Dodaj do ulubionych

tampon-bez@-na basen

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 09:16
mam takie pytanie przechodziłam ostatnio stan zapalny i grzybicę lekarka
zalecała podczas każdej kuracji antybiotykami stosować lactovaginal na
odbudowanie flory - wreszcie się wyleczyłam i chcę się wybrać na basen ale
boję się żeby znowu czegoś nie przynieść
czytałam gdzieś żeby zakładać tampony (w czasie gdy nie mam miesiączki) a po
wyjściu z basenu wyrzucać czy myślicie że jest to dobry pomysł na
powstrzymanie zarazków występujących w wodzie?
Obserwuj wątek
    • uasiczka Re: tampon-bez@-na basen 14.07.06, 09:48
      moim zdaniem nie najlepszy
      przynajmniej u mnie tampon nasiąka wodą - tak mi się wydaje bo po wyjściu z
      wody przecieka
      jeżeli tak faktycznie jest to wyobraź sobie, że masz zaaplikowany tampon
      nasiąknięty wodą z basenu w swoim ciele

a wogóle to najlepiej spytaj lekarza...
    • the_kami Re: tampon-bez@-na basen 14.07.06, 09:57
      Są dwie teorie - niektórzy lekarze zalecają tampon jako 'korek' chroniący przed
      zarazkami. Inni wręcz przeciwnie, kategorycznie odradzają - i to mnie przekonuje
      - bo mówią, że poza czasem krwawienia w pochwie jest zbyt sucho, żeby komfortowo
      wkładać i wyjmować tampon, co w efekcie powoduje niewielkie otarcia i
      mikrourazy, które są drogą dla bakterii/wirusów, itd. A poza tym tampon nasiąka
      wodą, więc nie dość, że można uszkodzić śluzówkę, to jeszcze się jej robi
      kompres z niezbyt czystej wody.

Wiesz, nie ma sensu żyć sterylnie, bo zarazków i tak nie unikniesz - idź na ten
      basen, a po nim ewentualnie podmyj się Tantum Rosa albo zwyklym kefirem. Myślę,
      że odbudowa i wzmocnienie naturalnej flory bakteryjnej będzie lepsze niż tampon.
      • Gość: kasia Re: tampon-bez@-na basen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 10:56
        Więc ja pytałam się lekarki i dowiedziałam się że prawidłowo założony tampon
        mini nie może nasiąknąć wodą gdy pływasz, co najwyżej jak na niego wprost
        lejesz strugą wody z prysznica. Jeśli tampon jest większy może nieco rozszerzyć
        wejście do pochwy i wtedy ryzyko nasiąknięcia istnieje.
        Co do suchości i podrażnień faktycznie nie wolno wciskać go na siłę gdy nie ma
        nawilżania. Więc jeśli przed pójściem na basen nie masz tam dostatecznie mokro
        użyj lubrykatu.
        • Gość: ech Re: tampon-bez@-na basen IP: *.aster.pl 14.07.06, 12:14
          a mi się wydaje niestety,że mając ostatnio grzybicę powinnaś sobie przez
          najbliższy czas darować basen:/wiadomo,jak łatwo złapać grzyba w tym
          miejscu,również "miałam okazje".co z tego,że założysz tampona,jak grzyb może
          zaatakować się na wargach sromowych?!ech.co za życie te baby mają.
          • Gość: kika Re: tampon-bez@-na basen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 12:37
            dzięki dziewczyny za odpowiedzi, zastanawiałam się nad ob mini ale może
            faktycznie nic nie zakładać, mam w domu maść clotrimazolum to się posmaruję po
            przyjściu do domu a może profilaktycznie jeszcze dzień przed basenem na noc czy
            tą maść stosuje się tylko po?
            • Gość: a Re: tampon-bez@-na basen IP: 195.124.18.* 14.07.06, 17:28
              Poniewaz tez mam sklonnosc do grzybic lekarz zalecil mi po kazdym pobycie na
              basenu zaaplikowac sobie na 1 lub 2 noce lactovaginal. Na razie dziala.
              Pozdrawiam
        • dorianne.gray Re: tampon-bez@-na basen 14.07.06, 22:36
          Gość portalu: kasia napisał(a):

> Więc ja pytałam się lekarki i dowiedziałam się że prawidłowo założony tampon
          > mini nie może nasiąknąć wodą gdy pływasz, co najwyżej jak na niego wprost
          > lejesz strugą wody z prysznica. Jeśli tampon jest większy może nieco
          rozszerzyć
          >
          > wejście do pochwy i wtedy ryzyko nasiąknięcia istnieje.
          > Co do suchości i podrażnień faktycznie nie wolno wciskać go na siłę gdy nie
          ma
          > nawilżania. Więc jeśli przed pójściem na basen nie masz tam dostatecznie
          mokro
          > użyj lubrykatu.

Fajnie, czyli skoro tampon mini nie nasiąka wodą z basenu, bo nie rozszerza
          wejścia do pochwy, to po jaką cholerę go w ogóle zakładać? Jeśli go nie
          włożysz, to w ogóle nie roszerzysz wejścia do pochwy - ergo, żadna woda się tam
          nie dostanie.
          Ale może to tylko ja logicznie myślę...

Te pomysły z zakładaniem tampona jako korka to jakieś bzdury...
          • Gość: kasia Re: tampon-bez@-na basen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 02:09
            Niestety twoje rozumowanie nie wydaje się być logiczne. Bez tamponu do pochwy
            może dostać się niewielka ilość wody. Jeśli włożysz mały tampon wejście będzie
            tak samo szerokie jak bez tamponu i ta mała ilość wody zatrzyma się na
            tamponie. Jęsli włożysz duży tampon wejście może się rozszerzyć (szczególnie
            gdy włożysz go zbyt płytko), wody w te okolice napłynie więcej, a ponieważ
            żaden tampon idealnym korkiem nie jest, może on sobie nie poradzić z tą większą
            ilością wody.

> Te pomysły z zakładaniem tampona jako korka to jakieś bzdury...

No jakoś lekarze (bo spotkałam się z opinią kilku) są innego zdania...
            • dorianne.gray Re: tampon-bez@-na basen 15.07.06, 13:16
              Fajnie, jak już ten tampon tak wodą nasiąknie w pochwie, to na pewno jest
              bardzo higieniczne... wink

Jakoś nie słyszałam o antyseptycznych właściwościach tamponów wink
              • psottka Re: tampon-bez@-na basen 15.07.06, 19:54
                Tak sobie czytam o tych tamponach i przypomina mi się że znajoma, która w ramach rehabilitacji musiała dużo pływać, używała specjalnych tamponów na basen - ale to było w jakimś skandynawskim kraju...

Psottka
                • indianprincess Re: tampon-bez@-na basen 16.07.06, 21:22
                  nie zakładaj tamponu jeśli nie masz miesiączki. Wysuszy pochwę i podrażni ją w
                  czasie wyciągania powodując mikrouszkodzenia a stąd juz bliska droga do
                  infekcji. I wybierz czysty basen, teraz do dezynfekcji stosuje sie różne
                  nowoczesne preparaty, majace działanie antybakteryjne i antygrzybiczne więc
                  niekoniecznie basen=grzybica

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka