biografie

(8 wyników)
  • Po lekturze dwóch częsci pamiętników, wygłodniała dalszego ciągu i zła, że nie mam mozliwości czytać kolejnych, rzuciłam się jak sęp na Biografię: Maud z wyspy Księcia Edwarda, autorstwa Mollie Gillen. Miałam tyle oczekiwań... I cóż - chyba porażka! Wyłania się trochę inna Maud. Przede wszystkim biografia opiera się na listach LMM z dwoma korespondenyjnymi przyjaciółmi: Weberem i MacMillanem. Fakty pokrywają się z Pamiętnikami, ale nie całkiem. Np. jawi się zupełnie inny obraz Ba...
  • Czy można spojlerować biografię:) Nie wiem, ale może ktoś liczy na polskie wydanie i nie chce psuć sobie przyjemności:) Postaram się umieszczać tu różne ciekawostki (i może osoby, które tez czytały mi w tym pomogą:)) w osobnych postać, żeby ułatwić dyskusję.
  • widzialam w Merlinie, do tego w prezencie wycinanki Ani z ubrankami i mietowki w pudelku z Ania :)
  • i wydane w Polsce. nie uważacie? books.google.pl/books?id=2-TN7QVOQuEC&dq=herman+leard,+montgomery&hl=pl&source=gbs_navlinks_s JA BYM BARDZO CHCIAŁA:)
  • Ostatnio odświerzyłam sobie pamiętniki LMM wydane w Polsce oraz Jej biografię i zauważyłam istotne różnice. Przytoczę tylko dwie, które mam w pamięci, ale było ich więcej. Otóż wiemy z pamiętników, że tuż po zaręczynach z Simpsonem Maud była bardzo nieszczęśliwa i odżyła dopiero po zerwaniu. Nie było mowy o żadnym nawrocie uczucia, a raczej o ogromnej uldze gdy ów narzeczony zwrócił Jej wolność. A tu w biografii cytowany jest list LMM do przyjaciela, gdzie pisze, że po zerwaniu...
  • jakoś dawno mnie tu nie było,ale jak widzę,to nie tylko mnie..Mam wrazenie,że wątki o Ani i innych powoli nam się wyczerpują..a szkoda..No,ale ile i oczym mozna jeszcze podyskutować.. Jedno nie ulega wątpliwości..miłośniczki Ani ,Emilki,Jany,Pat i wszystkich innych..były,są i będą zawsze...prawda??
  • Mam!(37)

przejechalam pol Toronto ale mam! [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/rd/rj/uema/EbgCauF0EEEyT1o9XX.jpg[/img] Najgorsze, ze nie mam najmniejszych szans zabrac sie dzis do czytania. Spinelli
  • Wnuczka LMM, Kate Macdonald Butler wyjawiła skrywany dotąd przez rodzinę fakt: LMM popełniła samobójstwo przez przedawkowanie leków (zostawiła list pożegnalny, stąd wiadomo, że nie był to wypadek) "Despite her great success, it is known that she suffered from depression, that she was isolated, sad and filled with worry and dread for much of her life. But our family has never spoken publicly about the extent of her illness. What has never been revealed is that L.M. Montgomery...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się