Forum Zdrowie Choroby tarczycy i hashimoto
ZMIEŃ
      endokrynolog

endokrynolog

(18 wyników)
    • Moja historia z tarczycą rozpoczęła się, gdy dwóch lekarzy zauważyło u mnie powiększone wole. Było to jakieś 4 lata temu. Zrobiłam wyniki (wszystkie wyszły wtedy w normie) i wybrałam się do endokrynologa. Ten z kolei oprócz powiększonych woli nic nie stwierdził i kazał pokazać się w ciąży. Zatem, gdy zaszłam w ciążę pokazałam się u endo z aktualnymi wynikami i dostałam Euthyrox 50. Brałam przez całą ciążę, a po urodzeniu i do dziś biorę Euthyrox 25. Wizyta u mojego endo trwa zwykle 5 minu...
    • Zna ktoś dobrego endokrynologa w Trójmieście a jeszcze lepiej w Gdyni?
    • Czy ktoś wie czemu są kolejki do endokrynologów na NFZ ? Mówią, ze maja komplet pacjentów i żeby za rok spróbować się zarejestrować. Albo żeby się dowiedzieć we wrześniu czy będą zapisy. Czy endokrynolodzy to jakoś tłumaczą, o co chodzi, czemu dostępności do lekarza, gwarantowanej ustawą nie ma ?
    • trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,7493796,Pomorskie__Olbrzymie_kolejki_do_endokrynologow.html
    • bylabym wdzieczna
    • Witam, od kilku dni coraz czesciej zagladam na Wasze forum, coraz wiecej czytam i coraz bardziej jestem "przerazona" :( Od poczatku, od wrzesnia zeszlego roku przytylam prawie 7kg, konsekwentnie 1kg-1 miesiac. Po pierwszych 4kg wine zwalilam na tabletki antykoncepcyjne (zaczelam brac od sierpnia, Cerazette, po kolejnych wczesniejszych probach dobrania mi wlasciwej antykoncepcji hormonalnej). Odstawilam te tabletki z nadzieja, ze waga spadnie. 2 tygodnie temu wchodze na wage i szok-kolejne ...
    • Witam/ mam sporo wieści(istne rewelacje) ale nie wiem jak przenieść mój wątek z tamtego forum a chciałabym żeby wszystko trzymało się kupy/ chyba,że mam przepisać na nowo wszyskie informacje i wyniki/ jak to zrobić?
    • Czy orientujecie sie, jaka jest szansa na zajscie w ciaze, kiedy ma sie podwyzszony poziom androgenow (testosteron). Ginekolog wykluczyl zespol policystycznych jajnikow. Na pytanie skad w takim razie podwyzszone androgeny powiedzial, ze to jest zwiazane z nadnerczami, nie diagnozuje sie tego i nie leczy (o ile to nie rak, ale raka wykluczam). W takim razie: co teraz? Biore 1500 mg metforminy dziennie, moze pomoze troche schudnac, ale moze tez miec dobry wplyw na ew zajscie w ciaze? Hormony...
    • Przypadkiem w trakcie ogolnych badan, wsrod ktorych bylo zlecone tsh wyszlo, ze mam problem z tarczyca. Poziom tsh wynosi dokladnie 10,34. Bylam u endokrynologa- po krotkim wywiadzie stwierdzil, ze to poporodowe zapalenie tarczycy, niedoczynnsoc. Corke urodzilam 2,5 roku temu. Przepisal mi hormon i zlecil ponowne badanie poziomu tsh za 2,5 miesiaca. Usg moze zleci wtedy, nie wyczuwa na chwile obecna zadnych guzow. Ja tu czytam, ze macie zlecane tez inne jakies badnia, nie tylko tsh.. Czy ...
    • Jeśli taki wątek już był to przepraszam, nie udało mi się odnaleźć. Łączenie problemów tarczycowych z bólem kolana wydaje mi się nico absurdalnym pomysłem, ale tonący brzytwy się chwyta. Zwłaszcza, że znalazłam na zagranicznych forach wzmianki o tym, że ludzie rzeczywiście mogą to ze sobą wiązać. np. www.kneeguru.co.uk/KNEEtalk/index.php?PHPSESSID=08b478ee709ad20378c0566cdb92de93&topic=51051.0 i www.indusladies.com/forums/bone-and-joint-problems/8745-knee-pain.html Zainteresow...
    • Mam 58 lat. Test rozwiazalam, wyszlo mi 17 pkt. ::podejrzenie niedoczynnosci... Dlaczego tu trafilam? Poszlam do lekarza rodzinnego, aby dostac skierowanie do laryngologa, poniewaz zaniepokoila mnie chrypka i odchrzakiwanie. Skierowanie dostalam, ale poprosilam tez lekarza o skierowanie na badania podstawowe krwi i moczu, bo juz pare lat nie robilam. Jak bylam w laboratorium poprosilam o zrobienie odplatne jeszcze innych badan, wg uznania laborantek. Glownie chodzilo mi o glukoze i choleste...
    • Mój syn ma teraz 4 lata i 4 miesiące. Ponad rok temu zbadałam mu TSH i wyszło blisko górnej granicy normy, a dokładnie 6,3 (norma 0,85 - 6,5). Endokrynolog dziecięcy przepisała mu co drugi dzień pół tabletki euthyrox 25, pozostałe dni ćwierć tabletki. Po kilku miesiącach zbadałam znowu TSH i wynik był wyższy, wynosił 6,69 (normy jak wyżej). Pani doktor poleciła zwiększyć dawkę, czyli teraz dziecko łyka codziennie po pół tabletki euthyrox 25. Nie było dotąd badania USG tarczycy. Pomyślałam, że...
    • jestem w drugiej ciazy i w tej postanowilam pojsc do panstwowego lekarza. w pierwszej ciazy wykryto u mnie niedoczynnosc tarczycy na ktora sie lecze, do tej pory leczylam sie prywatnie bo oczywiscie nie bylo terminow. mam skierowanie do endokrynologa , raz juz rodzinna przepisala mi date wiec wazne do 19.05 teraz znow chcialam sie zarejestrowac do tego endo ale znow musze przepisac date bo dopiero w czerwcu moga mi powiedziec na kiedy moge sie zarejestrowac (ale nie wczesniej niz za pol...
    • Witam. Obecnie jestem w 17tc i mój lekarz ginekolog profilaktycznie kazał mi zrobić TSH. Na kolejnej wizycie kazał mi skonsultować sie z endo, bo mój wynik TSH jest w górnej granicy normy,sugerując że on by mi już podał Euthyrox50. Dodatkowo na własną rękę wykonałam Ft3 i Ft4 24.11.2010 TSH 3.96 mlU/l (0,27-4,2) Ft3 3,89 pg/ml (2,57-4,43) - 70,97% Ft4 1,04 ng/dl (0,93-1,70) - 14,29% Wybrałam sie do endokrynologa ,gdzie miałam wykonane USG tarczycy,przeprowadzony wywiad...
    • Witam wszystkich Na moją prośbę lekarz rodzinny wypisał mi skierowanie na TSH. Mam 47 lat, 164 cm i 51 kg (ostatnio waga mi spadła z 54 kg). Ogólne wyniki badań mam dobre, jedynie często mam niedociśnienie. Jestem ciągle senna i zmęczona. Moją bolączką są również paznokcie - łamią się i rozdwajają ale to chyba nie ma związku z tarczycą. Odebrałam wynik TSH 4,05 - niby mieści się w normie, ale jest w górnej granicy widełek i nie wiem czy mam się tym martwić? Zastanawiam się czy powinnam iść...
    • Witam, miałam robione badania hormonalne, wyszły w normie, przyjmuję codziennie raz dziennie Euthyrox 25 bo endokrynolog mi przepisał (wspomniał coś o utajonej niedoczynnosci tarczycy). Jednak co do hormonów do androstendion wyszedł podwyższony- co to oznacza? Dodam, że mam trochę trądziku i tendencje do tycia. Badanie mialam robione kilka dni po miesiączce. Oto wynik tego badania: 3,87 przy normie od 0,30 do 3,30 Pozdrawiam :)
    • Mam 16 lat, rocznikowo 17, to bardzo młody wiek, powinnam korzystać z życia, mam mnóstwo planów, marzeń i ambicji. Ale cóż z tego jak ze mną coraz gorzej Od pewnego czasu (już ładne pare miesięcy) czuje się coraz gorzej, nie mam siły, ciągle jestem senna,ciągle zimno, mam bardzo zimne, lodowate dłonie i stopy, słaba pamięć, koncentracja, sucha skóra, najgorzej jest jednak z przemianą materii. Naprawdę, nie jem smażonego, słodyczy też staram się unikać, zero fast foodów.. W dodatku codziennie...
    • Ponieważ kiepsko się czuje, mam od jakiegoś czasu nieregularny okres a moja mama ma Hashimoto i za radą dziewczyn z innego forum tarczycowego zrobiłam badania. Oto wyniki: Wyniki z dziś: THS 1.410 normy (0.270-4.200) Ft3 4.750 normy (3.100-6.800) Ft4 14.980 normy (12.000-22.000) z kalkulatora: ft4 29.80% ft3 44.59% Nie znam się na tym, ale chyba wszystko dość dobrze??? Bardzo proszę o interpretacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się