dorota_elzbieta 19.04.08, 21:09 które Was poruszyły, zmusiły do zastanowienia nad sobą i swoim życiem? Dla mnie 7 lat temu albo 5 było Czasami wołam w niebo. Zapraszam do dyskusji, Pozdrawiammmm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mnm Re: Biografie IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.04.08, 21:22 Świetna książka. Poruszająca. A słyszałaś reportaż o Tamarze Matzke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnm Re: Biografie IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.04.08, 21:26 Zresztą nie pytam, podaję link z reportażem do odsłuchania :) Może kogoś zainteresuje: www.zachod.pl/articles/view_theme/21/cezary-galek I wybieramy tutaj "Znajdziesz mnie w szeptach traw". Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_elzbieta Re: Biografie 20.04.08, 09:51 Nie słuchałam. Niestety nie potrafię tego znalaleźć:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnm Re: Biografie IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.04.08, 18:41 Trzeba zjechać troszkę niżej, w materiałach audio jest "Znajdziesz mnie w szeptach traw". Niestety nie do ściągnięcia, tylko do odsłuchania. Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Biografie 20.04.08, 22:37 Na mnie ta ksiazka tez wywarla ogromne wrazenie. Ta nieuchronnosc losu, to, ze czasami jestesmy tak strasznie bezsilni wobec tego co nieuchronne... Zdalam tez sobie sprawe, ze musialam kiedy spotkac Bohaterke - mieszkala na tej samej ulicy co ja... Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_elzbieta Re: Biografie 25.04.08, 13:09 Gorąco wierzę w to, że nosimy w sobie niezmierzoną siłę woli, do walki- kiedy trzeba. Wrażliwość do zachwytu nad codziennością. Ilu niezwykłych ludzi mijamy na ulicy? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_elzbieta Re: Biografie 25.04.08, 15:23 Gość portalu: mnm napisał(a): > Trzeba zjechać troszkę niżej, w materiałach audio jest "Znajdziesz mnie w > szeptach traw". Niestety nie do ściągnięcia, tylko do odsłuchania. Dzięki serdecznie, co ślepemu po oczach:-) Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Biografie 25.04.08, 22:52 Lubię biografie i dziękuję za podpowiedż, zaraz wchodzę na allegro i szukam. Zachęciłyście mnie maksymalnie... Co mi się podobało...Może to nie w smak niektórym ale co tam: - "Urząd mojego ojca" Singera - "Maria i Magdalena" M. Samozwaniec - "Nie wszystko na sprzedaż" ....? Wiadomo kogo ale mi się NAPRAWDĘ podobało!!! - "Ostani Mazur" Andrew Tarnowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
oczarowana_ulegloscia Re: Biografie 26.04.08, 06:28 Pozwolę sobie wrócić na moment do tematu książek z rodziny "Czasami wołam w niebo". Polecam "Zanim powiem do widzenia" Ruth Picardie. To właśnie autorka, świetna angielska dziennikarka, mężatka, matka, miała zaledwie 32 lata, gdy wykryto u niej raka piersi. Jej artykuły w "The Observer" opisujące rozwój choroby wstrząsnęły całą Anglią. "Zanim powiem do widzenia" przedstawia artykuły, korespondencję e-mailową z przyjaciółmi, listy od czytelników i wspomnienia siostry Justine oraz męża Matta Seatona o jej ostatnich dniach. Jest w tej książce wiele zdań, który przykuwają uwagę. Cała książka przykuwa uwagę, uczy pokory. Pozwolę sobie przytoczyć zaledwie mały fragment, wypowiedź samej Ruth: "A przyszłość poradzi sobie beze mnie świetnie... skądinąd myślę, że życie będzie się toczyło tak, jak do tej pory. Chodzi tylko o to, że tak bardzo będzie mi go brak". Na marginesie dodam, że lubię książki biograficzne, mam ich sporo, przyjrzę się moim półkom domowej biblioteki i postaram się wybrać kilka, które w szczególny sposób do mnie przemówiły. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_elzbieta Re: Biografie 26.04.08, 09:28 Oczarowana:-)Dziękuję, może się wymienimy tytułami posiadanych (auto)biografii? Odpowiedz Link Zgłoś
oczarowana_ulegloscia Re: Biografie 26.04.08, 16:21 dorota_elzbieta :) - bardzo chętnie, tylko napisz mi proszę, jakie Ciebie najbardziej interesują, a ja poszperam na półkach. Oto garść tytułów: "Tamara Łempicka - biografia jednej z najbardziej ekscentrycznych postaci świata sztuki XX wieku" Laura Claridge "Christina Onasis - fortuna i łzy" William Wright "Tysiąc i jedna kobieta - Anais Nin i jej życie" Linde Salber "Anais - życie erotyczne Anais Nin" Noel Riley Fitch "Ojciec Piotr - benedyktyn, kamedula, rekluz" Marzena Florkowska "Tomasza Mertona życie z mądrością" Jim Forest ( jako że zainteresowania mam przeróżne, stąd i książki mam wszelakiego rodzaju na półkach ) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_elzbieta Re: Biografie 26.04.08, 20:54 Oczarowana_uległością.Właściwie, jeśli biografia tudzież inna książka innego rodzaju jest rzetelnie napisana,to godna jest polecenia, Też mam wielorakie zainteresowania i sięgam do różnorakich "kuchni". Popatrz, krocząc swoją ścieżką- uluionych utworów, albo danego stylu pisarskiego , można wieeeeele stracić. Dlatego zdaje się na Twój gust. Chętnie poznam Twoje pasje i hobby. Ja obecnie czytam Geniusza i obsesje. Pozdrawiam Ps. Jeśli chciałabyś korespondować to z chęcią zapraszam na gazetowego maila. Odpowiedz Link Zgłoś
oczarowana_ulegloscia Re: Biografie 01.05.08, 21:25 Dzisiaj wpadła mi do ręki książka Mireille Negre "Między niebem a ziemią" - tancerka, która została karmelitanką bosą, aby potem opuścić klasztor i założyć szkołę tańca. Czyta się tą niewielką książkę dosłownie jednym tchem, zapada w pamięć jej przesłanie - nie ma rzeczy niemożliwych ! ps. napisałam na @ gazetowego i pustka, cisza, nie dostałam od Ciebie ani słowa - napiszesz do mnie ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_elzbieta Oczarowana_ulegloscia 02.05.08, 09:26 > ps. napisałam na @ gazetowego i pustka, cisza, nie dostałam od Ciebie ani słowa > - napiszesz do mnie ? :) Odpisałam. Wszelkiego wyjaśnienia opóźnienia szukaj w @ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Biografie Konfucjusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.08, 12:13 Dla mnie ciekawe bylo spojrzenie na Konfucjusza i jego czasy. clements , autor chyba tak sie nazywał. Mała ale ciekawa książka. Odpowiedz Link Zgłoś
oczarowana_ulegloscia Re: Biografie Konfucjusz 03.05.08, 09:56 Mam przed sobą trzy książki z mojej półki, które chciałabym polecić ( a jakże ): Zofia Turowska "Agnieszki. Pejzaże z Agnieszką Osiecką" Agnieszka Osiecka "Na początku był negatyw" Agnieszka Osiecka "Rozmowy w tańcu" Jest też inna, może nieco podobna w tzw. klimacie, po którą warto sięgnąć: Beata Tyszkiewicz "Nie wszystko na sprzedaż" Swego czasu namiętnie czytałam książki dotyczące arystokracji w Polsce ( i nie tylko w Polsce ), mam na półce kilka książek na ten temat, wśród nich zdecydowanie wyróżnia się Marka Millera "Arystokracja", Anny Branickiej - Wolskiej "Listy nie wysłane" oraz Anny Matałowskiej "Z tym nazwiskiem". ( jej, mam tak dużo książek biograficznych i autobiograficznych, że można byłoby pisać i wymieniać w nieskończoność :) ). Odpowiedz Link Zgłoś
amplersampler Re: Biografie Konfucjusz 09.05.08, 11:26 biografie autobiografie przeczytalem wszystkie we wszystkich bibliotekach, w miejscach w ktorych mieszkalem oraz wiele wlasnorecznie zakupionych biografie stanowia ze dwie trzecie ksiazek ktore czytam - pochlaniam zycia innych ludzi w takich ilosciach ze czuje sie jakbym przezyl wszystkie ich zycia sam :-) dla mnie wszystkie one sa wazne, ale teraz przychodzi mi do glowy kilka tych ktore w jakims stopniu byly wazniejsze: - Kirk Douglas "Syn smieciarza" - autobiografia Romana Polańskiego - Ultra Violet - autobiografia przyjaciolki Warhola - Udreka i ekstaza - Irvinga Stone'a - jak zyl i tworzyl i cierpial Michał Anioł - nie jest de facto biografia ale raczej ksiazka o czlowieku i raczej nie nalezy wszystkich wydarzen brac za calkowity pewnik - Piekni dwudziestoletni - Marka Hłaski - to tez w pewnym sensie jednak jest autobiografia pewnie gdybym sie jeszcze zastanowil lub spojrzal na polke to znalazloby sie jeszcze kilkadziesiat innych auto czy biografii pamietam tez jedna biografie, ktorej czytanie bylo dla mnie swoista udreka i ekstaza. to byla biografia Alfreda Hitchcocka. miala chyba z 600 stron i byla straaaaasznie dluga. czytalem ja z wielka radoscia i pochlanialem opis zycia Alfreda ale w pewnym momencie (moze w polowie) zaczalem sie od tej ksiazki oddalac, odrzucalem ja na kilka dni i znowu wracalem, to bylo dziwne i ciekawe dlatego ze nie chodzi o to ze ta ksiazka byla nudna - wcale nie, ale cos nie pozwalalo mi jej czytac dalej a pozniej nagle znowu do niej wracalem. skonczylem ja czytac i czulem sie jakbym wybudowal dom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Re: Biografie Konfucjusz IP: *.pios.gov.pl 12.05.08, 09:57 "Moja mama czarownica" o Dorocie Terakowskiej, niesamowitej kobiecie o nietuzinkowej osobowości, Jej życiu w Krakowie - napisała jej córka Katarzyna T.Nowak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciepły Re: Biografie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 09:48 Proponuję przejrzeć www.bookservice.pl/go/_info/?id=68977 FAjnie się czyta i zmusza do refleksji. Super cytaty,które napewno przydadzą sie w zyciu codziennym. W etj księgarni internetowej sa 3 tomy,ale ja polecam pierwszy. TEż tam kupowalem i wszystko w porządku,nie ma zadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś