Forum Zdrowie Tarczyca dorosłych i dzieci
ZMIEŃ
      choroby tarczycy

choroby tarczycy

(20 wyników)
    • Nie wiem dlaczego z uporem maniaka kasowany jest wątek dotyczący tej książki. Nie wklejam fragmentów, więc niż już nie jest łamane. Chyba mamy prawo dzielić się wrażeniami z lektury, tego co czytamy. no to jeszcze raz: Słuchajcie - cudowną książkę znalazłam:) o różnych podejściach do leczenia chorób tarczycy (leki, dieta, suplementy). Łatwa w czytaniu, przyjazna dla pacjenta, tłumacząca jak należy zawiłości. Autorka pisze np że nowa norma dla TSH, oparta na odkryciach z ostatnich b...
    • niedawno pytała na tym forum o operację gdyz moja mama będzie ją miała. Mama ma nadczynność i bardzo duży guz który uwidocznił sie po urodzeniu trzeciego przez niej dziecka. Tata ma także chora tarczycę, ale niedoczynność. A ja jestem w ciąży. Nie robiłam żadnych badań związanych z chorobami tarczycy. Czy te choroby są dziedziczne ??? Czy badania w ciąży (TSH, F3, F4) są obowiązkowe ???? Jeśli tak to kiedy je najlepiej wykonać bo u mnie minął juz półmetek mojej ciąży
    • W mojej rodzinie "z podciętym gardłem" czyli po operacji tarczycy chodzą prawie wszyscy krewni ze strony mojej babci tzn. moja mama, jej dwaj bracia (czyli całe rodzeństwo). Operowana była również moja babciaj jej siostra, dzieci tej siostry. Nie byli operowani bracia babci, ale ich córki juz tak. Chorzy mieszkali w różnych regionach Polski - góry (Karkonosze, Wielkopolska, Szczecin, Sosnowiec), więc nie wchodzi w rachubę mieszkanie w tym samym środowisku. Trochę się boję o sie...
    • Skróty: nn-poniżej normy, n – w normie, pn – powyżej normy I. TSH nn poniżej normy + jednocześnie a) FT4 nn => wtórna lub trzeciorzędowa niedoczynność tarczycy b) FT 4 n + T3 nn => zespół niskiej T3 (sick euthyroid s.) c) FT 4 n + T3 n => podejrzenie subklinicznej nadczynnośći tarczycy d) FT 4 n + T3 pn => T3 – toksykoza e) FT4 pn => nadczynność tarczycy II. TSH pn powyżej normy + jednocześnie a FT4 nn => pierwotna niedoczynność tarc...
    • W solarium mozna przeczytac informacje na temat przeciwskazan zwiazanych z opalaniem. Doczytalam sie rowniez, ze osoby zarzywajace "niektore leki hormonalne" oraz "z chorbami tarczycy" nie moga z niego korzystac. Pani tam opracujaca nie za barzo mogla mi wytlumaczyc dlaczego? Moze wy wiecie, czym grozi opalanie sie z niedoczynnoscia tarczycy? Pozdrawiam
    • Od 4 miesięcy mam nerwicę lękową - lecze się u neurologa. Czy jej powodem moze byc niedoczynność tarczycy, która mam stwierdzoną? Mam duszności jak ide ulicą, sztywnieją mi nogi, zaczynam się trząść, odczuwam lęk. Lekarz endokrynolog kazał mi odstawić Jodid, który brałam od 2 lat i zrobić wynik TSH, FT3 i FT4. Wynik tego TSH wyszedł: 0,617uIU/mL, a rate: 23.85, a norma jest: 0,490 - 4,670. A poziom FT3: 2.04 pg/mL, a rate: 809.51, a norma wynosi: 1.45 - 3.48. Poziom FT4: 0,91 ng/...
    • Czy ktos tak ma??? Staram sie o drugie dziecko. Poprzedni cykl przesunal sie o 10 dni. Teraz czekam na okres juz 3 tydzien i nic. Jak sie zdenerwuje to mam uczucie, jakby mnie tarczyca miala udusic ... Hormony tarczycy robie regularnie co 1,5 misiaca i sa OK. Wiec na wizyty do lekarza nie chodze!!! Jak z tak rozregulowanym okresem postarac sie o drugie dziecko. Jestem po operacji tarczycy (w 2000 roku) z powodu guza. W pierwszej ciazy nie mialam zadnych problemow. Zaszlam za "pie...
    • Odkąd internista stwierdził u mnie niedoczynność, wciąz mam mętlik w głowie i mnóstwo pytań. Z góry przepraszam, jeśli moje pytania są zbyt naiwne. Teraz musze czekać do środy na skierowanie do poradni endokrynologicznej, potem muszę się zarejestrować i czekać nie wiem ile. A chciałabym wiedziec już. Zdaję sobie sprawę, że bez szczegółowych badań nic więcej się nie dowiem, ba, nawet z nimi i tak muszę czekać na diagnozę u specjalisty. I męczę się okrutnie, bo nie iwem już o czym mam czytać,...
    • Hormony tarczycy Tarczyca jest jednym z największych gruczołów dokrewnych. Jej masa wynosi od 15 do 30 g. Położona na przedniej powierzchni szyi składa się z dwóch symetrycznych płatów - prawego i lewego, połączonych wąskim pasmem tkanki gruczołowej, tzw. cieśnią. Otoczona jest torebką zbudowaną z tkanki łącznej i jest bardzo bogato unaczyniona. Przez 1 g tkanki tarczycowej przepływa w ciągu 1 minuty około 5 litrów krwi. Płaty tarczycy zbudowane są z drobnych płacików, z któryc...
    • Zagladam na to forum juz od jakiegoś czasu , postanowiłam napisać o moich zmaganiach z tarczycą . Leczenie tarczycy rozpoczęłam w lutym 2008 r z wynikiem FT3 14,060 pMol\L (3,100-7,500)po miesiącu brania Thyrozolu marzec FT3 6,483 pMol\L (3,100-7,500) maj FT3 3,220 pMol\L (3,100-7,500) sierpień FT3 7,880pMol\L (3,100-7,500) wrzesień FT3 4,543pMol\L (3,100-7,500). Następne wyniki mnie zaniepokoiły a od mojego lekarza niczego konkretnego sie nie dowiedziałam tylko operacja, o...
    • Witajcie. Mam niedoczynność tarczycy, jestem w trakcie leczenia euthyroxem, moje TSH nie wróciło jeszcze do normy ( mam TSH 4,96 przy normie 4,2, wcześniej dochodziło do 6,29). Pozostałe wyniki dobre poza USG. Moja tarczyca jest za mała i niejednorodna. Podejrzewaja Hashimoto, ale jeszcze nie mam pełnej diagnozy. Mam wiele objawów niedoczynności: ciągle jest mi zimno, mam zimne ręce, wypadają włosy, szara cera, podpuchnięte oczy, bóle mięśni. Miewam szybsze bicie serca i odczucie niepokoju, ...
    • Witam Czy starał się ktoś z Was o przyznanie grupy inwalidzkiej? Ja np. choruję na przewlekłe zapalenie tarczycy, które zostało zdiagnozowane po ładnych paru latach chodzenia po lekarzach. Biorę euthyrox, dawka jest w trakcie ustalania, gdyż po poprzedniej dawce wystąpiła nadczynność. Ostatanio musiałam zrezygnować z dotychczasowej pracy ,ponieważ okazało się że nie mogę dźwigać ( mam znacznie obniżoną wagę i kręgosłup zaczął odmawiać posłuszeństwa).Oczywiście mam też inne objaw...
    • Witam proszę o pomoc w interpretacji wyników TSh 10,7 Ft4 -7,89 % Ft3 21,67 % ( przeliczone za pomocą kalkulatora z forum) dziękuję za odpowiedź
    • wynik(5)

Tsh 1,75 czy oznacz coś złego ? Nie znam się na tym a chciałabym wiedzieć czy muszę szukać pomocy u specjalisty.
    • Dziewczyny, mam tarczycą "zmierzającą ku NADCZYNNOŚCI" jak mówi lekarka (tzn. TSH 0,19, potem 0,29 przy normie od 0,34 w górę). Wole guzowate, a właściwie cale mnóstwo torbieli. Tarczyca bardzo zniszczona, wcześniej czy później do wycięcia. Czy ja sobie dobrze kombinuję, że wyjazd nad morze raczej nie jest dla mnie wskazany, żeby dodatkowy wpływ jodu nie podstymulował mojej tarczycy ku nadczynności?
    • Witam ! Przestudiowałem dużo materiałów (w tym wypowiedzi na tym forum) na temat chorób tarczycy i nie spotkałem przypadku podobnego do mojego: zawsze miałem idealne wyniki TSH, przeciwciał itp, ale mnie więcej dwa lata temu zrobiłem usg tarczycy i wykryto tam trzy guzki 3-7mm. Pan endokrynolog powiedział, że sprawę trzba kontorolować, ale nie ma powodów do niepokoju. Biorę Euthyrox (50) oraz jodid 100. Co pół roku robię usg i za każdym razem przybywa guzków i tarczyca się powiększa....
    • Po długich wahaniach zdecydowałem się wtrącić, gdyż moje pacjentki czesto powołują się na to forum. Poniżej chciałbym sprostować najczestsze krażace tu opinie, z którymi nie zgadzają się aktualne standardy endokrynologiczne: Rozpoznawanie Hashimoto i niedoczynności: z badań hormonalnych najczulsze jest TSH. Obecne metody labolatoryjne tego badania są tak czułe, ze dystansują inne badania, dlatego w Hashi oznaczanie FT3,4 T3-4 mija się z celem - wątpliwości i tak interpretujem...
    • Przymierzałam się ze 20 razy do tego postu, więc pewnie ostatecznie wyjdzie jakiś mętlik, ale co mi tam. Wygląda na to, że czeka mnie tak czy inaczej wiele, wiele, miesięcy walki z moją tarczycą, czy mi się to podoba czy nie, pojawiła się niespodziewanie i w ciągu ostatnich 2 miesięcy wywróciła mi życie do góry nogami. Ja tam lubię mieć czarno na białym jak z takim wrogiem sobie radzić, co może mi zrobić i jak temu zapobiec, więc pewnie jeszcze przez jakiś czas będę szukać informacji ...
    • Zrobiłam badania i czy wyniki tsh 0,039 - t3, 236 mogą świadczyć o chorobie tarczycy. Pytam bo jestem z dzieckiem w domu i nie mam czasu iść do lekarza. Czy złe wyniki mogą być spowodowane porodem 3 miesiące wstecz?
    • Zrobiłąm dzis badanka tarczycy. TSH bardzo nisjkie, zas T4iT3 bardzo wysokie. Półroku temu urodziłąm synka. Nie robiłam badan w ciąży w kierunku tarczycy i boje sie zejesli ją miałam w ciąży to Kuba moze mieć jakies zdrowotne problemy. Jak to jest poradzcie....jak sprawdzic czy z nim ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się