Forum Społeczeństwo Emigracja
ZMIEŃ
      belgia

belgia

(4 wyniki)
    • witam mam propozycje pracy jako freelancer (testowanie oprogramowania) dla Komisji Europejskiej (mam tez propozycje stalej pracy, ale 2000 euro netto w Brukseli mysle jest niewystarczajaca kwota) Czy ktos sie orientuje jak wygladaja przepisy w takim przypadku? jak zaloze dzialalnosc w Polsce czy musze miec jakies pozwolenie na prace w Brukseli, pewno jakis europejski nip itp. jak sie wtedy rozlicza, ile kosztuje zycie i jak uwazacie ile tzreba zarabiac w Brukseli by wiesc fajne zycie ...
    • Otrzmuje zasiłek rodzinny w Belgii,ale na nazwikso panieńskie.Nie mam na razie z tym problemu,bo listonosz mnie zna.Ale jeśli wystawi mi awizo to na poczcie nikt mi nie wyda kasy.Belgia uznaje tylko nazwiko panieńskie i nim się wszędzie posługuje.Chcą mi wpłacać kasę na konto,ale moje konto mam na nazwisko po mężu a nie panienskie!Czy ktoś ma tez z tym problem???
    • Rok temu pracowałem w Belgi. Pracowałem legalnie, miałem umowę o prace,w której zagwarantowane miałem ubezpieczenie. Po miesiącu pracy wylądowałem w szpitalu, w którym spędziłem dwa dni.W szpitalu spytałem lekarza i mojego pracodawce o koszt pobytu.Musiałem dopłacić 125 Euro bo ubezpieczenie nie pokryło całości. Nagle po roku przyszło do Polski iż muszę uiścić opłatę w wysokości 800 Euro za mój zeszłoroczny 2 dniowy pobyt w szpitalu. Co ja mam teraz zrobić?Nie uśmiecha mi się płacić tyl...
    • polonia.wp.pl/kat,1010869,statp,cG93aWF6YW5l,wid,10972700,wiadomosc.html Nauka w państwowej placówce oświatowej jest podobnie jak w Polsce obowiązkiem w RFN. Niedostosowanie się do tego wiąże się z karami finansowymi w wysokości nawet 1000 euro za każdy dzień i każde dziecko, które obowiązku szkolnego unika. Na tym oczywiście się nie kończy, bo władze niemieckie mogą w majestacie prawa nawet pozbawić praw rodzicielskich rodziców, którzy wykraczają poza prawne ramy niemieck...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się