bursztyn

(15 wyników)
  • ...kto podpowie gdzie szukac? Z szansa na znalezienie?? A tu w trakcie poszukiwan, wytropilam milosnikow p.Chmielewskiej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=49731&w=76270278&v=2&s=0 Ha! Wszedzie nas duzo! :)))
  • Ciekawe, co na to Gurua? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3249013.html
  • Muzeum bursztynu w Gdańsku zostało otwarte. Ponieważ wszyscy gdzieś się podziali, to może są też w tamtych okolicach.
  • przeczytałam dzis artykuł o wyczerpanych polskich podładach bursztynu wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3634964.html?nltxx=856991&nltdt=2006-09-22-09-05 i pierwsza myśl - co teraz bedzie na plażach zbierać Gurua ?
  • bursztyny(16)

Mówiliśmy nieraz o sesjach wyjazdowych. Nie wiem wprawdzie jakie były ustalenia podczas ostatniego spotkania, ale tak sobie pomyślałam, że czas o tym poważnie pomyśleć. Wiem, że dopiero zaczęliśmy styczeń i nowy rok, ale luty już się czai w poczekalni. Może uda nam się jednak zorganizować wyjazd, jakiś weekendowy, nad nasze ukochane morze? Zdaję sobie sprawę, że większość z nas ma pracę, dzieci itd. i dlatego ważne jest, żeby dobrze to zorganizować. Myślę też o osobach, które mies...
  • czesc! przypominamy, ze najblizsze spotkanie odbedzie sie w Piaskach w te sobote (14/02). Mamy tylko nadzieje, ze nie bedziemy tam same...:) pozdrawiamy Bumbecki
  • Rzeczywiscie nastapila zmiana terminu (pod presja) na 14-15 lutego z ew. zozszerzeniem na 16 (poniedzialek) dla chetnych. Bumbecki
  • zgodnie z obietnicą składamy relację z wyprawy na bursztyny. Mimo zgłaszania się wielu chętnych na wyjazd na Mierzeję dotarły 3 sztuki - Bumbecki oraz Borys (to pies). Z tym dotarciem nie było łatwo - był już taki moment, że zwątpiłam w wyjazd (tzn Agnieszka - musiałam stawić się w sobotę w pracy i wcale szybko mnie z niej nie wypuścili). Ale zmobilizowałyśmy się jednak i wyruszyłyśmy w drogę w niedzielę. Ostatecznie nocleg miałyśmy załatwiony w leśniczówce w Przebrnie - ośrodek w ...
  • Dzisiaj przed chwilką skończył się na TV regionalnej program o bursztynach- idealna ilustracja do "Złotej muchy". Program- chyba "Linia brzegowa" przedstawiał i sposoby połowu- były i siatki i kalosze :-) i sposoby szlifowania i piękne okazy... Są takie rzeczy, znane i typowe, które mi się nierozerwalnie kojarzą z książkami Joanny Chmielewskiej... właśnie bursztyn (w sumie wcześniej niedoceniany przeze mnie...), kastaniety (będąc w Hiszpanii musiałam nabyć oczywiście) czy paryskie m...
  • no i pamietajcie o zarezerwowaniu noclegow!!!! juz czas... na swoje nazwisko z zaznaczeniem , ze grupa FORUM.CH. Bumbecki
  • Mamy juz pierwsza sensowna propozycje noclegowa: Osrodek Piaski Club w samych Piaskach :)) Pokoje dwuosobowe (na zyczenie moga byc wieksze)z lazienka, w cenie w zaleznosci od liczby osob: 25-30 zl. Nie ma problemu z terminem 31/01 - 2/02. Bar na miejscu. Mily kobiecy glos po drugiej stronie ;) Psy mile widziane. To co, jedziemy???? pozdr. Bumbecka - Marzena
  • Szukam niedrogiego, dla dziecka odpowiedniego przytuliska wakacyjnego w Piaskach. Co prawda głównie mamy zamiar się plażować, nie zaś przytulać, ale miejsce gdzie będziemy mogły - moja pięcioletnia córka i ja - wyspać i coś sobie ugotować jest bardzo wskazane. Złota mucha, której czytanie początkowo szło mi jak krew z nosa, z czasem okazała sie być całkiem niezłą książką choć nie ulubioną. Zamiar odwiedzenia Piasków [o ile nie należałoby napisać Piasek ;-)] zakwitł i tak trwa od wielu ...
  • Bardzo prosimy o dopisywanie sie na liste. Przypominamy: termin: 31/01-2/02 gdzie: Piaski (Mierzeja Wislana) - Osrodek Piaski Club, opis dostepny w internecie: www.piaskiclub.mierzeja.com cena noclegu: 25-30 zl. za osobe w pokoju dwuosobowym z lazienka literatura: "Zlota Mucha" J. Chmielewska co przyda sie: kalosze, kielbasa na ognisko i cos do kielbasy ;) a teraz LISTA: 1/ i 2/ BUMBECKI (+ pies lub suka) 3/ SMITTE ...
  • W związku z wątkiem o pomorze, proponuje wątek przekrojowy na temat: JESIEŃ w twórczości Guruy. Na tę chwilę kojarzę tylko "Witaj szkoło", czyli Tereska i Okrętka po wakacjach okraszonych Bogusiem, oraz majaczy mi się bursztyn listopadowy, ale musiałabym usunąc bibeloty, żeby wywlec "Złotą muchę".
  • Nie udało mi sie dotrzec na Mierzeje Wiślaną, ale mialam namiastke chmielewszczyzny w Gdańsku. I pochwalę sie, nawet jesli znaja to juz od dawna (czyli 2 lat) wszyscy Forumowicze! Wgdańskim ratuszu jest wystawa bursztynu, dwa lata temu przekazana przez kolekcjonera. Kilka sal samych CUDÓW . Z tamtąd można nie wychodzić! Mozaiki, rzezby, lampy, szkatuły - wszystko z bursztynu. A do tego wielkie bryły, we wszelkich mozliwych kolorach, z zatopionymi (i bez takze) rozmaitymi muszkami ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się