Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      kultura

kultura

(52 wyniki)
    • Poszukuje tego typu ksiazki, najchtniej jakies przekrojowe porownanie wizerunku kobiety jako zrodla zla, zepsucia i wszystkich meskich klopotow w roznych kulturach. Moze byc po angielsku. Czy ktos moglby mnie wspomoc rada? Bede bardzo zobowiazana.
    • Jakiś czas temu zauważyłam ze smutkiem, że piątkowy dodatek Kultura do Dziennika uległ znacznemu uszczupleniu. Nie tylko na niekorzyść książek, ale też filmów i sztuki. Ktoś wie, czy to już tak na zawsze, czy cięcia dokonano tylko na czas wakacji? Z wielu stron do czytania nagle raptem zrobiły się dwie na krzyż z mydłem i powidłem... Szkoda, bo kupowałam piątkowy Dziennik tylko dla tego dodatku.
    • ...wiek XX interesuje mnie zwłaszcza ta część popularna/masowa ;|
    • Oczywiście książki współcześnie wydawane. Najgorsze są tłumaczenia z angielskiego. Chyba mało który redaktor zdaje sobie sprawę, że tłumaczenie słowo w słowo jest w tym przypadku barbarzyństwem. Mam więc pytanie. Czy warto zachęcać młodych ludzi do czytania książek po polsku? Językowo na pewno nie zyskają, wręcz nabiorą złych nawyków.
    • Czytając tekst Magdaleny Miecznickiej (z wtorku 10-10-2005), doznałem swojego rodzaju olśnienia. Jak wspaniale tytuł tej recenzji (wraz z wprowadzeniem) pasowałby do nazwania nim stałej rubryki, która mogłaby pojawić się w dziale KULTURA: "Jaka straszna grafomania Niektórzy starają się, ale im nie wychodzi ... [ale wiedzą], że przy dorobinie tupetu czytelnikom i krytykom można wmówić wszystko". Przy czym uważam, że tematyka tej rubryki nie powinna być ograniczona jedynie do literatury...
    • Usilnie poszukuję książki Dubravki Ugresić p.t. "Kultura kłamstwa" (potrzebna mi ona do pracy magisterskiej i nie tylko)! Książka ta została wydana przez Wydawnictwo Dolnośląskie w roku 1998 i nie można już jej dostać w księgarniach. Czy ktoś ją ma i mógłby mi odsprzedać?! Oddam pół królestwa i księżniczkę za żonę! Tomek I.
    • Witam, czy moglibyście polecić mi coś o kulturze Azji Południowo-Wschodniej, a w szczególności - Birmy, Laosu i Kambodży? Może jakiś fajny reportaż, powieść, a może coś z antropologii? I jeszcze coś o buddyzmie dla laika. Z góry dziękuję za wszysykie sugestie i pozdrawiam.
    • Czy ktos moze mi polecic ksiazki na temat tych kultur? bede wdzieczna za sugestie ...
    • Witam, Proszę o polecenie mi książek, po lekturze których mógłbym się dowiedzieć czegoś na temat współczesnej kultury mieszkańców krajów anglosaskich - ich podejścia do życia, celów jakie sobie stawiają itp. - mogą być to książki zarówno fabularne jak i np. pamiętniki z podróży czy pobytu tam, zbiory reportaży itd. Szczególnie interesują mnie kraje dalekie: USA, Kanada, Australia, Nowa Zelandia - społeczeństwa które powstały poprzez napływ ludności z całego Świata. Jeśli zna ktoś ...
    • Proszę, podajcie mi namiary na książki z tej tematyki. Kiedyś miałam jedną taką z czarną okładką,omawiała sex dalekiego wschodu: indie, chiny... współczesnie i dawniej. pożyczyłam ją znajomej pare lat temu, nawet nie pamiętam jej tytułu mam tylko kamasutrę to ciekawa tematyka, pozwala inaczej spojrzeć na cielesnośc człowieka, obyczaje innych kultur nie jestem jakąś maniaczką sexu,po prostu mnie to interesuje... może dlatego ze studiuję etnografię, niestety takiej tematyki tam nie poru...
    • Temat jak wyżej co polecacie oprócz : Kwiat pustyni+ 2 cz. Sprzedane Spalona żywcem itd.
    • No więc tak...Temat jest śliski...Szukam ksiązek dotyczących korelacji między erotyką, kulturą i propagandą nazistowską . Czegoś w podobnym stylu, jak: www.merlin.com.pl/frontend/towar/325690;jsessionid=1C3ECF564DE1ADFED2AB1CDA71EC6AAD Może być po angielsku.:) Ale mam nadzieję ze rozumiecie o co mi chodzi ------- ----------------> nie o literaturę obozową typu Borowski. Ponieważ użeram sie z powyższym juz miesiac, postanowiłam wytosować apel o pomoc na forum. Może znajdzie si...
    • Oilnie poszukuję książki D. de Rougemonta "Miłość a świat kultury zachodniej". Proszę o kontakt donniebrasco@wp.pl
    • JA jak byłam mała to kochałam się bawić lalkami a zwłaszcza barbie.Ciesze się że tak się stało
    • Witam, mam ochotę przeczytać jakąś książkę, opisującą kulturę arabską. Chciałabym jednak, żeby była to przede wszystkim dobra powieść, wciągająca, nie pozbawiona wzruszeń. Jednak empik zalewa nas tyloma podobnymi tytułami, że naprawdę nie wiem, co wybrać. Tak więc znalazłam "Arabską pieśń", "Arabską perłę", "Arabską żonę", "Arabską córkę", a oprócz tego w tych klImatach "Miłość i jej następstwa " i "Minaret". Możecie coś doradzić?
    • Jakis czas temu czytałam recenzje chyba na onecie. Nie moge odnaleźć ani tytułu ani autora. Wiem tylko, że chodziło o pierwsza miesiączke i początek seksualności kobiet pochodzących z różnych kultur. Opowieści zebrane w książkę. Czy ktoś mógłby mi pomóc. dziekuję
    • a tak przy okazji- polecam "trzecią rzeszę popkultury" dobrzyńskiego
    • Witam! Z góry zaznaczę że z forami o książkach, kulturze i innych tego typu rzeczach mam tyle wspólnego co piernik z wiatrakiem (niektórzy sądzą że dużo). Ale ogólne zasady zachowania na forach znam, więc postaram się Was za bardzo nie rozjuszyć :D. Otóż pytanie jak w temacie. Chodzi mi o wersję z 1478 (polski przekład z 1516 bodajże). Jeśli pytanie jest naiwne, nie zabijajcie mnie, tylko przeczytajcie pierwsze zdanie postu. Pozdrawiam
    • Albo Miłosz wycofa swe dzieła, albo nikt z nim nie wygra. Taka jest prawda. Oto poeta nad poetami. Wielki współczesny. Obok Niego stąpają jeszcze Szymborska i Różewicz. To cieszy - ogromnie. I choć inne dziedziny, sfery życia i kultury podupadają, to polskiej literaturze nie brak głosu. Tylko co będzie, jak Ich już nie będzie? Trzeba powołać nowe, młode pokolenie. Niech oni też dają świadectwo.
    • Czy czytaliście coś z literatury finskiej godnego polecenia?Czekam na posty, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się