piusss 09.12.06, 00:29 Według mnie to określenie, używane nałogowo przez polityków, brzmi raczej dziwnie. Na jutro mowinniśmy mówić "w dniu jutrzejszym" :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: Na dzień dzisiajszy 09.12.06, 09:43 piusss: > Według mnie to określenie, używane nałogowo przez polityków, brzmi raczej > dziwnie. > Na jutro mowinniśmy mówić "w dniu jutrzejszym" :D Ale ,,na dzień dzisiejszy'' w miododajnych uściech wzmiankowanych polityków nie oznacza ,,dzisiaj'', tylko ,,póki co'', czy też ,,na razie'', ,,jak dotąd''. Tak z ostrożności procesowej: wbrew pogladom pewnych wpływowych sfer, ,,póki co'' nie jest rusycyzmem. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
piusss Re: Na dzień dzisiajszy 10.12.06, 17:20 Źle skonstruowałam wypowiedź. Chodziło mi np. dzisiaj - w dniu dzisiajszym, jutro - w dniu jutrzejszym, pojutrze - w dniu pojutrzejszym (?):) Według mnie brzmi to nonsensowanie, zresztą podobnie do zwrotu "z miłą chęcią". Ale wracając do "na dzień dzisiajszy", to czy nie brzmi to dla Ciebie dziwnie? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 dzisiAjszy czy dzisiEjszy? 11.12.06, 08:56 piusss: > Źle skonstruowałam wypowiedź. Chodziło mi np. dzisiaj - w dniu dzisiajszym Poprzednio myślałem, że to nieistotna literówka, ale ponieważ ją powtarzasz, więc widac źle zrozumiałem. Masz rację, ,,dzisiAjszy'' jest od rzeczy. Tak samo jak ,,jutrzAjszy''. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
piusss dzisiejszy, dzisiejszy... 11.12.06, 20:44 Faktycznie. Sama nie wiem dlaczego. zatem powtarzam wcześniejszą wypowiedź z "dzisiejszy":) Odpowiedz Link Zgłoś