marghot 08.11.10, 11:11 którą z biografii Leonardo da Vinci polecicie? jest całkiem sporo pozycji na rynku, wolę na chybił trafił nei kupować? czy i w przypadku LdV wydawnictwo WAB się sprawdziło? Leonardo da Vinci. Lot wyobraźni Charles Nicholl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maly_zlosliwiec Re: Biografia da Vinci 08.11.10, 14:09 www.gutenberg.org/ebooks/5000 Nie wiem czy wyszła ta książka po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
al9 przegląd autorski :-) 08.11.10, 14:23 Ta jest pięknie wydana: www.cyfrowaszafa.pl/leonardo-da-vinci-artysta-dzielo-p-61998.html ta napisana z pasją i nieco kontrowersyjna: www.cyfrowaszafa.pl/leonardo-da-vinci-lot-wyobrazni-p-50900.html ta z przymrużeniem oka i rozrywkowa :-) www.cyfrowaszafa.pl/ostatnia-tajemnica-leonarda-da-vinci-p-56683.html ta jest już klasyką - pozycja obowiązkowa: www.cyfrowaszafa.pl/swiety-graal-swieta-krew-p-52986.html ta cudownie wydana, niekoniecznie dla młodzieży: www.cyfrowaszafa.pl/wynalazki-leonarda-da-vinci-p-1546.html a tu link do muzeum we Włoszech: www.museoleonardo.com/ Pozdrawiam al Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: przegląd autorski :-) 09.11.10, 08:45 al9, dziekuję Ci za przegląd :) oświeć mnie proszę, dlaczego Lot Wyobraźni jest pozycją kontrowersyjną? Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Re: przegląd autorski :-) 09.11.10, 09:48 Mnie Lot Wyobraźni bardzo się podobał... Sięgnąłęm po to pozycję po wizycie w Vinci. Kontrowersyjna - bo Nicholl kreśli postać człowieka sprzed 500 lat, opierając się na ściśle określonych źródłach. Tych samych które są do dyspozycji innych badaczy i historyków. Tymczasem u Nicholla duża część (moim zdaniem zbyt duża) jego wniosków i przemyśleń - to spekulacje... Niemniej - przeczytałem ją z dużą przejemnością. Pozdrawiam al Odpowiedz Link Zgłoś