Forum Regionalne Pomorskie Słupsk
ZMIEŃ
      kamienica

kamienica

(32 wyniki)
    • Spłonęło poddasze jednej z najladniejszych kamienic w Slupsku (na rogu Wyspianskiego i Solskiego). Jest bardzo duza, masywna i w przeciwienstwie do pozostalych kamienic na Wyspianskiego nie okaleczono jej zeskrobujac szpachelkami ozdoby. Ten rok jest pechowy dla najciekawszych architektonicznie kamienic w Slupsku. Poltora miesiaca temu czesciowo plonela kamienica na Prusa 10 (rog Prusa i Wilenskiej). Kto nie zna jej wygladu warto sobie ja obejrzec.
    • Hej, Mam do Was pytanie. Czy podobaja sie Wam kamienice ktore obecnie sa remontowane i malowane na jasno brazowe, jasno zolte kolory czy wolelibyscie zeby mialy bardziej zdecydowane kolory? Zdenerwowalo mnie kiedy pomalowano charakterystyczna kam,ienice na kopernika przy starej bazie MZK na jasno- brazowo podczas gdy kiedys byla mocno zielona. Dlaczego teraz wszystko maluje sie na jedno kopyto? Przeciez kiedy kamienice stoja obok siebie nawet trudno zauwazyc ze to sa dwie rozne ...
    • Pisalismy o remontowanych kamienicach. Wiem ze jest jeszcze staranie o remont w tym roku kamienicy przy Wilenskiej 17 (naroznej). Jest w bardzo ale to bardzo zlym stanie i nie widac juz na niej praktycznie niczego. jestem ciekawa jak sobie z nia poradza. We wrzesniu mieli tez jesli starczy im pieniedzy zaczac odnawiac Arciszewskiego.
    • Odkrywaja pomalowane obie kamienice na Wojska Polskiego! 36 i 37! 36ka jest rewelacyjna! Zolty kolorek, super! Bardzo mi sie podoba! Czekam niecierpliwie na cale odslony! :-) Zolty kolor w naszych kamienicach jest bardzo nietypowy.
    • Oglaszam wszem i wobec ze wzieli sie za kolejna kamienice w Slupsku! W tej chwili rozkladaja rusztowania na Wojska Polskiego 37. Trzypietrowa kamienica od 2 lat straszyla ogromnymi latami nowego tynku. Wczesniej tynk odpadal platami i zabezpieczono go szarym nowym na tle rozowej powierzchni. Mam nadzieje ze odtworza ozdobne kwiatowe motywy pod oknami. Ciesze sie! :-)
    • Jesli ktos z Was ma czas i jechac bedzie akurat przez Slowackiego, albo Lutoslawskiego to spojrzcie na zolta kamienice na rogu tych dwoch ulic. Niepozorna, praktycznie bez ozdob, a wedlug konserwatora zabytkow zabytek pierwszej klasy! Jest to podobno typ kamienicy mieszczanskiej, ale chyba tak pozmienianej ze juz nie wyroznia sie niczym sposrod chyba wiekszosci kamienic w miescie. Wszedzie takie mozna spotkac. Dwa pietra i spadzisty dach. Nic wiecej. Bylam u konserwatora z pytanie...
    • Czy podoba Wam sie jak na kamienicach wyryte lub uformowane z tynku sa daty ich powstania? Ja bardzo lubie i tym bardziej mnie cieszy ze na kilku nowych domkach pojawiaja sie daty typu 1996. Czy ktos z Was moze kojarzy jakis budynek z data?
    • Wpadlam na chyba dobry pomysl jak tanio odrestaurowac slupskie kamienice (to znaczy ten pomysl jest na spolke z moim znajomym). Otoz moznaby podpisac umowe z ktoras z uczelni wyzszych, gdzie studenci architektury mogliby w ramach praktyk odnawiac slupskie kamienice. Zadaniem miasta byloby tylko zapewnienie im noclegow i wyzywienia. Jakby rozreklamowali to przedsiewziecie to moze znalezliby sie sponsorzy. Co o tym myslicie?
    • Chce Wam polecic nowa bedaca aktualnie u mnie na topie kamienice ! Stoi na Wilenskiej 28, przy przychodni kolejowej. Nalezy do ciagu kamienic masywnych, jednych z najwyzszych w miescie z bardzo uwypuklonymi balkonami. Moja pomalowana jest na butelkowo i ma 4 wielkie obudowane betonem balkoniska, i dwie monstrualne wykusze. Jak ktos bedzie sobie chodzil w tym rejonie prosze o zadarcie glowy! Jerst swietna ! Napiszcie wrazenia... Uciesze sie :-)
    • Dlaczego kamienice w Polsce rozsypią się w pył? Odpowiedź znajdziesz na www.kamienica.pl Klasa właścicielska została rozbita przez komunistów. Ci nieliczni, mocno zastraszeni, poddali się nacjonalizacji. Pojedyńczy właściciele walczą z prawdziwym komunizmem w Polsce. Są na wykończeniu. Opluwają ich wszyscy, z mediami, czwartą władzą w Polsce na czele. Dlatego jedyną siłą właścicieli jest propagowanie PRAWDY. Polska, u progu wejścia do Unii, barbarzyńsko depcze wolność i własność, ...
    • "New York Times" ma, a Wy nie? Może kupicie ode mnie? Też w fazie testów, jak Wy: krzyzowki.terramail.pl Pozdro - autor
    • Czy ktos wie gdzie jest w Słupsku "Kamienica - Lew"? (czyli taka ktora ma na fasadzie duza plaskorzeźbe lwa... Czekam na strzaly. Mowcie ulice, albo dzielnice, a ja bede naprowadzala.
    • Czytalam dzisiaj ze beda remontowac dwie nowe kamienice. Ten rok obfituje w remonty! Pierwsza bedzie kamienica na skrzyzowaniu Prusa i Wilenskiej (chyba wiem ktora). Na tym samym skrzyzowaniu sa opisywane przeze mnie jakis czas temu kamienice z wykuszami (m. in. ta zielona, co czesc z Was obiecala zobaczyc) :-) I nikt tego oczywiscie nie zrobil :-) Druga jest tzw. Kamienica Swiecznikowa, na 9 marca przy przejsciu podziemnym z okraglymi wykuszami na ksztalt swiec. Remontowana byla...
    • Od dawna wiadomo ze Słupsk to Paryż północy, tak mawiali niemcy w okresie miedzywojennym. Niestety po wojnie komunistyczni aparatczycy postanowili młotem potraktować to co pozostało. W latach pięćdziesiątych rozpoczeto "renowacje" tego czego ruscy po pijaku...... zaczeto zbijać z elewacji wszelkie ozdoby, sztukaterie i inne detale, aby nie miały złego wpływu na klasę robotniczą. Jak przejdziecie sie al. Sienkiewicza czy W. Polskiego zobaczycie kamienice z innej bajki gładkie jak p...
    • Czy produkowałam się już tutaj odnośnie Kamienicy pod Żaglowcami? Kto wie gdzie się znajduje? Na frontonie (trójkątnie zwieńczenie nad dachem) ma wyrzeźbione dwa duże żaglowce.
    • Czy podoba sie Wam jak na Sienkiewicza odnowili Kamienice Piernikowa?
    • Mamy uratowana kolejna kamienice. Przeczytalem ze kamienica po bylej przychodni na Lutoslawskiego ktora od kilku miesiecy stala pusta, bedzie miala remont. SDtanie sie wlsnoscia PARR. Remont od czerwca.
    • Gdzie wolelibyscie mieszkac? Kamienica, domek czy blok?
    • Pomocy Upał jak diabli. Chętnie kupiłbym do firmy stojący klimatyzator. Gdzie go szukać i kto go zainstaluje?? Pomocy!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się