g0p0s 29.06.06, 18:18 Muzeum bursztynu w Gdańsku zostało otwarte. Ponieważ wszyscy gdzieś się podziali, to może są też w tamtych okolicach. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorka_31 Re: Muzeum bursztynu 29.06.06, 20:31 Brzmi ciekawie... Byłaś tam może? Jest co oglądać? Co prawda nie wybieram się w te okolice (a przynajmniej nie mam w planach), ale zawsze warto wiedzieć... Odpowiedz Link
jotka13 Re: Muzeum bursztynu 29.06.06, 21:17 Dopiero wczoraj było otwarcie, chyba we wtorek był dodatek w Wyborczej poswięcony temu tematowi - ze zdjęć wyłaniają się piękne eksponaty. Mam nadzieję, że ktoś odnajdzie Bursztynową Komnatę jeszcze za mojego życia... Odpowiedz Link
jotka13 Re: Muzeum bursztynu 29.06.06, 21:18 Acha i g0p0s to "on" - jeden z niewielu rodzynków na tym forum ) Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Muzeum bursztynu 29.06.06, 21:33 jotka13 napisała: > Acha i g0p0s to "on" - jeden z niewielu rodzynków na tym forum ) Ochhh, no to już zaliczyłam pierwszą wpadkę!... Bardzo przepraszam! Pewnie jeszcze mi trochę to zajmie czasu, żeby jakoś sobie poukładać kto jest kto. Zwłaszcza, jak nie widzi się twarzy, a ja akurat należę do wzrokowców i trochę mi to utrudnia. A może by tak jakieś grupowe przedstawienie się, albo coś w tym stylu? ...Oczywiscie nic nie sugeruję, tak tylko sobie "gdybam"... Odpowiedz Link
jotka13 Re: Muzeum bursztynu 29.06.06, 21:59 Nie przejmuj się, mieliśmy tu wątek, w którym się przedstawialiśmy, niestety już jest zarchiwizowany, ale poczytać warto ) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14722&w=9685294&a=11241872&s=0 Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Muzeum bursztynu 29.06.06, 22:26 jotka13 napisała: > Nie przejmuj się, mieliśmy tu wątek, w którym się przedstawialiśmy, niestety > już jest zarchiwizowany, ale poczytać warto ) Dzięki serdeczne! Może się przyda ) Ja w wolnych chwilach próbuję perzeglądać stare wątki, z nadzieją, że coś wygrzebię. Pod podany adres zajrzałam i zastopowało mnie przy Agniszce, bo ja też kończyłam bibliotekoznawstwo w Warszawie!! Agnieszka, odezwij się, a może my sie znamy?? Poza tym, to czytanie jest naprawdę wciągające i chyba powoli popadam w uzależnienie ) Odpowiedz Link
aurelia76 Do dorki 30.06.06, 08:57 Dorka, a w którym roku kończyłaś studia? To nie jest pusta ciekawość Odpowiedz Link
bumbecki Re: Muzeum bursztynu 30.06.06, 09:00 odzywam się na zawołanie ) Skończyłam IBiIN w ... kurcze nie pamiętam, chyba w '92... jeśli nie jest ci obce pseudo "Gonzo" to się znamy ) Odpowiedz Link
dorka_31 Re: do Agnieszki i Aurelii 30.06.06, 10:37 No to możemy się znać z widzenia, bo ja kończyłam studia w 1995r., co samo z siebie oznacza, że w 1992 już tam bywałam )) Odpowiedz Link
dorka_31 Re: do Aurelii 30.06.06, 14:29 No proszę, to już we trzy jesteśmy! ) (tylko, ze trochę się minęłyśmy w czasie...) Też w Warszawie?? Odpowiedz Link
dorka_31 Re: do Aurelii 30.06.06, 14:53 No ale wykładowców to mogłyśmy mieć tych samych ) Nie wiem jak Ty, ale ja ogromnie miło wspominam te 5 lat... Świetna atmosfera, mili ludzie (tak studenci, jak i kadra), aż mi szkoda było kończyć... Za to teraz chyba już skończę, bo coś nam się wątek jakby nie w tą stronę rozrasta ) Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Muzeum bursztynu 30.06.06, 09:09 Zrozumiałam, że pytasz, czy wąsy g0p0sa mają złotą muchę. Ale muchę to on raczej na szyi wiąże, nie na wąsach Odpowiedz Link
g0p0s Re: Muzeum bursztynu 30.06.06, 10:15 To miał być z grubsza biorąc wątek o bursztynach. Gdzieś mi mignęło przed oczami, że mają dwie jaszczurki zatopione w bursztynie. Osobno, nie razem. Poza tym część eksponatów jest czasowo pożyczona z zagranicy. Tak więc trzeba się pospieszyć. Odpowiedz Link
groha Re: Muzeum bursztynu 30.06.06, 10:54 Jedno i drugie jest zachwycające. Znaczy - i bursztyny i wąsy) Trzeba chyba zrobić, jak Gniewko: wstać i iść do Gdańska... Lub samochodem. W ostateczności ekspresem (g)Nida. Żeby napaść oczy i poczuć zapach tego bursztynu. Much w nim od groma i, o, widzę jakiegoś wija... No, cudeńka, po prostu - prawdziwe cudeńka. Odpowiedz Link
aurelia76 Re: Muzeum bursztynu 30.06.06, 11:11 No, te wąsy trochę nabruździły, ale to niechcący. Chyba, że wąsy z bursztynu, wtedy w temacie będzie A poważnie - wycieczka do muzeum - obowiązkowa! Odpowiedz Link
bumbecki Re: Muzeum bursztynu 30.06.06, 11:40 z tego co pamiętam to w Malborku jest muzeum bursztynu .... Odpowiedz Link
edeka5 Re: Muzeum bursztynu 30.06.06, 11:44 Jest, ale niezbyt duże chyba ... Byłam z 10 lat temu. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Muzeum bursztynu 30.06.06, 12:00 Jest też jak się okazuje prywatne muzeum: www.bursztynowakomnata.com/ W Malborku pewnie, że jest. Janeczka i Pawełek mieli po Wielkich zasługach tam pojechać. Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Muzeum bursztynu 30.06.06, 12:16 > No, te wąsy trochę nabruździły, ale to niechcący. > Chyba, że wąsy z bursztynu, wtedy w temacie będzie E no bez przesady, a bo to raz zdarza się ludziom zwekslować z tematu? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Muzeum bursztynu 30.06.06, 13:47 Wąsy z bursztynu z osiadłą na nich muchą. G0p0s byłby wtedy najcenniejszym eksponatem w bursztynowej kolekcji Guruy Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Muzeum bursztynu 30.06.06, 14:06 G0p0s z bursztynu, naturalnej wielkości, ustawiony w salonie Guruy. Oczywiście z wąsami i z muchą Odpowiedz Link
aurelia76 Uwaga na fałszywki! 30.06.06, 15:31 Wiadomość: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3453506.html Odpowiedz Link
goonia Re: Uwaga na fałszywki! 04.07.06, 20:22 Muzeum Bursztynu w Malborku jest w kazamatach zamku krzyzackiego. Niezbyt duzei glownie bursztyn w wyrobach. Jesli jest jeszcze gdzies to przegapilam. Specjalnie do obejrzenia tych paru wyrobow nie warto raczej sie wybierac, ale przy okazji jak najbardziej. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Muzeum bursztynu 06.07.06, 13:49 Bursztyn - to kopalna żywica, której wiek ocenia się na 40-50 milionów lat. Nazwa pochodzi od niemieckiego bernstein (kamień, który się pali). Grecy nazywali ten kamień elektron, co oznacza świecący i błyszczący. Rzymianie nazywali bursztyn lyncurium, czyli mocz rysia, albowiem według legendy złocisty kamień powstał ze skamieniałego moczu tego drapieżnika. Inna łacińska nazwa sukcynit pochodzi od succinum - sok, żywica drzewna. Egipcjanie nazywali bursztyn sokal, a Arabowie anbar, ponieważ zapach pocieranego bursztynu kojarzył się z zapachem ambry. Persowie nazywali kamień karuba - złoty rabuś, Włosi - ambra galla, a Szwedzi - raf, znaczy chwytać. Słowiańska nazwa jantar została przejęta od Litwinów, a ta od fenickiej nazwy jainitar - żywica morska. Tworzy nieregularne bryłki. Największa znaleziona bryła bursztynu bałtyckiego waży 9,75 kg. Najczęściej spotykany jest bursztyn żółty, rzadsze są odmiany bezbarwne, czerwone, zielonkawe, a ich przejrzystość zależy od zawartości drobnych pęcherzyków powietrza. Bryłki bursztynu zawierają niekiedy pochodzące z okresu trzeciorzędu szczątki zwierząt lub roślin, tzw. inkluzje. Bursztyn występuje u wybrzeży Morza Bałtyckiego i Północnego. Najbardziej ceniony w jubilerstwie bursztyn bałtycki, znany od pradziejów, po raz pierwszy włączony do wykazów mineralogicznych przez Breithaupta w XIX wieku, inaczej zwany jest sukcynitem. Największy znaleziony dotychczas okaz waży 15,25 kilograma, nazywa się Burma Amber i jest przechowywany w Muzeum Historii Przyrody w Londynie. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Muzeum bursztynu 06.07.06, 13:56 ".. a mojemu koledze to owad wylazl z bursztynu i opowiedzial historie swojego caalego zycia...pili cala noc...40 miljonow lat, masz pojecie?" (z pamieci cyt: Biala Bluzka - Agnieszka Osiecka ) w domu sprawdze jak to bylo naprawde Odpowiedz Link
her_mina Re: Muzeum bursztynu 06.07.06, 14:05 Znakiem tego, co mówił Krzysiek moje jantary w srebrze to sukcynity bez inkluzji Odpowiedz Link