Gość: Karolcia IP: *.acn.waw.pl 13.10.04, 20:06 Hej, witajcie! Mam pytanko:jaką najciekawsza biografie czytaliscie? Kogo dotyczyla i dlaczego uwazacie akurat tą a nie inną za wyjatkową? Z gory wielkie dzieki za opinie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kasik Re: Biografie IP: 129.109.84.* 13.10.04, 20:11 "Agony and Ecstasy" - I. Stone - biografia Michala Aniola. Napisana w sposob beletrystyczny, ale naprawde warta przeczytania. Dla mnie super ksiazka - pieknie napisana, opowiada o artyscie, ktorego bardzo cenie i podziwiam, a na dodatek wszystko we wspanialym krajobrazie Toskanii i innych czesci Wloch. Doskonala na dlugie jesienne wieczory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stonoga Re: Biografie IP: *.in-addr.btopenworld.com 13.10.04, 21:20 I. Stone PASJA ZYCIA o van Goghu czytalam tez dobra biografie Jacka Londona, ale nie pamietam ani autora, ani tytulu. W tytule chyba byl zeglarz, moze ktos mi przypomni?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AUGUST B.-W. Re: Biografie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 23:14 Biografia Jacka Londona jest również autorstwa Irvinga Stone'a. Nosi tytuł "Żeglarz na koniu". Odpowiedz Link Zgłoś
adrianokopano18 Re: Biografie 14.10.04, 00:16 Fajne, tylko chwilami przynudzające. Odpowiedz Link Zgłoś
kapkin Re: Biografie 13.10.04, 21:52 "Pasja życia" I. Stone'a oraz "Picasso - twórca i niszczyciel" - A. Stassinopoulos- Huffington - genialna!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bobofruit99 Ludwig Wittgenstein: The Duty of Genius 13.10.04, 23:11 Ray Monk "Ludwig Wittgenstein: The Duty of Genius". Czemu? Książkę mało krytycznie przeczytałem, zwyczajnie połknąłem, więc pewnie chodzi o samego Wittgensteina. Podobno jest od niedawna po polsku. PS Tak, tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Biografie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 11:04 Jo Manton - nie pamietam tytułu, ale była to biografia Bacha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicia Re: Biografie IP: *.acn.waw.pl 17.10.04, 21:59 Koncze czytac biografie Astrid Lindgren M.Stromstedt i jestem zachwycona!!! Juz teraz moge ja polecic z czystym sumieniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oga Re: Biografie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 14:04 Też ją kończę i też plecam. Odpowiedz Link Zgłoś
misscraft Re: Biografie 17.10.04, 22:52 Mnie zafascynowała Frida Kahlo, niesamowicie malowała, miała ciekawe życie, sama była wyjątkową kobietą, podziwiam ją. Polecam jej zfabularyzowana biografie z perspektywy jej siostry, autorstwa Barbary Mujici i obszerną ilustrowaną biografie Hayden Herrery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opty Re: Biografie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 08:20 Dodam jeszcze "Najcenniejszy klejnot" Bidwella o królowej angielskiej Elżbiecie I . Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Biografie 18.10.04, 11:00 "Sylwia Plath i Ted Hughes" Erica Wagner "Sekretny układ. Virginia Woolf i Vanessa Bell" Jane Dunn "Kobiety Virginii woolf" ale szczególnie przypadło mi do gustu "Na plebanii w Haworth" Anny Przedpełskiej- Trzeciakowskiej (tej, któa tlumacyz książki Austen) o siostrach Bronte.. Odpowiedz Link Zgłoś
jelonek_k Virginia Woolf 18.10.04, 16:41 karodzaj napisała: > "Sekretny układ. Virginia Woolf i Vanessa Bell" Jane Dunn > "Kobiety Virginii woolf" Przeczytałas obie biografie Virginii Woolf? W jakim stopniu sie pokrywają? Która jest według Ciebie lepsza? Przeczytałam "Virginia Woolf i Vanessa Bell..." i zastanawiam się czy czytać/kupować "Kobiety Virginii Woolf". Twoje uwagi pomogłyby mi w podjęciu decyzji Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Virginia Woolf 18.10.04, 17:03 TE książki są bardzo podobne- wydaje mi się, że Jane Dunn pisała lepiej i ciekawiej, nieco obszerniej. co do "Kobiet..." mam pewne wątpliwości, autorka podobno jest szefową międzynarodowego stowarzyszenia fanów VW, a tłumaczka kilkakrotnie wytyka jej błęedy... dziwne to... Dla maniakalnego fana czytanie dwóch to obowiązek, ale tylko wtedy, jeśli na maurze będzie miał temat "Jak życie wpływa na twórczość..." A czytałaś książkę Quentina Bella o VW? Odpowiedz Link Zgłoś
jelonek_k Re: Virginia Woolf 18.10.04, 17:09 Dziękuję za odpowiedź. Nie czytałam Q. Bella i mam co do tej książki obiekcje. Miałam ją kupić, ale postrzymała mnie m.in przedmowa tłumaczki. Czytałam gdzieś, że w tłumaczeniu jest jeszcze jakaś inna biografia V.W., bodajże autorstwa Hermiony Lee(?). W każdym razie poczekam na jeszcze inne pozycje(mam nadzieję, że będą) Odpowiedz Link Zgłoś
dodwig2 Re: Biografie 18.10.04, 13:23 Polecam "Listy niewysłane" Anny Branickiej Wolskiej nie jest to może biografia w całym znaczeniu, ale fragment życia Branickich, Radziwiłów, Zamojskich, Lubomirskich z czasów ich zesłania do Krasnogorska Odpowiedz Link Zgłoś