Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

"Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy"

08.01.08, 00:32
    Witam. Ostatnio w jednym ze sklepów firmowych usłyszałam taką odpowiedz na
    pytanie czy znajdzie się rozmiar (spodni) 42 lub większy.

Mam problem, nie mogę znaleźć spodni. Do kruszynek nie należę, ale czy spodnie
    w rozmiarze 42-44 można znaleźć już tylko w sklepach dla puszystych? Przecież
    to nie jest otyłość. Próbowałam już nawet w sklepach typu Wrangler i Big Star
    (których asortyment dżinsowy jest przecież dość duży). Przymierzyłam
    dziesiątki par.

Gdzie w takim razie ubierają się kobiety, które są nieco okrąglejsze a nie
    stać ich na nie-wiadomo-jakie marki?
    Na prawdę chciałabym się dowiedzieć, gdzie znaleźć ładne spodnie w większym
    rozmiarze, za przyzwoitą cenę.

Pozdrawiam, Fasola

PS <Pytam raczej osób, które mają podobny problem. "Dziękuję" za rady typu
    "schudnij">
    Obserwuj wątek
      • foamclene Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 00:43
        jezlei nosisz rozm 42 to powinnas mierzyc sieciowkowe 40
        nr jest teraz tak robiona zeby wydawalo nam sie ze nosimy mnieszy
        rozmiar i dzisiejsze 40 to 42 :)
        bywajac w sh czesto widuje 14 angielskich ciuchow next, atmosphere,
        only
        mysle tez te warto sparwdzic w marksachspenserach i cubusach
        teraz w okresach wy[przedazy pwinno byc sporo koncowek czyli
        skarjnie malych i skrajnie duzych egzemplazy
        w kazdym razie w hamie jak czegos szukam to ciagle wiuje 42 :) ktore
        jak dla mnie jest min 44
        • fasolala Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 00:53
          marksachspensery chyba troche nie na moją kieszeń (z drugiej strony, nigdy tam
          nic nie kupowałam :))

Przekonałam się dziś, że noszę raczej 44. Mam trochę nieproporcjonalną budowę.
          Muszę mieć spodnie, które są z tyłu dosyć wysokie, z kolei z przodu (na oko
          oczywiście) ok 5 cm pod pępek, czyli dość wysokie. A takich prawie nie ma,
          przynajmniej mi się dziś nie trafiły z złaziłam 3 centra handlowe (włącznie z
          outletem), były same okropnie niskie (do tego stopnia, że przy lekkim schylaniu
          widać już nieco za dużo z tyłu ;))

mimo wszystko, dziękuję za odpowiedz :)
          • disa Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 00:59
            "Wrangler i Big Star' w Marksie chyba taniej

ale sie nie przejmuj malych w tylku o dlugich nogawkach jest jeszcze mniej ;/
            • alla1000 Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 08:27
              Disa, lubie Twoje podejscie do swiata i w pewnym sensie zazdroszcze
              pewnosci siebie.

Pozdrawiam
              • disa Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 20.01.08, 00:10
                ;]
                trzeba uwierzyć w siebie ;]
          • magdaksp Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 20:31
            ostatnio kupilam moejmu mezowi spodnie w marks &spencer za 50 zlotych i kilka
            koszulek po 50 i 60 wiec nie jest tak zle zich cenami:)a spodnie jedyne ktore sa
            niego akurat nie za dlugie i nie za krtokie
      • nessie-jp Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 00:59
        Mam podobny problem. Wagę mam prawidłową, więc odchudzać się nie zamierzam --
        niech się producenci odzieży dostosują do mnie, a nie traktują mnie jak siostrę
        Kopciuszka, co sobie palce poobcina, byle ich piękne produkty nosić :(

Też się obraziłam na "wielkie marki" dżinsowe, bo panienka w sklepie na pytanie
        o 42 stwierdziła "Nie, TAK dużych rozmiarów to my raczej nie miewamy..." Jasne,
        taki rozmiar to już monstrum i tylko operacja pomoże...

W rezultacie spodnie kupuję głównie w H&M, Next (wyprzedaże), C&A (bardzo tanio,
        jakość adekwatna do ceny, że tak powiem...)

A najlepsze dżinsy, jakie mam, kupiłam w... hiperrmarkecie ::tu zgroza co
        bardziej modnych forumek:: Co poradzę, mają wysoki stan (z tyłu też!), świetnie
        leżą, jakość lepsza niż H&M, kosztowały zaledwie 100 zł... :))))
        • disa Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 01:02
          spoko sama bym w supermarkecie kupowala jak by na mnie byly ;D
          mnie zgroza bierze jak mam kupic jakies gacie bo tylko 4 firmy robi
          ZARA czasami
          versace -mam na nie alergie psychiczna
          r&r i notify =koszt tysiac zł
          • akkknes Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 09.01.08, 23:16
            disa napisała:

> spoko sama bym w supermarkecie kupowala jak by na mnie byly ;D

disa, to jaki ty rozmiar nosisz? :)
            bo jak mi zdarzy byc w jakims hiper albo super, i podejde na ciuchy
            to z reguly same 26-27 leza...

a moze ty powinnac w 5-10-15 sie ubierac? :) dzis bylam i sa sliczne
            rzeczy ;)
            • disa Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 16.01.08, 23:55
              w tyłku 25, ale mam problem z długoscią muszą miec 115-118cm po wewnetrznej
        • nowaewa Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 01:56
          nessie-jp napisała:

> Też się obraziłam na "wielkie marki" dżinsowe, bo panienka w
          sklepie na pytanie
          > o 42 stwierdziła "Nie, TAK dużych rozmiarów to my raczej nie
          miewamy..." Jasne,
          > taki rozmiar to już monstrum i tylko operacja pomoże...

Nessie-jp, brawo za poczucie humoru. Rzeczywiscie standarty sa teraz
          takie, ze moja kuzynka w Polsce popadla w anoreksje.
          Ogladalam niedawno po raz n-ty "Pretty Woman" (1992r), Julia Roberts
          nosila wtedy rozmiar 40, ktory uwazalo sie jako rozmiar dla modelek.
          Marylin Monroe nosila rozmiar 42.
          Zastanwaiam sie czy projektanci mody nie podpisali potajemnych
          kontraktow z firmami farmaceutycznymi czy dietetycznymi, ktore
          proponuja diete Cambridge (glowna firma robiaca te hyperproteiny) to
          firma kanadyjska.
          Ciekawe, ile firmy farmaceutyczne "zbily" na naszym tluszczu?
          pzdr
          nowaewa

• auto_robex Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 09:38
          ja takie cos slysze pytajac o buty 40/41 - takich rozmiarow to my
          nie mamy :),ale ja sie tym nie przejmuje odkad w berlinie widzialam
          damskie buty 41/42/43/44 itd
          swoja droga jak chodze na wyprzedaze to widze same 37 i 38 czyzby
          tak malo kobiet mialo taki roazmiar?? ;)(w co watpie :)
          • tezromantyczka Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 12:38

To ciekawe, ja mam często problemy z kupieniem butów, a mam właśnie
            37 - "wykupione". :-)
            • nadinka_nadinka Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 17:53
              tezromantyczka napisała:

>
              > To ciekawe, ja mam często problemy z kupieniem butów, a mam właśnie
              > 37 - "wykupione". :-)

najbardziej popularne, najwięcej kobiet nosi taki rozmiar (37-39).
      • keepersmaid Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 01:22
        H&M ma spodnie normalnie do 42-44 i w dziale duzych rozmiarow od 42 do 50.
        C&A (wiem, wiem...) do 52 (chyba) i jeszcze dzial "plus" *)
        Marks & Spencer do angielskiego 20, czyli tez bedzie z 50

*) nienawidze okreslenia "dla puszystych" brrrr...
      • alex_koz Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 06:55
        ostatnio uslyszalam to samo, poprosilam o znalezienie spodnicy w
        rozmiarze 40, a pani ekspendientka krzyknela do drugiej "Kasia,
        przyniesc mi ten duzy rozmiar z tej spodnicy"

no coz taka polska rzeczywistosc..., przyzwyczailam sie.
      • love_mode Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 08:26
        zobacz w zarze, teraz sa wyprzedaze to moze trafi sie okazja ;-)
      • morgen_stern Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 08:29
        To jest kompletna paranoja. Ja noszę rozmiar 36, ale też uważam, że
        ludzie (czytaj producenci) chyba powariowali. 40 - 42 to jest
        normalny rozmiar dla proporcjonalnie zbudowanej kobiety, zwłaszcza
        dla mierzącej ok. 170 cm. To ja jestem poza normą ;-)

Wracając do problemu kupna spodni, to nie jest to żaden problem, na
        pewno coś znajdziesz. Spróbuj za to kupić spodnie z normalnym
        stanem, szczególnie wąskie dżinsy - powodzenia ;-) To jest dopiero
        masakra. Rzygam biodrówkami.
        • awdotia.romanowna Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 08:58
          I ku czemu to wszystko zmierza?
          Mierzyłam ostatnio w Zarze spodnie. Jestem szczupła, noszę zazwyczaj
          36, czasami 34, nigdy 38, a jednak okazało się, że dopiero w
          rozmiarze M były na mnie dobre. Fakt, że na dziale młodzieżowym, ale
          bez przesady. Myślę, że moja koleżanka w rozmiarze "duże 38" nie
          znalazłaby takich spodni dla siebie.. a do otyłości jej baaaardzo
          daleko. Paranoja.
          • black_magic_women Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 09:55
            awdotia.romanowna napisała:
            Myślę, że moja koleżanka w rozmiarze "duże 38" nie
            > znalazłaby takich spodni dla siebie.. a do otyłości jej baaaardzo
            > daleko. Paranoja.

O to ja chyba jestem duze 38;)Figura propotrcjonalna,wszystko jak kobieta miec
            powinna,dlugie nogi-nie mieszcze sie w...udach.Biore,40,42-spadaja ze mnie w
            paskie,biodrach,a uda maja tak samo waskie jak wszystkie inne rozmiary!
            • black_magic_women Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 09:57
              I dlatego dzinsy mam tylko z lumpeksow-zara,mango(szerokie z
              maknietem),all7,tommy h.Czasem tylko jest problem bo nogawki moglyby byc ciut
              dluzsze
              • croyance Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 21.01.08, 18:36
                Wlasnie sobie uswiadomilam, jakie mam szczescie - rozmiar 8-10
                (zalezy od firmy) - kupuje bez przymierzania i zawsze lezy. Co
                wiecej, chlop mi kupuje ubrania czasem i zawsze sa dobre; spodnie,
                sukienki, bluzki. Nawet nie wiedzialam, ze niektorzy moga miec takie
                problemy :-( A komentarze dam sklepowych glupie; 42 to normalny
                rozmiar.
                • croyance Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 21.01.08, 18:39
                  Wlasnie przeczytalam, co napisalam, i dodam: nawet jakbyscie prosily
                  o rozmiar 67, to komentarze sklepowych i tak nie na miejscu.
            • awdotia.romanowna Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 10:11
              Ja nie mam pojęcia jak i gdzie ubierają się naprawdę grube osoby.
              Moja znajoma ostatnio się załamała, jest "grubsza", ale nie
              monstrualnie gruba - jak się sprytnie ubierze to wygląda nawet
              na "średnią budowę". Mówi, że szukała nowych dżinsów i kurtki
              zimowej. Wszędzie panie fukały, że tak w i e l k i c h rozmarów to
              one nie mają w sklepie... Podobno w desperacji zajrzała
              do "puszystego" sklepu, ale twierdzi, że fasony są tam bazarowe.
              Czyli można czuć się grubym... i na pocieszenie eleganckim jak
              ciotka Petronela..
      • modliszka24 Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 09:58
        przejdz sie na jakis rynek w swoim miescie ja tam przewaznie znajduje ciuchy
        • black_magic_women Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 10:48
          Mam kolezanke-naaaprawde gruba,ale atrakcyjana-zawsze
          uczesana,umalowana,wypielegnowana.Nie wiem gdzie sie ubiera-podejrzewam,ze
          HM.Wszystko ma modne,na czasie,fakt,ze glownie czarne.Jaki moze miec rozmiar?Nie
          wiem,z 50?!
      • tequilkuk Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 12:36
        Troche cie rozumiem bo widze przez co przechodzi moja mama, rozmiar 44-46. W jej
        wcale nie malym miescie kupienie czegokolwiek ladnego w tym rozmiarze jest
        prawie niemozliwe. A przynajmniej bylo dopoki nie otworzono sklepu z dunska
        odzieza (zarowno uzywana jak i nowa). Teraz kupuje glownie tam albo jak
        przyjedzie do mnie - mamy kilka sklepow w tym wielki dom towarowy w ktorym dzial
        kobiecy jest podzielony na mlodziezowy (tam zwykle koncza sie na 42) i na
        bardziej powazne panie (tam spokojnie kupisz 48 :D). Duzo dunskich firm robi
        ciuchy w rozmiarze 42-46. Rozejrzyj sie za jakims sklepem ktory taka sprzedaja
        albo szukaj na allegro. Tak z pamieci to na pewno te firmy nie maja problemu z
        rozmiarowka: Fransa, Nice, Z-biz, Day Birger, Gary Weber (to chyba nie dunska
        ale jade jak pamietam z dzialu :), Dranella, Noa-Noa, Redgreen. Wiecej na razie
        nie pamietam
      • koala1212 Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 13:32
        www.wallis-fashion.com/webapp/wcs/stores/servlet/TopCategoriesDisplay?
        storeId=12557&catalogId=20551

ten sklep ma calkiem fajne ciuszki w wielu rozmiarach. W Polsce jest
        np w Galerii Krakowskiej i w Caleriach Centurm. W innych miastach na
        pewno tez. Mozna zamawiac przez net. Maja calkiem fajne przeceny.
        • koala1212 Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 13:34
          chodzi o firme wallis
          Ich link www.wallis-fashion.com A i chyba maja polska strone, ale
          trzeba poszukac
      • ida_listopadowa Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 14:39
        Hej, nie jesteś sama!
        ja noszę 42 i znajduję dużo fajnych ciuchów na siebie (nawet za dużo...), a ze
        spodniami jest faktycznie lekki problem.

Odrzuć myślenie o rozmiarze i szukaj czegoś co będzie pasowało na ciebie.
        Niestety należy porzucić też nadzieję, że "w tym sklepie na pewno coś dla siebie
        znajdę". Trzeba przymierzać wszystko i również w większym rozmiarze.

jeżeli masz około 165 - 170 lub mniej, ale chodzisz na obcasach, następujące
        spodnie będą na ciebie super pasowały:

dżinsy:
        2. Lee Denver rozmiar 33/32 cena 249 zł, niby męskie dżinsy, ale świetnie leżą
        na kobietach, bo mają trochę luzu w kroczu, dzięki czemu nawet szerokie biodra
        wyglądają super. Niestety, konieczne jest noszenie paska, bo w talii mogą być
        lekko duże. Piękne są zwłaszcza granatowe. Zapinane na guziki, kończą się 1 cm
        pod pępkiem.

2. Wrangler model Tina z rozszerzaną nogawką rozmiar 32/32 cena 239 zł na zamek,
        sięgają do talii (koniec na wysokości pępka) - majtki nigdy nie wyjdą z tyłu.
        Cudownie wygodne, wyszczuplający fason, polecam. Niestety, szybko się niszczą!

3. jeżeli jesteś wyższa niż 165, polecam dżinsy z KappAhla - super leżą, rozmiar
        42 jest lekko zawyżony, ale mają bardzo długie nogawki, więc tylko dla wysokich.

inne spodnie
        1. polecam Tatuum - ceny "normalne" nieco wysokie, ale na wyprzedażach naprawdę
        fajne egzemplarze za fajne pieniądze.
        w tej chwili dostępne są fajne sztruksy za 79 - 99 zł, piękne kolory, rozmiar
        42 jest akurat
        są też spodnie eleganckie - na wyprzedaży 149 zł - ale trzeba wziąć rozmiar
        większe, czyli 44, inaczej źle leżą na osobie która jest średniego wzrostu.

2. H&M - duży wybór dobrze leżących spodni do 46 rozmiaru - tylko brać i
        przymierzać. Ceny: 119 - 199 zł

3. KappAhl - 2 razy kupiłam tam spodnie, które dobrze leżały, więc może tobie
        też się uda :)

4. jackpot - TYLKO na wyprzedażach, bo inaczej można oszaleć przez te ceny.
        Spodnie mają cudownie leżące i w każdym istniejącym rozmiarze, od 32 do 48.
        Rozmiarówka zawyżona, przymierzaj więc roz. 40.

Nie wchodź do: Reserved, Big Stara, Cubusa, Top Secret - 42 jak najbardziej jest
        dostępne, ale - to jest tam tak naprawdę 38, albo źle leży.

mam nadzieję, że pomogłam konstruktywnie.
        jeżeli szukasz innych rzeczy na normalną kobietę 164 wzrostu / rozmiar 42, np.
        kozaków, które się zapinają (hehehe), to służę pomocą. Rynek mam rozpoznany :)
        • miang Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 16:11
          plz napisz o tych kozakach ;)
          • ansag Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 03.03.08, 11:43
            Street i Deichmann :) Jedyne dwa sklepy, w którym kozaki się na mnie dopinają :)
            Mam 44 i 165 cm wz.
      • ensoleillement Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 14:53
        Hm, jak ostatnio byłam na Wyspach to właśnie doznałam szoku na widok tamtejszych
        rozmiarów- każdy ciuch do 50 co najmniej, podczas gdy w PL na oczy takiego nie
        widziałam..Ja mam tyłek i biodra, więc rozmiar dołu to duże 38 (podoba mi się
        określenie:) lub 40, jakby jakaś panna w sklepie powiedziała, że to duży rozmiar
        to chyba dostałaby moją wielką pięścią w buzię...Przegięcie! Wiadomo, że każdy
        swoją miarką mierzy;) ale u mnie normalna zdrowa kobieta, ale bardziej szczupła
        niż nie- to 38, poniżej to chudzinki i patyczki (34 to dla mnie abstrakcja), 40
        to spokojnie norma, 42 już lekkie wałeczki. Ale żeby rozmiarów nie było..?
        • velika Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 17:02
          Ja noszę 34 i wcale patyczakiem nie jestem ;) Jestem niska i w rozmiarze
          większym niz 36 byłabym już sporawa. Kiedyś nosiłam 36- niestety coś się stało z
          polską rozmiarówką i 36 jest często na mnie za duże:/ A wszystkie wymiary mam w
          normie,podobnie jak BMI:). Tak więc nie tylko dziewczyny w rozmiarach pow. 30
          mają problem- mnie też ciężko jest znaleźć coś fajnego(jak spodnie dobre w
          talii, to za szerokie w biodrach, jak bluzka dobra w biuście to w talii za
          szeroka..) Bycie nietypowym to koszmar...
          • swierszczowa1 Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 18:42
            velika napisała:

jak bluzka dobra w biuście to w talii za
            > szeroka..) Bycie nietypowym to koszmar...

Nie widzę w posiadaniu biustu nic nietypowego. No chyba ze jesteś
            facetem:) nietypowo to niesyty się szyje.
            • cledomro Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 19:12
              Święte słowa :).
        • alex_koz Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 19:42
          ensoleillement napisała:

> Hm, jak ostatnio byłam na Wyspach to właśnie doznałam szoku na
          widok tamtejszyc
          > h
          > rozmiarów- każdy ciuch do 50 co najmniej, podczas gdy w PL na oczy
          takiego nie
          > widziałam..Ja mam tyłek i biodra, więc rozmiar dołu to duże 38
          (podoba mi się
          > określenie:) lub 40, jakby jakaś panna w sklepie powiedziała, że
          to duży rozmia
          > r
          > to chyba dostałaby moją wielką pięścią w buzię...Przegięcie!
          Wiadomo, że każdy
          > swoją miarką mierzy;) ale u mnie normalna zdrowa kobieta, ale
          bardziej szczupła
          > niż nie- to 38, poniżej to chudzinki i patyczki (34 to dla mnie
          abstrakcja), 40
          > to spokojnie norma, 42 już lekkie wałeczki. Ale żeby rozmiarów nie
          było..?

no Wyspy to w ogole ewenement:
          po pierwsze, maja najwyzszy odsetek otylych w Europie
          po drugie, norma sa ciuchy w duzych rozmiarach
          po trzecie, za okreslenie rozmiaru zalozymy 18 (czyl polskie 44/46)
          mianem duzego sprzedawczyn dostalaby opierdo... od klientki, potem
          od managera, i pewnie by sie w sadzie skonczylo))
      • fasolala Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 18:17
        pięknie dziękuję wszystkim forumowiczkom za podpowiedzi. Korzystając właśnie z
        czegoś tak wspaniałego czym jest wyprzedaż;) bo tylko owe są na moją studencką
        kieszeń. obeszłam całą Galerię Bałtycką i przymierzałam dziesiątki par jeansów.
        W Zarze i HM także. Malizna ;( właśni dlatego w akcie desperacji napisałam tutaj:)

Pozostaje mi monitorowanie wszystkich szmateków:)

O co chodzi z kozaczkami (osobiście nie mam problemów z dopięciem)?

Pozdrawiam, Fasola
      • drinkit Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 18:18
        Wiesz co, spróbuj poszukać spodni "bezfirmowych", czyli produkowanych w Polsce,
        cena do ok.90 złotych. Ja kupuję wyłącznie takie jeansy (mam figure klepsydry, a
        firmowe spodnia są zazwyczaj szyte na chude lub beztaliowe dziewoje) i nosze je
        zawsze minimum 2 lata. Polecam. Najłatwiej znalezc takie stoiska w oldskulowych
        domach handlowych.
      • mmkl Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 18:18
        Witam!
        noszę taki rozmiar spodni jak Ty, wzrost średniowyskoki. kupowanie spodni na
        taki tyłek to nie jest przyjemne zajęcie, ale postaram Ci się coś pomóc, bo aż
        tak źle nie jest.

DŻINSY - nawet nie zachodź do dżinsowych sklepów - oni kończą rozmiarówkę moim
        zdaniem na 40. ew. mustang
        bardzo fajne dżinsy są jak dziewczyny mówiły w sklepach:
        kappAhl - do rozmiaru 44 - dobre fasony, materiały ze stretchem
        cubus - zarówno klasyczne modele, jak i rurki
        marks&spencer - to jest wbrew pozorom sieciówka tańsza niż powyższe no i mają
        rozmiarówkę oraz każde spodnie w trzech długościach - od 80 zł za klasyczne
        dżinsy ze stretchem
        camaieu - fajne dżinsy, do 44

ORAZ:
        jeżeli chodzi o inny typ spodni niż dżinsy to, oprócz powyższych, ja mam kilka
        par z H&M - z tej normalnej linii, BiB nie próbowałam. raczej 44 jest na mnie
        dobre (nie uważam żeby spodnie tam miały zawyżone rozmiary, szczególnie w
        przypadku tych z wąskimi nogawkami)

trzeba zauważyć że w powyższych sklepach również pupa 46 się ubierze.

pozdrawiam i powodzenia
      • alex_koz Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 19:38
        fasolala, nie wiem skad jestes, ale bylam dzis w Van Graaf'ie i
        widzialam calkiem fajne ciuchy w "duzych" rozmiarach, i mowiac duze
        mam na mysli "38-42" (wieksze tez byly). a ponadto maja zanizona
        rozmiarowke wiec de facto standardowe 42 to u nich 40, albo moze i
        38. sa tam teraz obnizki wiec ceny sie zrobily przystepne:)

aha, dla mnie mistrzem pomylki jezeli chodzi o rozmiary jest Zara,
        miedzy spodnica w rozmiarze 38 a 42 byla roznica w talii okolo 2 cm.
        przymierzajac rozmiaru 38, 40 i 42 nie potrafilam ocenic ktory jest
        ktory.
        • mary.nara Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 20:28
          słuchaj, ja cały weekend schodziłam po sklepach, bo zostałam z jedna
          para spodni. Na koniec się popłakałam, załamałam, i kupiłam karnet
          na fitness;).
          Do rzeczy przechodząc oprócz wspomnianych przez inne forumki sklepów
          H&M, Camaieu i C&A, Cubusa, w których przymierzyłam chyba ze 40 par
          spodni (niestety wiekszość za mała:P, ale ja mam duże uda i własnie
          tam czesto był kłopot, może tobie się poszczęści, nie zniechecaj
          sie), to wybrałam się do Ouletu, my tu mamy akurat Factory Outlet, w
          którym jest chyba z 5 sklepów z dżinsami i tam własnie kupiłam sobie
          dżinsy! Dzinsy Wranglera model Tina rozmiar 34/32 czyli na pas 86
          cm, zwost 165-170!Co wazne były tez rozmiary wieksze i to sporo,
          jedne to nawet zwisały mi młodziezowo na tyłku, niczym ze starszego
          brata, wygladało to bosko! Co wiecej z ulotki producenta
          dowiedzialam sie ze Wrangler produkuje osobny rodzaj dzinsów na
          kobiety z biodrami - curved body. Acha, wysoki czyt. normalny stan:)
          Do tej pory nosiłam Mustangi tez z Outletu - rozciagliwe, normalny
          stan, model nie wiem jaki, metki nie mam, a na spodniach info sprało
          się, poza tym doswiadczyłam jeszcze noszenia spodni z H&M (z 10 par,
          ale baaardzo szybko sie niszczą) i też czesto mieli wieksze
          rozmiary, i to wcale nie z BiB. A wcześniej to byłam chudsza:]
          • mmkl Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 21:04
            hmmm ja też mam duże uda i dlatego w wiele 42 się nie mieszczę i w wymienionych
            przez Ciebie sklepach znajduje spodnie na siebie dość często. w Cubusie mają
            fajne czarne dżinsy do 46 bo widziałam... w H&M dżinsy mają wąskie uda...a w
            Marks & Spencer to już na 200% znajdziesz spodnie na siebie. jeśli w Warszawie
            (a chyba chodzi o Factory Ursus) to M&S w Arkadii albo Galeria Mokotów, ten w
            Złotych Tarasach jest fatalny.
          • magdalaena1977 Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 14.01.08, 23:47
            mary.nara napisała:

> Co wiecej z ulotki producenta
            > dowiedzialam sie ze Wrangler produkuje osobny rodzaj dzinsów na
            > kobiety z biodrami - curved body
            Ale czy produkuje je nadal ? A raczej czy można je kupić w Polsce ?
            Bo miałam (a w zasadzie nadal mam tylko nie noszę) cudowne dżinsy Wranglera
            model bodajże Virginia 33/30 o kroju curved, które opływały moje biodra i
            podkreślały talię.
            Teraz są trochę za małe i chętnie kupiłabym nowe trochę większe (myślę, że
            wystarczyłoby 34/30) ale strona Wranglera była zniechęcająca
            Amerykańska strona Wranglera pokazuje za to multum wzorów damskich dżinsów o
            różnej długości i kragłości bioder
            • mary.nara Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 15.01.08, 10:06
              już tłumaczę: moje spodnie, TINA, te które kupiłam w zeszłym
              tygodniu w Outlecie, wystepuja w dwoch rodzajach curved i ?stright?
              (nie pamietam, nie-curved w kazdym badz razie), ja mam te proste, te
              na mnie pasowały, nie dopytywałam sie czy aktualnie w sklepie maja
              tez te drugie, przypominam, ze był to Outlet wiec mozliwe ze stare
              kolekcje wyprzedawali (czyli nie produkowane juz)...
              najlepiej bedzie sprawdzic na stronie producenta:)
              • magdalaena1977 Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 15.01.08, 20:44
                mary.nara napisała:

> już tłumaczę: moje spodnie, TINA, te które kupiłam w zeszłym
                > tygodniu w Outlecie, wystepuja w dwoch rodzajach curved i ?stright?

Też je dzisiaj widziałam w Factory. kosztowały chyba 150 zł i były tylko regular
                a nie curved. Ale tylko do 34 w talii i długość 32 :-(
                • magdalaena1977 Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 19.01.08, 18:53
                  BTW ta sama Tina w regularnym sklepie Wranglera w Wola Parku kosztuje 250 zł
        • dalenne Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 09.01.08, 08:51
          Fasolala jest z Trójmiasta.
          A prawda jest taka, że w GB nic ciekawego nie ma, ja na Twoim
          miejscu spróbowałabym uderzyć na Halę Targową w Gdyni, moja znajoma
          potrafi ustrzelić tam świetne ciuchy w rozsądnych cenach.
      • zarin Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 20:01
        Słuszny wątek. Ja czasami nie dopinam się nawet i w 42, a do nadwagi brakuje mi
        kilku ładnych kilogramów. I w sumie spodnie są jedną z trudniejszych kwestii, bo
        górę i spódnice mam w większości w rozmiarze 38.
        Do tego dorzuciłabym:
        - problem długich nogawek: mam prawie 180 cm, niewiele firm robi spodnie o
        różnych długościach nogawek, a jeśli nawet robią, to nie zachodzą za daleko (a
        mnie jeszcze najbardziej podobają się dłuugie nogawki ciągnące się po ziemi);
        - brak spodni o normalnym stanie (nie biodrówek), które jeszcze przy tym byłyby
        na tyle "ustabilizowane", żeby się trzymały same i nie zjeżdżały w trakcie
        chodzenia (mam na myśli np. odpowiednie zwężenie w talii) - mam niestety tylko
        jedne takie;
        - brak większego zróżnicowania fasonów - ja np. bardzo lubię dzwony, a nie mogę
        ich nigdzie znaleźć.

Swoją drogą, dużo cennych wskazówek w tym temacie.
      • lillyth Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 21:30
        ja znalazłam pasujące spodnie (rozmiar aktualnie 42, 170 wzrostu) w
        promod, camieu i hm (jakość tych ostatnich niestety pozostawia sporo
        do życzenia).

swoją drogą, zastanawia mnie, czym kierują się ekspedientki mówiące
        takie rzeczy. ich zadaniem jest w końcu sprzedawanie rzeczy - zawsze
        wydawało mi się, że łatwiej to osiągnąć przez zachęcanie
        potencjalnie klientek, a nie ich obrażanie.
        • magdaksp Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 08.01.08, 21:36
          sluszna uwaga:)
      • kasica_k Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 09.01.08, 04:09
        Spróbuj jeszcze w Mexxie. W większości fasonów jest 42, a i 40 się czasem trafia
        nietypowo spore. 42 ma też Esprit, ale tam większość dżinsów to niskie biodrówy
        tudzież rurki - za to są w trzech długościach. Nie chodź do sklepików spod znaku
        "32-38", to strata czasu - z reguły i tak ciuchy w takich są raczej dla
        nastolatek, czyli tanie i na jeden sezon.
      • hanureku Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 09.01.08, 08:52
        Zawsze jestem zdziwiona takimi tematami. Sama mam tyłek w rozmiarze 42 (w porywach nawet do 44) i nie mam problemów ze znalezieniem spodni. Tak na szybko kilka sklepów:

1. H&M (zero problemów ze znalezieniem mojego rozmiaru)
        2. Lee (ostatnio byłam w outlecie i kupiłam dwie pary, jedne z ciemnego jeansu za 69zł drugie brązowe sztruksy za 49zł)
        3. Ivett (także z ciemnego jeansu, są większe rozmiary - kosztują chyba 109złotych ale często są promocje 2 pary w cenie 1)
        4. House - swego czasu kupiłam tam 3 pary bojówek w rozmiarze XL, leżały idealnie. Nie wiem jak teraz z rozmiarówką, bo nie odpowiada mi stylistyka ubrań i już się tam nie ubieram.

Nie wspominam już o ciucholandach (jeśli nie masz urazu psychicznego), tam to zawsze znajdę spodnie na siebie: Atmosphere, New Look, Dorothy Perkins, Next, Marks And Spencer.
      • ida_listopadowa Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 09.01.08, 10:40
        Hej, fasolala, też jestem z Trójmiasta!

a w Galerii Bałtyckiej (zwanej popularnie Bandycką) byłaś w Tatuumie?
        naprawdę fajne rzeczy.

Co do kozaków - wielokrotnie usiłowałam sobie kupić takie, które zapinałyby się
        na mojej umięśnionej (bardzo intensywnie roweruję) łydce, która ma 37 cm obwodu.
        Wielokrotnie próbowałam i wychodziłam ze sklepów z płaczem, a teraz jakoś
        znajduję. Wiem, że inne dziewczyny tez mają podobny problem.

Co do dżinsów, naprawdę polecam Wranglery Tina. natomiast odradzam Outlet w
        Szadółkach - jest tam sklep Wrangler / lee, ale dżinsy w drugim gatunku i to
        widać - skazy, wyciągnięte nitki itp.

Pisz na forum, może będę jeszcze w stanie coś wskazać.
        jeśli masz mało kasy warto też zajrzeć do ... tesco. Fajne rzeczy w przyzwoitych
        cenach, rozmiar każdy.
        • ewa1125 Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 11.01.08, 13:50
          Jezeli chodzi o kozaki,to szukajcie w Deichmanie.Ja mam wprawdzie
          odwrotny problem,zawsze cholewki sa za szerokie,ale ustrzelilam w
          tym sklepie nieglupie kozaki z szeroka cholewka,w ktora zmiescilaby
          sie calkiem potezna lydka.Powodzenia!
      • asik12 Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 09.01.08, 11:23
        Też mam podobny problem ze spodniami. Zazwyczaj kupuję w H&M.
        Zarówno letnie jak i zimowe mi pasują. C&A tez ma spodnie w takich
        rozmiarach, niestety tam mi fason nie odpowiada.
        Spodnie materiałowe kupuję też w sieci sklepów Margo, niestety tylko
        kilka jest ich chyba w Polsce. Ale rozmiarówkę mają szeroką i bardzo
        niskie ceny, za w miarę dobrą jakość (ok. 50 zł za spodnie).
        W SH bywam, niestety rzadko ze spodni coś na siebie znajduję.

Sprawa ekspedientek to już zupełnie inna bajka. W większości są
        niekompetentne, nie potrafia doradzić fasonu, ani koloru, nadskakują
        klientkom wyglądającym na "bogatsze", nie mówiąc już o takich
        uwagach, jak właśnie "dużych rozmiarów nie mamy".
      • miki216 Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 09.01.08, 13:22
        Dobry wybor spodni miewa Camaieu - rozmiarowka do 46. Maja spodnie
        garniturowe, dzinsy, sztruksy, rybaczki, dlugie i szorty.
        Ekspedientki nie dziwia sie , gdy slysza pytania o duze rozmiary.
        Teraz maja przeceny - spodnie garniturowe 79 zl, rybaczki 45 zl.
        Spodnie skraca ich krawiec za 6 zl , odbior po kilku dniach.
        Polecam , jeszcze sie nie zawiodlam. Jeszcze wieksze rozmiary ma
        Wallis. Ceny juz wyzsze, niestety czasami Wallis ma przedpotopowy
        kroj typu ,,marchewa". Jesli chodzi o dzinsy o wiekszej numeracji -
        tu polece Levis typu 501 w meskiej rozmiarowce- w Factory w Ursusie
        ostatnio kosztowaly 99 zl.
        • kasica_k Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 09.01.08, 14:10
          miki216 napisała:

> Dobry wybor spodni miewa Camaieu - rozmiarowka do 46.

A czy zaczęli mieć normalne rozmiary, nie zaniżone? Jak tam ostatni raz
          próbowałam coś kupić, 42 miało rozmiar większego 38. Bez porównania np. z
          KappAhlem (BTW polecam go też jako źródło spodni!)
          • miki216 Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 09.01.08, 14:18
            Na 3 pary przymierzanych spodni w danym rozmiarze 2 pary spodni byly
            moim prawdziwym rozmiarem, jedne byly przymale. Nie jest zle.
            Czasami rybaczki z obnizona talia nie nadaja sie chyba na nikogo -
            duzy rozmiar bioder, mniejszy rozmiar w talii. TRZEBA MIERZYC.
        • ansag Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 03.03.08, 11:54
          > Ekspedientki nie dziwia sie , gdy slysza pytania o duze rozmiary.

Najlepsze jest to, że tam jest dużo grubszych babek jako ekspedientek i dlatego
          jest tam fajna atmosfera :D
      • flaminia proponuje przyszpilic watek na gorze 09.01.08, 13:23
        bo to kopalnia informacji!
      • fasolala Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 09.01.08, 20:26
        dziękuje za wszystkie informacje. Jesteście kochane (spodziewałam sie haseł typu
        "schudnij") :)

z tego co się orientowałam marks & spencer jest chyba tylko w wawie (przynamniej
        tylko w stolice znalazłam na ich stronie). W trójmieście nie znalazłam.

Rzeczywiście są duże rozmiary w Cubusie, niestety jeansy były dość drogie (w
        moim przypadku 100PLN to już dużo, ale w obecnej sytuacji do przełknięcia
        <zawsze kupowałam za ok 70;) > a powyżej to już niestety zbyt drogo). W HM było
        46 ale nie 44, pewnie wyszło :)

Muszę sie jeszcze przejść do Camaieu, w jakich cenach są tam jeansy?
        • mmkl Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 09.01.08, 21:30
          co do Cubusa, to jest szansa, że jeszcze przecenią - kiedyś kupiłam i za 50zł :)
          szkoda ze marks&spencer nie ma w innych miastach (nie wiedziałam) - ale może
          przy okazji kiedyś się przejdziesz.

w Camaieu normalnie są po ok. 150 ale może na przecenie będą tańsze.

w KappAhlu często są poniżej 100.

haseł typu schudnij ode mnie nie usłyszysz;)
          • ansag Re: "Spodnie 42? Tak duże rozmiary rzadko mamy" 03.03.08, 11:52
            W Cubusie są do 46 - sama sobie kupiłam ostatnio 44 i 46 (chociaż 46 już są na
            mnie za duże) - po 49,90 zł :)
            W Camaieu po przecenach są w granicach 55 do 89 zł - czyli też ceny super.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka