Forum Specjalne Publicystyka
ZMIEŃ
      felietony

felietony

(69 wyników)
    • Ciekawy felieton, przywracający wiarę w polemiki i krytyczny dyskurs. Skoncentruję się na tezach, z którymi się nie zgadzam. "artyści nie powinni być sądzeni za swoją sztukę" Sztukę traktuję jako pewną określoną formę wypowiedzi. Jeżeli wdrożylibyśmy postulat niezasądzania, niezaskarżania, niekarania sztuki wówczas prowadziłoby to nierówności prawa. Kołtun pisząc na swoim blogu zwykły tekst mógłby być zań sądzony, oskarżony czy ukarany, natomiast artysta piszący tekst noszący znamiona sz...
    • Chyba nazwa "gatunkowa"- że to felieton, mało trafna. Dla mnie felieton kojarzy się z dość "luzackim", czyli na luzie komentarzem. A tu sprawa bardzo poważna... Jak na tej "Ziemi Świętej" ciągle przechodzącej nieboskie cierpienia tak różnych ludzi pomieścić? Ja zrozumieć mogę, ale nie pojąć, że w tym samym czasie gdy UE się rozszerza, jakieś traktaty w Schengen są podpisywane - moich przyjaciół małżeństwa dzielone są na część słowacką i czeską. Moi znajomi z Bałkanów w archiwa...
    • Funkcjonariusze Wyborczej juz naprawde odchodza od zmyslow z nienawisci do Kaczorow. Ten felieton jest tak kretynski, ze az rece i nogi opadaja.
    • Piaskownica...
    • "sierżant piechoty morskiej, który właśnie wrócił z Iraku: Ilekroć w telewizji lub gazetach pojawiają się doniesienia z Iraku, to zawsze są to złe wiadomości. Dlaczego zatem media nie przekazują z Iraku dobrych wiadomości?" Watpie czy sama obserwacja spostrzegawczego wojskowego jest trafna. O ile cos z "news" zdola wcisnac sie miedzy jedna reklame a druga, jest to przed wszystkim Bush alb "news" lokalna - w obu przypadkach zadko negatywna o Iraku. Do tego jest kwestia definicji - ...
    • Panie Unger Tam Chodorkowskiego bija a pan tu takie duperele piszesz o jakichś bombach atomowych. Czas wrócić na stary temat Putina, widocznie wiatry już się zmieniły.
    • Coraz więcej mnie ciekawi, czy JF [Jacek Fedorowicz] miał takie poglądy wcześniej, kiedy go - za czasów wczesnego PIS-u u telewizyjnej władzy - pozbawiono możliwości kontynuowania telewizyjnej pracy, czy nabył ich po tym z TVP rozstaniu... Bo jeśli Oldze z Lipińskich udało się niedawno znów popełnić odcinek Kabaretu, to może i ...
    • Keynes i Malthus to prawdziwa tragedia. Strzeżmy się tyranii prywatnych monopoli, również tych na dawanie kredytu (wspólna waluta rezerwowa z Londynu) i władzę (światowy rząd oparty na strukturach lizbońskich). Komitet 300 na resocjalizację !
    • Nie ma nic bardziej nieprzyjemnego dla pisowskich nienawistników, niż świadomość, że druga strona tej nienawiści nie odwzajemnia :)
    • czy to ten czerwony Bauman , pieszczoch prl a potem ...dysydent?
    • W Polsce we Wszystkich Świętych nawet Kostucha zostawia drzwi śmierci lekko uchylone.W to Swieto beda ludzie ginac na drogach jak co roku, wiekszosci w stanie nietrzezwym, dojdzie do ludzkich tragedi. W tamtym roku bylo okolo 50 zabitych aby w ten rok nikt nie zginol...
    • Coż w tym dziwnego, że postkomunistyczni (bo oni jednak ciągle są postkomunistyczni) socjaliści podają rękę narodowym socjalistom z PiS-u, który przecież nie ma nic wspólnego z żadną cywilizowaną prawicą? A pana Gdulę to ja chyba słyszałem kiedyś w radio gdy mówił mniej wiecej coś takiego: idee socjalizmu były dobre tylko doszło do ich wypaczenia.Pomyślałem sobie sobie wtedy, że już gdzieś to słyszałem i dreszcz przeszedł mi po plecach.
    • Ja za to polecam serię Discovery Channel o teoriach spiskowych. Bardzo ładnie widać jak łatwo stworzyć niestworzone historie, jak ludzie w nie wierzą i jak ciężko przekonać zwolenników, że dali się zmanipulować.
    • Oczywiscie, ze po owocach go poznamy. Oby tylko nie byl podobnie szczery w swych zamiarach, jak w przypadku wojny irackiej, ktora wspolrozpetal po to, by uchronic ludzkosc przed BMR. Od tego najpozniej czasu warto postawic uszy w szpic, gdy Blair szczerze sie w cos angazuje i walczy o dobro innych.
    • Informatorzy też mają dostęp do neta i komórek.
    • Ciekawe czemu to nie pan Marek przeprowadzal ten wywiad, skoro ma takie watpliwosci? Znacznie wiecej mozna by sie bylo dowiedziec od obu stron, a tak to takie popiskiwanie wyszlo za plecami i pobakiwanie o Kaczynskim, Stalinie, Hiszpanskiej Inkwizycji i Czyngis-Hanie. Jak pan Marek mysli ze Polska jest krajem socjalnym, to ja zachecam do wycieczke nie do Szwecji, nie do Niemiec, nawet nie do Francji, ale do nu labourowskiej, post thatcherowskiej Wielkiej Brytanii.
    • Ano, biorąc pod uwagę ilość głowic na świecie i zwiększającą się liczbę państw będących w ich posiadaniu, nie może człowieka opuścić myśl, że gdzieś w końcu jakaś głowica się prześliźnie przez kontrole i zabezpieczenia. I trafi w ręce bogatej organizacji terrorystycznej w rodzaju AlKaidy. Ale w zasadzie może to być ktokolwiek. I wtedy zaczną się naprawdę duże problemy. Trzeba zadać sobie tutaj pytanie jak bardzo przywódcy światowego terroryzmu wierzą w te brednie o światowym ...
    • Redaktorze Unger!!! A może raczej - komandosie Kasparowa, pozwolisz, że tak - ciebie ogarniętego feworem walki rewolucyjnej nazwę? Oczom swym nie wierzę! O amerykańskim szachiście Fischerze pisaliśmy już jakiś czas temu na forum. Brawo, redaktorze, podchwyciłeś temat! Kilka zmian, kosmetycznych, i artykuł będzie się nądawał nawet do jednorazowego użytku. Rozważasz, mędrcze Ungerze, o szansach Kasparowa w zmaganiach z Kremlem. Oceniasz je jako nikłe, zerowe. Jakie szanse m...
    • personel "się będzie bardziej starał" jak dostanie kasę; a taka internetowa "książka skarg i zażaleń" może pomóc ale bez finansowego kija i marchewki personel oleje ją ciepłym moczem tak jak to było w socjalistycznych sklepach. Tylko prywatna służba zdrowia jest efektywna - to co państwowe zawsze działa gorzej. No ale my póki co mamy w tej dziedzinie socjalizm.
    • Poprostu LOL

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się