kai

(3 wyniki)
  • Moja córka nosi piękne imię "Kaja". Niestety jezykoznawcy nie wiedzieć czemu upierają się, aby formę dopełniacza tego imienia pisać "Kai", a nie, jak nakazuje rozsądek, "Kaji". A rozsądek nakazuje, gdyż jak inaczej zapisać w dopełniaczu imię mojej wspaniałej Pani eks-Profesor Iji Lazari-Pawłowskiej? Iiiiiiiiiiiiiiiii...
  • Wypatrzone w portalu Gazety: pseudonim artystyczny pani Katarzyny Szczot odmieniony właśnie w ten sposób: "zapytaliśmy Kayah'ę". Sama nie wiem, co o tym myśleć... Na głos powiedziałabym "zapytalismy Kaję", a nie ""zapytaliśmy Kaja (nieodmienione Kayah"), ale czytając z Gazety słowo "Kayah'ę" przeczytałabym "Kajaę", nie "Kaję". W Poradni PWN-u znajduję zalecenie, żeby w piśmie Kayah, Sarah, Norah i inne panie na -h zostawić nieodmienione. Jakie jest Wasze zdanie?
  • ...Zdjęcie Kai Pfaffenbacha z agencji...] www.gazetawyborcza.pl/1,82244,4805300.html Sprawdziłem - to mężczyzna: [...Kai (first photographer on the right)...] cpn.canon-europe.com/content/btl/pfaffenbach.do Ergo: dziennikarz/-rka Beata Łyżwa-Sokół to wojująca feministka - okaleczyła Kaia Pfaffenbacha obcinając mu MĘSKĄ KOŃCÓWKĘ ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się