belgia

(4 wyniki)
  • pytanie do bardziej wtajemniczonych.... czym różni się francuski z Francji od tego np. z Belgii, Szwajcarii i Kanady (subiektywne odczucia również mile widziane). Ja znam francuski słabo, ale nawet ja mogę stwierdzić, iż np. słuchając "afrykańskiego" francuskiego brak mu tego szyku i dostojeństwa, który słyszymy słuchając Francuzów. Jest strasznie mechaniczny i niechlujny - oczywiście moim skromnym zdaniem. pozdrawiam
  • Czy znacie francuskojęzyczne przeglądarki Belgii, Szwajcarii, Luxemburgu. A czy to prawda, że w Holandii mówi się po francusku także? Interesuje mnie wszystko to, co się gdzieje też w krajach, gdzie francuski jest 2 językiem. Napiszcie coś proszę o Belgii frankofońskiej.
  • Pikardyjski/ Le rouchi Kurs pikardyjskiego Język pikardyjski Gallo (bryto-romański) Język bryto-romański Burboński Słownik burbońsko-francuski/francusko-burboński Berrichon Słownik berrichon-francuski Comtois Słownik comtois-francuski Normandzki Język normandzki Jersey/ Lé Jèrriais Język z Jersey Poitevin-saintongeais Dictionnaire français/poitevin-saintongeais Waloński Li "Ptit Larousse" do walon Język waloński Lotaryński Słownik lotaryńsko-francuski --...
  • To formaq istniejaca i majaca sie calkiem nie3zle w Belgii. Niestety po septante-neuf jest quatre-vingt a nie octante... Czy form octante, nonante ktos jeszcze uzywa czy sa juz tylko archaizmami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się