Dodaj do ulubionych

Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmhmmm..

IP: *.it / 62.233.189.* 07.08.04, 15:31
Kilogram zielonych ogorkow obrac i pokroic w kosteczke. Jak sa duze ziarenka
to usunac. 3 srednio-spore marchewki obrac i pokroic w kostke.
Z okolo 0.5 kilo miesa mielonego (najlepiej wieprzowe lub indycze lub
mieszane) z dodatkiem jajka, cebulki, pieprzu, soli uformowac kuleczki
wielkosci orzecha wloskiego. Obsmazyc na rozgrzanym oleju na rumiano, a
nastepnie przelozyc do miski. Na tym samym oleju podsmazyc ogorki i
marchewke. Jak warzywa juz beda lekko rumiane podlewa sie je bulionem (np. z
barbarzynskiej kostki), tyle, zeby byly zakryte. Wrzucamy pulpeciki i dusi
sie jeszcze chwile, do miekkosci marchewki, nastepnie zaprawic maka
rozmieszana ze smeitana. Mozna jeszcze dodac koperek lub natke.
Podaje sie z kasza gryczana (najlepiej).

To jest hit od kilku lat u mnie w domu.
wbrew pozorom (zageszczaniu maka ze smeitana itp) jest to wcale lekki sosik
:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: majka303 Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 09:44
      Cynamoon już ci to pisałam , ale napisze jeszcze raz- masz absolutnie genialne
      przepisy pycha!!!!!!!!!!!
    • Gość: majka303 Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 09:47
      Gdzie i kiedy otwierasz restaurację !!! A może ona już istnieje ? Napisz gzie
      to na pewno wpadnę !!!
      • Gość: Cynamoon Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 10:07
        Niestety, nie mam restauracji i gotuje glownie dla siebie.
        Ale moze kiedys...
        :-)))

A te pulepciki, wlasciwie ten sos, to faktycznie rewelacja :-)

• Gość: iZA Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 13.08.04, 20:58
      MNIAM MNIAM
    • Gość: cirrii Pulpeciki w sosie kapuscianym Mhmh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 13:06
      a spróbujcie pulpecików w kapuscie miodzio!!!,pól głowki kapusty posiekac i
      podsmazyc na łyzce oleju zalac szklankaą rosołku (kostki nie sa takie złe!) po
      15 minutach dodac pulpeciki lekko obsmazone na osobnej patelni, dodac wody tak
      by pulpety zaktyte były do polowy, dorzucic kilka suszonych grzybków, dusic pod
      przykrycie, obracac pulpeciki,gdy kapusta zmieknie odkryc pokrywke by woda
      odparowała. Pulpeciki powinny byc w sosie z wlasnego tluszczu i w mięciutkiej
      kapustce, aromaty sie przenikaja ach pychota!!! podawac z zziemniaczkami ale
      sprobuje z kasza pozdrawiam
      • Gość: Cynamoon Re: Inna wersja ogorkowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 13:09
        ja w niedziele jadlam jeszcze inna wersje tych ogorkowych,na ktore przepis jest
        wyzej. Mianowicie zamiast marchewki byly pieczarki (malutkie w calosci lub
        pokroone na cwiartki) i pomidory (te dorzuca sie na koncu, w gruba koste
        pokrojone i raczeja male)
        Tez pycha!
        Te ogorki daja niesamowity smakowy efekt!
    • margala smażone ogórki?!? 17.08.04, 13:59
      ojej, smażone ogórki?!?
      jakoś niesmacznie mi to pachnie.

po raz pierwszy spotkałem sie z przepisem, w którym smaży się zielone ogórki.
      znacie jakieś inne?
      • Gość: Cynamoon Re: smażone ogórki?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 14:07
        Smazone ogorki sa przepyszne. Podobne w smaku do cukinii.
        ja czesto je robie, np. swietne sa w zupie jarzynowej (podsmazone na zloto i
        dodane pod koniec gotowania), dodaje je tez do leczo.
        Oraz do farszow np. do pizzy.
        I nie ja jedna smaze ogorki na tym forum, o ile pamietam...:-)
      • Gość: giezik wciągam do bazy swojej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 14:09
        znaczy kradne, czy pożyczam :)
        • Gość: Cynamoon Re: wciągam do bazy swojej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 15:30
          :-)))
          bierz, bierz, na zdrowie ;-)
      • Gość: krasnowo Re: smażone ogórki?!? IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 20.08.04, 19:27
        Jak tyle osób chwali to może lepiej byłoby najpierw spróbować, a potem
        krytykować ?
        Zrobiłam je i były pyszne ! Te drugie z kapustką też wypróbuję, ale w zimie :o))
        Z ogórków wychodzi też pyszna, lekka zupa - świeże, obrane ogórki (ew.
        wypestkować) pokroić w kosteczkę i obsmażyć na maśle, gdy zmiękną podlać dobrym
        bulionem, doprawić solą, pieprzem, pogotować 10 min. i zmiksować, dodać duużo
        posiekanego koperku i zabielić śmietaną lub jogurtem. Ogórków powinno być tyle,
        żeby wyszła lekko gęsta - ja liczę po dwa ok. 15cm. ogórki na porcję zupy.
      • Gość: Błotosmętek Re: smażone ogórki?!? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 19:40
        Jest taka niemiecka potrawa, Schmor Gurken, tam też się smaży ogóry świeże i to
        na dodatek razem z kawałami wędzonego boczku i cebuli + koperek + pieprz; soli
        już raczej nie trzeba ze względu na boczek. Ja jeszcze tam troszkę pomidorków
        bez skóry dodaję ( ale tak naprawdę troszkę, dla koloru ) i odrobinę czosnku.
        Podawać z młodymi ziemniakami upieczonymi w łupinach. Pyyyyyyszne !
    • Gość: aga Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh IP: *.elpos.net 18.08.04, 19:02
      zrobiłam -PYCHA
      • Gość: cirrii Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 19:31
        ja tez zrobiła, sukces na całej lini, mąz zachwycony, nawet kasze zjadł!!(choc
        jest wielbicielem ziemniakow do wszystkiego) dzieki
    • Gość: wsuwka Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh IP: 82.160.71.* 20.08.04, 17:30
      Super przepis! Bardzo dziękuję. Sama nigdy bym nie wpadła na pomysł smażenia
      ogórków.
    • Gość: Błotosmętek Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 19:50
      I jeszcze takie coś znalazłem - "żeberka na kwaśno" - so sosu z pieczeni na
      końcu dodawane są ogórki pokrojone w kostkę. Ciekawe, że "na jarzynkę" podaje
      się do tego Schwarzwurzeln ( nie wiem jak przetłumaczyć ), obogtowane i duszone
      na maśle. W niemczech mówią, że to "szparagi dla biedaków".

www.webrezept.de/rezept/35150.html
      • Gość: Błotosmętek Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 19:53
        Łeeeee, sorry....to nie świeże ogórki się dodaje do tego sosu, tylko
        konserwowe ! Przepraszam najmocniej !
        • jottka schwarzwurzeln 20.08.04, 20:40
          to skorzonera po polsku, zwana też popularnie czarnymi korzonkami :) bardzo
          dobre, tylko trudno dopaść w handlu powszednim
          • Gość: Błotosmętek Re: schwarzwurzeln IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 10:53
            No rzeczywiście ! To prawda, że smaczne, ale dopaść faktycznie ciężko, a
            przeoczyć trudno, bo wygląda obleśnie mimo niewątpliwych walorów kulinarnych.
            Dzięki za podpowiedź !
    • Gość: marinik Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 13:40
      Czytalem przepis w piatek a w czasie weekendu na dzialce robilem- z pamieci-
      wiec z drobnymi zmianami. PYCHOTKA - POLECAM!!!!!!
      • jo.hanna Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh 23.08.04, 14:05
        A ja przypominam sobie przepis na skalopki wieprzowe ze swiezym ogorkiem.
        Cienkie platy poledwicy wieprzowej posmarowac musztarda Dijon, obtoczyc w mace
        i zrumienic na goracym tluszczu i odlozyc na talerz. Na goracy tluszcz wrzucic
        kawalki ogorka (obrany, bez nasion, pokrojony w gruba kostke) i smazyc przez
        kilka minut. Podlac niewielka iloscia bialego wina, dodac sol i pieprz. Gdy
        wino sie zredukuje dodac troche gestej smietany. Do sosu wlozyc skalopki i wlac
        sos, ktory zebral sie na talerzu. Podawac posypane swieza pietruszka. Szybkie,
        smaczne i jesli smietane zastapi sie jogurtem to tez mniej kaloryczne. Dobre
        rowniez ze skalopkami z indyka.
        • takandrynka Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh 24.08.04, 15:02
          Robilam wczoraj...sosik jogurtowo-marchewkowo-ogorkowy wyszedl REWELACYJNIE.

Dzis przepisik sprawdza moja kolezanka:)
          dziekuje
    • niebieski_motylek Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh 24.08.04, 15:29
      Podzielam zdanie.. bardzo bardzo dobry przepis.Tez uzylam zamiast smietany
      jogurt naturalny....
      A keeper.. :)
    • Gość: Kasia Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 25.08.04, 17:30
      Zrobiłam dziś na obiad i rzeczywiście bardzo smaczne.
      • Gość: Cynamoon Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 21:56
        Bardzo mnie cieszy, ze tak Wam smakuje ;-)))
        • qubraq Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh 30.08.04, 22:08
          Gość portalu: Cynamoon napisał(a):

> Bardzo mnie cieszy, ze tak Wam smakuje ;-)))

Renatko, czemu mi nie pogoniłaś kota za nieprzeglądanie poczty w skrzynce?
          Andrzej
          • Gość: Cynamoon Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 22:16
            Bo nie bylam pewna, czy sie wyslalo ;-)))A raczej bylam pewna ze sie nie
            wyslalo...
            Cos mi sie wtedy porobilo z poczta.
            Zreszta bylam wtedy jakos strasznie roztargniona i ten email byl taki jakis...
            Mialam nadzieje, ze go jednak nie dostales...

I juz wiem to o co pytalam. Chyba.
            Chociaz jeszcze nie odbijalam tych grafik.
            Pozdrowki:-)
            • qubraq Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh 30.08.04, 23:20
              Gość portalu: Cynamoon napisał(a):

> Bo nie bylam pewna, czy sie wyslalo ;-)))A raczej bylam pewna ze sie nie
              > wyslalo...
              >

Czy dostałaś maila ode mnie z kontaktem na Wojtka i na mnie?
              A.
              • Gość: Cynamoon Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 23:44
                Tak, dostalam i odpowiedzialam wlasnie ;-)
    • Gość: giezik nonono, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 14:12
      Pyszne faktycznie. (podobne w smaku do ogórkowej ze świeżych ogórków)
      Dziecko moje równiez orzeklo ze pycha.

Tylko weliminowalem mąkę z sosu
      • Gość: Cynamoon Re: bez maki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 14:56
        Zgadzam sie, ze mozna wyeliminowac make.
        ja ostatnio takze robilam bez niej.

A kiedys tez robilam z maka razowa (1 lyzeczka i juz bez pszennej) bylo fajne.
        • giezik Re: bez maki 31.08.04, 14:59

najzabawniejsze, ze przy okazji kupilem dzis kurki. I tak kombinowalem, zeby najpierw je dodac do pulpecikow, pozniej do sosu. A ostatecznie jak zaczalem robic, to mi jakos ni w ząb nie pasowaly.

W efekcie kurki czekają na swój czas.
          • Gość: Cynamoon Re: bez maki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 15:33
            noooo.... kurki by byly jakos sprofanowane w tym sosie ;-)
            Ale juz pieczarki bylyby jak najbardziej na miejscu.
            Tylko do wersji z pieczarkami dodaje sie jeszcze pomidory i rezygnuje z
            marchewki. I plus koperek jeszcze.
            • Gość: kucharka z przypad Re: bez maki IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 03.09.04, 09:50
              Zrobilam to danie i powiem , ze nic a nic mi nie smakowalo .Uwielbiam warzywa
              na zimno na ciemno , ale ten ogorek zepsul smak sosu.Skreslam ogorek na cieplo
              z mojejo jadlospisu. Serdecznie pozdrawiam forumowiczow , bo z wielu przepisow
              juz skorzystalam. A mnie tam szkoda lata.....
    • Gość: kucharka z przypad Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 03.09.04, 09:52
      Zrobilam to danie i powiem , ze nic a nic mi nie smakowalo .Uwielbiam warzywa
      na zimno na ciemno , ale ten ogorek zepsul smak sosu.Skreslam ogorek na cieplo
      z mojejo jadlospisu. Serdecznie pozdrawiam forumowiczow , bo z wielu przepisow
      juz skorzystalam. A mnie tam szkoda lata.....

• taka_tam Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh 03.09.04, 10:38
      no i już wiem, co będzie dziś u mnie na obiad. a przy okazji poprzełamuję się
      trochę do kaszy gryczanej :-)
      • Gość: siostra heli Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh IP: 157.25.138.* 03.09.04, 10:57
        kasza gryczana jest rewelacyjna z podsmazonymi orzeszkami piniowymi, ale
        doskonale zastepuja je tez arachidy i z duza iloscia posiekanej natki
        pietruszki.
        • siostraheli Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh 06.09.04, 23:06
          dzieki za przepis, naprawde dobre. z makaronem risoni.
    • ampolion Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh 07.09.04, 02:56
      A ja znowu zrobiłem gęsty sos z marchwi na modłę sosu do ryby po grecku.
      Doprawiłem na kwaskowato-pikantnie i dodałem obsmażone udka kurze. Ale te
      pulpety bardziej mi się podobają. Spróbuję też z białą kiełbasą.
    • Gość: Barbara Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 16:26
      Cynamoon,juz od samego czytania "pycha", "fantastyczne" chce mi sie jesc! Czy
      to zawsze wychodzi? Co zrobic, zeby te pulpeciki sie nie rozkleily w czasie
      gotowania? Ostatnio mialam taka malo przyjemna przygode...
      • Gość: Cynamoon Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 16:29
        Zawsze, raczej.
        Nie powinny sie rozkleic, bo nie dodaje sie od nich bulki rozmoczonej. One sa
        dosyc zwiezle i jedrne:-)
        • Gość: Barbara Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 16:34
          To cala sztuka polegala na tej bulce? Nie wspomne, ile sie nameczylam
          odcedzajac bulke od mleka... Dziekuje, jutro zrobie pulpeciki.. trzymaj kciuki!
    • Gość: jalapeno Cynamoon - genialne! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 16:44
      dzieki za przepis!
      • Gość: Cynamoon Re: Cynamoon - genialne! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 18:26
        Barbara- trzymam!

O ironio, ja w tym roku jadlam je dopiero raz albo dwa!
        Ale nadrobie, jak juz sie uporam z tym z czym musze sie uporac!
    • jagienkaa Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh 07.09.04, 19:04
      a mnie rozbolała głowa od (próbowania) przepisu :( dziwne. Niestety nie będę
      mogła tego jeść, szkoda!
    • mamaimarta Re: Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmh 13.09.04, 09:56
      Do Cynamoon!
      Takiego specjału dawno nie jadłam - poczatkowo jakos byłam sceptycznie
      nastawiona, ale w końcu zrobiłam (przyplątało sie mięsko mielone i ogórki) no i
      REWELACJA! Darowałam sobie mąke podlałam tylko smietanka i PYCHOTKA!.
      Na tyle mi smakowały ze musiałam dzisiaj odgrzebać na forum ten wątek żeby Ci
      podziękować! Wszystkich sceptyków zachęcam gorąco - to naprawdę niesamowicie
      pyszna rzecz!
      Pozdrówki gorące i proszę o więcej takich cudów kulinarnych ;)
      MiM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka