Dodaj do ulubionych

CC na Solcu - wskazanie okulistyczne

10.03.07, 22:10
Witajcie. Przerzuciłam wszystko o Solcu na forum i nie znalazłam odpowiedzi na
dreczące mnie pytanie. Może znajdzie się ktos kto mi pomoże. smile

Mam wade wzroku -7D na kazdym oku. Dzisiaj miałam badanie oczu pod kątem
wskazania do CC i mam wpisane w kartę ciąży owo wskazanie. Ciążę prowadzę w
Damianie, bo mam pakiet z pracy. Wskazanie również jest od okulisty z Damiana.

Chciałabym mieć operacje w szpitalu na Solcu, ale zastanawiam sie jak wyglada
proceder przyjecia do cc w tym szpitalu. Czy przy wskazaniu robią zaplanowane
cc czy czekają do skurczy? No i czy w przypadku, gdy mam wpisane skierowanie
od prywatnego lekarza bedą kazali powtarzać mi badanie w swoim szpitalu?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi smile

Obserwuj wątek
    • shemreolin Re: CC na Solcu - wskazanie okulistyczne 11.03.07, 20:39
      Podciągam temat... Naprawdę nikt nie miał cc na Solcu ze wskazania z innego miejsca?
    • scuzi Re: CC na Solcu - wskazanie okulistyczne 13.03.07, 10:32
      > Przerzuciłam wszystko o Solcu na forum i nie znalazłam odpowiedzi na
      > dreczące mnie pytanie.

hmmm, no to może pora dowiedzieć się u źródła??? Sądzę, że jeśli zadzwonisz do
      nich, to uzyskasz wyczerpujące informacje o tym procederze wink
      • shemreolin Re: CC na Solcu - wskazanie okulistyczne 14.03.07, 13:50
        Właśnie dzisiaj idę się dowiedzieć. smile
        • bbkk Re: CC na Solcu - wskazanie okulistyczne 14.03.07, 14:17
          To napisz jak się dowiesz co i jak.
          • shemreolin Re: CC na Solcu - wskazanie okulistyczne 15.03.07, 13:43
            Byliśmy wczoraj i oto czego sie dowiedziałam.

Na Solcu nie honorują wskazań od lekarzy innych niż z fundacji PRIMA. Tutaj
            macie link do ich strony --> www.fundacjacrm.pl/

Należy zapisać sie do dr. Ciszewskiej lub do dr. Świtki. Koszt badania: 80 zł.

Badają tam dno oka i stan siatkówki, a ilość dioptrii nie gra żadnej roli. Coś
            czuję, że w tym miejscu nie dostane wskazania, bo z tego co mi wiadomo z moją
            siatkówką nie jest tragicznie, aczkolwiek dwóch lekarzy, którzy badali mi oczy
            stwierdzili, że ich zdaniem nie powinnam ryzykować. Jestem w grupie zagrożenia
            jaskrą, bo moja babcia choruje na to. Ma również zaćmę i właśnie szykuje się do
            kolejnej operacji. Zresztą wszyscy członkowie mojej rodziny maja jakieś kłopoty
            z oczami. Nie chce by mi wpisali "przyspieszenie 2 części porodu za pomocą
            kleszczy lub vacuum", bo nie wyobrażam sobie, że mieli by wyciągnąć ze mnie
            dziecko w ten sposób. uncertain Chciałabym albo normalnie urodzić do końca, albo mieć
            operację. Tylko, że nawet jeśli mi powiedzą w tej przychodni, że ich zdaniem
            mogę normalnie rodzić, to do końca ciąży będę miała w głowie słowa dwóch
            poprzednich lekarzy, że "lepiej nie ryzykować". Kto mi zagwarantuje, że nic sie
            nie stanie z moimi oczami??? A jak coś sie jednak stanie to co wtedy? W czasie
            porodu nikt mi dna oka badał nie będzie, więc i tak wszystko sie okaże po fakcie. sad

Wizytę mam we wtorek i jakby co to sie będę rozglądać za szkoła rodzenia, to
            może przynajmniej się naucze co i jak...
            • katka74 Re: CC na Solcu - wskazanie okulistyczne 15.03.07, 13:52
              A czemu koniecznie chcesz rodzic na Solcu?
              Wiem że w innych szpitalach nie kładą tak bardzo nacisku na to kto wystawił
              żaswiadczenie. Bez problemu pewnie zrobia ci cesarke w Praskim albo na
              Starynkiewicza. Ja miałam cc na Starynkiewicza i nie miałam wskazań, okulistka
              wpisała mi jedynie własnie kleszcze albo próznociąg do tego w tak zaowalowanej
              formie, że nie domyślałam się tego do końca ciązy. Dopiero ordynator w szpitalu
              mnie oświecił i sam zaproponował cesarkę. Wtedy to była dla mnie starszna
              perspektywa a dziś jestem mu dozgonnie wdzięczna.
              Teraz mam zaswiadczenie od okulisty z tekstem o rozważeniu cc i wpraskim nie
              robili mi najmniejszych problemów. Operacje mam we wtorek.
              Może sie jeszcze zastanów nad tym Solcem.
              Powodzeniasmile
              • shemreolin Re: CC na Solcu - wskazanie okulistyczne 15.03.07, 21:16
                Starynkiewicza to nasz drugi target. wink Usiłowałam sie dzisiaj do nich
                dodzwonić, ale nikt nie odbiera. Postaram się tam dodzwonić jeszcze jutro, a
                jakby co to po prostu pojadę. Też chciałam zapytać czy oni sobie życzą opinię
                kogoś z "wewnątrz" czy wystarczy to co mi wpisała okulistka z Damiana. Ogólnie
                to mi trochę głupio, że chodzę do tego Damiana. Może to jest dziwne, ale mam
                wrażenie, że w państwowym szpitalu zostanę potraktowana jak jakaś burżujka,
                która sobie załatwiła prywatnie skierowanie i teraz chce za darmo mieć operację.
                Tymczasem chodzie tam, bo mam pakiet w pracy, normalnie nie było mnie na to
                stać. Nie naciskałam też na to by mi lekarka wypisała wskazanie, poprosiłam o
                jej szczerą opinię. Tymczasem jak byłam na Solcu, to poczułam sie jak
                potencjalna oszustka, bo tam lekarz sam zresztą powiedział, że teraz to co
                chwila kobiety maja jakieś kłopoty z oczami i maja zaświadczenia z prywatnych
                klinik, na lewo of kors. wink I się poczułam jak jedna z nich... uncertain Nie mam nic
                przeciwko kolejnym badaniom, ale nie chcę nikomu udowadniać, że nie jestem oszustką.

Dlatego cieszyłabym się, gdyby na Starynkiewicza uznali moje wskazanie. No ale
                zobaczymy jeszcze...

Przynajmniej te osoby, które mają kłopoty ze wzrokiem a chcą rodzic na Solcu,
                już wiedzą gdzie się udać na badanie. wink
    • katarka Re: CC na Solcu - wskazanie okulistyczne 15.03.07, 10:46
      ja mysle ze z tym zaswiadczeniem od okulisty idziesz do poradni przyszpitalnej
      na wizyte. Pokazujesz wszystkie dokumenty przyjmujacemu lekarzowi i on albo
      wpisuje cie do ksiazki przyjec na konkretny dzien (ja tak mialam, przyjeto mnie
      rano, a nastepnego dnia rano zrobiono ciecie) albo od jakiegos czasu kaze ci
      codziennie przychodzic na KTG, zeby zadecydowac kiedy ciecie zrobic.
      No i dobrze zeby od razu wpisal ci np. do karty ciazy ta cesarke, bo wtedy gdy
      przyjedziesz nagle rodzac nie beda robili problemu
      • duszka30 Re: CC na Solcu - wskazanie okulistyczne 16.03.07, 08:40
        Rodziłam pierwsze dziecko a miałam 8D w obu oczach, waga dziecka nie mała, bo
        3900 i 59cm, urodziłam, widzęsmile))Drugie (na Solcu)4160g też urodziłam sama i
        jest ok. Właściwie to powinni Ci wypisać, że przy przedłużającej się drugiej
        fazie poród należy zakończyć cesarskim cięciem, w innym przypadku, przy łatwym
        porodzie radziłabym spróbować sn.
    • aga_sama Re: CC na Solcu - wskazanie okulistyczne 18.03.07, 14:28
      Miałam cc ze względów okulistycznych na karowej w lipcu 2006. szpital na solcu
      nie ma prawa odmówić honorowania wskazań do cc, chyba że zrobią to na piśmie.
      Karowa też słynie z niechęci do cc, ja prowadziłam tam ciążę i zaświadczenie o
      cc przyniosłam od okulisty z tytułem profesorskim przed nazwiskiem. Polecam
      takie rozwiązanie - lekarze to społeczność hierarchiczna, nikt nie będzie
      dyskutował z profesorem.
      jak chcesz mieć pewność cc, to załatw sobie zaświadczenie od wiarygodnego
      okulisty, a ok. 33 tc idź do lekarza "wysoko postawionego" na oddziale prywatnie
      i porozmawiaj, czy nie wystawi Ci skierowania na cc.
    • gin_man Re: CC na Solcu - wskazanie okulistyczne 19.03.07, 13:32
      polecam m.in.:

www.forumginekologiczne.pl/txt/print,2090,0
      + mały cytat:

"(...) Wnioski płynące z powyższych badań skłaniają do twierdzenia, ze poród
      siłami natury nie powoduje powstania odwarstwień siatkówki u kobiet z wysoka
      krótkowzrocznością w związku, z czym wysoka krótkowzroczność nie jest stanem
      będącym wskazaniem do cięcia cesarskiego.(1, 2, 3, 4, 5, 6) Jednak każda
      obarczona wadą pacjentka powinna zostać poddana badaniu okulistycznemu celem
      oceny siatkówki, a szczególnie jej obwodowej części z uwzględnieniem oceny
      istniejących zmian zwyrodnieniowych predysponujących do odwarstwienia
      siatkówki. Następnie zmiany te powinny zostać zabezpieczone laserkoagulacją (3)
      (...)."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka