Gość: marynea IP: *.pl / *.pl 09.07.04, 13:37 co zrobić z boczniaka?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: daria Re: boczniak IP: *.gda.pl 09.07.04, 22:42 - ugotować zupkę "flaczki z boczniaków" - pokrojone w paski podsmażyć z cebulką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: boczniak IP: 195.205.8.* 09.07.04, 23:35 jak dokladnie zrobic te flaczki z bocznika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: boczniak IP: *.dsl.mbay.net 10.07.04, 03:03 ja najbardziej lubie sos do makaronu: grzyby umyte wrzucic do garnka, przykryc pokrywka i gotowac. Najpierw puszcza sok, a w koncu, jak sie wszystka woda wygotuje, zdjac pokrywke, dac lyzke dwie masla, drobno pokrojona cebule i smazyc. Lubie, jak troche zbrazowieja, wtedy nabieraja lepszego smaku. W zaleznosci od ilosci grzybow cala operacja zabiera ok. 30-45 minut. Jak juz beda troche zbrazowiale, a cebula szklista i troche podsmazona, dodac soli i pieprzu do smaku, wlac smietany (lub kefiru, jak komus za tlusto) rozmieszanej z maka kartoflana (lyzeczka, zeby nie za duzo), zagotowac, dodac natki i niech postoi (w tym czasie mozna ugotowac makaron). Tak robie z boczniakow uprawianych, ale z lesnych to tylko na masle z odrobina soli, nic wiecej. Sa takie aromatyczne, ze nie trzeba niczym doprawiac, nawet cebula. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H.T. Re: boczniak IP: *.proxy.aol.com 10.07.04, 03:37 co można zrobić z boczniaków? Autor: Gość: maryna IP: *.pl / *.pl Data: 09.07.2004 13:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria Re: boczniak IP: *.gda.pl 10.07.04, 16:03 Flaczki z boczniaków. Przygotować wywar z mięsa i jarzyn, moze być z samych jarzyn. Boczniaki pokroić w paseczki, cebuklę w kostkę i przesmażyć na patelni. Połączyć z wywarem i jeszcze chwilkę gotować. Jarzyny też pokroić w paseczki. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: boczniak 10.07.04, 17:18 Coś co ja uwielbiam: Do boczniaków kupić por, czosnek i parmezan. Oczyszczone boczniaki i por pokroić na duże kawałki, ułożyć na natłuszczoną oliwą blachę, powtykać dużo ząbków czosnku, lekko posolić, posypać grubomielonym pieprzem, zapiec (ok. 10 minut), posypać parmezanem i jeszcze chwilę podpiec. Odpowiedz Link Zgłoś