kultura

(38 wyników)
  • Od pewnego czasu w różnych stacjach telewizyjnych pojawia się reklama, w której twórcy - mniej lub bardziej przeze mnie cenieni (to na odrębny post) - namawiają do korzystanie z legalnych źródeł kultury. Od początku mnie te spoty irytowały, bo jakim prawem oni zwracają się do mnie - niech się zwracają do dystrybutorów, niech sami pomyślą, jak ułatwić mnie - odbiorcy - nabywanie w sposób legalny dóbr kultury. www.tokfm.pl/blogi/proces-wtorny/2012/08/jak_mnie_artysci_do_analfabetyzmu_namawiaj...
  • Czyż nie jest tak, że w tym społeczeństwie każda śmierć, najlepiej wieloosobowa np. w autokarze, samolocie, jest pieszczona i rozgrzebywana w każdą stornię przez wszystkich, w tym w szczególności przez media. Ale to społeczeństwo pokazuje mediom, że ma zapotrzebowanie aby te jako główny temat przez wiele dni roztrząsały wiadomości o śmierci, a wtedy kraj podniecony karmi się tymi informacjami i nie może się nasycić... Czy nie sądzicie, że trafnie spostrzega to Mariusz Szczygieł w swojej ks...
  • Co kilka dni dowiaduję się z różnych artykułów, jak to Polakom brakuje kultury, jak to nie wiedzą, jak się zachować. Straszna wiocha, bo w samolocie po wylądowaniu klaszczą, a do tego piją, kradną, rozrabiają... Wstyd przyznać, że jest się Polakiem. Ach ta nasza straszna, polska wiocha... No cóż, jedno jest pewne: zakompleksionych ludzi w Polsce nie brak, a do tego nie brakuje im siły, aby swe kompleksy leczyć, pisząc na forach, publikując artykuły i poradniki, jak powinniśmy się zach...
  • Co w obecnych czasach jest jeszcze uznawane za normę, a co już jest przegięciem?
  • Brytyjski rząd wydał dokument, w którym poucza Polaków, jak mają się zachowywać na Wyspach - pisze DZIENNIK. Ciekawe, że zasad dobrego wychowania uczą nas właśnie Brytyjczycy, ci sami, którzy na Rynku w Krakowie w środku dnia sikają pod drzewem" - napisała jedna z internautek. Pięć brytyjskich przykazań dla imigrantów * Pamiętaj, ulica jest po to, aby po niej chodzić. Plucie i wyrzucanie śmieci jest kategorycznie zabronione, świadczy o braku kultury i złym wychowaniu. * Nie wp...
  • Umieść 5 szympansów w jednym pokoju. Zawieś banana przy suficie i ustaw drabinę tak by umożliwiała dotarcie do banana. Zainstaluj system, który będzie wlewał lodowatą wodę w całym pomieszczeniu, gdy tylko któryś z szympansów zacznie wspinać się po drabinie. Szympansy szybko nauczą się, że nie należy wdrapywać się na drabinę. Po jakimś czasie wyłącz system "zlewania lodowata wodą". Teraz zastąp jednego z szympansów nowym. Ten ostatni wejdziepo drabinie i nie wiedząc czemu dosta...
  • "Dziadek zejdź, kur..., dziadek, spier... z anteny" - taka rozmowa zakłóciła widzom TVP Info nocną retransmisję konferencji Państwowej Komisji Wyborczej. O zdarzeniu poinformował nas jeden z internautów." wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,98460,6698070,Wpadka_w_TVP_Info___Dziadek__zejdz_kur____z_anteny_.html Pięknie panie Ziemkiewicz, pięknie.
  • miasta.gazeta.pl/warszawa/51,95190,7197886.html?i=1 Ja jestem za [i]oswojeniem[/i] ... Brzydki, brudny, ale to w koncu kawal mojego zycia ... :) i nie chcialabym, by ktos je [u]burzyl[/u].
  • kultura na drodze. zauwazylem ciekawy mechanizm: wrzucam kierunkowskaz i moja szansa na zmiane pasa maleje - kierowcy daja gazu!
  • By dotrzeć dziś do pracy można było nie korzystać z komunikacji miejskiej/auta. Wystarczyłoby założyć łyżwy na nogi i śmigać - całe chodniki oblodzone, człowiek kroczy zastanawiając się czy będzie wielkie bum, czy tym razem nie. Środek zimy, a naród zaskoczony. Standard. Z drugiej strony, przy takich warunkach zewnętrznych, jest nadzieja, że duch sportowy w narodzie nie upadnie i następców Siudków może wśród nas znajdziemy, próbując piruetów :))) Praktyka czyni mistrza!!
  • książce ubolewała, że zanikają w Japonii muzyczne tradycje. Pewnie też nie lubiła youtuba... www.youtube.com/watch?v=RERXiliJfdI
  • Z czterdziestu dzikich wysypisk w Warszawie przez ostatnie trzy miesiące usunięto prawie 60 tys. ton śmieci. Mimo to nie widać, żeby w stolicy zrobiło się czyściej. www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_050803/warszawa_a_2.html
  • Dzis caly dzien o punkowcach. Lza sie kreci w oku. Teraz wlasnie nadaje Dezerter. Oj kreci sie, gdzie te czasy? Ale jakie te wszystkie przeslania sa aktualne, mateńko!
  • Ktoś był tam?
  • Co druga afgańska dziewczynka zostaje wydana za mąż, zanim skończy 15 lat. Tak było z Mejgon Amoni. Ojciec wydał ją za mąż, kiedy miała 11 lat. Narzeczony był wtedy już dobrze po sześćdziesiątce. kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53662,4191527.html Pojąć tego nie mogę. Okropność.
  • Od dziecka słyszymy: nie kłóć się, ustąp innym, jak będziesz konfliktowy, to nikt cię nie polubi!. Żyjemy w kulturze ugrzecznienia, w której wyrażanie wprost swojego sprzeciwu wzbudza niechęć i niesmak. Czy rzeczywiście konflikt jest destrukcyjny? Czy tylko zgoda buduje? Najczęściej unikamy konfliktów, powstrzymując się od wyrażania własnego zdania, nie informując innych o uczuciach, jakie w nas wzbudzają ich zachowania i nie akcentując różnicy stanowisk. Taka strategia przynosi zyski jedy...
  • Mamy swoją kulturę, zwyczaje, obyczaje, czy mamy obowiązek się dostosować bo inne nacje mają inaczej?
  • Niemiecki tygodnik "Der Spiegel", zainspirowany doniesieniami ze Stanów, poprosił swoich czytelników o podobne przykłady. Czytelnicy nie zawiedli. W tegorocznym konkursie ostrzeżeń w USA pierwsze miejsce zdobył napis na szczotce klozetowej "Nie używać do celów higieny osobistej!" "Der Spiegel" zamieszcza w wydaniu internetowym garść podobnych "przestróg", takich jak umieszczona koło okna informacja, że wypadnięcie może być szkodliwe. Jest i informacja na paczce orzechów, zapewne waż...
  • Jak kochać i pozostać wolnym? - to ostatnio jedno z najmodniejszych pytań. Czy najważniejsze? W epoce wynoszącej pod niebiosa indywidualizm i skoncentrowanie na własnym rozwoju związek jest uważany za coś, co ogranicza ten rozwój. I tak rzeczywiście jest. - Dobre relacje z partnerem buduje się, poświęcając mu czas, który do tej pory przeznaczało się na swoje zainteresowania - mówi Piotr Mosak, psychoterapeuta. Co robić, kiedy w związku pada zdanie: "Musisz dać mi więcej wolności"? Zd...
  • Przy Pałacu Kultury powstanie Hyde Park - zdecydowali w czwartek stołeczni radni. Nieskrępowanym miejscem do głoszenia poglądów stanie się skwerek przy fontannie naprzeciwko Pałacu Młodzieży. "Warszawski Hyde Park w tym miejscu ruszy najpewniej już w przyszłym tygodniu. Pierwszą mowę chcą wygłosić jego pomysłodawcy. Potem każdy bez zapisywania się i urzędowych pozwoleń będzie mógł wystąpić publicznie. - Nie będzie zapisów ani żadnych opłat za wystąpienie. Kto pierwszy, ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się