Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      felietony

felietony

(18 wyników)
    • pt. "Moj przyjaciel Idzi". Wlasnie czytam, i musze przyznac, ze mimo politycznej ugodowosci i wtretow pro-soc wiele jego obserwacji i jego humor bardzo mi sie podoba. Znacie?
    • myślę o czymś A. Passent co wybrać na początek? a może Talko?
    • ...byc może jestem zwykłą mieszczką z pretensjami ale ja tej małej nie rozumiem. O ile w w"Wojnie..", to to przynajmniej widomo o co chodzi i "co autor miał na myśli" o tyle feleitony Masłowskiej w "Przekroju" są na żenującycm poziomie. Po pierwasze :nudzą bo nie wiadomo o co w nich chodzi ( to po drugie). Ja takie teksty pisałam do pamietniczka na przełomie podstawówki i liceum stosując zreszta taka samą metodę co nasza laureatka : "własna wodę tak zamącic, żeby sie innym głębs...
    • czytał ktoś może? zastanawiam się nad zakupem.............
    • ...czyli publicystyka zebrana w ksiazkach. Byc moze ten watek juz sie pojawil, ale nie widzialam - chcialabym zebrac jakies ciekawe ksiazki tego typu tutaj. Proponuje na poczatek, oprocz Kopalinskiego, o ktorym trabie na forum od miesiaca, krytyki teatralne i literackie Jana Kotta, oprocz tego "Wormholes" Johna Fowlesa(wlasnie czytam, bardzo rozne teksty, od ogolnych felietonow nt. jak dobrze byc Brytyjczykiem, do szczegolowych krytyk tekstow literackich).
    • Moja przyjaciółka lubi czytać felietony Joanny Szczepkowskiej zamieszczane w Wysokich Obcasach, dlatego zamierzam kupić jej książkę "Fragmenty z życia lustra". Ale nim to zrobię, chciałabym zasięgnąć Waszej opinii: Czy moja przyjaciółka będzie zachwycona, bo odnajdzie w książce styl pisania swojej ukochanej felietonistki, czy będzie rozczarowana, bo książka w niczym nie przypomina stylu pisania Joanny Szczepkowskiej?
    • Stommie wychodzi niemal zawsze, a Pilchowi tylko czasami. I to wrażenie lekkości, podczas gdy Pilch potrafi być przyciężkawy. Nie oceniam pogladów obu panów, bo tu nie forum społeczno-polityczne, ale właśnie formę. Stomma moim zdaniem wygrywa - chyba najlepszy felietonista w Polsce (swoją drogą nie rozumiem zachwytów nad Maciejem Rybińskim z Rzepy).
    • jak w temacie
    • Piszę pracę magisterską (dziennikarstwo UW) - o Wiechu i jego twórczości. Ciekawa jestem, czy wspołcześni warszawiacy znają jego felietony, czy kiedykolwiek słyszeli o Wiecheckim? Jeżeli będziecie chcieli wziąć udział w dyskusji - jej zapis będzie włączony do mojej pracy. Jeżeli znacie i lubicie - napiszcie. Jeżeli tylko słyszeliście - napiszcie. Jeżeli znacie i nie lubicie - napiszcie. Jeżeli nie znacie - napiszcie. Pozdrawiam ...
    • Ok. 20 września nakładem Wydawnictwa Literackiego ukaże się nowa książka Jerzego Pilcha "Upadek człowieka pod Dworcem Centralnym". "Zwykle ostro bronię się przed autobiograficzną diagnozą, tym razem, nawe dla siebie samego nieoczekiwanie, mówię na odwrót: w większym niż się zdaje, stopniu jest to książka osobista." Jerzy Pilch Upadek człowieka pod Dworcem Centralnym to wybór kilkudziesięciu "warszawskich" felietonów drukowanych na łamach "Polityki" w latach 1999-2002. Teksty, uło...
    • Na mnie jego książki robia duże wrażenie, ponieważ gosc pisze z taka wirtuozeria, nie bawi się w "dbanie o opinię", pisze wspaniale, obrazowo, i zawsze mozna znaleźć w kolejnej książce jakiś znany już element co jest szalenie fajne dla czytelnika. Jego postacie są bardzo realne, a jednocześnie mają w sobie tyle tajemnic które odkrywamy wraz z lektórą. Pilch świetnie ujmuje każde wypadki z życia bohatera, najczęściej w postaci wspomnień czegoś co się dokonało. Co myslicie o jego pi...
    • Jacka Podsiadły. Warto przeczytać? O czmymze to jest? Powiesc? Nie wiem kompletnie, bo nie czytałem, ale może warto przeczytać? Jacka Podsiadłę kojarzę (nota bene bardzo pozytywne skojarzenia mam) przede wszystkim z felietonów z Tygodnika Powszechnego. Wtajemniczeni, piszcie.
    • Przeczytalam wlasnie jej ksiazke z kilkoma opowiadaniami pt. "Fragmenty z zycia lustra". Musze powiedziec, ze jestem mile zaskoczona poziomem tych opowiadan - nie dlatego ze spodziewalam sie po aktorce jakiegos narcyzmu czy niskiego poziomu, ale... no jakos nie jestesmy przyzywczajeni do literatury na dobrym poziomie pisanej przez aktorki i aktorow. Opowiadania Szczepkowskiej sa moze nieco zbyt rozwlekle, ale ciekawie zakoncypowane, dobrze porowadzone (pomijajac te rozwleklosc, ...
    • mam olbrzymią prośbę. czy ktoś z Was nie mógłby mi podesłać skan albo tekst felietonu Kingi Dunin "czego checie ode mnie wysokie obcasy", albo chociaz fragmentu dotyczącego faktu, ze męzczyzni ubieraja kobiety w wysokie obcasy, zeby nie mogly podskoczyc? :) będę wdzięczna niezmiernie,potrzebne mi to do pracy. serdecznosci, K.
    • "Odkryłam" go zaledwie tydzień temu, bo właśnie tydzień temu jakaś zaraza przykuła mnie do łóżka. Czytam dniami i nocami. Ten facet mnie wkurza, irytuje ale nie mogę przestać. To jakaś obsesja :)
    • Chce być sławna po pokazaniu warg sromowych- to prymitywna i nie wykształcona dziewucha wiejska.
    • Witam, mam do Was pytanie czy czytaliście książki M.Musierowicz oprócz Jeżycjady?? np. "Całuski Pani Darling", "Frywolitki, czyli ostatnio przeczytałam książkę!!", "Frywolitki 2". Jeśli tak to o czym są? Czy nawiązują do Jeżycjady?? Dzięki za odp., pozdrawiam
    • Piszę pracę magisterską (dziennikarstwo UW) - o Wiechu i jego twórczości. Ciekawa jestem, czy wspołcześni warszawiacy znają jego felietony, czy kiedykolwiek słyszeli o Wiecheckim? Jeżeli będziecie chcieli wziąć udział w dyskusji - jej zapis będzie włączony do mojej pracy. Jeżeli znacie i lubicie - napiszcie. Jeżeli tylko słyszeliście - napiszcie. Jeżeli znacie i nie lubicie - napiszcie. Jeżeli nie znacie - napiszcie. Pozdrawiam ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się