Gość: renka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 14:36 Moj 14 letni syn zaczytuje sie Pratchettem. Czy moglibyście doradzić mi coś w podobnym kliamcie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daria13 Re: fantastyka dla syna 04.12.05, 14:54 Podsuń mu koniecznie dwie, do tej pory wydane, części Abaratu Clive'a Barkera. Dla mnie i mojej czternastki rewelacja! Mówię serio, to książka porywająca i bajeczna, z takimi samymi ilustracjami samego autora. Uważaj tylko, żeby ktoś Ci nie wcisnął jakiejś innej pozycji tego autora, bo tak w ogóle to twórca bardzo krwawych horrorów, ale Abarat taki nie jest i generalnie jest pozycją dla młodzieży.Młody nie będzie zawiedziony z pewnością. Pozdrawiam> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka Re: fantastyka dla syna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 15:31 bardzo dziekuje za podpowiedz. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria13 Re: fantastyka dla syna IP: *.crowley.pl 05.12.05, 15:51 Przypomniałam sobie jeszcze o Ursuli LeGuin i jej Czarnoksiężniku z Archipelagu (cztery części). To literatura nieco ambitniejsza i nieco bardziej dająca do myślenia niż większość książek z gatunku fantasy. Można ją potraktować jako następny krok w poznawaniu świata książek. Oprócz Czarnoksięznika LeGuin napisała sporo ciekawych rzeczy, więc jeśli synowi się spodoba, to będzie miał co czytać na dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: fantastyka dla syna 05.12.05, 17:35 jeśli fantastyka absurdalnego humoru to niewątpliwie inspiracja Pratchetta czyli Douglas Adams i jego "Autostopem przez Galaktykę", "Restauracja na końcu Wszechświata", "Życie, "Wszechświat i cała reszta", "Cześć i dzięki za ryby", "W zasadzie niegroźna" Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj24 Re: fantastyka dla syna 05.12.05, 20:50 Popieram , Adams jest niesamowity ;p Z innych pozycji , niekoniecznie Pratchettowych , LEM ( Opowieści o Pilocie Pirxie i inne jak się spodoba) , NARNIA (!) , Władca Pierścieni jak nie czytał , Sedgwick i jego dwie książki ( upadek w mrok i księga martwych dni - przyzwoite fantasy) . Seria Diany Wynne Jones o Christopherze CHancie . Dosyć ciekawe , moze sie spodobac Dalej to nie wiem , może seria Dragonlance ( moim zdaniem bardzo dobre , ale nie wiem , rózne są opinie) Ze smiesznych ksiązek to jeszcze moze Śrubziemie . Moze sobie jeszcze poprzypominam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zofia111 Re: fantastyka dla syna 06.12.05, 14:27 Dzięki za wskazówki. Pilota Prixa i wladcę pierscieni juz czytal. Resztę zapisuje. Juz wiem co kupic pod chionke :) Narnia to nazwisko autora? A Srubziemie czyje jest? Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj24 Re: fantastyka dla syna 07.12.05, 15:18 Opowiesci z Narnii , Lewisa Ostatnio glosno o tej pieknej ksiazce z okazjii bliskiej premiery filmu , wiec jesli chce jeszcze aj przeczytac ( WAARTOO) to szybciutko Srubziemie to troche moze za dziecinne dla niego(autora nie pamietam;p). Za rok , dwa powinien zabrac sie za R.R Martina i "Sage piesni i lodu" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś