Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      biografie

biografie

(84 wyniki)
    • Dotarłem wreszcie do warszawskiego Muzeum Fryderyka Chopina i nie powiem, duzo rzeczy mnie w nim zaskoczylo. Jako typowa ofiara edukacji (historycznej i muzycznej) w poznym PRLu wiedzialem o nim, ze byl i ze wielkim kompozytorem byl. Ze tesknil za ojczyzna, ale zle francuskie kobiety go trzymaly nad Sekwana i w koncu umarl, a serce pochowano w Warszawie. Jerzy Antczak chyba tez posiadal zblizona wiedze, bo w sumie z jego filmu niewiele wiecej mozna bylo sie dowiedziec. W Muzeum nagle odk...
    • Proszę o jakiś pomysł na książkę biograficzną, którą mógłbym kupić w prezencie
    • Biografie sławnych ludzi Znalazłem tylko serię ceramowską: biblionetka.pl/bookSerie.aspx?id=53&p=0
    • czesc, w dziecinstwie (jakies 20 lat temu) czytalam ksiazke o Florence Nightingale, angielskiej pionierce pielegniarstwa. w mojej bibliotece niestety tej ksiazki juz nie ma. w necie jakos nie moge znalezc nic, co mogloby mnie naprowadzic chocby na tytul tej ksiazki. czy komus moze cos przychodzi do glowy? ksiazka byla po polsku. nawet do konca nie wiem jak szukac, haslo "biografia" i "florence nightingale" nie pomaga...
    • Wlasnie kończę beletryzowaną biografię krolowej Elżbiety Angielskiej G.Bidwella. Kiedys zaczytywalam sie w biografiach kompozytorów, teraz chciałabym poczytac o zyciu znanych kobiet, ale nie współczesnych. Czy mozecie mi polecic beletryzowane biografie "wielkich" interesujących kobiet z "dawnych czasów"? Dzięki.
    • Biografie(10)

Wlazlam przed chwila do ksiegarni w celu nabycia ksiazki biograficznej. Dobrze napisanej, w miare mozliwosci wiernej faktom. Zamiast cos kupic lepetyna mnie okropnie rozbolala od...nadmiaru. Kazdy ma juz swoja biografie nawet Julia Roberts czy Britney Spears :-o Swiat zwariowal. Aleksander Wielki czy Jan Sobieski wcisniety miedzy Nirwane a ACDC. Czy ktos moglby mi polecic dobrze napisana biografie/autobiografie, bo sama nie potrafie dokonac jakiegokolwiek wyboru.
    • Zależy mi na dostaniu jakiejs dobrej, napisanej w ciekawy sposob biografii Rembrandta. Moze ktoś z was czytał coś takiego... :)
    • którą z biografii Leonardo da Vinci polecicie? jest całkiem sporo pozycji na rynku, wolę na chybił trafił nei kupować? czy i w przypadku LdV wydawnictwo WAB się sprawdziło? Leonardo da Vinci. Lot wyobraźni Charles Nicholl
    • Poszukuję ksiazek o tematyce podanej w temacie.
    • polećcie mi proszę jakieś ciekawe biografie, dzięki
    • Pytanie jak w temacie.
    • Znacie może jakieś ksiązki których są autorami ludzie którzy mają swój specyficzny styl życja. Chodzi mi o biografie...
    • Czy zna ktoś jakąś godną polecenia biografię na prezent dla 40-lalki?? P.S. Co sądzicie o książce MADELEINE ALBRIGHT ''PANI SEKRETARZ STANU''? Watro przeczytać? Prosze niech ktoś odpowie, za każdą odpowiedź serdecznie dziękuję :* pozdrawiam m.
    • Nawiązując do wątku wcześniejszego, tak sobie pomyślałam, że są też biografie zupełnie nie trafione. Np gdy czytałam Kleopatrę Pata Southerna, to więcej się dowiedziałam o Cezarze , a nie o niej. Są też biografie, w których wiecej jest o jego dziełach, a nie o samym człowieku. A tego, co mnie najbardziej denerwuje, to przypisywanie osobie opisywanej uczuć, o których autor biografii mieć pojęcia nie może.
    • Lubicie czytac? Ponoc biografie znanych osob to najchetniej kupowane ksiazki na swiecie. Co o tym myslicie? czytacie? Jesli tak to czyje?
    • Biografie(19)

które Was poruszyły, zmusiły do zastanowienia nad sobą i swoim życiem? Dla mnie 7 lat temu albo 5 było Czasami wołam w niebo. Zapraszam do dyskusji, Pozdrawiammmm
    • Chciałabym napisać biografię. Ale nie wiem jak się do tego zabrać. Trzeba poprosić o zgodę? Na pewno potrzebna żeby miec dostęp do różnych materiałów i możliwości przeprowadzenia wywiadów. A jak się tej zgody nie dostanie? Może się w tym temacie orientujecie?
    • Biografie(16)

Hej, witajcie! Mam pytanko:jaką najciekawsza biografie czytaliscie? Kogo dotyczyla i dlaczego uwazacie akurat tą a nie inną za wyjatkową? Z gory wielkie dzieki za opinie!
    • ostatnio przeczytałam biografię Vincenta Van Gogha napisana przez Irvinga Stone'a. Książka jest w formie interesujacej prozy. Czy możecie polecic jakis inne biografie napisane w przystepnej formie?
    • czytaliscie moze jakies beletryzowane biografie malarzy i muzykow powaznych?? (lub inne ciekawe??)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się