Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      fakt

fakt

(50 wyników)
    • Po co chętniej sięgacie?Osobiscie czesciej czytam to pierwsze(glownie ksiazki historyczne ,jakies reportaze czy wspomnienia) ,co nie oznacza ze nie siegam czasem po jakas dobra powiesc.Jak to jest u was?
    • FAKT w przyszłym tygodniu rozpocznie sprzedaż Biblii Rodzinnej z osobistym błogosławieństwem Papieża. Co Wy na to?
    • Proszę o pomoc w wybraniu bardzo dobrej książki! Chce dać prezent mojej znajomej ale nie wiem co warto kupić.
    • Witam Mam nadzieję, że nie powielam wątków :) Chciałabym się dowiedzieć, jaką literaturę faktu polecacie, najchętniej dotyczącą wydarzeń w XX wieku w Europie, a jeszcze lepiej w Polsce. Szukam wciągającej książki, absolutnie nie historycznej, opowiadającej o wielkich wydarzeniach, tragediach, napisanej z punktu widzenia jednostek. Nie chcę poznawać opinii historyków na temat zawiłości politycznych, tylko uczucia i życie zwykłych ludzi- wspomnienia, biografie, pamiętniki- wszystko, ...
    • Poszukuję książek które pozwoliłyby mi przybliżyć historię, zjawiska społeczne, politykę i gospodarkę Kanady. będę wdzięczna za pomoc.
    • Czy orientujecie się czy jest to ten sam przekład książek, co stara seria? Pozdrawiam. Ania
    • Jeden z pisarzy, który mnie zachwyca. Pisze pięknie i wydobywa to, czego nie znajduję u innych. Ostatnio w GW ukazał się artykuł o nim a własciwie głównie o jego książce "Elizabeth Costello". Autor artykułu napisał m.in. że pisarz nie powinien miec poglądów, bo te sprawiają, że może być tendencyjny. Zgoda, tylko czy jest to możliwe? Żeby być dobrym pisarzem trzeba w równym stopniu umieć dostrzegać i nazywać w sposób odmienny to, co dla przeciętnego człowieka niewidoczne lub do wyartykuł...
    • takie książki mnie fascynują:) możecie coś polecić??
    • Czy ktoś ma tan tekst w formie e-booka, lub chociaż 1 rozdział. Bardzo pilnei potrzebuję. Proszę o pomoc! Soulbrother@o2.pl
    • Lech Wałęsa - Droga do prawdy Autobiografia. Rozpocząłem lekturę, pomijając zawartość merytoryczną, czy wszystkie fakty są prawdziwe czy też nie, czyta się przyjemnie. Fajnie wkomponowane wypowiedzi innych osób o Prezydencie. Myślicie, że sam napisał? Bo ja szczerze wątpię. Czytaliście, jakie są wasze opinie?
    • Jakiś czas temu przeczytałam kilka książek których akcja dzieje się na Nowej Funlandii. Zarówno w literaturze podróżniczej jak i powieściach rejon ten wydaje mi się fascynujący. I nie chodzi tu tylko o warunki przyrodnicze ale i ludzi, ich tradycje, codzienne zycie, zwyczaje... Napiszcie czy czytaliście coś o NF lub powieśc z NF w tle i jak Wam się podobały. Nie chcę podpowiadać przyczytanych przeze mnie ksiązek. Może znacie cos czego nie znalazłam ja. Czekam na odzew i pozdrawiam!:)
    • ktos to mi polecil, ale nigdzie nie moge spotkac.Czytal ktos?Widzial ktos? Warto?
    • Przeczytałem parę stron tej książki i zastanawiam się czy jest to książka historyczna czy całkowicie fikcyjna (fabuła oczywiście)?
    • Po kolejnym obejrzeniu "chłopców z ferajny", utwierdzeniu się, że uwielbiałam też wszytskie inne filmy dotykające wielkich rodzin mafijnych, po przeczytaniu wszytskich mafijnych artykułów na wikipedii ;) po latach przyszło mi do głowy, że istnieją na ten temat również książki. niestety nie znam żadnych tytułów, proszę polećcie mi jakieś, na pewno istnieje morze więcej niż tytuły, na podstawie których nakręcone zostały moje ulubione obrazy. Interesują mnie tylko książki pisane w oparciu ...
    • Trzy lata temu przeczytałam 2 książki których tytułów i autorów nie zapisałam. Koleżanka, która mi je pożyczyła też nie pamięta. Pierwsza książka opowiadała o historii miłości amerykańskiego nauczyciela i indyjskiej dziewczyny z bardzo dobrego domu, akcja rozgrywała się w Indiach. Podobno napisana została na faktach autentycznych. Druga książka opisująca tą samą historię z punktu widzenia tej dziewczyny, która potem została znaną indyjską poetką, która opisuje znajomość z nauczy...
    • > j_karolak 24.06.2004 12:38 napisał: > Ja nie czytałem i jestem dumny! --- Przepraszam wszystkich ale nie mogłem się powstrzymać... Jak można na forum o książkach pisać takie rzeczy??? Po dyskusji, którą j_karolak podsumował powyższym (już teraz legendarnym) stwierdzeniem, po prostu oniemiałem i w stanie owym trwam do teraz.
    • Za co musimy kochac Gombrowicza?! :( ... Czy za to ze nasze przekonanie ze jest on wielkim pisarzem pomaga nam podniesc nasze poczucie narodowej wartosci? ... A on takim znowu wielkim pisarzem nie jest, zeby az rok mu poswiecac, i nadymac sie nim w UNESCO, i gdzie indziej. Kudy mu do Dostojewskiego, Conrada, Thomasa Manna, Musila.... Gombrowicz to ot, taki polski Pinter, czy Ionesco. Osmieszamy sie tylko tym nadymaniem sie nim, jego rzekoma wyjatkowa wielkoscia. Autor ...
    • cz ktos czytal ta ksiazke? przypomne: sprawa mansona- zona polanskiego- 1969- beatlesi etc tym co czytali na pewno nie trzeba przypominac:) jakie wrazenia? pozdr. tb
    • ... drugiego człowieka. Jak dla mnie numerem jeden jest póki co "Malowany ptak" J. Kosińskiego. Wasze typy?
    • Czytal ktos? Co sadzicie o tej ksiazce? Juz dawno nie bylo takiego halasu wokol premiery ksiazki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się