irak

(59 wyników)
  • Mam pytanie, czy literówkę "księżę" zamiast "książę" uznaje się za błąd ortograficzny?
  • dżendry(10)

Właśnie w TOK FM niejaka Szczuka wywnętrza się na temat męskich obrzydliwości wyrażających się w futbolu. To zjawisko opiera się mianowicie na testosteronowych tendencjach homoseksualnych, połączonych z agresywnym zwalczaniem gejów. Piłka zaś jest jak plemnik próbujący trafić pomiędzy wargi bramki, a jak jej się to uda, to potem gracze pokazują brzuchy, co symbolizuje wpędzenie kogoś w ciążę. Punkt widzenia, jak punkt widzenia, może nie przesadnie ciekawy, ale to jest wolny kraj, m...
  • W radiowej dwójce leci jak zwykle o teatrach i aktorach na przestworzach wieków. Otóż w jakimś przedstawieniu w 1874 roku (a może w 1921? -- nie mam pamięci do dat) wystąpiły dwa szwadrony kawalerii w maurskich zbrojach. Mniejsza o szwadron -- to chyba taka wojskowa zgraja. Ale dlaczego te zbroje były maurskie? Czemu nie mauretańskie? Może po to, żeby nie myliły się z Mauretanią? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
  • Takie tłumaczenie znalazłam w podręczniku do niemieckiego.
  • "Wspólnie z marszałkiem Borusewiczem byliśmy formalnie konsultowani w kwestii rozwiązania parlamentu ..." Oto wypowiedź p.Jurka (marszałka) z dnia dzisiejszego. Czy można tak powiedzieć? To brzmi jak potwór jezykowy...
  • Cześć, mam pytanie: czy poprawne jest używanie formy "nie idzie(czegoś zrobić)" zamiast "nie można"? Z góry dzięki za odpowiedź.
  • Jak poprawnie powinno brzmieć:" Zostawiam te forum..." Czy raczej:"Zostawiam to forum..." Zastanawiam się nad tym zdaniem z czystej ciekawości, za odpowiedzi z góry dziękuję.
  • Jak powinno byc sformułowane polecenie do zadania "zapisz" czy "napisz odpowiedż"? Która z wersji jest poprawna "Ola ubrała pelerynkę" czy "Ola włożyła pelerynkę"
  • To griffonage czy ten griffonage?
  • Witam, czy osoba dorosła (30 lat), mająca ogromne problemy z ortografią (od zawsze), chcąca zdawac ponownie teraz maturę, może uzyskać zaświadczenie o dyslekcji i być ulgowo traktowana podczas egzaminu ze wzgl. na ortografię? Jesli tak, to gdzie można zgłosić się o wystawienie stosownego zaświadczenia? Z góry dziekuję za odpowiedź.
  • Sylwestra(14)

Dzień dobry! Moja pytanie związane jest z dniem Sylwestra. Jasna jest dla mnie forma: idę na Sylwestra - podobnie jak na Anny, Józefa czy Jana, gdyż domyślnie chodzi o imieniny, czy dzień Anny, Józefa itd. Natomiast czy poprawna jest forma: dzisiaj jest Sylwester? (oczywiscie chodzi o dzien a ni eo osobę :)) Przecież nie mówimy: dzisiaj jest Anna, Józef, tylko Anny, Józefa, a więc i Sylwestra - tak na logikę :) Podsumowując - czy istnieje taki dzień jak "Sylwester", który wziąl naz...
  • Witam Nie tak dawno nauczycielka polskiego poprawila mnie przykladem "w dupiu czy w dupie?" wychodzi na to ze prawidlowo powinno sie mowic "w cudzyslowie" ale z drugiej strony kazdy mowi "w cudzyslowiu". Prosze o opinie.
  • Według mnie to określenie, używane nałogowo przez polityków, brzmi raczej dziwnie. Na jutro mowinniśmy mówić "w dniu jutrzejszym" :D
  • "dlaczego?" czy "dlaczego nie?"?
  • stawiam na pierwsza forme.
  • Pani Tereso, proszę coś zrobić z tymi irytującymi reklamami nad Pani forum. Rozumiem, że nie mogą Państwo zatrudnić w GW korektora, bo to by niebezpiecznie zbliżyło płace w Gazecie do średniej ogólnokrajowej, ale do takich literówek nie potrzeba korektora-człowieka. Wystarczy moduł sprawdzający pisownię w edytorze. Praktycznie wszystkie edytory takie moduły posiadają, nawet ten niedorozwinięty MSWord. Trzeba tylko ich użyć. Literówka w bieżącym tekście to mały pikuś. Człowiek czyt...
  • W szczególności prosimy o uwagi dotyczące .........
  • Czy "ład i porządek" to tautologia?
  • Witam! Proszę o szybką odpowiedź. Word podkreśla mi wyraz "nieposiadających", ale moim zdaniem właśnie tak powinno się pisać. Może ktoś kompetentny rozwieje moje wątpliwości. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi...do 17. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się