inwestycje

(47 wyników)
  • wyborcza.biz/biznes/1,101716,12054725,To_my_wygralismy_Euro_2012__Kosztowalo_94_miliardy.html gdzies tutaj byl juz jeden watek na ten temat - chyba pisaliscie, ze 50 miliardow, wyglada na to, ze jednak troszke wiecej, bo to kwota rownowazna prawie 29% wydatkow budzetowych 2012. Zastaw sie a postaw sie....
  • Wedle zaczynających się pojawiać doniesień, kończą się rosyjskie złoża palladu. Metalu rzadszego niż złoto, lecz ciągle tańszego niż ono. Być może w niedalekiej przyszłości ten szlachetny metal w jakimś stopniu uzyska znaczenie porównywalne do złota, czyli lokacyjno-inwestycyjne. Oczywiście, należy zachować odpowiedni dystans do tych doniesień, ponieważ zasadne jest stawianie podejrzeń, iż firmy wydobywcze i spekulanci - obserwując rynek złota i srebra - próbują rozkręcić dla palladu tożsamą ...
  • Jest temat o ktorym jakos malo sie mowi i nie ma go w mediach. pewnie zaraz sie pojawi z uwagi na wybory samorządowe (a jakze!). Temat dotyczy zadluzenia miast i samorządów. Ich też obowiazują konstytucyjne progi (55, 60) jesli dobrze pamietam. dzisiaj cytat dnia o wawie: "Warszawa nie powinna już pożyczać pieniędzy" stojeipatrze.blogspot.com/2010/08/cytat-dnia-warszawa-nie-powinna-juz.html Czy ma ktos zestawienie dla innych miast?
  • ...czyli stara prawda, że to co w garści(złota 1-uncjówka) lub w żołądku(kielich zacnego burgunda), to Twoje. Jak zatem, przemierzając świat wraz z kadi'm w poszukiwaniu dobrych nieruchomości zwracacie uwagę na podpiwniczenia lokali? ;) www.rp.pl/artykul/7,393766_Na_inwestycji_w_wino_trudno_stracic.html
  • Być może jest czy będzie to jeden z większych skandali personalno- decyzyjnych ministra Rostkowskiego i rządu jako takiego, w całości. Znamienne, że sprawa przeszła bez echa przez mainstream, zwłaszcza media telewizyjne. W każdym bądż razie ja żadnej informacji o tym nie dostrzegłem. Proplatformerskie - a antypisowskie - w większości media, umiejętnie osłaniają obecny rząd, przemilczając tego typu wydarzenia, a kreując na ważne czy wręcz najważniejsze tego typu, jak spór o krzyż....
  • Niedawno czytalem artykul, w ktorym autor (amerykanin) przedtsawial jakie to wielkie niebezpieczenstwo dla USA rozszerzenie uni i jej nowa konstytucja. Po jakims czasie jak interesy UE stana sie interesami nowych czlonkow, amerykanie straca resztke wsparcia z europy (moze z wyjatkiem anglii). W/g mnie amerykanie maja jedna szanse aby sie przed tym ustrzec: musza zainwestowac w Polsce OLBRZYMIE pieniadze. Tak by polski interes byl nie tylko w UE, ale takze w USA. Po prostu musza c...
  • w 2006 roku kupiłem certyfikat funduszu zamknięto "skarbiec-rynek mieszkaniowy" uznałem, że rozproszenie ryzyka o inwestycje w nieruchomości jest słuszne. Miałem też zwykłe lokaty (ponad 60%) i bezposrednie inwestycje w spólki Niepokoiło mnie tylko, że fundusz ma zakres czasowy tylko 3,5 roku. Ale jak zapewniał mnie sprzedawca tego funduszu (zreszta nie jakis tam akwizytor tylko kierownik działu porządnego banku wydawało się) jest prawdopodobna kolejna emisja. Co prawda zapachni...
  • deser.pl/deser/1,83453,7355256,Chiny_wybudowaly_miasto_przyszlosci_i____stoi_puste.html Państwo wybudowało je, żeby podtrzymać rozwój gospodarczy. Inwestycja miała na celu podtrzymać wzrost PKB ... Keynes by skakał z radości..coś w rodzaju daj ludziom zajęcie aby zakopali w rowie pieniądze a nastepnie je odkopali i w nagrodę zabrali te pieniądze które zakopali i odkopali po to tylko aby stworzyć miejsca pracy i pobudzić popyt konsumpcyjny..
  • Brawo Marek Belka! Brawo SLD! www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_061002/ekonomia/ekonomia_a_2.html biznes.onet.pl/0,1412039,wiadomosci.html "Zgodnie z umowami koncesyjnymi z oboma firmami rząd gwarantuje im zysk." Do 2037 roku rząd będzie dopłacał właścicielom autostrad. To się dopiero nazywa "wolny rynek".
  • Wzrosty stop staly sie faktem. FED podwyzszyl stopy 17 raz i Bernanke twierdzi, ze nastepne decyzje beda uzaleznione od danych o rosnacej inflacji mimo, ze dobrze zdaje sobie sprawe z oznak spowolnienia gospodarczego (od KOGO Bernanke sie nauczyl tak jednostronnej argumentacji ?! He, he). Unia tez zapowiada dalsze podnoszenie stop a przeciez tam nawet nie zaczeli sie dobrze rozpedzac gospodarczo. Podwyzki stop zapowiada nawet Balcerowicz (w dosyc doprawdy zastanawiajacy sposob za...
  • Zapewne jest to wiadomość dnia. Ciekawe co będzie dalej. Póki co Rosja ma jeszcze 50 mld $ w amerykańskich obligacjach, które jak widać nie okazały się sukcesem. www.lenta.ru/news/2008/07/28/fannie/
  • Jak w temacie. Najwyrazniej wysypaly sie im skrypty na serwerze. Podstrony nie dzialaja poprawnie. Ciekawe jak szybko uda im sie to naprawic? I ciekawe skad dokladnie jest ta strona? Kto ma te domene? Kto nia rzadzi? Jeszcze dwa dni takiego zamieszania i Obama bedzie dementowal swoje inwestycje portfelowe. he he he he. disclaimer: nie mam zdania na temat rewelacji podawanych przez te strone a moje zainteresowanie wzbudza jedynie masowy odzew w internecie niemal natychmiast po tej pub...
  • wiadomosci.onet.pl/1879845,12,item.html "W ramach mechanizmu solidarności w pakiecie klimatyczno-energetycznym, Polska dostanie 60 mld złotych w latach 2013-2020; to olbrzymi sukces Polski - ogłosili wspólnie szef MSZ Radosław Sikorski i szef UKIE Mikołaj Dowgielewicz w piątek, drugiego dnia szczytu UE. - Premier Donald Tusk osiągnął olbrzymi, osobisty sukces - powiedział Sikorski. Jak dodał, Tusk jest jeszcze w sali obrad, ale "jak do państwa przyjdzie będzie mógł powiedzieć »yes, ...
  • AMERYKAŃSCY SAMOBÓJCY INWESTUJĄ W ŻÓŁTE: "USA inwestują w Chiny" gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,60070,2785660.html ABY POTEM BAĆ SIĘ ŻÓŁTEGO: "Ameryka boi się Chińczyków": gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,2786284.html Z TYM, ŻE OD TEGO BANIA SIĘ CHIN DOLAR TWARDNIEJE: "Drogi dolar podbije nam ceny benzyny? " gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,2786194.html A INWESTYCJE PRZECHODZA Z CHIN (WŁAŚCIWIE HONG KONGU) DO AMERYKI: "Gdzie się na świecie inwestuje" ...
  • Takie przewalki w budownictwie jak tu opisane to codzinnosc w polsce. Wczesnie zwrocilem uwage na artykul o budowie biurowca na Slasku, ktory omal nie doprowadzil do bankructwa Mostostalu Zabrze. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=19742245&a=19742245 Warbud do dzis lize rany po Arkadii i Blue City w Warszawie, podobnie zreszta jak wiele innych firm budowlanych, szczegolnie tych malych, takich jak te opisane w artykule ponizej. Polskie firmy, które pracowały przy budowie dl...
  • 2 newsy i ciekawy komentarz, ktory odzwierciedla poglad na przyszlosc gospodarki, ktory sam prezentowalem kilkakrotnie na tym forum. Tempo produkcji osłabło wcześniej niż oczekiwano, cieszy produkcja budowlana - opinia Mirek Kuk Warszawa, 20.01.2005 (ISB) – Po grudniowych danych widać, że tempo produkcji przemysłowej osłabło wcześniej niż oczekiwano, uważają ekonomiści. Coraz mniejszą rolę we wzroście gospodarczym będzie odgrywał eksport, a grudniowa dynamika produkcji bud...
  • powszechnie uwaza sie ze oszczednosci gospodarstw domowych finansuja za pomoca systemu bankowego inwestycje przedsiebiorstw. tymczasem w polsce jest zupelnie przeciwnie o czym ponizej. ciekawe zjawisko wzrostu oszczednosci firm jest tez przyczynkiem do dyskusji o braku wplywu wzrostu pkb na wzrost plac... ciekaw jestem opinii na temat przyczyn takiego stanu rzeczy i nastepstw... --------------- Nadmiar gotówki na koncie firm niepokoi Patrycja Maciejewicz 14-01-2005 , ostat...
  • Czy zgadzacie się z diagnozą Wójcikowskiego? www.money.pl/tt/74023/1/ "(...)Gospodarka powoli zaczyna zwalniać. Widać to po stopniowym obniżaniu się tempa wzrostu produkcji przemysłowej. W sierpniu wzrost wyniósł tylko 6%, podczas gdy jeszcze nie tak dawno nawet przekraczał 15%. Nie bez znaczenia dla wyników gospodarki III kwartału, zwłaszcza eksportu, będzie umocnienie złotego mające miejsce w lipcu bieżącego roku. Należy spodziewać się w dalszej kolejności spadku tempa wzrost...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się