Forum Zdrowie Choroby tarczycy i hashimoto
ZMIEŃ
      choroby tarczycy

choroby tarczycy

(11 wyników)
    • Taką ciekawą książkę znalazłam:) o różnych podejściach do leczenia chorób tarczycy (leki, dieta, suplementy). Łatwa w czytaniu, przyjazna dla pacjenta, tłumacząca jak należy zawiłości.wg mnie dla początkujących chorujących jest to dobra pozycja. Podkreśla celowość zrobienia wszystkich badań, pokazuje na co zwracać uwagę, czego się wystrzegać Autorka pisze np że nowa norma dla TSH, oparta na odkryciach z ostatnich badań, wynosi 0,3-2,0,lU/l. Badania wykazały, że każdy z wynikiem TSH w...
    • [b]Problemy w praktyce endokrynologicznej. Choroby tarczycy[/b] [i]prof. dr hab. med. Marek Ruchała, Katedra I Klinika Endokrynologii, Przemiany Materii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu[/i] Data utworzenia: 28.09.2011 Ostatnia modyfikacja: 03.10.2011 Opublikowano w Medycyna Praktyczna 2011/08 [u]Od Redakcji:[/u] Artykuł zawiera odpowiedzi na wybrane pytania zadane wykładowcom podczas X Krajowej Konferencji Szkoleniowej Towarzystwa Internistów Polskich "INTERN...
    • Wklejam w częściach cały artykuł, do którego wykupiłam dostęp www.pnmedycznych.pl/spnm.php?ktory=458 Borgis - Postępy Nauk Medycznych 5/2009, s. 364-368 *Ewa Czerwińska, Magdalena Walicka, Ewa Marcinowska-Suchowierska Leczenie chorób tarczycy Treatment of thyroid diseases Klinika Medycyny Rodzinnej i Chorób Wewnętrznych Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie Kierownik Kliniki: prof. dr hab. med. Ewa Marcinowska-Suchowierska Streszczenie W artykule omówiono postęp...
    • Niedobór jodu jest jedną z najważniejszych przyczyn tych zaburzeń organizmu.Tarczyca wychwytuje jod z krwi i prztwarza go na hormony. Gdy poziom jodu we krwi jest zbyt niski wytwarza się wole tarczycowe. Wole to powiększony gruczoł tarczowy, który jest następstwem niedoboru lub braku jodu w diecie Tutaj więcej na ten temat. www.doz.pl/czytelnia/a286-Niedoczynnosc_tarczycy
    • witam serdecznie, czytam was od samego rana, próbuję znaleźć odpowiedzi na swoje wątpliwosci i pytania, ale ciężko mi idzie :( znalazłam za to wiele rzeczy, które moge dopasowac do siebie, i których nigdy w zyciu nie związałabym z tarczycą. proszę Was o pomoc, bo nie wiem, co robić, do jakiego lekarza iść, i czy w ogóle iść. po drugiej ciąży rozleciały się moje hormony, długo brałam duphaston, potem przyszły problemy z prolaktyną, na szczęście się to jakoś wyrównało. po odstawie...
    • O Autorze - www.endokrynologia.net/?q=content/o-autorze O hormonach- www.endokrynologia.net/content/badania-hormon%C3%B3w i inne informacje na tej stronie . Według autora jak TSH jest w normie to nie ma sie czego doszukiwać na sile i leczyć.
    • Może niektórzy z Was pamiętają o mojej inicjatywie, którą rozpoczęłam w sierpniu 2010 na Forum Hashimoto. Chciałam wraz z uczestnikami tamtego forum utworzyć FAQ czyli "Najczęściej zadawane pytania" oraz opracować te pytania. Część pierwsza powiodła się -- spisałam ok. 100 pytań. Wątek z propozycjami niestety został usunięty. Część druga, czyli opracowanie pytań zakończyła się tuż po jej rozpoczęciu, a wiązało się to z odmową mojego dostępu do forum Hashimoto. Wątek "Opracowujemy pyt...
    • Witam, piszę do Was, ponieważ nie znam nikogo, kto by się leczył na choroby tarczycy i mógłby mi wyjaśnić moje wyniki. Zrobienie badań zlecił mi mój lekarz ginekolog, bez jakiegoś głównego powodu, po prostu wkrótce mam zamiar starać się o dziecko, więc zrobiłam je by się upewnić, że wszystko jest O.K. No i oto wyniki: TSH - 1,46 (norma: 0,25-5) FT4 - 11,40 (norma: 9-20) TPO - 469,4 (norma: 0-60) Te dwa pierwsze mieszczą się w normie, martwi mnie to TPO. Na wyniku mam napisan...
    • Chciałabym podziękować założycielkom tego forum za tak pożyteczne wiadomości odnośnie chorób tarczycy.Skorzystłam z tych wiadomosci, bardzo dużo "rozjaśniło mi się w głowie". Z chorobą tarczycy zmagam się od 3 lat - sama sobie ją zdiagnozowałam ale po przeczytaniu wiele wypowiedzi z forum doszłam do wniosku , ba nawet jestem pewna , ze jestem nie do końca dobrze prowadzona przez mojego endo. Upewniłam się po tym jak poszłam do lek.rodzinnego prosząc o skierowanie na badanie krwi...
    • Mam pytanko czy są na forum osoby stosujące dietę Dukana? Ja stosuję ją od połowy kwietnia (8kg mniej).Dzisiaj przeczytałam że jest zabroniona dla osób z chorobami tarczycy.
    • Choroby tarczycy są niestety bardzo powszechne. Na forum gazety wyborczej istnieją dwa popularne fora zajmujące się tym tematem - forum choroby tarczycy i forum hashimoto. Od pewnego czasu są to fora bardzo krytykowane. Polecam dwa wątki w sieci: forum.gazeta.pl/forum/w,299,102996192,,forum_choroby_tarczycy_i_hashimoto_paranoja.html?v=2 forum.gazeta.pl/forum/w,216,101667276,,Wyniki_hormonow_tarczycy.html?v=2 Ich założycielka kasuje wszystkie wątki które nie są zgodne z jej wiz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się