Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      autentyczny

autentyczny

(6 wyników)
    • Witam chciałbym zapytać czy podczas pisania np. książki można posługiwać się Autentycznymi nazwami np: sklepów,marek samochodów,nazw alkoholi. Czyli powiedzmy że w miejscowości X jest sklep Y to ja np. podczas pisania książki mogę napisać że "chodziła do sklepu X" ??? to legalne?? przypadek drugi załóżmy że jest jakieś bardzo znane whisky o nazwie Y też można go użyć itp. Głównie czy to legalne i czy można się tym posługiwać??????
    • Czy możecie mi polecić książki napisane na faktach, opisujące autentyczne wydarzenia? Wcześniej czytałam "z półki zdarzyło się naprawdę": Shantaram, Oskarżona Wiera Gran, Cejrowskiego, Martynę Wojciechowską, Kapuścińskiego, Dziewczynkę w czerwonym płaszczyku, Opowieść ojca, Trzy filiżanki herbaty. I nie chodzi mi o biografie. Macie dla mnie jakieś propozycje?
    • Trzy lata temu przeczytałam 2 książki których tytułów i autorów nie zapisałam. Koleżanka, która mi je pożyczyła też nie pamięta. Pierwsza książka opowiadała o historii miłości amerykańskiego nauczyciela i indyjskiej dziewczyny z bardzo dobrego domu, akcja rozgrywała się w Indiach. Podobno napisana została na faktach autentycznych. Druga książka opisująca tą samą historię z punktu widzenia tej dziewczyny, która potem została znaną indyjską poetką, która opisuje znajomość z nauczy...
    • Stenogramy Anny Jambor - czy to rzeczywiście prawdziwe stenogramy, czy podróbka. Kto coś o tym wie?
    • Powieść akademicka (filozoficzna) opisująca polskie środowisko naukowe z perspektywy młodego akademika. Kazik Góral, świeżo upieczony doktor filozofii wygrywa konkurs na adiunkta w Instytucie Filozofii Uniwersytetu w Depresji, miasta położonego na nizinie... Zdaje mu się, że trafia do świata z pogranicza snu i jawy, świata nierealnego i nieokreślonego (miasto Depresja nie ma centrum), a jednak rzeczywistego, choćby dlatego, że powieść oparta jest na faktach autentycznych. Książka pełna ...
    • Wpadla mi ostatnio w ręce znakomita ksiazka Janusza Sobolewskiego "Misja 'papieskiej rozy'". Jest to powiesc z pogranicza literatury faktu i political fiction. Oparta na autentycznych wydarzeniach, nie ustepuje w niczym swiatowym bestsellerom tego gatunku. Musze wyznac, ze od dawna juz nie czytalem tak wciagajacej i inteligentnie napisanej ksiazki! Czy ktos tez zetknal sie z powiescia Sobolewskiego? Zapraszam do dyskusji!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się