katowice

(47 wyników)
  • Witam, zna ktoś jakieś tanie busy z katowic do zakopanego, pks badz prywatne busiki, prosze o nazwy firm badz jakies stronki internetowe... z góry dziekuje :)
  • Ciekawe czy są jakies plany zorganizowania szybkiego połączenia kolejowego z TG do Katowic przez Bytom i Chorzów? Taka kolej w poważnym stopniu usprawniłaby komunikację pomiędzy tymi miastami i rozluźniła zapchane samochodami i autobusami ulice.
  • Jak najszybciej dostać się w dzień roboczy ok. 22.30 z Katowic do Tarnowskich Gór? Pytam o komunikację miejską nie o taxi:) Pociągów o tej porze nie ma:( Z góry dziękuję za pomoc
  • sorry za taki temat :/ ale nic nie znajduje, czy jest taka mozliwosc aby dojechac na Tarnowskie Gory komunikacja miejska do godziny 6 rano?? oczywiscie chodzi mi o niedziele! :/ Nawet do Bytomia nie widze mozliwosci do godz 5.15! :/ jesli ktos moze pomoc to bym prosil, ja jeszcze sie upewnie... to moze mi tez w przyszlosci pomoc
  • Już wkrótce - czyli za około pół roku ;) będzie można dojechać POCIĄGIEM z Tarnowskich Gór do Katowic w 22 minuty!!! (obecnie około 55 minut, gdy jest dobra pogoda). Trwa wymiana torów na całej trasie i po niezbędnych testach pociągi osobowe będą jechały z prędkością 90 km/h.
  • Jakimi liniami można dojechać z TG do Katowic-centrum, jak długo jedzie autobus
  • Połączenia PKP w Tarn. Górach są wręcz tragiczne, zeby dostać sie gdzies dalej (np. do Warszawy, Wrocławia, Lublina, Krakowa) trzeba sie przesiadac w Katowicach albo w Lublińcu. Czy to sie kiedys zmieni??? Czy tak juz pozostanie?
  • Przypomina się iż w najbliższych dniach mamy dwie ważne lokalne zdarzenia kulturalne: - 26.06.2008. godz.18, Nakło Śl. - Zamek, wykład pt. Władcy Śląska" - 30.06.2008. Konferencja w Katowicach: --> 30 czerwiec 2008 Sala Sejmu Śląskiego Urząd Wojewódzki w Katowicach Śląsko godka Jeszcze gwara czy jednak już język? Pod patronatem Wicemarszałek Senatu RP ¬- Krystyny Bochenek Wojewody Śląskiego Zygmunta Łukaszczyka Rady Języka Polskiego PAN Na konferencyjne spotkan...
  • "Lubię Katowice z różnych powodów. Po pierwsze: nikt z moich polskich znajomych nie lubi Katowic, prawie tak jak Warszawy. A ja lubie iść pod prąd. Trudno mi zachwycać się Krakowem czy Monachium. Po drugie: wokół dworca jest brzydko, ale to jest chytry kamuflaż do odstraszania powierzchownych turystów z Niemiec. Trzeba wejść parę kroków w deptak, żeby zobaczyć piękne kamienice, przytulne knajpy. Czyli taka piękność od drugiego wejrzenia. Takie związki są bardziej stabilne. Po trzecie: w Katow...
  • moi drodzy forumowicze - prosze o pomoc, gdzie w tarnowskich gorach lub w okolicach (moze byc bytom,gliwice,katowice, etc.) moge kupic uzywane narty biegowe z wiazaniami i kijkami a do tego dopasowac nowe buty do tych nart. chodziloby mi o pomoc czlowieka-sprzedawcy, ktory ma o tym pojecie i wie, jak doradzic, bo trasa-trasie biegowej nierowna. gdyby ktos mial z was doswiadczenia w tym zakresie i znal jakis kompetentnych ludzi lub sklepy, to dajcie znac
  • ze smutkiem stwierdzam,że od dłuższego czasu nie widziałam mojego ulubionego kierowcy autobusu linii 820. Jazda do Katowic nie jest już tak przyjemna, gdy w lusterku nie widać tego uśmiechniętego pana:(
  • W ubiegłorocznej edycji udział brały Tarnowskie Góry i Świerklaniec.Ta ostatnia miejscowość stanęła rok temu na podium.Szkoda że w tym roku nie ma T.Gór.(są Piekary) Miejscowość z naszego powiatu stanęła znowu do walki o ten zaszczytny tytuł, powinniśmy jej kibicować,a nawet pomóc.Trwa konkurs telefoniczny, jeśli ktoś słucha Radia Katowice może dołożyć cegiełkę na Świerklaniec. Na razie jest liderem ! ! www.radio.katowice.pl/zlota/2003/zlota2003.html
  • Jak najłatwiej dostać się z Tarnowskich Gór do centrum Sosnowca? Pociąg czy autobus (i jaki?) Poradźcie coś, proszę.
  • Apel do Ślązaków Narodowy Spis Powszechny 2002, w którym pojawi się pytanie o narodową przynależność, daje Ślązakom pierwszą od niepamiętnych czasów możliwość samookreślenia. Po wielu dziesięcioleciach zadekretowanej jednolitości etnicznej możemy wreszcie sami powiedzieć kim się czujemy, a deklaracja ta, jak wynika z założeń spisu, zostanie odnotowana i uwzględniona. Zdajemy sobie sprawę z obaw, które mogą towarzyszyć wielu obywatelom Rzeczypospolitej niepolskiej narodowośc...
  • Słyszeliście juz o tym???? Nowy rozkłąd jazdy PKP który wejdzie w zycie 12 grudnia b.r. nie będzie zawierał tych połączeń. Tarnowskie Góry stracą bezpośrednie połączenie z Poznaiem bo "Gwarek" dalej będzie kursować z Katowic do Poznania ale przez Gliwice, Opole i Wrocław.
  • Przeglądając forum Zabrza natknąłem się na ciekawy link... miasta.gazeta.pl/katowice/1,35055,1989098.html Musze przyznać ze wszystko ma ręce i nogi!! Z checia sie tam wybiorę zobaczyc jak to wszystko wyglada, oczywiscie jak zostanie ukonczona budowa.
  • www1.gazeta.pl/katowice/1,35066,1655818.html to prawda! sam bylem tego ofiarą. wracałem z zakopca i postanowilem załatwić sie w WC w gliwicach na dworcu. babcia pyta sie -Co bedzie? - ja zdziwiony... babci - pisuarek czy kabina? no to ja - pisuarek. babcia - bez mycia rąk złotówka, z myciem 1,20.... wziąłem z myciem. a za mną wchodziła kobieta i musiala zaplacic 1,30!!! kobieta sie pyta czemu panowie placa 10 groszy mniej? babcia powiedziala, ze kobiety zużywają więcej wody....
  • Uprzejmie informujemy, że na zaproszenie posła Tomasza Głogowskiego 6 lipca w Tarnowskich Górach i Świerklańcu przebywał Minister Infrastruktury Cezary Grabarczyk. Szczegóły dotyczące wizyty można odnaleźć na stronach www.glogowski.net tglogowski.blog.onet.pl www.tg.net.pl/blog/glogowski.php Biuro Poselskie Tomasza Głogowskiego
  • Czy ktoś może wie kiedy, skąd dokąd i po co jeździły tam pociągi? O tym, że kiedyś były tam tory dowiedziałem się ze starej mapy (1982), ale tam figurują już jako linia nieczynna. Prowadziły od Rogoźnika, omijały zbiornik od północy i kończyły sie przy disiejszej DK 78 (droga na Siewierz) na wysokości leśniczówki i skrzyżowania z drogą na Częstochowę.Do dziś poza samym nasypem ostały się podkłady kolejowe i okazały betonowy most nad Brynicą. Świetna trasa na długi spacer.
  • Może też ktoś się męczy dojazdami do pracy do Katowic?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się