Forum Zwierzęta Forum weterynaryjne
ZMIEŃ
      drugi kot

drugi kot

(14 wyniki)
    • Zastanawiam się nad wzięciem drugiego kota, w tej chwili mam półroczną kotkę, myślę nad wzięciem kota ze schroniska. Jednak trochę obawiam się, czy moja kotka przyzwyczai się do nowego towarzysza. Może ktoś z Was coś mi poradzi? Lepiej brać kota czy kotkę, zwierzę dorosłe, czy kociaka? Moja kotka jest bardzo wesoła i towarzyska, jednak od momentu wzięcia jej od matki (miała 3 miesiące) nie miała kontaktu z innymi kotami. Co robić, aby etap przyzwyczajania się był jak najmniej stresują...
    • Bardzo prosze Was o pomoc. Od roku mamy kota, mieszaniec dachowca z czystym syjamem. Trafil do nas majac okolo dwoch miesiecy. Taka typowa przytulanka z niego BYLA... do czasu. Jestem w zaawansowanej ciazy, na poczatku kot stal sie agresywny w stosunku do mnie i przychodzil to tylko wtedy gdy chcial jesc, za to lgnal do meza jak nigdy wczesniej. Uspokoilo sie to oczywiscie i unormowalo z czasem, ale teraz zaczely sie jego lamenty. Wstaje rano i sie drze (on nie miauczy on po prostu ...
    • Witam.Mam problem z kotami.Jeden,samiec,10 m- cy,niewykastrowany,niewychodzacy.Drugi-samiczka,7 tygodni,nowy czlonek rodziny.Od wczoraj,gdy samiczka zawitala w naszym domu,kocur jest nia bardzo zainteresowany.Nawet za bardzo-lize ja po glowie,nogach,w miejscach intymnych,potem gryzie ja w kark i czasami traca lapka.Przy tym cesto zdarza mu sie wydawac z siebie pomruki(ciezko je okreslic).Wydaje sie nam ze kocur czuje potrzebe pokrycia kotki,jednak czy moze to byc po prostu zainte...
    • Rok temu pisałam o mojej chorej na białaczkę koteczce którą niestety musiałam uśpić.Diagnoza została wystawiona między innymi na podstawie badania krwi.Wszystko zaczęło się od grzybicy (goły brzuszek,łapki).Jakoś udało się wyleczyć ale po chyba dwóch miesiacach sytuacja się powtórzyła.Do tego wszystkiego kotce powiększył się brzuszek,był jakby wzdęty.Doszedł brak apetytu,apatia,podejrzenie o zapalenie krtani.Temperatura w normie.Wet stwierdził że trzeba zrobić USG brzucha,które nic do s...
    • już wiemy czemu nasza "przybłęda" jest taka chudziutka - przeszedł strasznie duzo badań a na koniec okazało się ze ma lambrie - dziś jadę po leki ale mamy w domu drugiego kota i rozumiem, że oba powinny przejśc kuracje? a czy my domownicy też powinniśmy brać jakieś leki?
    • Witam! Ciągle mam problem z moim Filemonem. Przeprowadzilam sią z nim jakis miesiąc temu i od tego czasu szuka każdego sposobu żeby sie wydostac z mieszkania. Stoi pod drzwiami i drapie w nie, chodz tam i z powrotem po balustradzie balkonu i miauczy. Przedwczoraj zeskoczył z blakonu (I piętro) i poszedł, udało mi się go złapac, po czym zrobil to samo. Zaniosłam go do sasiadki ktora ma dwa koty z ktorymi sie zna bo myślałam że mu się nudzi, ale efekt był taki że obydwa uciekły :) Kot je...
    • witam, mam w domu dwa koty i niestety jeden z nich ma zdiagnozowane kryształy w pęcherzu i po cyklu badań (badanie krwi, moczu i usg) jednym z zaleceń jest przejście na karmę leczniczą (akurat ja kupiłam urinary royal canin). I teraz mam pytanie, które zapomniałam zadać lekarzowi w lecznicy: czy podawanie tej karmy drugiemu kotu, który jest najprawdopodobniej zdrowy (ma mieć profilaktycznie zrobione badanie moczu, ale to dopiero za kilka dni) mu nie zaszkodzi? bo szczerze mówiąc nie za bardz...
    • Witam, W niedziele jedziemy odebrac z kociego domu tymczasowego 3-cio miesieczna koteczke. Niestety do tej pory nie miala wykonywanych zadnych badan. Podobno jest w bardzo dobrym stanie zdrowia, ale jak wiadomo nie wszystko widac golym okiem. W poniedzialek zapisalismy sie do weterynarza na pierwsze szczepienia, zalozenie ksiazeczki zdrowia i testy (FIP,FIV,FeLV etc). Dzisiaj, ku swojemu zaskoczeniu dowiedzialam sie, ze negatytwny wynik FIV wcale nie oznacza, ze kociak nie jest n...
    • byłam z nim u weterynarza, bierze antybiotyk w tabletkach , dostał zastrzyk na wzmocnienie , i co jeszcze moge zrobić może kupić ogólnie jakieś lekarstwo jeszcze ????
    • No właśnie... mam problem z własnym kotem. To wykastrowany (na początku sierpnia) 10-miesieczny kocurek z "dobrego domu", tzn. nie był to kot piwniczny, tylko urodził się (podobno najstarszy z miotu) w rodzinie z dzieckiem. Wzięłam go, jak miał ok. 6 tygodni. Mieszkam sama (żadnych dzieci czy innych zwierząt), nie drażnię kota, nie staram się wzbudzać w nim agresji. Nic się w jego życiu takiego nie stało, by miał traumę. Zresztą to nie jest mój pierwszy kot: poprzednie, wychowywane w ten sa...
    • kotka ma już 4 mies. a ja co rano mam to samo. Nie da mi sie umyć, tylko siedzi na zlewie i skuczy jak piesek że mam ja natychmiast wziąć na ręce. Ona wspina mi sie na plecy, wszczepia we włosy i namiętnie ssie. Ledwo ja moge oderwać, końcu musze iść do pracy! Czy to normalne u takiego kotka? myslałam że to sie zdarza u wiele mniejszych kotków. Obawiam sie że jak będzie cięższa to skok na moje plecy nie bedzie należał do przyjemności(teraz też nie jest miły-te pazurki...)Czy to j...
    • Potrzebuję pomocy. Mój kot okresowo ma biegunki i wymioty. Mam dwa koty, drugi kot jest całkowicie zdrowy - więc pasożyty raczej wykluczam. Ciągnie go do tłuszczu - masła, mleka, śmietany. Dziś w biegunce pojawiła się krew. Biegunki zdarzają się co tydzień - w jeden dzień ma biegunkę, w następny ma bardzo twardy kał. Kot nie jest wypuszczany na dwór samopas, wychodzi na kwadrans najeść się trawy. Kota "chepie" w podobny sposób, jak wcześniej kotkę, kiedy wypadały jej zęby. Kot ma...
    • zaobserwowalam wczoraj w nocy, ze mojemu kotkowi wystaje z pyszczka wielki kiel (dolny); nie wiem co sie stalo, co spowodowalo tak nagly przyrost (moze ja nie dopatrzylam wczesniej - aczkolwiek kot byl niedawno u weterynarza na wyrywaniu 3 zebow, a ten nie mial zadnych uwag do pozostalego uzebienia)... czy to normalne u kotow, ktore siedza w domu i nie maja za bardzo jak zcierac klow? moj drugi kot regularnie wychodzi na spacery i ma duzo mniejsze dolne kly... co ciekawe tylko jeden kie...
    • ...oczywiście żartuję, ale proszę o pomoc. Kot z ogłoszenia, mam go od roku, niedawno padł ofarą kociego syndromu urologicznego. Poniewaz miał dużo stresów jakis czas temu, obok standardowego leczenia dostał antydepresant, amitryptylinę. Pobocznym powodem wyboru tego leku było to, że kot to mały szaleniec. Normalny kot śpi 16 godz na dobę,mój śpi tylko jak jestem w pracy, pozostałą część doby jest aktywny (a nawet nadaktywny), biega, skacze. Nie byłoby problemu gdyby robił to ty...
    Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się