kultura

(56 wyników)
  • Pora widoczkow zza Brynicy. Domyślom sie że to lata przedwojynne. Zwroccie uwaga na bordsztajny w Sosnowcu, majom koło poł metra żeby ściyki jym "miyszkań" niy zalywały. Smrod jaki tam panowoł trza sie wyobrazić forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=96331284&v=2
  • "Wyrażamy sprzeciw i nie zgadzamy się, aby Dom Kultury w Żernikach, który został zbudowany 70 lat temu, przy udziale społecznym naszych dziadków i ojców, będący częścią naszej śląskiej tożsamości, został nam odebrany.” Mieszkańcy nie zgadzają się na sprzedaż w prywatne ręce i komercjalizację budynku i przynależnej działki, która faktycznie stanowi mały park – miejsce wypoczynku i rekreacji dla dzieci i dorosłych." www.wiadomosci24.pl/artykul/gliwice_jak_dom_kultury_przegral...
  • Pare dni temu ogladalem swietny film o atantydzie na National Geografic.W sumie to zdziwila mnie jedna rzecz.A konkretnie nawiazuje ona do mojego ostatniego postu,na temat germanskich nazw kalendarza majow.Otoz,w programie pokazywano piramidy Majow.I uwage moja zwrocil jeden motyw.Rzezba twarzy Boga.Byla troche ona nadnaturalnych rozmiarow.I przypominala jakiegos giganta albo olbrzyma.(Akurat szukam na you tube tego filmu)Ale ok ,nie o to sie rozchodzi...Twarz miala raczej nordy...
  • Oto powod do dumy Schlesierskich obywateli rzeczypospolitej Polskiej . Szwagier z Labend i Artiomka maja duzy pysk-- od ucha do ucha wiec moze skomentuja swoich rodakow :-) . www.youtube.com/watch?v=FygDs26VC2M Tylko chociaz wy postarajcie sie o odrobine kindersztuby .
  • wszyske gorole kere sam szkryflajom dekujom sie i majom stracha sie przedstawic my wszyscy Slonzoki znomy sie jedyn drugego i downo my sie przedsawiyli nawzajym o czym to swiadczy?
  • Jak przywrócić Dom Kultury w Łabędach? Pytanie to spędza sen z powiek społecznikom z łabędzkiej Rady Osiedlowej i radnym z Łabęd. Nie ustają oni w wysiłkach zmierzających do reaktywowania placówki. Tymczasem narodził się alternatywny pomysł zbudowania w tej dzielnicy Gliwic zupełnie nowego obiektu o przeznaczeniu sportowo- kulturalnym. Przy sprzyjających okolicznościach mógłby on zostać oddany do użytku pod koniec przyszłego roku. Mocno zniszczony gmach przy ul. Wolności 1a od...
  • dzisiej w TVP Kultura pokouzali pouram ciekawych filmoow paradokumyntalnych uo Śloonsku. Na poczoontku boou film "Ballada ou Janku "Kyksie" Skrzeku." "Kejks" choć mani znany uod swojygo suawniejszygo brata,jest ze swojym blusowym spiywaniym i gudkoom warty obejrzynia. Film tyn byndzie jutro rano powtarzany na TVP Kultura o 9,50. Pokouzali tyż wstrzoonsajooncy film "Akwarium" uo ludziach z Bobrka wtorzi niy majoom nadzieji na lepsze życie.
  • www.youtube.com/watch?v=vHX8jxWC4vY ;)
  • Poloki a Kultura: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8122073,Koparka_zrownali_z_ziemia_poniemiecki_cmentarz.html niby Katoliki!
  • wiadomosci.onet.pl/1599348,2678,1,hiszpanski_problem_z_islamem,kioskart.html
  • Jak ja teraz napisze , ze byc moze Niemcy na przyklad wiecej piosenek ludowych tylko na litere "A" maja, jak Polacy na wszystkie polskie litery! Moze mi nikt tego nie uwierzy, ale udam sie dalej i powiem , ze podobnie jest ze wszystkimi literami!
  • www.kopice.do-foto.de/ poczytejcie aktualnosci "Sierpien 2006 Obecny stan palacu (jego ruin) jest katastroficzny. Ogolna “znieczulica” u wiekszosci mieszkancow na wciaz bardziej postepujacy proces bezpowrotnej utraty przepieknego palacu, odwiecznego przeciez symbolu Kopic powoduje ze tak naprawde nikt juz nim sie nie interesuje. Malo tego, wokol palacu zrobiono sobie wiejskie smietnisko...
  • Po co tom nasuepanou azjatyckom cholote wpuszczono do Unii? miasta.gazeta.pl/gorzow/1,35211,5296173,Pijani_kibole_szukali_rewanzu_na_Niemcach.html Glück auf!
  • Wybory tuż,tuż ,dlatego chyba to skomasowane bombardowanie;) ulotkami ,plakatami wyborczymi.I właśnie,jak wiele można dowiedzieć się o danym kandydacie z ...ulotki.Chodzi mi głównie w jaki sposób my na nie natrafiamy!Rzadko kiedy znajdujemy ją w skrzynce pocztowej,głównie rozrzucane są na schodach,często je depczemy,pod drzwiami z klatek,z kałuż niejednokrotnie wyzierają na nas złowieszcze grymasy kandydatów,na słupie latarnianym widziałam zarówno Frankiewicza jak i Chłopka.To co dziś ...
  • miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,5416080.html
  • Oto kilka przykladow z dyskusji Hansa-Jürgena z Ballestem: [b]Ballest:[/b] Autor: ballest☺ 04.09.09, 21:59 [b]Rita honorowy czlowiek by se przyznou do porazki , bo w koncu sie tylko rozchodzilo o to za co sadzili tego Rudolfa, tera wiemy , ze za jego Gutachten, ale som ludzie bez zdziebeczka HONORU, a do tych nalezy Twoj Hans -Jürgen! Takou jest prowda Rita! Ludzie Honoru przyznajom sie do porazki , polskie szczury nigdy! Jakie jest slonskie przyslowie? "Gorol sie nigdy d...
  • mysla ze mogymy sam wszyscy unikac i ignorowac wulgarne wyrazynia, osobiste ataki i obrazanie, a idiotyczne wszkryfnincia ajnfach ignorowac.
  • www.wmatlan.else.com.pl/galeria11.htm O przyjaźni niemiecko-polskiej na terenie Wolnego Miasta Gdańska mówi także poniższy fragment z książki "Polki w Wolnym Mieście Gdańsku". Zaczerpnąłem go z opowiadania o Marii Ostrowskiej pod tytułem "Drużynowa z Pszczółek", napisanego przez Mirosławę Walicką. Bohaterka opowiadania opisuje co się jej przydarzyło pewnego dnia: "Jechałam po południu do szkoły na zebranie kółka gospodarskiego (obecnie nazywałoby się to kółko ekonomiczne). Za mną do p...
  • To napewno nie Slonzoki, to Poloki ze swojom wysokom kulturom. www.labedy.net/forum/viewthread.php?forum_id=4&thread_id=9
  • "W niedzielę na stadionie w Klagenfurcie, gdzie Polska grała z Niemcami, polskim kibicom przyśpiewek pozytywnych zabrakło już po 30 minutach. To wtedy pojawiło się wszechobecne na każdym stadionie, na którym siedzą Polacy, "j... PZPN". Później Lukasa Podolskiego zbluzgano od ch..., a wcześniej - w czasie niemieckiego hymnu - jedni gwizdali, inni klaskali. W Bernie holenderskie morze z szacunkiem się uciszyło, gdy Włosi śpiewali swój hymn. Holendrów, mimo że przed startem turni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się