie używała guzika aby ją przywołać, bo
              napewno do rana wytrzymam...
              Chodzę do doktora Szmita, bardzo sympatyczny. Kilka moich znajomych u niego
              rodziło i były bardzo zadowolone. Nawet jak go nie ma to dzwoni do swoich
              kolegów, tak jak było poprzednio, żeby zajęli się jego pacjentką.
              • amikolajec Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 13:35
                Ja natomiast chodzę do Doktora Grudnia. JEstem z niego bardzo zadowolona, co
                najważniejsze wzbudza we mnie ogromne zaufanie. Kiedy wybierałam lekarza, dużo
                dobrego słyszałam i o Twoim i o moim lekarzu. Zdaje się że oboje razem pracują
                w szpitalu smile Teraz jesteś zdecydowana, że będziesz rodzić w Rybniku? a może
                znasz jakieś opinie o szpitalu w Rybniku?
                • ewulka26 Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 13:46
                  O Twoim lekarzu też słyszałam w samych superlatywach i faktycznie razem
                  pracjuą.
                  Ja jestem zdecydowana. Spędziłam tam kilka dni, miałam zabieg, personel
                  naprawdę był bardzo miły. Położna w nocy za mną wszędzie latała i naprawdę
                  czułam się tam bardzo dobrze mimo złych wieści. Nawet nie myśle o innym
                  szpitalu. Badali mnie tam różni lekarze wtedy i uważam że wszyscy byli
                  kompetentni.
                  W grudniu moja szwagierka rodziła w Żorach, miała bliźniaki nby wszystko poszło
                  dobrze, ale ja się już nigdy na ten szpital nie zdecyduje. Nawet ostatnio jak
                  robiłam badania, to zapomniało się pani laborantce, że tego badania nie robią i
                  wynik będzie dnia następnego, a ja potrzebowałam go jak najszybciej. Jak się o
                  tym dowiedział lekarz to myślałam że się przewróci, ale trudno...
        • masbasia Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 15:30
          Nie chcę z Żorach, bo nie ma tam lekarza, do którego miałabym zaufanie.
          Mieszkam w Żorach od zawsze, znam lekarzy pracujących w szpitalu i opinie
          dziewczyn, które już tam rodzily. Nie sa zachwycone. Nie chcę ryzykować. Wiem,
          że wszędzie można różnie trafić, ale jednak...
    • chipsi Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 15:19
      Po opiniach Rybik-Żory widzę że jednak dużo zależy od gustu pacjentki no i na
      kogo sie trafi w danym szpitalu. Własnie rozmawiałam z koleżanką, która
      ordynatora z Żor chwaliła, a ordynator z Rybnika to dla mnie żeźnik. Tym
      bardziej będzie trudno zadecydować. Boję sie Rybnika z uwagi na tego ordynatora
      i na panią doktor Wróbel (świrnięta sadystka). Pozostali wymieniani tutaj
      lekarze z Rybnika a także pan doktor Rochalski faktycznie byli ok. Ale skąd mam
      wiedziec na kogo trafie? Prowadzi mnie lekarz zpoza szpitala.
    • megi231 Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 15:34
      Cześc wam kochane brzuszki - ja też jestem z żor - obecnie to mój 33tci 2d. Tak
      sobie czytam wasze wypowiedzi i po prostu teraz mam mętlik w głowie. Juz sama
      nie wiem gdzie rodzić - na poczatku chciałam w żorach no ale się nasłuchałam
      nienajlepszych opini ,chociaż zdarzały sie też zadowolone pacjentki. Potem za
      namową męża miałam rodzić właśnie w Rybniku- no ale teraz to ja już naprawdę
      nie wiem co robić- hmmm no ale jakiś szpital trzeba wybrać...
      • agaiartur Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 17:57
        oj oj to wielki dylemat przed nami!!!! ale obojętnie jak wybierzemy nie
        będziemy pewne jak nas potraktują. każdy szpital ma swoje plusy i minusy -
        tylko zależy co sie podsłucha od znajomych. ja mam jeszcze trochę czasu do
        zastanowienia - ale i tak myślę że chyba to będą żory - bo z opowiadań moich
        znajomych wszyscy byli zadowoleni smile
        • mewka4 Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 20:00
          W Lędzinach jest tylko porodówka. JeSli wystąpią jakieś problemu podczas porodu
          to trzeba gnać do szpitala w Tychach bo w Lędzinach nie ma sali operacyjnej. Za
          to jest prawdziwie domowa atmosfera.
      • kasia_266 Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 20.10.06, 21:40
        jestem dokładnie w tym samym tyg. i w tej samej sytuacji,gdzie rodzić...
      • kasia_266 do megi231 20.10.06, 21:47
        jestem w tej samej sytuacji..dosłownie-33tydz.i5 dni, no i gdzie rodzić, pewnie
        w Rybniku,choć nie jestem zachwycona zdaniem na temat personelu,cóż...
    • majowa-panna Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 08.05.06, 20:57
      Ja tam nie mam osobistych doświadczęń z żadnym ze szpitali ale wklejam link do
      info na innym forum:
      ŻORY www.babyboom.pl/forum/index.php/topic,2838.0.html
      RYBNIK: www.babyboom.pl/forum/index.php/topic,3502.0.html
      Lędziny: www.ledziny.pl/forum/read.php?f=1&i=21&t=21
      • amikolajec Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 09.05.06, 10:46
        dziękuję za wskazówki ale chyba nadal nie wiem co robić? smile
        Nie przypuszczałam, że zdania mogą być aż tak poróżnione!

Co do LĘDZIN:
        byłam tam z wizytą i bardzo miła położna oprowadziła mnie po całej Izbie
        Porodowej. Jest jedno łóżko do porodu, za to nowe i przyjemnesmile; JEst pokoik
        dla matki z mężem, w którym jest i piłka i worek sako. Daje to wiele
        intymności. Jest sala poporodowa (są 2 ale tylko ta jedna jest wykorzystywana),
        na sali są chyba 3 lub 4 łózka. Co mnie zaskoczyło, leżała tam jedna
        dziewczyna a przy niej było i maleństwo i cała rodzinka (czego raczej nie
        spotyka się w szpitalach). Położne są przemiłe - atmosfera jak w domusmile Przy
        porodzie oczywiście obecny jest lekarz. Tylko w razie komplikacji rodząca jest
        przewożona do szpitala (ok 10 min) do Tychów, dlatego też jedynym warunkiem aby
        tam urodzić jest zdrowo przebiegająca ciąża.
        Cały czas byłam nastawiona na Izbę Porodową w Lędzinach (jestem z Żor a to ok
        45 min jazdy) ale mogę urodzić przed terminem i muszę mieć jakąś alternatywę...
        a w tym przypadku nie wiem co wybrac?
        Pozdrawiam
        Ania
    • bishop5 do masbasi 09.05.06, 12:18
      ja też rozważam Bielsko. Mam na myśli klinikę położnictwa Esculap. Tą klinikę
      rozważasz czy jakiś szpital w Bielsku ? Jeśli Esculap to byłaś już na wizycie ?
      Ja wybieram się dzisiaj za jakąś godzinkę, mam jedną wizytę z anestezjologiem
      (odnośnie znieczulenia zo), a drugą wizytę z ginekologiem. Zobaczymy jakie będę
      mieć wrażenia z wizyt. Zatem ja rozważam albo klinikę w Bielsku, albo szpital w
      Żorach ze względu na lekarza, który prowadzi moją ciążę i jednocześnie pracuje
      w szpitalu. Jestem w 35 tc.

pozdr.
      Asia
      • masbasia Re: do masbasi 10.05.06, 17:06
        Mam na myśli Eskulap. Byłam już na wizycie. Wrażenia pozytywne. Jestem w 38 tc.
        A jak Twoje wrażenia z Bielska?
    • kasik177 Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 09.05.06, 21:45
      rodziłam w rybniku dwa lata temu i było dobrze. Świetna położna, lekarze w porządku, ordynator też(pozwolił mi wyjść ze szpitala w sobotę po południu a nie jak inne pacjentki w niedzielę rano, bo go o to poprosiłam). Denerwował mnie tylko jeden lekarz Skrobarczyk, młody, nadęty i pewny siebie.
      Mimo że nie byłam pewna czy chcę porodu rodzinnego to i tak przygotowali mi osobną salę. Brakowało jedynie piłek , drabinek itp.oraz możliwości zmiany pozycji rodzenia. Ale o to też nie pytałam więc nie wiem jak jest.Gorzej było na oddziale z dziećmi tam pielęgniarki nie były już tak chętne do pomocy. Dodam jeszcze że, przy parciu pamagała mi bardzo miła salowa.Co do twojego lekarza to przy porodzie i tak może go nie być, a najważniejsza jest położna.
      W sierpniu ponownie będę tam rodziła.
      A może wiesz coś o porodówce w Jastrzębiu, bo chyba miała byś blisko.
      • gliwicz_anka Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 12.05.06, 14:19
        O każdym szpitalu krążą dobre i złe opinie.Każdemu coś się podoba a innemu to
        samo nie odpowiada.Widziałam Izbę w Lędzinach i jesli ktoś preferuje poród
        naturalny to napewno dobrze trafił.Ja rodziłam swoje dzieci w Gliwicach,też
        docierały do mnie różne opinie ale ja jestem zachwycona,jak i wszystkie moje
        znajome.Wśród dziewczyn,które akurat były na oddziale większość była
        przyjezdna,tak mi sie wydawało.Salki 2 osobowe,obok mnie była dziewczyna z Rudy
        śl.,obok na sali z Zabrza i Pyskowic.A na sali,gdzie były mamy,które z jakiegoś
        powodu wracały do szpitala były 2 kobiety,które rodziły w innych szpitalach
        (Pyskowice i Knurów)i musiały wracać na leczenie dzieci.Tu mogły być z
        dzieckiem w szpitalu i nie szły tam gdzie rodziły.
        Piszę to po to,żebyś wiedziała,że cudze opinie nie zawsze cię dobrze
        pokierują.Życzę ci samodzielnego wyboru i szczęśliwego porodu.Żebnyś go dobrze
        wspominała,bez wzgledu na to czy innym sie tam podobało.
      • gliwicz_anka Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 12.05.06, 14:21
        A nie wiem czemu się zagapiłam i mój wpis wypad,ł gdzieś w srodku
        dyskusji.Powodzenia raz jeszcze i udanych wyborów
        • amikolajec Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 12.05.06, 15:30
          Dziękuję za Twoją opinię. Miałaś szczęście że tak dobrze trafiłaś. Szkoda ,że
          większość przyszłych mam jest skazanych na humorki i kwalifikacje personelu wink
          Serdecznie pozdrawiam
          Ania
    • bishop5 Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 11.05.06, 08:09
      jestem już po wizycie w Esculapie w Bielsku i na 100 % jestem zdecydowana tam
      rodzić. Lekarze, z którymi rozmawiałam (ginekolog i anestezjolog) bardzo
      profesjonalnie i wyczerpująco przedstawili temat, odpowiadali na pytania i
      wątpliwości. Miałam poczucie że się mną jako pacjentką interesują. Kazali
      dzwonić o każdej porze dnia i nocy. jestem bardzo mile zaskoczona. Zaskoczył
      mnie mile również ten spokój i cisza panująca w klinice. Nie "czuć" było
      typowym szpitalem, co oczywiście jest na +. Nie nacinają rutynowo krocza
      chociaż u rodzących po raz pierwszy rzadko się zdarza że tego nie robią.
      Martwiłam się o sprzęt dla noworodków, ale lekarz mnie uspokoił że mają sprzęt -
      inkubatorki, sprzęt do reanimacji itp. Jedynie co to trzeba zrobić badanie
      słuchu u maleństwa już poza Esculapem. Trochę daleko z Żor, ale przecież nie
      urodzę w ciągu godziny. Ogólnie wrażena na "5".
      • kaka73 Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 11.05.06, 10:21
        Ja słyszłam wiele złego na temat szpitala w Żorach. Nie mając tam swojego
        lekarza nie polecam.
        Ostatnio leżałam z moim najmłodszym synem w szpitalu w Żorach na oddziale
        dziecięcym i było tam dwoje kilkutygodniowych noworodków urodzonych w tym
        szpitalu - obydwoje było zarażonych gronkowcem - dostawały silne antybiotyki.

Ja urodziłam juz trójkę dzieci i z doświadczenia polecam Rudę Śląską. Rodziłam
        z mężem, sale porodowe duże ładne, profesjonalny personel. Moja ginekolog
        otworzyła tam niedawno oddział Sląskiej AM - jest to teraz oddział kliniczny.

Odradzam szpital Tychy i CSK Ligota (chyba, że ciąża problematyczna) -
        przetestowałam na własnej skórze.

Dużo dobrego słyszałam również o klinice Esculap z B.Białej.
      • ewel82 jesli chodzi o Esculap... 11.05.06, 10:37
        Witam smile ja też mam rodzić w Esculapie i mam pytanie odnośnie tego sprzetu do
        reanimacji-czy napewno go tam mają?Jeszcze do niedawna nie mieli i dlatego się
        pytam bo panikuję troche i nie wiem do konca co mam robić.Mnie poinformowali
        ale jakies 2 miesiace temu, ze w skrajnych przypadkach wzywają karetke ze
        szpitala i przewożą tam dzidzie.Mam nadzieje ze to sie zmienilo...Pozdrawiam
        wszystkie mamusie smile
        • amikolajec Pytanie dot. Esculap... 11.05.06, 19:13
          mam pytanie, czy robią tam w razie czego cesarkę?
          i jakie są dokładne namiary?
          może jakaś stronka internetowa?
          czy są prody rodzinne i czy płatne?
          Ania
          • obaga Re: do amikolajec 12.05.06, 07:26
            napisałam na twoją pocztę gazetową.
            • amikolajec do obaga 12.05.06, 15:42
              odpisałam na pocztę smile
    • obaga do amikolajec 12.05.06, 16:51
      odpisałam.
      • amikolajec Re: do amikolajec 13.05.06, 13:06
        dziękuję za mail'a - odpowiedź już czeka smile
    • amikolajec Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 13.05.06, 13:07
      Już postanowiłam gdzie urodzę smile Ktoś obstawia?
      • agaiartur Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 14.05.06, 10:05
        pewnie bedzie to bielsko - hm ???
        • agaiartur Re: Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny?? Proszę o o 14.05.06, 12:32
          albo nie- za daleko raczej Rybnik
          • amikolajec Wybrałam miejsce:Poród - Żory, Rybnik czy Lędziny 15.05.06, 19:26
            Na dzień dzisiejszy wybrałam..... ŻORY smile)))
            Jest na miejscu i znam tu parę położnych i lekarzysmile)
            Decyzja sie nie zmieni.... I hope so..... smile)))
            To mój 36 tc a już bym chciała urodzić smile)))
            Gdyby jeszcze nie ta nerka nie byłoby źle sad(
            a jak tam Wy dziewczyny jak się trzymacie i gdzie rodzicie?
            Pozdrawiam
            Ania
            • agaiartur aniu........... 16.05.06, 08:26
              chodziłaś na szkołę rodzenia ? ja zapisałam sie do kliniki Kinezis ale ponoc
              jest jeszcze jedna w szpitalu. a co do porodu to ja też nadal jestem przy
              żorach - nie długo zdasz mi relację ze swojego porodu smile
              • amikolajec do agi :) 16.05.06, 12:06
                Droga Ago, ja również chodziłam do szkoły rodzenia KINEZIS smile Zajęcia
                prowadzone są przez dwie osoby: Mirelę, która w przewadze prowadzi zajęcia
                ruchowe i relaksacyjne, jest i Asia- położna (de facto, z naszego szpitala z
                oddziału ginekologicznego). Obie to przemiłe osoby a zajęcia (8 spotkań co
                tydzień) są bardzo profesjonalne i wystarczające. Chociaż ja nie mogłam pójść
                na jedno spotkanie i to akurat pod temetem "poród" smile)) Dziewczyny mówiły że
                mam przyjsć kiedy kolejna grupa będzie miała ten temat ale obawiam się, że już
                nie zdążę bo ten temat wypada prawdopodobnie na czerwiec smile)
                Jeżeli wiesz kiedy będzie ten temat to daj znać, może sie spotkamy w KINEZIS.
                Ja tam chodziłam również na zajęcia gimnastyczne dla kobiet w ciązy ale musiałm
                przerwać bo mam problem z nerką sad(
                Aga nie pamiętam który masz tydzień... jak będziesz na g-g to sięodezwij to
                pogadamy (mój nr 6933819) Pozdrawiam
                Ania
    • obaga do amikolajec 16.05.06, 11:22
      napisałam na skrzynkę. Powodzenia!!!
      • amikolajec do obaga 16.05.06, 12:17
        odpisałam smile)
        • kate_05 Rybnik - za i przeciw 16.05.06, 13:45
          witajcie dziewczyny, przez przypadek trafiłam na to forum, bo ono juz nie dla
          mnie...smile Przynajmniej póki co .. smile
          Mieszkam w Rybniku, rodziłam w szpitalu w Rybniku ponad rok temu, więc jestem w
          miarę na świeżo...Podobnie jak sporo dziewczyn, rozważałam różne mozliwości -
          Żory, Jastrzębie, Knurów, a takze i Bielsko...W końcu, doszłam do wniosku, ze
          nie ma co szaleć i kombinować, bo Rybnik jest bardzo dobrze wyposazony
          sprzętowo..Jak by, nie daj Boże, coś działo się z dzieckiem, to z okolicznych
          szpitali, przeważnie przywozone są dzieci do Rybnika, a to już strata
          czasu...Zaczęłam myśleś właśnie tymi kategoriami, że ja na pewno jakoś sobie
          poradzę, ale najważniejsze jest Maleństwo...
          W efekcie - nie mogę na rybnik powiedzieć złego słowa...Połoznej niestety nie
          mozna umówić, gdyż takie jest zarządzenie ordynatora - połozna, która ma akurat
          dyżur odbiera poród...U mnie wyglądało to tak, ze trafiłam na zmianę połoznych,
          przez cały czas zajmowała się mną inna, a przy samym porodzie była inna, a
          właściwie inne, bo były dwie...Lekarze bardzo sympatyczni, nawiasem mówiąc
          trafilam na wspominanych tu lekarzy dr Grudnia i dr Szmidta, mieli akurat
          dyzur... smilezaden z nich nie był moim lekarzem prowadzącym, poród odbierał dr
          Grudzień i naprawdę był świetny ... smileJa świadomie ze znieczulenia nie
          korzystałam, ale jest to opcja bezpłatna i dostepna, trzeba tylko to wcześniej
          zgłosić...Mój,a właściwie nasz poród był porodem rodzinnym...Była do dyspozycji
          piłka, można było iść pod prysznic...Faktem jest - nie było drabinek, ale to
          chyba nie jest problem...Generalnie - cały personel bardzo miły ....także, ja
          mogę z czystym sumieniem polecić!!!
          Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego przyszłym mamom!!!
          • zdral Re: Rybnik - za i przeciw 14.06.06, 23:45
            Zgodzę się z jedną z moich przedmówczyń. Rybnik jest w porządku jeśli chodzi o sam poród ale na oddziale położniczym nie jest już tak fajnie głównie ze względu na pracujące tam panie, którym w większości "się nie chce".
            Minusem jest też ordynator (Łyko) to rzeźnik. Bada bardzo brutalnie.
            Ale można to przeżyć bo najważniejsze żeby poród odbył się w przyjaznej atmosferze.
            Nie można mieć swojej położnej ani swojego lekarza nawet jeśli tam pracuje. Szpital ma certyfikat ISO i na wszystkich papierkach podpisuje się lekarz i położne, które akurat mają dyżur. Nikt podpisem nie wieźmie na siebie odpowiedzialności za to co któs inny mógłby zrobić źle.
            Ale chwalę sobie.
            Pozdrawiam
            M.
    • zaneta11113 Ja rodziłam w Żorach 17.06.06, 13:38
      Witam Cię ja rodziłam w Żorach mieszkam w Jastrzebiu tutaj nie chciałam rodzić
      bo jest tu brudnW Żorach rodziłam bo był przy mnie mój lekarz prowadzący i
      powiem ci szczerze gdyby nie on to chyba a nawet napewno9 miałabym złe
      wspomnienia położne nie przyjemne tylko on mnie tam wspierał.Wcale nie
      zaglądały do mnie jak się czuje itd. duzo by wymieniać.Ale podam ci jedną
      sytuacje obok na sali leżała dziewczyna po dosyć ciężkim porodzie nie
      poptrafiła wstać przez dwa dni to w sumie ja i jeszcze jedna pomagałyśmy jej we
      wszystkim.Także idz rodzić tam gdzie jest twój lekarz tak ci radze a jak
      zrobisz to twój wybór chyba że masz tutaj jakąś znajomą na oddziale to idz
      tutaj.
      Pozdrawiam napewno będzie wszystko dobrze.
      • alina1 Planuje rodzić w Rybniku 06.10.06, 00:30
        Jestem z Jastrzębia i za nic nie chce tu rodzić, za dużo tu kiedyś przeszłam.
        Nie znam za bardzo szpitala w Rybniku, byłam tam na obserwacji 3 dnia ale to za mało by poznać personel. Z krótkich obserwacji to położne na patologii były bardzo miłe, ordynator dość sztywny i bada tak, że ciężko potem usiąść ale trudno. Krążyły złe opinie o jakiejś lekarce ale na szczęście nie miałam styczności, choć znając swoje szczęście pewnie będe mieć przy porodzie.
        Reszta lekarzy dość miła, bynajmniej takie sprawiali wrażenie.
        Żałuje, że wcześniej nie pomyślałam o tym szpitalu, nie poszukałam lekarza stamtąd.
        Jestem w 35 tygodniu więc został mi około miesiąc.
        Na decyzje.
        • kasia_266 do alina1 20.10.06, 21:54
          ja jestem w 33 tyg, no prawie 34.będę rodzić w ybniku, więc czekam na opinię
          je?li wszystko ułoży się kalędarzowo,mam termin na 04.12.
          • iza2711 Re: do alina1 27.10.06, 15:45
            Witam.Ja też zamierzam rodzić w Rybniku,obecnie jestem w 32tyg.Termin mam na 31.12smile. Pozdrawiam
            • shemsi1 jestem z Lędzin 01.11.06, 16:04
              tu jest podobno świetnie, jednak ze względu że nie wykonują tu cc, to nie
              ryzykowałabym. Poza tym wy macie tak daleko...
              Co do opieki w trakcie porodu, czy PO, Lędziny są super. Potem mąż może
              odwiedzać, pielęgniarki, położne są super, ale z pierwszym dzieckiem poszłam do
              Tychów. No bo co by było jakby wystapiły komplikacje... A ja zawsze myślę o tym
              co by było gdyby...
              • lechickachata Re: jestem z Lędzin 11.11.06, 21:23
                A ja odwrotnie - zaryzykowałam pierwszy poród w Lędzinach (opieka cuuuuudowna),
                a wylądowałam w Tychach na cc. Byłam pierwszym takim przypadkiem w 2005 (a był
                to maj), więc szanse na odesłanie i tak całkiem nieduże ;o)

Jestem po części z Bielska-Białej i Pszczyny.

Gosia
                Michasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka