Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      latanie

latanie

(187 wyników)
    • Witam! Chodzę od marca z synkiem (obecnie 2lata i 4 miesiące) do klubu malucha na 1h zajęcia. Odbywają się systemem :2 razy w tyg. ale ze względu na pracę mogłam chodzić co 2 tyg 1 raz czyli rzadko. Obecnie mam nadzieję że uda mi się chodzić 1 raz w tyg. Ad rem: martwi (?) mnie jego zachowanie- nie chce brać udziału we wspólnych zabawach proponowanych przez opiekunkę- np. siedzenie w kółeczku i spiewanie piosenek (oczywiście dzieci siedzą przy rodzicach i to głównie oni spiewaja i np. macha...
    • Mam pytanie do 'doświadczonych' mam :-) Planujemy z mężem kolejne dziecko (mamy już synka 2,9). Jeśli wszystko się dobrze ułoży, to kolejne maleństwo przyjdzie na świat w 2008, czyli miedzy naszymi dziećmi będą cztery lata różnicy. Chciałabym dowiedzieć się, czy rodzeństwo z taką różnicą wieku ma ze sobą kontakt (czy będzie potrafiło się razem bawić, etc. - szczególnie na początku), czy to jednak już zbyt duża różnica dośwaidczeń / potrzeb i dzieci 'nie są sobą zainteresowane'?? M...
    • Tak sie zastanawiam czy powinno sie mówić dzieciom o swoich lękach. Ja np. boję sie latać samolotem, ale latam. Nie mówiłam do tej pory nic o swoich lękach dzieciom (4l) bo nie chciałam ich tym zarazić, ale ostatnio przyszła mi do głowy taka myśl, czy to jest sensowne działanie, bo przecież one i tak na swój sposób mój lęk wyczuwają. Ja zawsze im powtarzam, że jak sie czegoś boją to mogą o tym porozmawiać i też taką taktyke stosuję. Przegadanie tematu. Im to pomaga. Czy więc zaprzec...
    • dzisiaj mijają dwa lata odkąd zmarł mój teść. i tak mi troche smutno że moje dzieci nie mają już dziadka,pewnie że były kłótnie o jego wnusie ale co tam wszystko sie zapomina, siedze teraz z julka na kolanach i tak mi żal że nawet jej nie zobaczył Dominika juz go nie pamieta tak czasem mysle ze tak narzekamy na tesciów czy własnych rodziców ale bez nich jakos pusto w życiu dobrze ze chociaz dwie babcie przyjezdzaja na swieta bo samemu chowac dzieci to jakos tak ni jak
    • 2 tyg. temu zostalam po raz drugi mama. mam juz coreczke Klare (3 lata) i teraz urodzil sie nam synek- Ignacy. kompletnie sobie nie radze z corka, bez przerwy chce calowac braciszka i dotykac go. jest bardzo zywiolowa i energiczna- zupelnie nie interesuje jej siedzenie w domu (dotychczas do domu przychodzilismy wieczorami w zasadzie tylko do spania. Oboje z mezem pracujemy po 10,11 godzin dlatego zawozilismy corke do moich rodzicow, ktorzy maja duzy ogrod (ja mieszkam w malym mie...
    • z góry przepraszam - wiem , wątek był nie raz , ale od tygodnia wyskakuje mi błąd wyszukiwarki... Mój synek ma 2 lata i 4 miesiące i jakoś mu nie spieszno do komunikowania się ze mną i światem inaczej niż "yyyyy" Używa słów mama, lala, babtia, brrym, am, niam niam... itp ale jakoś szczególnie dużo to ich nie ma - a no i ulubione słowo mojego dziecka "nie-e!" Pani dr pediatra mówi, że skoro rozumie wszystko to narazie czekać. Byliśmy prywatnie u laryngologa - bez zastrzeżeń. A moż...
    • Na poczatku sierpnia urodzi nam sie drugi dzidzius. Starszy synek bedzie mial wtedy dokladnie 4 lata. Jak to jest z taka roznica wieku? Trudno? Dziecko juz bardziej sklonne zrozumiec ze pojawilo sie mlodsze? I jeszcze jedno - chcialam starszego poslac do przedszkola we wrzesniu (jeszcze nie chodzi do przedszkola). I nie wiem - posylac, czy poczekac pare miesiecy, a moze zaczac na wiosne zaprowadzac go do jakiejs swietlicy? Prosze o rade...
    • martwie sie! za trzy dni skonczy dwa lata i nic prawie nie mowi. raptem 5-6 slow. nie umie naśladować typu: jak robi krówka. zreszta juz mam dosc ciaglego pytania jak robi krówka, autko itp.. zadnych postepow, zadnych nowych wyrazow. poza tym rozwija sie ok. lekarz na bilansie nie mial zastrzezen ale wiecie jak to jest 3 minuty i takie pierdoly typu czy dziecko samo pedaluje rowerek lub czy wie ze najpierw trzeba umyc rece a potem wytrzec w recznik. juz sama nie wiem co myslec. do atyst...
    • w pokoju? czy komus takie cuda sie udaja? mam taka parke, spia w osobnych lozeczkach, ale jak zasypiaja to ja siedze przy nich,bo tak to by ciagle wstawaly, wyglupialy sie, "nakrecaly" tak, że ze spania juz nici do polnocy.... ajak jestem przy nich to je uciaszam, tysiac razy podaje smoka malemu i spia max. po 30 minutach... ale czy ktos ma tak, ze te dzieic same jednoczesnie zasypiaja?
    • witam, troszke mam nietypowe pytanko, moj syn ma 4 lata, ja jestem znów w ciązy. Nigdy za specjalnie nie zakrywałam sie przed synem, normalnie przebieram sie nie raz przy nim (oczywiscie do bielizny tylko) ... kiedys tak wrocilismy przemoczeni do domu ( bo padal deszcz) i po prostu zdjelam z siebie bluzke przy nim i spodnie i on mówi: "mamo ale masz duzy brzuch" i dodał po chwili "i cycki" zaczelam smiac sie na calego, a jak przyjechal maz z pracy opowiedzialam mu o tym co syn powiedzial i ...
    • witajcie! właśnie dowiedziałam się, że moje drugie dziecko to chłopiec. wiem, że to głupie, ale trochę się rozczarowałam, bo po cichu liczyłam na drugą córeczkę. nie chodzi o moje zachcianki, ale o to, że wydaje mi się, że dla dziewczynki lepiej jest miec młodszą siostrę niż brata, a dla chłopaka starsza siostra to też żadna atrakcja. wiem, że uogólniam, ale chyba taka mała różnica wieku w konfiguracji starsza siostra-młodszy brat to kiepski układ dla dzieciaków. napiszcie proszę, jak...
    • Witam, mam taki kłopot. Podejrzewam, ze moja 4-latka odkrywa przyjemność z masturbacji, ale w specyficzny sposób. Zaczęło się na placu zabaw i zjeżdżania z rurek. W pewnym momencie musiała odkryć, że gdy przyciska rurę pomiędzy nogami do części intymnych, odczuwa przyjemność. Od tego czasu "wiesza się" z lubością na słupach, nogach od mebli i wszystkim, co pozwala stymulować te miejsca. Nie dotyka się rączką, więc nie mogę jej wytłumaczyć, że OK, ale nie przy ludziach. Potrafi tak wisieć spo...
    • Witam Zaczełam miec kompleks na punkcie rozwoju mojego dziecka. Fakt, ze pewnie wynika wylacznie z mojego poczucia, ze powinno byc super intelinetne (po mamusi :) he he he, ale czytam rozne watki i zatyka mnie :( Moja mała ma 2 lata i 9 miesiecy, chodzi do zlobka od kiedy skonczyla rok, potrafi sie rozebrac i ubrac (oczywiscie nie guziki, ale rzepy, rajstopy, skarpetki, spodnie buty itp. zalozone na dobra strone, kiedy ma watpliwosci pyta), sam je, potrafi okreslic swoje potrzeby, zala...
    • Witam. Nie wiem od czego zacząć, bo chciałabym nie namieszać zbytnio. Moj synek wczoraj skończył 3 latka. Jeszcze jakiś miesiąc lub dwa temu, myslałam,że mamy najgorsze za sobą. Byłam zadowolona, bo bunt dwulatka, dawał mi popalić i wydawało mi sie,że jest to juz dawno zamkniety rozdział. Jako 2 latek miał klasyczne napady histerii, czesto nie wiadomo o co. Znaleźliśmy rozwiazanie, mianowicie jak zaczynał krzyczeć, awanturować się wynosilam go do jego pokoju i mowiłam,że przyjdę j...
    • tytuł mowi własciwie wszystko. chłopaki energiczne, inteligentne, charakterne i wciąż drą koty :( rywalizacja o wszystko, wydzieranie zabawek (głównie starszy), palce w oko, szczypanie i ciągnięcie za włosy (młodszy), popychanie, przewracanie (starszy). co chwila słyszę "mamamaaaaaa"... i ryk. jak daję im np słodycze to każdy od razu patrzy czy bratu nie dałam więcej. jak jeden wejdzie na kolana to drugi się od razu pcha. nawet jak im czytam książkę to się przepychają który będz...
    • Witajcie, Mój 4 letni syn na codzień uczęszcza do przedszkola. Jest żywiołowym, bardzo miłym, po prostu fajnym chłopcem. Od półtora tygodnia, ze względu na przeziębienie siedzę z nim i z jego dwiema siostrami w domu. Czujemy się dobrze, mamy ochotę na zabawę, z tymże mój syn... no właśnie. Nie potrafi niczym się zająć oprócz dwóch rzeczy. Jakiś czas temu nauczył się obsługiwać komputer i konsolę. Grał, ale stwierdziłam, że za długo czasu spędza przed monitorem, telewizorem - ogranicz...
    • jak w temacie - tzn czytalam wszystkie podobne watki ale takiego samego nie znalazlam ;-( - wiec ponownie prosze o pomoc w tym temacie ... w tamtym roku latem próbowaliśmy pierwszy raz - bez skutku - w tym roku od miesiąca chodzi bez pieluchy (tylko majtki i spodnie) - nadal bez skutku - nie woła ze chce zrobić - nie woła ze zrobił - nie chce się przebrać kiedy zauważę ze jest zasikany albo ze ma kupę pieluchę zakładam kiedy wychodzimy z domu oraz na czas spania w dzień (czasami ś...
    • nasza mała od poczatku spi bardzo niespokojnie, do tego bardzo pózno zasypia , kiedy ją wysadzam przelewa się przez rece i zupełnie nie kontaktuje, często budzi sie mokra / ma pieluchę ale chciałabym aby to się już skończyło,kto mi poradzi jak z tego wybrnąc , jak nie zakładamy pieluchy to ona się boi.......,że sie zmoczy, w ciągu dnia mało pije i nigdy nie ma czasu na toaletę jest bardzo ruchliwa ale nie nerwowa, w nocy jednak sypia z nami bo tak po 2-godzinach szuka nas.....nie ...
    • Bardzo proszę rodziców dzieci, którzy mają różnicę trzech lat o wrażenia, jak starsze rodzeństwo przyjęło narodziny brata lub siostry. Jak przygotowaliście je do narodzin tego drugiego. Jak radziliście sobie z dwójką. Proszę bardzo o odpowiedź. Kasia - mama Zuzi 2,5 i 11 tygodniowej dzidzi w brzuszku.
    • ludzie!!!ja zwariuję nie mogę dać sobie rady z dziećmi.mój mąż pracuje 12 godzin na dobę a ja siedzę z nimiw domu.i już nie mam siły. ubranie ich zajmuje mi dwie godziny a na zakupach ciągle mi uciekają.mam nieustanny bałagan w domui kłótnie z mężem że sobie nie radzę bo nic nie robię i nie pracuję a ciągle jestem zmęczona .do jakiego wieku dzieci są takie nieznmośne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna