fakt

(56 wyników)
  • u mnie to było tak,że ciąża była planowana,ale po fakcie,kiedy okazało się ze sa dwie kreseczki strasznie rozpaczałam.... teraz mam małego łobuza i jestem najszczesliwsza osoba na swiecie :) jest miedzy nami ktos kto jednak sie nie cieszy z tego faktu??
  • jak można sie nie cieszyć z narodzin małego bobasa.Kim jest ta osoba? moja ciąża była bardzo planowana i ja i mąż bardzo jesteśmy szcześliwi z tego powodu że niedługo urodzę(termin mam na 2 lub 10 kwietnia).Zresztą wszyscy się cieszą
  • zostaną dziadkami ? mamy zamiar powiedzieć im to na święta podczas wigili i najlepiej byłoby kupić jakąś książkę "Zostaniecie dziadkami" . Co Wy na to ? pozdr.
  • Środa, 5 kwietnia 2006, 07:27 Bóle brzucha, wysypka, wymioty, biegunka - takie objawy, które mogą się pojawić po zjedzeniu ryby maślanej - ostrzega "Gazeta Pomorska". Wszystko przez woski zawarte w rybie. Nasz organizm może ich nie tolerować. W grupie zwiększonego ryzyka są osoby z problemami jelit i KOBIETY W CIĄŻY. U niektórych osób objawy pojawiają się już po 2,5 godz. od zjedzenia ryby i mijają w ciągu doby. W związku ze skutkami ubocznymi, jakie może spowodować zjedzenie...
  • zażywałam antykoncepcję prawie 4 lata bez ustanku, więc po konsultacji z lekarzem postanowiłam zrobić przerwę. taką na 2-3 miesiące... Pan doktor uprzedzał, że mogę (ale nie muszę) mieć zanik miesiączki ponieważ organizm możę odczuć "szok" po utracie hormonów. Jendak pierwsza miesiączka pojawiłą się idealnie w terminie, pomyślałam-nie jest źle. Teraz przyszedł czas na drugą i...nic. Spóźnia się 5 dni. Na początku pomyślałam, ze to owe zaniki miesiączki, ale przeciez największy szok dla organi...
  • Witajcie! Za niecaly miesiac rodze drugie dziecko, po dwoch latach od cc. Mam chec sprobowac porodu sn. Wczoraj spotkalam sie z polozna, ktora bedzie przy porodzie i ona mi powiedziala, ze jesli sie uda porod sn, to lekarz musi potem zbadac, czy blizna po cc jest ok i ze niektorzy lekarze robia to w znieczuleniu ogolnym. Czy ktoras ma takei doswiadczenie? Czy da sie to wytrzymac bez znieczulenia? No bo od razu mam film, ze sie obudze znow bez dziecka, klopoty z karmieniem (tak mialam po cc...
  • Witam, Mieszkam za granica, gdzie na swiat przyszedl tez moj synek. Pisze teraz artykul o tym jak to Polka rodzila w Japonii i potrzebuje jednej informacji na temat przebiegu ciazy w Polsce. Czy fakt zajscia w ciaze jest gdziekolwiek zglaszany? To znaczy wiem, ze ginekolog zaklada Karte Ciazy (jesli sie myle, to prosze mnie poprawic), ale co dalej? Czy lekarz badz kobieta w ciazy maja obowiazek to jeszcze gdzies zglosic? Czy nic sie nie robi i dopiero urodzenie dziecka jest odnotowywane? ...
  • Co chwilę czytam posty, zawierające straszne wspomnienia porodów, żalicie sie na okropne, bezczelne , krzyczące, obażające rodzącą położne i bezdusznych lekarzy myslacych tylko o kasie. Rozumiem, że w trakacie porodu kobieta nie ma możliwości dochodzić swoich praw. Ale po fakcie, dlaczego nie składaćie skarg na te położne, przecież maja przełożonych w szpitalu, a jak nie w szpitalu to jest "izba pilęgniarska"- nie wiem czy to sie tak nazywa ale w każdym razie oni wydają pozwoleni...
  • kilka dni temu wyskoczyło mi jakies uczulenie na brzuchu, potem na udzie, wreszcie przeniosło sie tez na lewy posladek, właściwie nie swędziało, bardziej bolało, wczoraj jeszcze odkryłam ze mam powiększony węzeł chłonny w pachwinie, dziś ran byłam u dermatologo i stwierdziła ze: "ooo, jest problem to PÓŁPASIEC". przepisała tylko jakąś maśc i odesłała do ginekologa, do kótrego idę jutro wieczorem. Do tego czasu chyba umrę z niepewności. Jestem w 20 tygoniu ciaży. Spotkałyście się...
  • Dzisiaj w Gazecie Wyborczej przeczytałam artykuł na temat usg i jego szkodliwości na mysi płód.Było tam również napisane, ze kobiety w ciaży nie mają co sie martwic, bo to dotyczy tylko płodu myszy, a nie ludzkiego. Koleżanka jednak dzwoniła do mnie przed chwilą i powiedziała, ze w Faktach mówili, że amerykańscy naukowcy twierdzą, ze moze szkodliwie wpływać również na płód ludzki i że zaleca sie tylko 3 - krotne usg.Nie ogladałam dzis Faktów wiec nie wiem czy koleżanka aby na pewn...
  • Nie wiem, może przesadzam, ale trochę niepokoi mnie fakt,iż od wczorajszego wieczoru, przez cały czas czuję intensywne ruchy dziecka. Nie ustały one nawet w nocy. Były tak silne, że nie mogłam spać. Dziś od rana jest to samo. Jesli zdarza sie przerwa, to max.20 minut. Boję sie że Dzidziusiowi coś dolega i dlatego tak sie wierci. To trwa już 20 godzin. Co o tym myślicie?
  • skoro mowa o czarnej, to co w zwiazku z zielona? czy macie na ten temat jakies opinie lub tez lepiej naukowo potwierdzone fakty? czy mozna ja pic?
  • witajcie!! dowiedziałam się właśnie, że będę miec cesarkę. wskazaniem jest położenie płodu podłużne miednicowe oraz łożysko na ścianie przedniej no i fakt, że pierwszą ciążę miałam rozwiązaną przez cc ze względu na brak postępu porodu i infekcję płodu. teraz jestem w 28 tygodniu ciąży. podobno będę traktowana jako pierwiastka, dodatkowo wiek- 34 lata.. miałyście podobnie? czy mam próbowac urodzic siłami natury? chciałam tak.. może od razu lepiej pogodzic się z decyzją o cc? piszcie..
  • Witajcie,jestem drugi raz w cizy(38 t.c)zastanawiam sie jaka wybrac pozniej antykoncepcje-bo tabletki odpadaja(z tad tez moja druga ciaza:))oczywiscie nie zaluje,ale chcemy tylko dwoje dzieci.Zastanawialam sie nad wkladka,spirala albo zastrzykiem co trzy miesiace-tylko nie wiem czy on czasem nie dziala jak tabletki.Ja mialam zle dobrane i mialam straszne nastroje,depresje itp...dlatego nie chce juz tabletek.Co myslicie o zabezpieczeniu o ktorym pisalam powyzej-spirala czy wkladka ...
  • Pracuję jako fryzjerka objazdowa.Jak myślicie,czy na pierwsze 12 tygodni ciąży zrezygnować z pracy? Już nie chodzi o fakt wdychania farb i płynów,tylko o to że wożę ze sobą praktycznie cały "zakład fryzjerski" w walizce. Trochę to waży...Przy poprzedniej ciąży (dopiero zaczynałam swoją karierę) nie zrezygnowałam i pracowałam a potem trafiłam do szpitala z plamieniami:-(. Na szcżęscie udało się uratować ciążę i wszystko było ok.Tak więc teraz nie wiem co zrobić... Zazwyczaj jeżdż...
  • Bardzo Was prosze doświadczone i te mniej też ;) o wypisanie faktów (zwłaszcza tych zaskakujących, o których mozna nie wiedzieć) oraz największych mitów na temat porodu. Na początek pytanie ode mnie (całkiem serio): Czy to prawda, że kobieta zaraz po porodzie nie powinna zasnąć? Jeśli tak, to przez jak długi czas? - Załap się do pierwszej setki :) Zderzenie Światopoglądów
  • Byłam w zeszły wtorek u mojej ginki i powiedziałam,że planuje zajście w ciąże,że odstawiałm pigułki w zeszłym miesiącu. Spodziewałam sie,że da mi kilka rad odnośnie przygotowań a tu poza gratulacjami odnośnie podjęcia decyzji i zapytania czy biorę folik nie powiedziała nic od siebie. Sama się zapytałam co mam robić,czego nie,czy jakieś badania powinnam zrobić. Ona na to,że mam nie szaleć,zrobić zwykłą morfologię i jak nie zajdę w ciągu 3-4 m-cy to wtedy zaczniemy się martwić. Czy ...
  • No właśnie, wczoraj byłam u dentysty i dowiedziałam się, że niestety, w III trymestrze nie znieczula się zębów :(( Myślałam, że skoro można prześwietlać, to znieczulenie też nie szkodzi, ale pan dentysta był tak stanowczy, że oczywiście grzecznie pocierpiałam (fakt, że nie bardzo, a przynajmniej oszczędziłam 10 zł :)) W każdym razie zła byłam na siebie, że odwlekałam wizytę, więc uprzedzam Wszystkie Zainteresowane co i jak :( Pozdrawiam, jaga i 35T
  • Nie jestem strasznym chuderlakiem. Waże prawie 46 kg przy 157 cm wzrostu. Na codzień mi ta waga zupełnie wystarcza. Ale jestem w ciąży, a pamietam, że w poprzedniej lekarz obawiał sie, że za mało ważę, co może spowodować skurcze. No i zaczęły się w 6-tym miesiącu, na szczęście fenoterol je uspokoił i mam zdrową córcię. Teraz jestem w 6tc. Jak przytyć, ale rozsądnie, jedząc wartościowe dla dziecka produkty?
  • Mam do Was pytanie,otóż miesiąc temu podjęłam pracę,teraz dowiedziałam się,że jestem w ciąży i jest to ciąża zagrożona,więc jestem zmuszona iść na zwolnienie.Moje pytanie jest następujące:czy mogę iść na chorobowe jeżeli pracuję dopiero miesiąc i czy potem w razie co będzie normalnie przysługiwał mi zasiłek macieżyński i urlop wychowawczy?Bardzo proszę Was MAMY o poradę.Nie wiem kompletnie co mam robić,a jak wiadomo zależy mi bardzo na dziecku i na tym aby pózniej mieć jakieś dochody.Ach-umow...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się