Dodaj do ulubionych

Drugi kot w domu

23.10.02, 10:06
Zastanawiam się nad wzięciem drugiego kota, w tej chwili mam półroczną kotkę, myślę nad wzięciem kota
ze schroniska. Jednak trochę obawiam się, czy moja kotka przyzwyczai się do nowego towarzysza. Może
ktoś z Was coś mi poradzi? Lepiej brać kota czy kotkę, zwierzę dorosłe, czy kociaka? Moja kotka jest
bardzo wesoła i towarzyska, jednak od momentu wzięcia jej od matki (miała 3 miesiące) nie miała kontaktu z
innymi kotami. Co robić, aby etap przyzwyczajania się był jak najmniej stresujący dla kotki i dla nowego
kotka?
Obserwuj wątek
    • melunia Re: Drugi kot w domu 23.10.02, 19:36
      Drugi kot w domu to problem (chociaz tez nie zawsze) tylko przez pierwsze kilka
      dni. Moj 4-letni kot (kastrat) na widok malego 3-miesiecznego "szczurka" (bo
      tak w zasadzie wygladaja male Tonki) zareagowal syczeniem, warczeniem i
      probami "upolowania" malenstwa. Po tygodniu przekonal sie jednak do nowego
      towarzysza i obecnie sa najlepszymi przyjaciolmi.

W twoim przypadku nie powinno byc az takich problemow, zwlaszcza jezeli
      wezmiesz malego kota/kotke (z uwagi na wiek Twojej kotki). Mlode koty latwiej
      akceptuja nowe towarzystwo.

Musisz jednak pamietac, zeby nie faworyzowac nowego kota, bo Twoja kotka moze
      sie na Ciebie smiertelnie obrazic lub byc potwornie zlosliwa.

Pozdr., mel

• megunia Re: Drugi kot w domu 24.10.02, 10:44
        ja wzielam drugiego kotka gdy moja kotka miala 3 lata. nie bylo zadnych
        problemow. pokochala nowego kolege. zaczela byc nawet jego mama. to ten nowy
        sie dluzej oswajal, ale teraz jest super. bardzo dobrze sie razem chowaja.bawia
        sie razem, razem spia itp.
    • jul-kot Re: Drugi kot w domu 24.10.02, 15:25
      Witaj!
      Przykro mi to pisać, ale muszę, w interesie Twojej kotki. Biorąc drugiego kota
      ze schroniska narażasz ją na infekcję dowolnymi kocimi chorobami, na które taki
      kot może być chory, lub być nosicielem. Jest niestety smutną prawdą, że w
      schroniskach koty żyją bardzo krótko ze względu na infekcje, zimno, brud, a
      także stress. Większość kotów branych ze schronisk choruje lub nawet umiera u
      nowych właścicieli, przynosi te choroby ze sobą. Nikt nie da Ci gwarancji, że
      tak się nie stanie. Moim zdaniem, koty ze schronisk powinni ratować ludzie,
      którzy aktualnie nie mają innego kota, biorąc oczywiście pod uwagę możliwość
      choroby i kosztów.
      Pozdrawiam, Juliusz.
      • antoska Re: Drugi kot w domu 25.10.02, 15:54
        Och, no to teraz mnie przestraszyłeś. Chociaż moi znajomi mają dwa koty, wzięte w odstępie 2 lat, właśnie
        ze schroniska. Są to dwa dorosłe, wykastrowane kocury, nie mieli i nie mają dotąd problemów z ich zdrowiem.
        Zdaję sobie sprawę, że wzięcie kota ze schroniska będzie się wiązało z wydatkami, zresztą jak w ogóle
        posiadanie zwierzęcia. Schronisko w moim mieście- i przypuszczam, że w innych także- oddaje koty
        wykastrowane (kotek się nie sterylizuje), zaszczepione, odrobaczone itp.

Czy ktoś z Was brał kota ze schroniska? Bardzo proszę o wszelkie uwagi i rady.
    • anek75 Re: Drugi kot w domu 27.10.02, 09:10
      Witaj, jestem na bieżąco jeśli chodzi o powyższy temat. W zeszly piątek
      przygarnęłam do domu drugiego kotka, mój starszy ma 1,5 roku. Początkowe 3-4
      dni były trochę męczące, starszy był zazdrosny (oba to kocury), syczały na
      siebie, gryzły się. Teraz mija 9 dzień pobytu mojego drugiego kotka i .....
      jest super. Mój starszy dosłownie odżył (siedział ostatnio sporo sam i stąd
      decyzja o drugim kocie), razem się bawią, jedzą z jednych misek, załatwiają się
      w tej samej kuwecie. Naprawdę polecam, skoro jest miejsce dla jednoego kota to
      z pewnością znajdzie się dla drugiego. W fachowej prasie czytałam, że najlepiej
      jest wziąść małego kociaka gdyż starszy "domownik" szybciej wtedy zaakceptuje
      nowego przybysza. Na początek możesz je rozdzielić umieszczając w osobnych
      pokojach, to może ułatwić wzajemną adaptację.

Co do zwierząt ze schronisk to nie ma reguły. Ja niestety wzięłam pierwszego
      kota ze schroniska, bardzo szybko padł na jakąś przewlekłą chorobę. Rozmawiałam
      z weterynarzem w schronisku, zwierzęta odrobaczone i zdrowe są trzymane w
      kaltce z nowym przybyłymi, które jeszcze nie były badane, tak przynajmniej jest
      w schronisku w Katowicach.

Mam nadzieję, że pozytywnie nastawiłam Cię do drugiego kotka.

pozdrawiam

• annamaria26 dwa koty - zachowanie malucha 26.11.03, 11:35
        Witajcie Kociarze!

Od 2 miesiecy mam drugiego nowego kociaka w domu. Moja starsza kotka (10 lat)
        zareagowala na malucha (4 miesieczna kotka) najpierw strachem a potem
        zaciekawieniem i w reszcie niebywala tolerancja i spokojem. Martwi mnie czasem
        zachowania mlodej - jest dosc zazdrosna (o jedzenie o pieszczoty) mimo ze
        staram sie dzielic wszystko po rowno (no moze za wyjatkiem diety bo kazda
        potrzebuje innej... z racji wieku). Ostatnio zauwazylam ze skacze na moja
        staruszke i wipja jej zeby w kark? zaczela sie co prawda bronic, ale jej wiek,
        waga i sprawnosc nie daje jej takiej sprawnosci jak ma maluch. Ran co prawda
        nie stwierdzilam ale boje sie ze to przybiera coraz powazniejsze rozmiary ...
        czy to jest taka forma zabawy kocich maluchow? czy powinnam byc zaniepokojona?

Nie wyobrazam sobie zeby zamykac je osobno w pokojach na czas naszej
        nieobecnosci w domu - przeciez nalezy im sie swoboda i przestrzen...

Proszę o pomoc,
        Ania
        • jul-kot Re: dwa koty - zachowanie malucha 27.11.03, 11:54
          Witaj Aniu!
          Nie przejmuj się tą zabawą, zwykle starszy kot daje sobie radę z maluchem,
          jeśli zechce. Zwłaszcza jeśli nie ma skaleczeń ani bolesnych pisków. Dziesięć
          lat to nie starość, mój najstarszy kot ma dwanaście i jest bardzo sprawny i
          bardzo bojowy, kiedy trzeba, chociaż jest gruby i łagodny.
          Pozdrawiam, Juliusz.
          • annamaria26 Re: dwa koty - zachowanie malucha 27.11.03, 12:21
            Dziękuję za pomoc, może mój maluch wyrośnie i zakwitnie przyjaźń między nimi
            (bardzo mi na tym zależy), serdecznie pozdrawiam, Ania
    • lena23 Re: Drugi kot w domu 12.12.03, 14:14
      Mam dwuletniego kotka (samiec-kastrowany).Podczas wakacji znalazłam maleńką
      kotkę przy umarłej matce, która zabrałam do domu.Reakcja starego kota była
      początkowo okropna, trzy dni mieszkał w szafie, nie jedząc, nie pijąc, nie
      korzystając z toalety.Byłam przerażona, myślałam, że będę musiała pozbyć się
      małej kotki.Po kilku dniach wszystko zaczęło wracać do normy i teraz są
      wspaniałymi przyjaciółmi.Jeśli sprowadzisz do domu nowego kotka i twoja kocica
      będzie zachowywać się okropnie-nie załamuj się,daj im trochę czasu i odrobinę
      cierpliwości, a napewno się zaprzyjaźnią.
      A tak na marginesie, to znam kilka osób, które zdecydowały się na
      przygarnięcie kota ze schroniska i nie cieszyły się zbyt długo tym
      faktem.Zwierzęta w schroniskach są wychowywane w fatalnych warunkach, 90%
      zwierząt ze schronisk są nosicielami ciężkich i niewyleczalnych chorób.
      Niemniej jednak jeśli zdecydujesz się na zabranie kociaka ze schroniska to
      życę ci powodzenia i trzymam kciuki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka