Dodaj do ulubionych

Pozdrawiam z Kairu !!!

24.07.04, 22:21
Hello Jestem tu w kafejce w samym centrum Kairu, wlasnie wrocilam z
wirujacych derwiszy w Cytadeli ... : ) Podrozowanie po Egipcie na wlasna reke
okazalo sie (jak narazie ....) dziecinie proste i smiesznie tanie ;) Za moimi
plecami widze gosci rznacych w backgammona i karty przy sziszy ... W samym
centrum Kairu spimy w hoteliku prowadzonym przez Japonczyka za 8 funtow za
osobe ;) Pozdrawiam Asia
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Cieszę się,że klub "Na własną rękę" się powiększa 24.07.04, 22:28
      Od dawna namawiam ludzi, że to dziecinnie proste w tym kraju, może im będzie
      nas więcej to wreszcie uwierzą :0)
      • luka64 Re: Ciesz? si?,?e klub "Na w?asn? r?k?" si? powi? 25.07.04, 20:47
        Tak tak dziecinnie proste, chociaz bedac tutaj zrozumialam, ze nie pozna
        prawdziwego Egiptu ten, kto nie przejedzie sie np. pociagiem III klasy z
        miejscowymi, serdecznymi, naprawde normalnymi ludzmi. Tak naprawde rozwydrzeni
        bakszyszami sa ludziska w miejscowosciach turystycznych ....
        Prawdziwy Egipt zobaczyc mozna w miescinkach takich jak KOm Ombo albo Edfu,
        ktore poza terenem swiatyn, pod ktory podjezdzaja klimatyzowane autobusy, nie
        widzialy turysty od bbbb dawna, a idac przez miasto ciagnie sie za nami
        procesja dzeciakow ...w takich miejscowosciach nie uraczysz bazarow z bazaltami
        dla turystow, ale wielkie bawelnane gacie dla arabow i zmyslowe haleczki dla
        ich zon ... :) .. naprawde....Tam juz jest troche trudniej, bo bieda az
        zenuje ... i w ogole duzo duzo by opowiadac .... Pozdrawiam serdecznie Asia
    • gajasirocco Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 24.07.04, 22:34
      Możesz podać jakieś namiary na ten hotel, bo znajomi się właśnie wybierają!
      Gorąco pozdrawiam i zazdroszczę pobytu w Kairze, bo ja ciągle w pracy!
      • luka64 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 24.07.04, 22:36
        Hotel nazywa sie Sultan.. i jest na Down Town , niedaleko dworca, nie
        przypomina Mariotta, ale kosztuje 8 funtow egipskich ...
        • gajasirocco Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 24.07.04, 22:40
          Dzięki z całego serca, przekażę dalej!
    • milu13 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 24.07.04, 22:51
      dzieki luka za wzmianke o derwiszach ,podaj adres gdzie ta cytadela i w ktorych
      godzinach mozna ich zobaczyc,jezeli chodzi o hotelik czy mozesz podac dokladny
      adres i czy cena to w funtach egipskich i telefon do hoteliku
      • egipcjanka15 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 25.07.04, 10:25
        milu13 napisał:

> dzieki luka za wzmianke o derwiszach ,podaj adres gdzie ta cytadela

Wydaje mi sie, ze mowiles, ze byles juz kiedys w Egipcie. Czy moze sie myle?
      • luka64 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 25.07.04, 20:37
        Hotelik Sultan na Taalabh Tar, no a Cytadela to po prostu Cytadela, czyli
        meczet Mohamed Ali itd...., taxowka z Down town 5 funtow, spowrotem gorzej, bo
        trzeba przejsc na druga strone pieciopasmowej ulicy, a Ci ktorzy byli w kairze
        wiedza z pewnoscia co to oznacza.... ubezpieczenie w Kairze jest naprawdee
        niezbedne ... ; ) Pzdr Asia Najtanszy internecik w Kairze
        • luka64 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 25.07.04, 20:49
          Aaaa z tym hotelikiem to sama nie wiem czy polecac, bo wprawdzie prowadza go
          czysciutcy japonczycy, ale ... dzis w nocy straaaaaasznie pogryzly mnie
          pluskwy .....;( kupilam Fenistil za 4 funciachy i bedzie OK ....
    • milu13 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 25.07.04, 18:36
      do egiptu sie wybieram ,nie bylem tam,podrozowalem po indiach i ameryce
      poludniowej po kilka miesiecy,i dlatego sa bardzo wazne dla mnie opinie innych
      ludzi i ich przezyc ,chodze na rozne fora przed kazdym wyjazdem,bo zaden
      przewodnik ci tego nie da co opinie roznych ludzi,to sie sprawdzilo dla mnie
      zwlaszcza w indiach,kambodzy,no i adresy sa wazne
      • corrina_f1 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 26.07.04, 00:19
        Milu, nawet nie być w Kairze i nie wiedzieć, gdzie znajduje się cytadela, to tak, jak nie znać Pałacu Kultury w Warszawie, nigdy jej nie odwiedzając. Każdy wie, gdzie się znajduje. Skoro przygotowujesz się już od dłuższego czasu do tego wyjazdu, to chyba przynajmniej samo hasło powinno być Ci już znane.

No, teraz będzie, że ja się czepiam, więc żeby nie było, polecam przydatny adres, gdzie znajdziesz cytadelę i nie tylko :
        home.att.net/~cairo3dmap/map.html:)

pzdr
    • milu13 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 26.07.04, 00:26
      corrinko buc niewyksztalcony ze mnie i nie wiem gdzie ta cytadela,a co to ten
      palac kultury,co tam sie odbywa tak kulturalnego
      • corrina_f1 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 26.07.04, 00:29
        Jedno i drugie to największa budowla w mieście :
        home.att.net/~cairo3dmap/e-2.html
        • Gość: ulami Re: Pozdrawiam z Kairu !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 17:20
          Farmakologiczne pozdrowionka dla Asi i Michała!
          Jeżeli nie pokonały Was pluskwy ani zemsta faraona tzn że jest nadzieja na Wasz
          powrót- no chyba że Wam się spodoba...
          • pc_maniac Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 26.07.04, 20:16
            Hm, też wydawało mi się, ze nieco cieniutka ta cena za hotel. W Luksorze
            proponowano nam podobne ustrojstwo za 15 LE, kiedy zobaczyliśmy co to takiego i
            nie chcielismy nawet godziny tam spędzić, to obniżyli nam do 8 LE (bo myśleli,
            że problem w cenie, a nie jakości).
            Zdecydowaliśmy się jednak na hotel "Horus" za 50 LE za dwóosobowy pokój ze
            śniadaniem kontynentalnym. Był całkiem niezły, cudny widok na Św. Luksorską,
            jednak nic nie przebiło kwatery do wynajęcia, w jakiej mieszkaliśmy u
            Egipcjanina na Zach. Brzegu. Również za 50 LE, ale to była rewelka, cudowna
            atmosfera, orietalny obiad upichcony przez głowę rodziny, podwieczorek z synami
            właściciela spędzony na oglądaniu zdjęć i opowieściach, czysto, ciepło, miło i
            co najważniejsze - bez jednego dźwięku klaksonu.
            • luka64 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 26.07.04, 21:10
              Jesli chodzi o Luksor, to z pelna swiadomoscia polecam hotelik Venice, 25
              funtow za dwie osoby (lazienka w pokoju, duzy wentylator na suficie), w tym
              sniadanko, ale jakie .... buleczki, omlecik, maselko oraz sok limonkowy :)
              Trezba byc asertywnym , bo wlsasciciele ciagna na rejsy felluka .... ale jakos
              znosza odmowe ;) Do tej pory nie spalismy za wiecej niz 25 za 2 osoby, do tej
              pory najdrozszy nocleg mielismy oczywiscie w Hurghadzie... (40 za 2 osoby, ale
              i i tak przeplacilismy)....
          • luka64 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 26.07.04, 21:16
            Ulenko ... mialam straszny przypadek zemsty .... cholera zaczelo sie w pociagu
            na trasie KOm Ombo - Kair straszna goraczko i dreszczami .... w Kairze doszla
            cala reszta ;) , probowalam Nifuroksazydem , ale noc nie dziala ....., bez
            sensu sie meczyc, poszlam do apteki i dostalam za 2,5 funta tabletki ze
            srtreptomycyna ( ...???) i cztrema innymi swinstwami, ktore za 2 godz postawily
            mnie na nogi ... Pozdrwiam Cie serdecznie .. CO U Ciebie >>>> Jutro ruszamy na
            Oaze Siwa az pod libijska granice .... :;0 mam nadzieje ze autobus nie zdechnie
            po drodze ...w Kairze jestesmy juz 4 dzien i szczerze mamy dosyc kairskiego
            jazgotu ... Joasia
          • luka64 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 26.07.04, 21:17
            Ulenko ... mialam straszny przypadek zemsty .... cholera zaczelo sie w pociagu
            na trasie KOm Ombo - Kair straszna goraczko i dreszczami .... w Kairze doszla
            cala reszta ;) , probowalam Nifuroksazydem , ale noc nie dziala ....., bez
            sensu sie meczyc, poszlam do apteki i dostalam za 2,5 funta tabletki ze
            srtreptomycyna ( ...???) i cztrema innymi swinstwami, ktore za 2 godz postawily
            mnie na nogi ... Pozdrwiam Cie serdecznie .. CO U Ciebie >>>> Jutro ruszamy na
            Oaze Siwa az pod libijska granice .... :;0 mam nadzieje ze autobus nie zdechnie
            po drodze ...w Kairze jestesmy juz 4 dzien i szczerze mamy dosyc kairskiego
            jazgotu ... Joasia
            • Gość: Ulami Re: Pozdrawiam z Kairu !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 17:57
              Cieszymy się wszyscy że jesteś już zdrowa i kibicujemy w dalszej wędrówce.
              Ciekawi jsteśmy dalszych planów, ale mam nadzieję że wygospodarujecie chociaż
              jeden dzień na snurkowanie! No i róbcie dużo fotek! Czekamy na wiadomości!
              PaPa Ula (codziennie mam "dzień świstaka" w pełnym zachmurzeniu)
              • luka64 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 30.07.04, 15:24
                Jesli chodzi o plany dalsze, to jutro wyjezdzamy do Suezu ... a pozniej
                przwdopodobnie na Synaj, pojechac chcemy do Dahab i tam zostac moze jakies 3
                dni ...pozdrawiam joasia
                • pc_maniac Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 30.07.04, 15:40
                  Nie dołuj. Mieliśmy w przyszłym roku robić północny Egipt, ale się plany
                  zmieniły i nie możemy jechać.

Ale za to będziesz po powrocie kopalnią informacji :o))
                • scorpio1956 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 30.07.04, 20:24
                  Ciekawi jesteśmy jak było w Oazie Siwa.Czyżby tam nie było kafejki
                  internetowej;) Jaka tam były temperatury o tej porze roku?. Przyjemnego
                  odpoczynku w Dahab.
                  Ula i Zbyszek
                  P.S Jak macie trochę czasu zaglądnijcie na nasza stronę ze zdjęciami o Dahab:
                  community.webshots.com/user/scorpio1956100
                  Wpadnijcie na jedeń dzień do Sharmu.
    • milu13 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 30.07.04, 18:22
      hej,napisz cos wiecej o dahab
      • corrina_f1 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 30.07.04, 19:30
        Tam jest cudnie - po prostu pojedź tam i sam się przekonaj :)

www.pbase.com/corrina/nuweiba_and_dahab&page=all
        :P
        pzdr
        Kasia
    • milu13 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 03.08.04, 18:38
      hej corrinko ,opisz ten dahab
      • corrina_f1 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 03.08.04, 18:44
        milu13 napisał:

> hej corrinko ,opisz ten dahab

Milu, MI nie wierzysz ?? ;))

A Dahab opiszę pewnie za 100 lat, Ty już dawno zdążysz wrócić, bo na razie nie mam kiedy nawet Kairu skończyć, a po Kairze jeszcze tyle się działo...
        Who knows, może w weekend będzie lało, wtedy poklepię.

pozdrawiam
        Kasia
        • corrina_f1 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 03.08.04, 18:48
          A, jeszcze pytanko - nurkujesz ?
          • milu13 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 05.08.04, 01:59
            no wlasnie ze nie nurkuje ale chcialbym,niestety nie bedzie czasu na tygodniowy
            kurs bo chcemy duzo zobaczyc,tak ze dahab to tylko 3 dni
    • milu13 Re: Pozdrawiam z Kairu !!! 07.08.04, 15:38
      no to prosze o ciag dalszy z wyprawy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka