IP: *.pl / *.pl 09.07.04, 13:37
co zrobić z boczniaka??
Obserwuj wątek
    • Gość: ala Re: boczniak IP: *.dsl.mbay.net 10.07.04, 03:03
      ja najbardziej lubie sos do makaronu:
      grzyby umyte wrzucic do garnka, przykryc pokrywka i gotowac. Najpierw puszcza sok, a w
      koncu, jak sie wszystka woda wygotuje, zdjac pokrywke, dac lyzke dwie masla, drobno
      pokrojona cebule i smazyc. Lubie, jak troche zbrazowieja, wtedy nabieraja lepszego smaku. W
      zaleznosci od ilosci grzybow cala operacja zabiera ok. 30-45 minut. Jak juz beda troche
      zbrazowiale, a cebula szklista i troche podsmazona, dodac soli i pieprzu do smaku, wlac
      smietany (lub kefiru, jak komus za tlusto) rozmieszanej z maka kartoflana (lyzeczka, zeby nie za
      duzo), zagotowac, dodac natki i niech postoi (w tym czasie mozna ugotowac makaron).
      Tak robie z boczniakow uprawianych, ale z lesnych to tylko na masle z odrobina soli, nic wiecej.
      Sa takie aromatyczne, ze nie trzeba niczym doprawiac, nawet cebula.
      • Gość: daria Re: boczniak IP: *.gda.pl 10.07.04, 16:03
        Flaczki z boczniaków.
        Przygotować wywar z mięsa i jarzyn, moze być z samych jarzyn.
        Boczniaki pokroić w paseczki, cebuklę w kostkę i przesmażyć na patelni. Połączyć z wywarem i jeszcze chwilkę gotować. Jarzyny też pokroić w paseczki.
        Smacznego!
        • orissa Re: boczniak 10.07.04, 17:18
          Coś co ja uwielbiam:

          Do boczniaków kupić por, czosnek i parmezan. Oczyszczone boczniaki i por
          pokroić na duże kawałki, ułożyć na natłuszczoną oliwą blachę, powtykać dużo
          ząbków czosnku, lekko posolić, posypać grubomielonym pieprzem, zapiec (ok. 10
          minut), posypać parmezanem i jeszcze chwilę podpiec.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka