Forum Kuchnia Wegetarianizm
ZMIEŃ
      fakt

fakt

(37 wyników)
    • Czyli tak przegladajac glowny temat tego forum. Ciut zastanawiajac sie jak to wyrazic. Nie jest tto zaden apel, odezwa czy cos w tym stylu. Ot po prostu moja opinia. Czytajac sobie wiele z mniej lub bardziej zazartych dyskusji zauwazam, ze Misiu (w naprawde zdecydowanej wiekszosci przypadkow) nie atakuje/szydzi/wysmiewa idei wegetarianizmu jako takiej. Z zaciekliwoscia godna lepszej sprawy atakuje do owej idei dorabiane dodatki, mniej lub bardziej naciagane teorie o zbawien...
    • -- W krajach saharyjskich Afryki eksport bydła w czasie pierwszego roku wyniszczającej suszy (rok1971) wyniósł ponad 100 tysięcy ton, co oznaczało 41- procentowy wzrost w stosunku do roku 1968. W jednym z tych krajów , Republice Mali, areał obsadzony orzeszkami ziemnymi w roku 1972 był ponad dwukrotnie wyższy niż w 1966 roku. A kto spożył te orzeszki? Przeważnie bydło w Europie. BERKELEY / Institute for Food and Development Policy , 1978 - Najlepsze ziemie w Kolumbii przeznacza się...
    • Prof. ekologii i nauk rolniczych David Pimentel z Cornell University w USA zaproponował, by opodatkować produkty adekwatnie do ekologicznych kosztów, jakie ponosi się na ich wytworzenie. Gdyby to weszło w życie, najtańsze byłyby produkty roślinne, owoce, warzywa, ziarna, a najdroższe - zwierzęce: wołowina, wieprzowina. Prof. Pimentel oszacował zużycie wody w procesie produkcji żywności - otrzymanie 1 kg wołowiny wymaga aż... 100 tys. litrów wody, a zużywając tę samą jej ilość można uzys...
    • - na forum zdrowie odezwała się Anna które katogorycznie stwierdziła ,że białko roslinne jest gorsze bo nie może dostarczyc wszystkich aminokwasów egzogennych (rozwija sie tam drętwo dyskusja ale ludzie niewiele wiedza) - lekcje tę przerabialismy już na tym forum, ale warto do tego wracać bo Ciemnogród po prostu nie chce się uczyc a PRAWDA działa na niego jak płachta na byka -- uprzedzenia do diety wegetariańskiej biorą sie z niewiedzy - dla Ciemnogrodu lepiej by było gdyby białko...
    • -- tak wynika z 10 badań : Lead researcher Dr Luigi Fontana, from Washington University School of Medicine in St Louis, said: "We think it's possible these people don't have increased risk of fracture but that their low bone mass is related to the fact that they are lighter because they take in fewer calories." Dr Fontana said the raw food diet group also had higher vitamin D levels than people on a typical Western diet, even though they did not consume dairy products which are kno...
    • Wybór jadłospisu vege jest jak najbardziej racjonalny :))) www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000195.htm To prevent a heart attack: * Eat a low fat diet rich in fruits and vegetables and low in animal fat. Are vegetarian diets healthful? Most vegetarian diets are low in animal products. They’re also usually lower than nonvegetarian diets in total fat, saturated fat and cholesterol. Many studies have shown that vegetarians seem to have a lower risk of obesity,...
    • ...wegetarianin mysli o maltretowanych, meczonych i poddawanych ubojowi (w tym tzw. ubojowi gospodarczemu!) zwierzetach konsumpcyjnych?
    • np. ta w stylu Alicji Silverstone living.health.com/2009/08/19/alicia-silverstone-vegan-diet/ Głowne skladniki jej kuchni to: Soy Products such as fake cream cheese (tofutti) on multi grain bread produkty sojowe ( niby serek sojowy ) z chlebkiem wieloziarnistym Vegetables warzywa Salad Sałatki Fruit Owoce Rice Milk (mleko ryżowe) Tofu to znaczy: "tofu"
    • fanatyzm moze przejawiac sie w wielu dziedzinach zycia, wedlug fromma jest to negacja przez nadkompensacje, i tak - przeciwnicy aborcji neguja swoje mordercze instynkty, fanatyczni glosciciele cnoty tlumia swoje pragnienia seksualne, sa tez wegetarianie - ukrywaja swoje dazenie do destrukcji, co wy na to? definicja kompensacji - rownowazenie uczucia wlasnej nizszosci w pewnej dziedzienie przez dazenie do zaznaczenia swej wartosci w innej, jako reakcja na frustracje
    • Trzymamy w domu psy, koty i inne zwierzątka, nadajemy im imiona i zwracamy się do nich pieszczotliwie. Przytulamy i traktujemy jak członka rodziny. Tym czasem Nasze psy i koty niczym nie różnią się od świnek. Są zwierzętami, mają swoich rodziców i rodzeństwo, a równie dobrze można im nadać imię. Hipokryzją jest odwracanie głowy od tych faktów i udawanie, że zwierzęta rzeźne nie cierpią. Powierzanie roli zabijania rzeźnikowi i umywaniu od tego rąk. Krótkowzroczne patrzenie na szynk...
    • Skoro juz wiadomo ze rosliny tez czuja bol, a mozliwe ze nawet strach przed smiercia, to czym teraz bedziecie sie zywic oszolomy ?? --
    • Pytam, bo scena rozmowy z krową-daniem dnia w Restauracji na końcu wszechświata jest genialna:)
    • Hitler stał się psychopatą, choć stosował wegetariańską dietę. Ci goście, których wymiemiam poniżej, też byli wegetarianami - liderami sekty Hare Kryszna, a okazali się psychopatami. Z jedenastu oryginalnie wyznaczonych przez Prabhupadę następców dzisiaj pozostało tylko trzech na swych "stanowiskach". Sześciu z nich zostało "ekskomunikowanych": Charles "Visnupad" Baces (Australia): homoseksualista; Robert "Ramesvar" Grant (Los Angeles): znęcał się nad nieletnią dziewczyną; Wiliam "Bhag...
    • ZERO dożywaja w zdrowiu stu lat kwasy tłuszczowe omega z ryb owszem są dobre ale zupełnie niekonieczne dla zdrowej diety takie sa fakty
    • Pomysł na ten post powstał po wymianie zdań z Robertem Pytasz Robercie jaki - moim zdaniem - jest naturalny pokarm człowieka? Nie wiem. Ja jem to co lubię (przez to zresztą nadużywam słodyczy :) ) Argumenty za niejedzeniem jakiegoś rodzaju produktów mogą być natury etycznej (mięso) lub zdrowotnej (masa produktów). I to jest OK. Ale nie powinniśmy moim zdaniem używać argumentów właśnie typu "człowiek nie powinien pić mleka krowiego, bo jego skład jest dostosowany do potrzeb rozwi...
    • Od 6 lat jestem wegetarianka, od 3 veganka, ostatnie wyniki badan wykazaly ze mam duzy niedobor bialka, pani doktor wyglosila mi dlugi wyklad podpierajac sie ksiazka sprzed 50 lat, kilkakrotnie patrzac na mnie powtorzyla: szkoda, szkoda. UHHHH. Czy ktos mial podobny problem? I jak sobie poradziliscie? Nie chce jesc nabialu. Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki:)
    • kto z was wybrał odzywianie wegetariańskie dla zdrowia ? > Ja - tak. Ponad 20 lat temu gdy zaczałem sie interesowac sposobami na budowanie zdrowia. Zdrowe odżywianie wegetaraińskie to ważny element mojego programu. Dieta vege bardzo dobrze się sprawdza. Uprawiam amatorsko , ale na niezłym poziomie : - teni ziemny i piłke nożna w tym gra w halowej lidze jeżdzę na nartach, łyżwaach taki sprawdzianem dobrego stanu zdrowia sa też imprazy taneczne - potrafie przetańczyć ( w d...
    • mojemu koledze który chodzi do liceum plastycznego pani od biologi powiedziała że dieta wegetariańska to taki dziwny wymysł człowieka i że dłużej niż 6 lat nie może trwać a nawet jak trwa 6 lat to w skrajnych przypadkach bo zwykle kończy się wcześniej. Mój kolega twierdzi że ta nauczycielka jest bardzo mądra i bardzo zna się na swojej pracy... co wy o tym myślicie? bo ja pierwszy raz w życiu coś takiego usłyszałam i zastanawiam się dlaczego ta nauczycielka tak twierdzi
    • grzyby(4)

Czy weganie jedzą grzyby? Bo gdzieś czytałam, że są takie teorie, że grzyby to zupełnie osobne królestwo - ani zwierzęta, ani rośliny. Coś pomiędzy.
    • Dieta wegetariańska chroni przed rakiem Pytanie, czy dieta wegetariańska jest zdrowsza od normalnej, budzi spory już od dawna. Nikt nie kwestionuje faktu, że jedzenie dużych ilości warzyw i owoców jest korzystniejsze dla naszego zdrowia i chroni nas przed chorobami układu krążenia i innymi. Czy jednak korzystne jest całkowite rezygnowanie z mięsa? Zdaniem naukowców z angielskiego University of Oxford jednak tak. Na łamach czasopisma 'British Journal of Cancer' przedstawili on...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się