Gość: gościówa IP: *.160.39.108.tczew.net.pl 26.06.07, 14:52 polećcie mi proszę jakieś ciekawe biografie, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pluskotka Re: ciekawe biografie 26.06.07, 17:14 ,,Frida'' Barbary Mujica, nieco ubarwiona ale świetna. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: ciekawe biografie IP: *.CNet.Gawex.PL 26.06.07, 17:17 Np. W. Krasowska "Niżyński" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: ciekawe biografie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 10:16 Patricia Bosforth: 'Diane Arbus' jeśli interesuje cię fotografia, Ameryka lat wielkiego kryzysu aż po czasy siedemdziesiąte. To w tle. A główna bohaterka - niesamowita postać, bezkompromisowa artystka, ciekawa choć kontrowersyjna kobieta. Czyta się świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martynika Re: ciekawe biografie IP: 217.67.199.* 27.06.07, 14:17 Polecam "Pasja Życia" Irvinga Stone'a. Biografia Vincenta van Gough'a. Zawiera duża ciekawych wątków z życia malarza, niekóre trochę mnie zaskoczyły. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: ciekawe biografie 28.06.07, 10:13 "Nie wszystko na sprzedaż" Beaty tyszkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarmilka55 Re: ciekawe biografie IP: *.piotrkow.pilicka.pl 28.06.07, 13:27 gdy już pojawiła się biografia - pamiętnik Beaty Tyszkiewicz to mogę z czystym sumieniem polecić pamiętniki wydane przez " Twój Styl" Warkocz pokoleń - Aleksandry Ostroch, o dziejach rodziny śląskiej Maniusia, Marynia, Maria - Marii Stępkowskiej-Szwed Wydziedziczeni. Saga rodziny Nolkenów i Chaneckich - Danuty Koral Gdybym mniej kochała - Marii z Łubieńskich Górskiej wszystkie o historii ( bardzo zmiennej ) polskich rodzin. Pisane przez amatorki ale gdy ktoś lubi takie klimaty to polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simon Re: ciekawe biografie IP: *.ztpnet.pl 28.06.07, 13:45 "Matka Dzieci Holocaustu - Historia Ireny Sendlerowej" Biografia niesamowitej kobiety, która potrafiła dobrem przezwyciężyć zło. Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: ciekawe biografie 28.06.07, 20:44 Joanna Olczak-Ronikier "W ogrodzie pamięci" Hanna Zborowska z Kobuszewskich "Humor w genach" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: ciekawe biografie IP: *.CNet.Gawex.PL 28.06.07, 22:40 Och, i "Saga rodu Słonimskich" Kumanieckiej. I "Na rogu świata i nieskończoności" Lotha. Odpowiedz Link Zgłoś
bambinomio Re: ciekawe biografie 28.06.07, 21:30 "Aby o nich nie zapomniano" - biografia (wspomnienia) żołnierza AK i więźnia UB. Można ją kupić w księgarni internetowej wydawnictwa MyBook: www.mybook.pl/6/0/bid/94 Można tam też przeczytać on-line fragment książki: www.mybook.pl/fragment.php?bid=94 a także spis treści i indeks: www.mybook.pl/bonusy/radozycki_index.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
bambinomio Re: ciekawe biografie 28.06.07, 21:31 zapomniałem dodać: autor - Jan Radożycki Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: ciekawe biografie 29.06.07, 14:24 To ja dorzucę jako ciekawostkę, że autor jako "polityczny" siedział czas jakiś w jednej celi z Władysławem Bartoszewskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek-jr Re: ciekawe biografie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 17:12 Przeczytałem fragment o aresztowaniu i śmierci "Orskiego". To bardzo znany partyzant na Podkarpaciu, a jego śmierć przez długi czas była zagadkowa. Jak się okazuje autor był jej jedynym naocznym świadkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
justynapolcul Re: ciekawe biografie 02.07.07, 00:12 nie do konca biografia, bardziej zbiorowa i pamietnikarska - o rodzie Tarnowskich - The LAst MAzurka, jeszcze nie ma polskiego tlumaczenia, ale juz w przyzlym roku, dla znajacych angielski - zapraszam do dzialu literatura Odpowiedz Link Zgłoś
gullo.gullo Re: ciekawe biografie 03.07.07, 15:09 Polecam baaardzo "Marie i Magdalene" Magdaleny Samozwaniec - taka historia o rodzinie Kossakow, bardzo dobrze napisana, swietnie pokazane realia ich czasow. czytalam ja chyba z 10 razy Odpowiedz Link Zgłoś
jo-asiunka Re: ciekawe biografie 03.07.07, 15:26 Autorstwa Irvinga Stone'a biografia Freuda (Pasje utajone) i van Gogha (Pasja życia). Świetnie się czyta i bardzo wciągają, bo to zbeletryzowane biografie. Odpowiedz Link Zgłoś