basen

(67 wyników)
  • Kobietki mam takie pytanie do Was. Mam zalecony basen w ogóle pływanie a boję się podchwycenia obrzydliwych chorób układu moczowo-płciowego oraz skóry. Tyle słyszałam od znajomych czego to w basenie nie można się nabawić i zero odpowiedzialności z ataki syf. Dowiedziałam się też że w wielu krajach UE i na Świecie jak nie przedstawisz badań przesiewowych oraz że nie jesteś zakaźnie chory to na pływalnię nie wpuszczą. Wymagają wyniki badań takich jak np.czystość pochwy i wymaz z prącia oraz wym...
  • Witajcie, potrzebuję rady. Mój mąż ma problem ze zmianami skórnymi na plecach, raz jest lepiej, raz gorzej, generalnie się krępuje i nie chce chodzić przez to na basen, a nie ukrywam że to aktualnie chyba najszybsza i najprostsza dla nas forma aktywności fizycznej. Czy są jakieś nie wiem plastry, sposoby na zakrycie zmian? Tylko żeby nie były to też jakieś "chamskie" plastry. Zapytam naiwnie, jakieś kostiumy dla facetów do pływania? Zdrowotnie, to dermatolog da mu na bank antybiotyki,...
  • Witajcie, załatwił mnie basen, a raczej jacuzzi w nim, piecze i swędzi, sądzę, że to grzybica. Póki co dostałam w aptece bez recepty clotrimazolum i na odbudowę flory lactovaginal. Jest lepiej, ale chyba wybiorę się do gina. Znacie sposoby jak temu zapobiegać ?
  • Mam częste infekcje, upławy. Zimą jakoś sobie radziłam bez basenu, ale teraz nie mogę sobie odmówić. Czy basen naprawdę może mi zaszkodzić? Jak się chronić? Jeden lekarz mówił mi, że na basenie nie można nic "złapać", bo chlor chroni. Drugi, żeby używać czegoś osłonowo. Gdzie leży prawda? Bez basenu jestem jak ryba bez wody... ;/
  • Zastanawiam się, czy chodzenie na basen może mieć jakis wpływ na stan paznokci? w sensie chlorowana woda, czy moze szkodic płytke paznokcia i sprawiac że stają sie one słabsze, rozdwajajace i łamliwe? pozdr.
  • Hej chcialabym troszke zrzucić brzuszek i pomyslalam ze bede chodzic na basen 2 razy w tygodniu Czy beda jakies skuteczne efekty???:):)
  • mój lekarz prowadzący zalecił mi pływać podczas ciąży, twierdzi, że tak kobiecie mięśnie przygotowują się do porodu i wpływa to dobrze i na dziecko i na kobietę. no i podobno łatwiej jest wrócić do formy. sama osobiście widziałam parę kobiet w ciąży na basenie, ale nie jestem jakoś przekonana, choć pływać uwielbiam i robiłabym to nadzwyczaj chętnie o ile miałabym sto procent pewności, że nie zaszkodzę tym dziecku. nie grozi mi przemarznięcie, bo mąż odwoził by mnie na pływalnię samochod...
  • Witam wszystkich. Mam skłonnośc do grzybicy i zakażeń bakteryjnych pochwy i jednocześnie uwielbiam pływać. Niestety po każdej wizycie na basenie robi mi sie jesień średniowiecza - pieczenie, suchość, nici z seksu...Tak sobie pomyślałam, żeby po pływaniu smarować się klotrimazolem, zeby tą badziewną grzybicę wybić w zarodku - czy to dobry pomysł, czy też wiecej złego niż dobrego? Jak myślicie? Nie jest to może sprawa życia i smierci, ale będę wdzięczna za życzliwe odpowiedzi:)
  • stara już jestem, a jakoś nigdy nie nauczyłam się pływać. no i teraz mam zamiar zapisac się na nauke pływania. moje pytanko dotyczy higieny (a zwłaszcza higieny intymnej) czy nalezy jakoś szczególnie pielęgnowac te okolice, żeby nie załapać infekcji ? czy w ogole jest możliwość załapania na basenie jakiegoś grzybka (nie mówię o grzybicy stóp tylko o grzybie okolic łonowych)? czy należy użyć po basenie jakiegoś kosmetyku antybakteryjnego, czy wystarczy mycie ? przepraszam za glupie ...
  • Wiem, że to idiotyczne ale i tak muszę zapytać. Wyliczyłam, że akurat na wczasy wypadnie mi okres.Co prawda to tylko 3 dni i okres mam dość spkąpy ale i tak nie daj mi to spokoju. Wczasy w gorącym miejscu, morze i baseny. Wiem, wiem tampony są jakims rozwiązaniem ale zaczeła dręczyć mnie pewna myśl. Czy nie złapię przez to jakichś zakażeń, bakterii....sama już nie wiem... Istnieje jakaś szansa, że jeśli pójde do gina, przepisze mi coś na "wywołanie" tego okresu wcześniej? Pomóżc...
  • Kupiłam karnet na basen, będę chodziła codziennie rano przed pracą, ale boję się bardzo, że na basenie można złapać grzybka jakiegoś... Czytałam o pomyśle zakładania tamponu na basen, ale wydaje mi się to dość... kuriozalne. Czy moze po pływaniu użyć jakiegoś środka bez recepty (clotrimazolum np)? Czy może w ogóle się nie martwić, co radzicie?
  • Niedlugo czeka mnie operacja, noga bedzie na wyciagu i nie bede mogla jakis czas z lozka wychodzic. Niestety starsznie sie krepuje zalatwiac przy innych osobach i obawiam sie ze bedzie problem bo juz raz w szpital ubylam ale krotko i wiem jak to jest- wszystko slychac i czuc :( Teraz bedzie dluzszy pobyt i nie tylko sikanie mnie czeka :( Juz sie denerwuje na samą mysl. No i jeszcze bez majtek lezec- zgroza. argumenty typu ze tam to normalne do mnie nie trafiają, zle i z tym
  • Hej, chronicie się jakoś przed bakteriami z basenu czy kąpielisk? Chodzi mi o problemy z zakażeniem pochwy, grzybicami pochwy. U mnie jest to narwacająca przypadłość :( Ostatnio wyleczyłam , ale w weekend wyjeżdżam na urlop i boję się, żeby nie było powtórki z rozrywki :/ Co mam zrobić, żeby uchronić się przed ewentualnymi infekcajmi ? Nie chcę po powrocie do domu, znowu lecieć do ginekologa po leczenie :(
  • mam takie pytanie przechodziłam ostatnio stan zapalny i grzybicę lekarka zalecała podczas każdej kuracji antybiotykami stosować lactovaginal na odbudowanie flory - wreszcie się wyleczyłam i chcę się wybrać na basen ale boję się żeby znowu czegoś nie przynieść czytałam gdzieś żeby zakładać tampony (w czasie gdy nie mam miesiączki) a po wyjściu z basenu wyrzucać czy myślicie że jest to dobry pomysł na powstrzymanie zarazków występujących w wodzie?
  • uważacie, że basen jest niewskazany przy częstych nawrotach grzybicy? prosze o opinie, bo uwielbiam pływać ale mam problemy z grzybica
  • Zaczęłam brać piguły więc mam plamienia, a jutro idę na basen. Te plamienia są bardzo malutkie czy powinnam sobie zatem zaaplikować tampon, czy jak tej krwi jest niewiele to większą sobie krzywdę zrobię wpychając go do suchej pochywy?
  • Dziewczyny, napiszcie proszę, jakie są Wasze doswiadczenia, patrząc na pływalnię jako czynnik chorobotwórczy :) Do tej pory korzystałam sporadycznie z basenu, bez wiekszych skutków ubocznych. W tym roku postanowiłam zakupić karnety dla całej rodzinki i mam pewne obiekcje. No, wiecie, grzybice i te rzeczy. Szczególnie gdy widzę wychodzące z autokarów, spocone wycieczki biegnące pędem do aquparku. Koleżanka dodatkowo odradza, bo sama miała problemy w ubiegłym roku (i to korzystają z róz...
  • Wlasnie zapisalam sie na basen, ale obawiam sie zakazenia roznymi paskudami. Dodam, ze jestem bardzo podatna i czesto miewam zapalenia pochwy. Czy ktos wie jak sie zabezpieczyc zeby nie nabawic sie jakiejs grzybicy, czy czegos gorszego?
  • Czy jest jakiś sposób, żeby zabezpieczyć się w czasie okresu do tego stopnia, żeby móc iść na basen i żeby rekiny za mną nie pływały? Nigdy nie chodzę w tym stanie na basen, ale mam sytuację wyjątkową. Pozdrawiam
  • Chodzi mi o zarażenie jakimś paskudztwem. Ostatnio miałam przewlekłe zapalenie szyjki i już jestem wyleczona. Chciałabym chodzić na basen, ale mam obiekcje, czy się nic nie przyplącze z wody?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się